Het land van vulkanen en heetwaterbronnen. Daar is het toch altijd koud? Lees verder en zie hoe wij meer dan 3000 kilometer rijden en dit prachtige land ontdekken… en die kou die valt wel mee!

IJsland. Waar de 300.000 inwoners alfabetisch op hun voornaam in het telefoonboek staan, iedereen heet hier ‘dottir’ of ‘son’. Waar een glas wijn 8 euro kost en waar ze niet onverdienstelijk kunnen voetballen. En ja, die vulkanen die ervoor zorgen dat het luchtruim gesloten werd. Dáár kennen we IJsland van. Het is echt tijd voor een nadere kennismaking.

Golden Circle

Na een vlotte vlucht van iets meer dan 3 uur van  Amsterdam naar de hoofdstad Reykjavik halen we onze huurauto op. Na de broodnodige boodschappen is onze eerste stop in Laugarvatn, bij de fameuze Golden Circle. Hier starten de meeste bezoekers van IJsland en een hele hoop eindigen ook hier… We hebben een aangenaam appartementje gehuurd (zie verder accommodaties) . Het is prachtig weer, 13 graden. Met de kou valt het dus wel mee. We bezoeken hiervandaan de Golden Circle; het Thingvellir National Park, de Strokkur Geiser en Gullifoss waterval. Ondanks dat er veel  toeristen zijn maken de natuurfenomenen veel indruk!

Wandelen en warme waterbronnen

Reykjadalur. Eén van de hoogtepunten wat ons betreft. Een prachtig gebied met allerlei kleurschakeringen. Een wandeling (zie wandelingen) naar een groot gebied met hete bronnen. Je kunt verder door wandelen en om de Olkeduhals berg heenlopen. Er zijn hier en daar nog sneeuwvelden maar het is goed te doen. En het is echt heerlijk om na de wandeling te ontspannen in het warme water.

Kerkplein van basalt

Onze volgende stop is Kirkujubaerjarklaustur, een lastige naam voor een dorp waar vroeger een klooster heeft gestaan en waar je een ‘kerkplein van basalt’ kunt bewonderen. Hier hebben we een huisje gehuurd, dat vooral praktisch ligt ten opzichte van het Skaftafell National Park. Onderweg daarnaartoe komen we langs de Skogafoss waterval, één van de must-see attracties.

Skogafoss waterval

Skaftafellsjokullgletsjer en de temperatuur daalt naar -1

In de dagen dat we het Skaftafell National Park ontdekken wordt het steeds frisser. Vooral wanneer we de bergen beklimmen om te genieten van het schitterende uitzicht op de Skaftafellsjokull gletsjer is het koud (-1 graden). We kleden ons warm aan, meerdere lagen en een muts, sjaal en handschoenen zijn nu onontbeerlijk! In de buurt van het informatiecentrum ligt de Hafrafell gletsjer, waar we ook een korte wandeling maken.

Zeehondjes en ijsschotsen op het strand

De volgende stop is het Jökulsárlón gletsjermeer. Dit meer staat in verbinding met de zee, wat garant staat voor een hoop nieuwsgierige zeehondjes en ijsschotsen die verderop op het strand terecht komen. Het meer is erg fotogeniek en je kunt een wandeling maken langs de oevers (en zo de toeristen een beetje achter je laten…). Wij overnachten in een verrassend leuk en gastvrij guesthouse in Skyrhusid (zie accommodaties). Vriendelijke ontvangst en fijne kamers.  ’s Avonds rijden we terug naar Jökulsárlón voor zonsondergang foto’s.

Ingesneeuwd in Sydisfjordur

We rijden naar Höfn, waar we boodschappen doen. Bij Stafafell, is het startpunt van een mooie wandeling door liparietbergen naar de kloof van Hvannagil. We rijden verder langs de oostkust. Het is hier verlaten en ruig! Hier komen duidelijk veel minder toeristen. Hier en daar staat een huis, we komen bijna geen auto’s tegen en het weer wordt bar en boos.

Er ligt veel sneeuw. Gelukkig is de weg naar Seydisfjordur net vrijgemaakt. We overnachten in een heerlijk hostel (zie accommodaties). Het is een verbouwd ziekenhuisgebouw in art deco stijl, er hangt een fijne sfeer.  De volgende ochtend sneeuwt het nog steeds en is de pas dicht. We kunnen dus alleen maar afwachten totdat deze weer open gaat. We vermaken ons prima!

Onderweg naar Seydisfjordur

Het Myvatn gebied: sneeuw, sneeuw, sneeuw

Via Egilstadir rijden we naar het westen. We komen langs verschillende bergpassen waar de wereld alleen maar wit en blauw is! In de buurt van Myvatn willen we een wandeling maken naar de Dettifoss waterval.

De weg is afgesloten vanwege de sneeuw, we gokken het erop dat onze 4×4 het wel aankan. Onderweg helpen we een stel meiden die vast zijn komen te zitten. Zij wandelen later met gympen en zonder jas naar de waterval….ze zijn niet echt voorbereid op deze omstandigheden. Het uitzicht op Dettifoss valt overigens tegen. Het weer zit niet mee en de machtigste waterval komt niet over als de grootste (100 meter breed en 45 meter hoog) van Europa. Dit is in de zomer waarschijnlijk wel anders.

Lavaformaties en de Hverfjall krater

We overnachten in Dimmuborgir in een huisje. Vanuit hier kunnen we de verschillende bezienswaardigheden bekijken en wandelingen maken. Vanuit ons huisje wandelen we naar de Hverfjall askrater door een gebied met allerlei lavaformaties en grotten (zie wandelingen). De krater is een lastige klim, maar zeker de moeite waard. We maken verschillende wandelingen in de buurt naar Krafla, Grjotagja, Hofdi schiereiland en Namafjell.

Opwarmen in het Naturebath

Om op te warmen gaan we naar het Naturebath, de Blue Lagoon van het noorden, waar we genieten van het heerlijk warme water en de stoomcabines.

Onderweg naar het westen komen we langs de Godafoss, een spectaculaire waterval. We overnachten in Hvammistangi, waar we nog een rondrit maken.

Snaefallsness: IJsland in het klein

De volgende dag komen we aan op het schiereiland Snaefallsness. Dit wordt ook wel IJsland in het klein genoemd, omdat je veel van de landschappen en natuurfenomenen die je in de rest van IJsland ziet, dicht bij elkaar ziet.  Het weer is inmiddels opgeklaard en de temperatuur stijgt weer.

We wandelen naar de Eldborgkrater en bij Anarstapi langs de ruige kust. Beide wandelingen zijn kort maar wel leuk en afwisselend (zie wandelingen). We overnachten in Vid Hafid, een guesthouse in Olafsvik (zie accommodaties). De buitenkant is afgrijselijk, maar binnen worden we aangenaam verrast. Het is een smaakvol guesthouse, met vriendelijke ontvangst.

Dé ansichtkaart van IJsland

De volgende dagen ontdekken we de omgeving. We rijden naar Kirkjufell, een opmerkelijke berg en waterval die op vrijwel alle ansichtkaarten en boeken over IJsland staat.

Kirkjufell

We maken een wandeling aan de kust bij het Snaefellsness National Park en hebben steeds zicht op de gletsjer en we rijden naar Ytri Tunga. Hier kun je zeehondjes spotten. Ze zijn ontzettend nieuwsgierig en fotogeniek.

Reykjavik

De laatste dag brengen we door in de hoofdstad Reykjavik. Hier bezoeken we het concertgebouw Harpa, met de bijzondere architectuur, de nieuwe en oude kerk, het fotomuseum en lunchen we. Het is een leuke stad, waar je je wel een middag kan vermaken. Wij overnachten in Sandgerdi, vlakbij het vliegveld, voordat we dit prachtige land achter ons laten.

Komen we nog eens terug?

Samengevat: IJsland heeft een schitterende natuur, waar je heerlijk kunt wandelen. Ook voor een roadtrip is het een perfecte omgeving. De bevolking is vriendelijk en gastvrij. Veel toeristen kiezen ervoor om alleen de Golden Circle en de bezienswaardigheden in het zuiden te bezoeken. Zoek je de andere streken op dan is het rustig. Het kan er koud zijn, maar hierop kun je je kleden.

Wij zijn in april/mei gegaan om de kosten te drukken. De auto is de grootste kostenpost, de vlucht is relatief goedkoop (ca 250 euro), de overnachtingen in guesthouses en hostels gemiddeld 100 euro voor twee personen. Het prijspeil in de winkels vonden wij vergelijkbaar met Nederland. Alcohol is (veel) duurder dan in Nederland. IJsland is dus niet goedkoop, wil je er echt back to basic heen dan adviseren we om in de zomer te gaan en met de bus te reizen.

We zijn erg benieuwd hoe IJsland is in de zomer. We zouden graag de Landmannalaugar wandeltocht maken en natuurlijk is IJsland in de winter, met het noorderlicht ook prachtig.
We will be back! Vid Sjaumst!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *