Ruim 4000 kilometer door de Canadese wildernis vanuit de hippe stad Vancouver. Via verschillende schitterende nationale parken, langs de beroemde Icefields Parkway, in gezelschap van ontelbare wilde dieren. Deze rondreis met onze drie pubers is voor iedereen een aanrader!

Wandeling naar the Plain of the Six Glaciers, één van de hoogtepunten van onze rondreis

De route:

Vanuit Vancouver rijden we naar Vancouver Island, daarna terug naar het vasteland naar Kamloops, Revelstoke en Joho en Glacier. Daarna de rockies in: Banff NP en Jasper NP dat we bereiken via de beroemde Icefields Parkway. Vervolgens naar het stille en onbekende Wells Gray PP om daarna terug te keren naar Vancouver.

Wil je meer weten over onze andere rondreis door Canada? We zijn ook een keer gestart in Calgary.

Vancouver, relaxte stad aan het water

We starten onze rondreis in Vancouver. We slapen drie nachten in het Coast Plaza hotel in Comoxstreet, dichtbij Stanley Park. Een fijn hotel met kamers van alle gemakken (keukentje) voorzien, een zwembad en een sauna. Lekker om de jetlag te verdrijven en de stad te verkennen.

Vancouver is een relaxte stad. Er wonen zo’n 600.000 mensen, die heel vriendelijk en prettig in de omgang zijn. In de stad is aandacht voor de parken, de lanen en zijn er mini-moestuinen. In de jachthaven veel mooie jachten. De watervliegtuigjes vliegen af en aan. Je kunt overblijfselen van de Olympische Spelen bezoeken en in Gastown de ‘steamclock’ en het beeld van Gassy Jack.

Rondje Stanley Park, de natuur is hier heel dichtbij…

Het is leuk om fietsen te huren en Stanley Park rond te fietsen. Een rondje van ongeveer 10 km waarbij je onder andere langs de oude totempalen van de First Nations komt. In het park leven veel wilde dieren.

Eén van de vele wasberen in Stanley Park

Met de veerboot naar Vancouver Island

Met de ferry vanuit Horseshoe Bay vaar je naar Nainamo, op Vancouver Island. Hier overnachten we in Goldstream Provincial Park.

Op Vancouver Island is het vaak ‘slecht’ weer, typisch Nederlands nat weer. We bezoeken het Royal British Museum met mooie afdeling over de First Nations en veel informatie over de flora en fauna van het eiland.

Het eiland verkennen…

De volgende dag maken we een rondrit over het eiland, van Sooke naar Port Renfrew. Onderweg maken we twee wandelingen: één bij Mystic Beach en de één bij Botanical Beach in Juan de Fuca PP. Via het binnenland terug naar de campsite.

Vanaf Mount Finlayson heb je een mooi uitzicht over Victoria en Vancouver Island, een leuke wandeling voor als het iets helderder weer is. We zien veel roofvogels.

Op weg naar de Nationale Parken….

We gaan terug naar het vaste land. Via Vancouver, Hope en Kamloops. We overnachten uiteindelijk op River View RV & campground. Geen riverview, wel uitzicht op het spoor en de grote weg. Een onaantrekkelijke plek waar we veel te veel voor betalen! (en geen link want ik hoop dat je deze camping niet bezoekt…) De volgende dag waarderen we Williamson’s Lake Campground bij Revelstoke des te meer: prachtig plekje aan het water, lekkere douche, een winkeltje en volleybalveldje. Prima plek!

Bear Country, bergtoppen met berennamen

Hiervandaan maken we een mooie wandeling naar Balu Pass (Glacier NP). Pittige wandeling door Bear Country met hoge toppen rondom: Grizzly 2734 m, Ursus Minor 2738 m). Helaas slaat het weer na de lunch om en keren we in de stromende regen terug naar de camping. Geen beer gezien….

Geen beer, maar een coyote is ook mooi…

Raften in Revelstoke

In Revelstoke kun je met Apex raften over de Illecilliwaet rivier. Het is een kleinschalige organisatie. Stuurman Joe maakt er een leuk spektakel van met veel grappen, dansjes en verhalen over zijn werk. In de rivier zitten zo’n 26 stroomversnellingen, dus succes verzekerd!

De hightlights van Yoho National Park

De volgende dag rijden we naar Yoho NP, 230 kom naar het westen. We kamperen op Monarch campground. We bezoeken Takkakaw Falls (254 m) en het prachtige blauwgroene Emerald Lake. Yoho betekent ‘verbazing en verwondering’ in de Cree indianen taal en Takkakaw ‘groots’ of ‘magnifiek’… en dat is het!

De imposante Takkakaw Falls

Banff National Park

50 kilometer verder ligt alweer het volgende hoogtepunt van deze trip: Banff National Park. We kamperen op Johnston Canyon campground en wandelen de, ietwat drukke, Johnston Canyon trail. Een mooi aangelegd pad door de canyon!

’s Avonds zien we vlakbij de camping een jong beertje scharrelen, langs de kant van de weg.

Lake Louise en Plain of the Six Glaciers… de wereld is mooi!

De volgende dag wandelen we de Plain of the Six Glaciers trail. Start bij het schitterende Lake Louise, via een pittige klim naar verschillende gletsjers. Het is een prachtige dag, die eindigt bij Lake Moraine.

Wandeling naar the Plain of the Six Glaciers

Vandaag staat de beroemde Icefields Parkway op het programma, de mooiste weg van Canada. Er zijn verschillende uitzichtpunten waar we uitstappen om de mooie natuur te bewonderen zoals Mistaya Canyon en Peyto Lake.

In één van de haarspeldbochten (The Big Bend) zien we opnieuw een beer. Hij trekt zich niets aan van het publiek en zit rustig te eten.

Omgeving van Jasper National Park

We kamperen op Wapiti Campground in Jasper NP. Bij de ingang staan een hoop Elk te grazen. De volgende dag rijden we de Maligne Valley Road en gestopt bij Maligne Canyon (met 6 bruggen) en Medicine Lake. De indianen dachten dat dit prachtige meer ieder jaar leegliep doordat geesten aan de macht waren. Het bleek dat het water wegliep door een poreuze bodem.

In deze omgeving zien we onze derde beer en heel veel Elks. Er wordt veel gewaarschuwd voor Caribous, maar het blijkt dat er meer waarschuwingsborden zijn dan Caribous… er zijn er namelijk nog maar 8 in dit gebied.

Bezoek aan de imponerende Athabasca Glacier

Vandaag rijden we weer via de Icefield Parkway naar het Icefield Center. Een aantal dagen geleden was het weer niet mooi genoeg om een tocht over de Athabasca Gletsjer te maken. Deze gletsjer is onderdeel van het gigantische Columbia Icefield dat 8 gletsjers voedt en groter is dan Vancouver.

Op de Athabasca Glacier

We rijden met een gewone bus naar het overstappunt en gaan dan verder met de Snowcoach de gletsjer op. Deze auto met enorme wielen is speciaal voor dit doel gemaakt. Er zijn 23 van dit type auto’s, 22 hier en 1 op Antartica. Op de gletsjer wordt gestopt en mogen we rondhuppelen op de ijskoude en gladde gletsjer. De hele onderneming is toeristisch maar wel erg leuk, interessant en mooi!

Genieten in de warmwater bronnen

’s Avonds eten we bij Earls. Een lekkere hamburger in een sfeervolle tent met leuk personeel. De volgende ochtend worden we wakker met Elk die bijna langs onze tent lopen. We gaan naar Mount Edith Cavell, waar we naar Angel Glacier wandelen. Een prachtige plek. Daarna rijden we naar The Valley of the Five Lakes. Het is er heerlijk rustig en mooi.

We bezoeken Miette Hot Springs. Warm waterbronnen die vroeger al door de mijnwerkers bij Pocahontas werden gebruikt. Heerlijke baden met 39 en 41 graden en twee koude baden met 16 en 21 graden. Extra attractie is het spannende onweer. We worden, wanneer de donder en bliksem minder dan 30 seconden op elkaar volgen, met zachte hand het bad uitgewerkt.

Op de heen- en terugweg zien we berggeiten en de White Mountain Goat balancerend op de rotsen.

White Mountain Goat

Wells Gray Provincial Park

Onze laatste stop tijdens deze trip is Wells Gray Provincial Park. Een wat onbekender en dus rustiger park waar we ons prima vermaken. We overnachten hier op Clearwater Campground, een leuke camping met aardige ranger.

Tijdens een wandeling bij Rays Farm staan we oog in oog met een prachtige zwarte beer en we genieten enorm van een kanotocht over het meer.

Bij Rays Farm zien we een zwarte beer, indrukwekkend!
Heerlijke dag op het water in Wells Gray PP

We rijden terug naar Vancouver en kijken terug op een prachtige rondreis!

Kamperen in de Nationale Parken is goed betaalbaar, wel is reserveren aan te raden. Je overnacht er voor zo’n $30 (20 euro). In de Provinciale Parken overnacht je voor zo’n $20 (15 euro). Het huren van een auto verschilt enorm, het is aan te raden om het per stad te vergelijken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *