De Lofoten zijn een schitterend Noors eilandenrijk. Diepe fjorden, spitse bergen en witte zandstranden. Een heerlijke plek voor wandelaars!

Na een week wandelen in Zweeds Lapland reizen we vanaf het Zweedse station Katterjakk in een uurtje naar Narvik, in Noorwegen. Een mooie rit langs prachtige natuur. Dit belooft wat!

Klaar voor de roadtrip

In Narvik huren we een auto bij de plaatselijke garage, op wandelafstand van het station. We rijden naar de supermarkt en met een volgeladen auto kan onze roadtrip door de Lofoten beginnen! Hieronder volgt ons reisverslag waarbij de nadruk ligt op de wandelingen die we gemaakt hebben en de campings waar we hebben gestaan.

Kennismaking met de Lofoten

Na ongeveer tweeënhalf uur rijden komen we aan bij de Tongelfjord. De campings zijn hier niet dik gezaaid. We vinden we dat er vrij veel huisjes en caravans staan op Kongsmark Hytteferie, maar gelukkig is er nog een plekje voor ons met fijn uitzicht. Er is een keukentje en er zijn fijne douches. Op het balkonnetje eten we in het avondzonnetje, met uitzicht over de fjord.

Wandeling (met vliegen) naar Kaiservarden

De volgende ochtend maken we onze eerste korte wandeling in dit eilandenrijk. Vanuit Digermulen wandelen we naar een lage bergtop, de Kaiservarden (384 m). Deze top is vernoemd naar Keizer Wilhelm II, die gezien kan worden als de promoter van het toerisme op de Lofoten. Op de top staat een steenman, een varden. Het uitzicht op de top is prachtig, je kijkt uit over de Raftsundet.

De wandeling naar boven verloopt niet zo soepel. Er zitten enorm veel vliegen! Echt storend. Zo veel dat je niet stil kunt blijven staan, laat staan ergens kunt pauzeren. Op de top is er meer wind, dus daar gaat het wel. We genieten van het schitterende uitzicht. De wandeling is uit te breiden naar de Snotinden (637 m).

Schitterend strand

In de wandelgids staat de tip om naar het strand te gaan in Arsteinen. We volgen vanuit Digermulen de F872 en rijden langs schitterende kust. Hier ligt een verrassend mooi strand, waar het heel rustig is. Het water is erg koud, maar de omgeving is prachtig!

Informatie:

Start – en eindpunt: Digermulen. Bij de benzinepomp parkeren, aan de overkant van de straat langs het huis lopen. Om af te dalen op de top het pad in noordoostelijke richting volgen (richting Snotinden) en daarna een pad naar links (het westen) nemen door Osdalen. Hoogteverschil: 380 m, 637 m (Snotinden) Duur: Kaiservarden, 5 km, 1 uur 45 minuten, Snotinden 7,1 km, 4 uur en 15 minuten. Beschrijving: Deze wandeling (nr. 36) staat in de Rother wandelgids Lofoten en Vesteralen.

Naar Moskenes via de E10

Alle eilanden van de Lofoten worden verbonden door de E10. Er varen nog steeds veerboten, maar door middel van diverse bruggen kun je tot in Moskenes rijden. Via Austvagoya, Vestvagoya, Flakstadoya rijden we naar Moskenesoya. Een flinke rit van zo’n drie uur door schitterend landschap.

In Moskenes is één camping met uitzicht op zee. Er zijn verschillende plateaus voor caravans en campers en twee kleine tentvelden, maar je mag ook in het heuvelachtige terrein erachter staan. Hier en daar staan tentjes. Dit zijn hele leuke plekjes met schitterend uitzicht. ’s Avonds stroomt de camping vol, op de tentveldjes staan ze haring aan haring en wij hebben een hele ruime plek voor onszelf. Heerlijk!

De faciliteiten van deze camping zijn prima. Een keuken, verschillende sanitairblokken en een café. Op sommige momenten is het wel erg druk op de camping en zijn de faciliteiten niet bestand tegen zoveel bezoekers. De plek maakt echter veel goed.

Naar Munkebuhytta, de klassieker

De volgende ochtend gaan we de wandeling naar Munkebuhytta doen. Dit is een klassieker op de Lofoten. De start is vlakbij de camping. Het is een heel afwisselende wandeling langs verschillende meren (Paternostermeren), een waterval en vervolgens alpien terrein en met spitse bergen. Er zit ook een flinke steile klim in, over rotsplaten met kettingen.

Volgens de wandelgids duurt de wandeling 5 uur maar wij nemen de tijd en pauzeren regelmatig om te kunnen genieten van de omgeving. We lunchen met zicht op de Hermandallstinden (de hoogste berg, 1029 m) en de Djupfjorden.

Informatie:

Start – en eindpunt: Sorvagen, parkeerterrein, bij de kruising na het schoolgebouw, rechts afslaan en de weg tot het einde volgen. Vroeg starten (anders is de parkeerruimte vol) Hoogte: 750 m
Duur: 10 km, 5 uur, middelzware wandeling, goed aangegeven
Beschrijving: Deze wandeling staat in diverse wandelgidsen, o.a. Rother wandelgids Lofoten en Vesteralen, nr. 3.

Kvalvika, de walvisbaai

De volgende dag rijden we naar Fredvang, aan de andere kant van Moskenesoya. Hier start de wandeling naar Kvalvika, eveneens een klassieker. Langs de weg zijn diverse parkeerplaatsen. Toen wij er waren werd het verkeer geregeld. Het is er dus druk. Het is ook mogelijk om te starten in Marka.

Kvalvika, de walvisbaai, wordt omringd door reusachtige kliffen Ryten en Forsfjordtinden (resp. 526 en 375 m hoog). Het is schitterende baai met een prachtig wit strand. ls je eenmaal aan het wandelen bent merk je van deze drukte niets. Eenmaal op het strand overvalt de grote leegte je; de natuur, de wind, de zee maakt grote indruk. Je kunt overnachten op Kvalvika, er staan enkele tentjes. Er is zoet water (een natuurlijke stroom).

De wandeling vanaf de weg bij Fredvang is kort (2,5 km) maar best pittig. Wanneer je start bij Marka en doorloopt tot de weg dan is het zo’n 7 km. Dan moet je wel iets regelen om terug bij je auto te komen. Of verder teruglopen over de weg (nog 4 km).

Informatie:

Start – en eindpunt: vanaf wegnr. 986 (diverse parkeerplaatsen) langs de Torsfjorden, ca 3,2 km na Fredvang. Vanaf Marka via het strand naar de weg. Er staan bordjes.
Hoogte:
Duur: 5 km heen en terug naar het strand vanaf de wegnr 986, 7 km, 3 uur vanaf Marka Beschrijving: Deze wandeling, nr. 7, staat in Rother wandelgids Lofoten en Vesteralen.

Kamperen aan het strand en bij de ruige zee

De volgende dag rijden we naar Flakstad, waar we de tent opzetten op Skagen camping aan het strand. Dreigende luchten en even later regen. De camping is simpel. Er zijn prettige douches (10 kronen voor drie minuten). Op de camping staan diverse picknicktafels. Er zijn geen vaste plaatsen, dus je kunt zelf bepalen waar je je tent zet. Er staat behoorlijk veel wind. Het uitzicht op de ruige zee en de bergen is mooi.

We bezoeken het openluchtmuseum in Nusfjord. Een aanrader, deze vissersplaats waar veel gebouwen nog ingericht zijn in de stijl van 100 jaar geleden. De Landhandel, de plaatselijke kruidenier spreekt ons aan. We kijken een film over de stokvisserij.

Op de terugweg naar de camping maken we een stop bij Vikten en wandelen daar over het strand. Aan de overkant zien we de donkere luchten boven Flakstad…

Wijds uitzicht over Vestavagoya

De volgende dag verplaatsen we opnieuw. Onderweg maken we een stop om te gaan wandelen naar de Justdaltinden. Een leuke en afwisselende wandeling, met mooi uitzicht naar alle kanten van Vestavagoy.

Door het hoogveen, langs rotsterrein en moeras- en merengebied, Dwergberken en dwergstruikgewas. Hier en daar planken met langs de flanken wollegras, met de typische witte pluisjes.

Op de route zien we verbazingwekkend veel trailrunners en zelfs een mountainbiker die hier via hetzelfde kilometers vreten. Op de heenweg worden we vergezeld door schapen, op de terugweg door een zeearend!

Informatie:

Start- en eindpunt: Groot parkeerterrein op pas Hagskaret, vanuit Leknes F815 volgen. Hoogte: 840 m
Duur: 12,6 km, 5 uur
Beschrijving: Deze wandeling nr. 24, staat beschreven in Rother Wandelgidsen Lofoten en Vesteralen.

We overnachten op Lyngvaer Bobil Camping bij Kleppstad, aan het water. Er is een tentveldje aan het begin van de camping, voorbij het haventje nog wat veldjes waar voornamelijk caravans staan. Er is een ongezellige keuken. Het sanitair is oud en de eigenaar onvriendelijk. Het uitzicht over de fjord is mooi, maar het geluid van de E10 storend. Geen aanrader!

Mooi Moysalen Nationaal Park

We rijden naar Svolvaer, waar we wat boodschappen doen en lunchen. Daarna rijden we naar Gullesfjord, dat we als uitvalbasis willen gebruiken om Moysalen Nationaal Park te bezoeken. Helaas valt de camping tegen. We twijfelen wat we zullen doen… en besluiten om wild te gaan kamperen in de buurt van Moysalen.

We rijden verder richting Moysalen. Moysalen ligt in de Vesteralen, de noordelijke eilandengroep. Officieel zijn dit dus niet meer de Lofoten, maar de minder bekende én minder drukke Vesteralen. Dit is een mooi gebied. Na enkele gehuchtjes die erg idyllisch langs de kust liggen, zien we ineens een bordje met Fiskfjorddalen en een tent/caravan logo.

Is het een camping of niet?

We rijden het weggetje in en er blijkt een klein kampeerterrein te liggen. Er staan zo’n tien caravans. Aan het einde van het terrein is een ideale spot voor ons tentje. Met een picknicktafel en prachtig uitzicht op de bergen rondom. Er is nergens een receptie of eigenaar… als we het navragen blijkt het gratis te zijn! Leuk!

Deze spot is perfect als je houdt van sober kamperen. Er is één wc, die ligt op vijf minuutjes lopen, bij de visspot. De camping is bedoeld voor vissers. Er is geen stromend water of ander sanitair, maar wel een beekje waaruit je het water, puur natuur, kunt tappen.

De volgende dag rijden we naar Kaljord, via F 822. Hier start een lange zware wandeling van 25 km door Moysalen. Het is helaas erg slecht weer. We wandelen door berkenbos, langs de Lonkanfjorden. Sommige stukken moeten we klauteren en klimmen. Het is een erg nat gebied dat het lastiger maakt om door te wandelen. Na enkele uren in de stromende regen te hebben gewandeld, gaan we rechtsomkeert. We zien vrijwel niets van de omgeving, die toch erg mooi zou moeten zijn. Jammer! Voor de liefhebber, de wandeling staat beschreven in de Rother gids.

Hiermee is onze vakantie op de Lofoten ten einde. De volgende dag rijden we richting Narvik/Harstad vliegveld waar we op het vliegtuig stappen naar Oslo en daarvandaan naar Amsterdam.

Samenvatting:

De Lofoten (en Vesteralen) zijn een schitterende eilandengroep waar je je prima kunt vermaken. De natuur is prachtig en overal aanwezig! Daarnaast zijn er veel leuke stadjes en dorpjes met bijvoorbeeld open lucht musea waar je ook iets mee kunt krijgen over de cultuur. Wij hadden ontzettend goed weer en konden de meeste dagen lekker wandelen en buiten zijn.

Er zijn veel verschillende wandelingen te maken; kort, lang en meerdaagse trekkings. De kampeermogelijkheden zijn beperkt. Wildkamperen wordt nog toegestaan, maar de natuur is hier erg kwetsbaar. Wij vonden het niet te druk, in de toeristische plaatsjes zie je veel bezoekers, maar als je de natuur in trekt valt het heel erg mee. Het prijspeil is in Noorwegen hoger, dat is een bekend gegeven. De boodschappen zijn flink duurder, voor de overnachtingen op campings betaal je evenveel als je in Zweden of de rest van Europa.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *