Bilbao, bekend van het Guggenheim maar wat valt er nog meer te ontdekken in deze leuke stad? Je kunt er in ieder geval heerlijk eten. En deze stad is ideaal te combineren met wandelen in de Picos.

Hoe reizen we:

We vliegen met Vueling van Amsterdam naar Bilbao. Onze vlucht kostte zo’n 123 euro, maar het kan ook voor een tientje of vijf, zes als je vroeg boekt.

In Bilbao huren we een auto en gaan we eerst een dag of vier naar de Picos de Europa, een schitterend wandelgebied op zo’n twee uur rijden van Bilbao. Wil je daar meer over lezen klik dan hier. We rijden vervolgens terug naar Bilbao en verblijven nog twee dagen in deze leuke stad.

Waar slapen we:

We hebben een heerlijk appartementje gevonden via Airbnb. Valentin, de eigenaar, is heel vriendelijk en reageert snel op al je vragen. Het appartementje ligt op vijf minuten vanaf Casco Viejo, de oude stad.

Er is een woonkamer annex keuken, een slaapkamer en een fijne badkamer met regendouche. Alles wat je nodig hebt is aanwezig (zelfs fruit, verse melk en broodjes) en alles is superschoon.

Dit appartementje kost je zo’n 70 euro per nacht. Wij sliepen er samen ,maar de bank kan ook gebruikt worden als bed, dus je kunt er met vier terecht.

Van de Picos naar Bilbao

De rit naar Bilbao duurt ongeveer twee en half uur. Het parkeren is nog een dingetje, want het is en blijft natuurlijk een grote stad. We vinden uiteindelijk een plekje dichtbij het appartement, maar hier moet je op maandag betalen.

Het appartement vinden we vlot, dankzij de duidelijke aanwijzingen van Valentin. Hij staat ons al op te wachten en legt vriendelijk alles uit. Hij zal ons ook nog eetadresjes sturen. Het appartement ligt op vijf minuten lopen van de oude stad Casco Viejo en de tram naar het Guggenheim. Heel fijn! Het is een prima stek.

Guggenheim

Online hebben we kaartjes (a 10 euro) geregeld voor het Guggenheim, het hoogtepunt van Bilbao. Met de tram gaan we ernaartoe en staan we binnen de kortste keren voor een enorm indrukwekkend gebouw van titanium. De architect, Frank Gehry heeft het in 1990 ontworpen maar het is nog steeds vernieuwend.

Golvende lijnen, een waterbassin waar mist boven het water hangt, de reuzenspin (Louise Bourgeois)… we zijn direct weg van dit museum. We zullen vandaag de binnenkant bekijken en morgen (wanneer er beter weer is voorspeld) terugkomen voor de buitenkant.

Bij binnenkomst vallen de eigenzinnige  vormen direct op en de hoogte van het atrium is enorm. Over drie verdiepingen kijk je naar beneden of naar boven, overal zie de aparte lijnen, de verschillende materialen en de doorzichtige lift en de bijzondere kunstwerken die speciaal voor dit gebouw zijn ontworpen.

Kunstwerken in het Guggenheim

Zoals The Matter Of Time van Richard Serra, een sculptuur van megagrote gebogen platen staal waar je doorheen kunt lopen en je kunt verwonderen over de vormen. The Essentials ( Jenny Holzer) is een lichtinstallatie, zoals lichtreclame, waarbij Holzer woorden gebruikt heeft in Engels, Spaans en Baskisch en in twee kleuren. Dit kunstwerk beslaat meerdere verdiepingen.

Daarnaast kijken we ook naar de overige kunstwerken in de collectie zoals de Marilyns van Andy Warhol.

Pinxtos eten

We wandelen terug via Abando, de wijk bij het station. Hier gaan we eten in Bar La Vina de San Fransisco en dat bevalt prima. Heerlijke pinxtos! Deze bar ligt in de ruige buurt die nog in ontwikkeling is maar het eten was heel lekker.

Verkenning van Casa Viejo

De volgende ochtend is het heerlijk weer. We wandelen door de Casa Viejo en bekijken Plaza Nueva (met bogengalerij) Teatro Arriaga, het plein met muziekkapel en park ertegenover, de Biblioteca Central Bidebarrieta (met veel glas in lood) en de Fuento del Perro, de fontein waar vroeger de dieren werden gewassen voor ze naar de markt gingen…

Tenslotte lopen we naar het Palacio de Yohn uit 1727, een cultureel centrum waar we een mooie fototentoonstelling zien van de Spaanse Juan Pablo de Miguel.

We wandelen naar de Mercado de la Ribera, maar deze enorme markthal is flink gemoderniseerd (we hadden ons hiervan iets anders voorgesteld).

Terug naar het Guggenheim

Hier nemen we de tram naar het Guggenheim om daar in het park te lunchen en foto’s te nemen.

De Tall Tree & The Eye (Anish Kapoor) weerspiegelt het Guggenheim. De enorme spin, ‘Mamá’ , van Louise Bourgeois is schitterend en de Puppy van Jeff Koons krijgt net onderhoud…. er worden nieuwe viooltjes in gezet.

Shoppen bij de Gran Via en Alhondiga bekijken

We wandelen daarna verder via de Gran Via om te shoppen en om de bibliotheek en het Alhondiga te bekijken. Dit laatste is en enorm wijnpakhuis dat een facelift heeft ondergaan.

Van buiten netjes gerestaureerd en van binnen super modern met expositieruimtes, winkels, een bieb en zelfs  een zwembad met doorzichtige bodem. Je ziet de zwemmers dus hun baantjes trekken! De 43 pilaren in de ruimte zijn allemaal verschillend.

Eten in Casa Viejo

Vandaag gaan we naar Caso Viejo en eten we bij Irrintzi. Eerst is het er nog vrij rustig maar naarmate het later wordt én er meer pintxos op de bar komen te staan wordt het drukker. We eten er heerlijk! Ieder zes pintxos en wat wijntjes, smullen! En we rekenen maar 35 piek af, ook leuk!

De volgende ochtend leveren we onze auto in en vliegen we terug naar Amsterdam. Een leuke najaarstrip zit erop, maar naar deze streek keren we vast nog eens terug!

Tips voor Bilbao:

Natuurlijk is er nog veel meer te doen in Bilbao. Zo kun je nog naar een heleboel andere musea o.a. over de geschiedenis van Baskenland. Je kunt de rechteroever ontdekken en met een tram naar de Monte Artxandra gaan voor mooi uitzicht.

Een pintxosroute doen langs alle barretjes is ook een leuke optie. Een bezoek aan de verschillende bruggen bezoeken en wandelen langs de Nervion rivier. Je kunt de nieuwe wijk Abandobarra of Bilbao la Vieja bezoeken of naar het strand gaan bij Getxo. En als je meer een sportfan bent, wil je misschien wel naar het stadion San Marnes.

Kortom er is genoeg te zien en te doen in deze leuke stad!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *