Van onze kinderen kregen we een reisje, maar we wisten niet waarheen. We mochten aangeven of we naar de zon wilden en wanneer we wilden vertrekken….That was it! De avond voor vertrek horen we dat we naar Napels gaan. Een verrassende bestemming!

Napels. De derde stad van Italië. Een maffiastad die bekend staat als onveilig. Maar ook een stad met een gigantische geschiedenis. Met lekker eten en met Italiaanse drukte. Vlakbij Pompeï. Genoeg te zien en te doen dus. We zijn benieuwd!

Overnachten in Maison du la Metro, aan de rand van de oude stad

De avondvlucht heeft vertraging maar we komen met een taxi aan bij Maison du la Metro, een fijne B & B, aan de rand van de oude stad. We worden hartelijk ontvangen. Je kunt er voor zo’n 50 euro per nacht in een fijne kamer slapen, inclusief ontbijt.

De volgende ochtend vertrekken we, na een lekker ontbijtje, al vroeg. We nemen de metro en trein naar Pompeï. Na een ongeveer een halfuur stappen we uit en komen we na een korte wandeling bij het Amfitheater.

Op ontdekkingstocht door Pompeï

In de 16e eeuw zijn de overblijfselen van de Romeinse stad ontdekt. In 62 n Chr werd Pompeï getroffen door een aardbeving. Tijdens de wederopbouw werd de stad bedolven onder een enorme aslaag door een uitbarsting van de Vesuvius. Hierdoor is het één van de best bewaarde Romeinse steden.

We starten onze ontdekkingstocht bij het Amfitheater en wandelen daarna langs verschillende villa’s. De stad imponeert vooral door de grote hoeveelheid overblijfselen die nog voor een groot deel in tact zijn.

Eten van een marmeren ligbed met een waterval op de achtergrond…

De tuinen en gebouwen van Giulia Felice maken veel indruk op ons. We zien prachtige pilaren, vijvers en een ruimte waarin gegeten kon worden vanaf marmeren ligbedden. In de muur een opening waaruit water liep, een soort waterval. De muren waren rijkelijk voorzien van fresco’s. Ook de andere huizen en villa’s aan de Via Dell’Abbondanza tonen nog veel overblijfselen uit de Romeinse tijd. Je kunt je daardoor goed voorstellen hoe het leven hier verliep.

In het huis van Vetutius Placidus zijn verschillende warmhoudbronnen te zien, waar ambachtslieden en kooplui iets konden drinken en eten. in de toonbank is een grote hoeveelheid munten (3 kg) gevonden in één van de potten, waarschijnlijk de laatste opbrengst.

De basiliek, het centrum van het Forum

De basiliek was het grootste gebouw aan het Forum. Hier werden zaken gedaan, werd administratie bijgehouden en kwamen rechters bijeen. Voor de basiliek staat een beeldengroep. In Pompeï staan op verschillende plekken gigantische beelden van personen, hoofden en handen. Het is moderne kunst. Ze passen mooi in de omgeving.

Het Huis van de Faun

Eén van de grootste huizen is het Huis van de Faun, genoemd naar het beeldje dat in de voornamalige vijver staat. Het is gebouwd in 2e eeuw na Christus en vormt een heel blok. De deuren zijn enorm en rijk versierd. We kijken onze ogen uit. Mooie mozaïekvloeren, versieringen en een kopie van een beroemd mozaïek van Alexander de Grote.

Bij het Forum staan 9000 vondsten van opgravingen. We kijken ook bij de Stabian baden. Het mannendeel is rijk versierd, het vrouwendeel is heel sober. De Mensa Ponderaria is een toonbank waar handelsgoederen werden afgemeten, zowel vloeibaar als vast voedsel zoals granen.

Gevechten van de Gladiatoren

Het grote theater, de barakken van de Gladiatoren en het kleine theater maken ook indruk. In de theaters worden ook nu nog voorstellingen gehouden.

De Romeinse Zebra’s

De straten van Pompeï hebben op verschillende plaatsen oversteekplaatsen voor de voetgangers. De karren konden precies tussen de stenen door.

Terug naar de oude stad

Na ons bezoek aan Pompeï gaan we met de trein terug naar Napels. Hier gaan we op zoek naar de langste straat, de Spaccanapoli. We verkennen de oude stad. bij Sorbilla, de beste pizzeria eten we een heerlijke pizza! Later blijkt dat er nog een Sorbilla is… de échte!

Bezoek aan het oudste theater van Europa

De volgende ochtend nemen we een kijkje bij Galleria Umberto I. Gebouwd in 1891 en genoemd naar de toenmalige koning. De koepel van glas en ijzer is 60 meter hoog.

Het San Carlo Theater staat aan het Palazza Reale en is het oudste theater van Europa. Het is gebouwd in 1737. Het biedt plaats aan 3000 personen, verdeeld over zes verdiepingen. De duurste plaatsen in de koninklijke loge kosten 500 euro. Er worden nog steeds voorstellingen gegeven.

We gaan mee met een leuke rondleiding. Marcella vertelt in korte tijd heel veel over de historie van het theater. Alles is bijvoorbeeld van hout gemaakt, daarom is de akoestiek zo goed dat er geen microfoons nodig zijn. Verder vertelt ze over de kaarsen/lampen, nummer 17, de spiegels, de orkestbak, Verdi, het speciale plafond. Ontzettend leuk en verrassend!

Uitzicht over de stad Napels

We gaan met de kabeltrein omhoog naar het Castel Sant’Elmo, een kasteel uit de zestiende eeuw dat hoog boven de stad ligt. In de wijk Vomero picknicken we in het Parco di Villa Floridiana.

We hebben mooi uitzicht over de stad. Dan nemen de trein naar de kust. Hier genieten we van de zonsondergang.

In de oude stad zoeken we de échte Sorbillo op en eten er een nog lekkerder pizza! Op weg naar het hotel nemen we een wijntje in een jazzbar.

Het Archeologisch Museum

De volgende ochtend brengen we eerst onze bagage naar het station en zoeken naar de bus die ons ’s middags naar het vliegveld zal brengen. Tot het zover is gaan we naar het Archeologisch Museum.

Hier bekijken we de highlights, onder andere de beeldhouwwerken van Hercules en Het gevecht met de Stier. Op de mozaïekafdeling zien we de originele mozaïeken van het Huis van de Faun, het gevecht met Alexander de Grote en de originele Faun is er ook te zien. We zien ook een maquette van Pompeï, leuk om te merken dat we veel villa’s en andere plekken herkennen.

De kunstzinnige metrolijn 1 en station Toledo

Met metrolijn 1 gaan we naar de oude stad. Deze metrolijn heeft allemaal kunstzinnige stations. Metrostation Toledo staat bekend als het mooiste van Europa! Het is prachtig gemaakt!

Met de Alibus gaan we naar het vliegveld. De bus is te laat en komt in de file. Het wordt nog spannend of we onze vlucht halen…. Gelukkig! Het lukt! Ciao Napoli!

Samenvatting:

Napels heeft ons positief verrast. Het is een oude stad, het is een rauwe stad. En je moet uitkijken in welke buurt je ’s avonds laat rondloopt. Maar als je je daarop instelt, is het ook een stad waar je het echte Italië leert kennen. De stad is niet toeristisch, de mensen zijn er vriendelijk, het eten is er goed en goedkoop en er is voor een paar dagen genoeg te zien en te doen. Dus gewoon gaan en ervaren, laat je, net als ons, verrassen!Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Van onze kinderen kregen we een reisje, maar we wisten niet waarheen. We mochten aangeven of we naar de zon wilden en wanneer we wilden vertrekken….That was it! De avond voor vertrek horen we dat we naar Napels gaan. Een verrassende bestemming!

Napels. De derde stad van Italië. Een maffiastad die bekend staat als onveilig. Maar ook een stad met een gigantische geschiedenis. Met lekker eten en met Italiaanse drukte. Vlakbij Pompeï. Genoeg te zien en te doen dus. We zijn benieuwd!

Overnachten in Maison du la Metro, aan de rand van de oude stad

De avondvlucht heeft vertraging maar we komen met een taxi aan bij Maison du la Metro, een fijne B & B, aan de rand van de oude stad. We worden hartelijk ontvangen. Je kunt er voor zo’n 50 euro per nacht in een fijne kamer slapen, inclusief ontbijt.

De volgende ochtend vertrekken we, na een lekker ontbijtje, al vroeg. We nemen de metro en trein naar Pompeï. Na een ongeveer een halfuur stappen we uit en komen we na een korte wandeling bij het Amfitheater.

Op ontdekkingstocht door Pompeï

In de 16e eeuw zijn de overblijfselen van de Romeinse stad ontdekt. In 62 n Chr werd Pompeï getroffen door een aardbeving. Tijdens de wederopbouw werd de stad bedolven onder een enorme aslaag door een uitbarsting van de Vesuvius. Hierdoor is het één van de best bewaarde Romeinse steden.

We starten onze ontdekkingstocht bij het Amfitheater en wandelen daarna langs verschillende villa’s. De stad imponeert vooral door de grote hoeveelheid overblijfselen die nog voor een groot deel in tact zijn.

Eten van een marmeren ligbed met een waterval op de achtergrond…

De tuinen en gebouwen van Giulia Felice maken veel indruk op ons. We zien prachtige pilaren, vijvers en een ruimte waarin gegeten kon worden vanaf marmeren ligbedden. In de muur een opening waaruit water liep, een soort waterval. De muren waren rijkelijk voorzien van fresco’s. Ook de andere huizen en villa’s aan de Via Dell’Abbondanza tonen nog veel overblijfselen uit de Romeinse tijd. Je kunt je daardoor goed voorstellen hoe het leven hier verliep.

In het huis van Vetutius Placidus zijn verschillende warmhoudbronnen te zien, waar ambachtslieden en kooplui iets konden drinken en eten. in de toonbank is een grote hoeveelheid munten (3 kg) gevonden in één van de potten, waarschijnlijk de laatste opbrengst.

De basiliek, het centrum van het Forum

De basiliek was het grootste gebouw aan het Forum. Hier werden zaken gedaan, werd administratie bijgehouden en kwamen rechters bijeen. Voor de basiliek staat een beeldengroep. In Pompeï staan op verschillende plekken gigantische beelden van personen, hoofden en handen. Het is moderne kunst. Ze passen mooi in de omgeving.

Het Huis van de Faun

Eén van de grootste huizen is het Huis van de Faun, genoemd naar het beeldje dat in de voornamalige vijver staat. Het is gebouwd in 2e eeuw na Christus en vormt een heel blok. De deuren zijn enorm en rijk versierd. We kijken onze ogen uit. Mooie mozaïekvloeren, versieringen en een kopie van een beroemd mozaïek van Alexander de Grote.

Bij het Forum staan 9000 vondsten van opgravingen. We kijken ook bij de Stabian baden. Het mannendeel is rijk versierd, het vrouwendeel is heel sober. De Mensa Ponderaria is een toonbank waar handelsgoederen werden afgemeten, zowel vloeibaar als vast voedsel zoals granen.

Gevechten van de Gladiatoren

Het grote theater, de barakken van de Gladiatoren en het kleine theater maken ook indruk. In de theaters worden ook nu nog voorstellingen gehouden.

De Romeinse Zebra’s

De straten van Pompeï hebben op verschillende plaatsen oversteekplaatsen voor de voetgangers. Slim, de karren konden precies tussen de stenen door.

Terug naar de oude stad

Na ons bezoek aan Pompeï gaan we met de trein terug naar Napels. Hier gaan we op zoek naar de langste straat, de Spaccanapoli. We verkennen de oude stad. Bij Sorbilla, de beste pizzeria eten we een heerlijke pizza! We komen er later achter dat er nog een Sorbilla is… de échte!

Bezoek aan het oudste theater van Europa

De volgende ochtend nemen we een kijkje bij Galleria Umberto I. Gebouwd in 1891 en genoemd naar de toenmalige koning. De koepel van glas en ijzer is 60 meter hoog.

Het San Carlo Theater staat aan het Palazza Reale en is het oudste theater van Europa.Dit theater is gebouwd in 1737. Het biedt plaats aan 3000 personen, verdeeld over zes verdiepingen. De duurste plaatsen in de koninklijke loge kosten 500 euro. Er worden nog steeds voorstellingen gegeven.

We gaan mee met een leuke rondleiding. Marcella vertelt in korte tijd heel veel over de historie van het theater. Alles is bijvoorbeeld van hout gemaakt, daarom is de akoestiek zo goed dat er geen microfoons nodig zijn. Verder vertelt ze over de kaarsen/lampen, nummer 17, de spiegels, de orkestbak, Verdi, het speciale plafond. Ontzettend leuk en verrassend!

Uitzicht over de stad Napels

We gaan met de kabeltrein omhoog naar het Castel Sant’Elmo, een kasteel uit de zestiende eeuw dat hoog boven de stad ligt. In de wijk Vomero picknicken we in het Parco di Villa Floridiana.

We hebben mooi uitzicht over de stad. Dan nemen de trein naar de kust. Hier genieten we van de zonsondergang.

In de oude stad zoeken we de échte Sorbillo op en eten er een nog lekkerder pizza! Op weg naar het hotel nemen we een wijntje in een jazzbar.

Het Archeologisch Museum

De volgende ochtend brengen we eerst onze bagage naar het station en zoeken naar de bus die ons ’s middags naar het vliegveld zal brengen. Tot het zover is gaan we naar het Archeologisch Museum.

Hier bekijken we de highlights, onder andere de beeldhouwwerken van Hercules en Het gevecht met de Stier. Op de mozaïekafdeling zien we de originele mozaïeken van het Huis van de Faun, het gevecht met Alexander de Grote en de originele Faun is er ook te zien. We zien ook een maquette van Pompeï, leuk om te merken dat we veel villa’s en andere plekken herkennen.

De kunstzinnige metrolijn 1 en station Toledo

Met metrolijn 1 gaan we naar de oude stad. Deze metrolijn heeft allemaal kunstzinnige stations. Metrostation Toledo staat bekend als het mooiste van Europa! Het is prachtig gemaakt!

Met de Alibus gaan we naar het vliegveld. De bus is te laat en komt in de file. Het wordt nog spannend of we onze vlucht halen…. Gelukkig! Het lukt! Ciao Napoli!

Samenvatting:

Napels heeft ons positief verrast. Het is een oude stad, het is een rauwe stad. En je moet uitkijken in welke buurt je ’s avonds laat rondloopt. Maar als je je daarop instelt, is het ook een stad waar je het echte Italië leert kennen. De stad is niet toeristisch, de mensen zijn er vriendelijk, het eten is er goed en goedkoop en er is voor een paar dagen genoeg te zien en te doen. Dus gewoon gaan en ervaren, laat je, net als ons, verrassen!