Zwitserland staat vooral bekend als ski- en langlaufbestemming in de winter, maar je kunt er ook winterwandelen. Over geprepareerde paden wandel je in een prachtig sneeuwlandschap!

Joost moet een paar dagen naar Bern voor zijn werk bij de Nederlandse Spoorwegen en ik roep spontaan dat ik wel mee wil. Zo gezegd, zo gedaan. We vertrekken op vrijdagavond, reizen per trein en na drie keer overstappen (en een slapeloze nacht) staan we in Interlaken!

Interlaken

Interlaken blijkt een goede basis om enkele winterwandelingen te maken in de BernerOberland regio. Hier liggen wintersportdorpen als Grindelwald en Lauterbrunnen op een steenworpafstand en het vervoer is prima geregeld met één van de vele treinmaatschappijen.

Overnachtingen

In Interlaken huren we (via Booking.com) een fijn en ruim appartementje, het Schlaflokal Old Town House. Een slaapkamer, woonkamer, fijne keuken en een kleine badkamer. Voor Zwitserse begrippen goed betaalbaar en omdat je zelf kunt koken kun je de kosten wat drukken.

Want Zwitserland is geen goedkope bestemming! Veel producten zijn in de supermarkt twee keer zo duur als in Nederland. Voor een paar dagen is dat nog wel te doen, maar het is goed om er even over na te denken of je liever in een hotel zit of in een appartementje met keuken.

Wat doe je aan tijdens een winterwandeling?

Voor vertrek hebben we nagedacht over onze kleding. Tijdens trektochten hebben we wel vaker in de sneeuw gewandeld maar winterwandelen was nooit ons doel. Eerst dachten we eraan om ski kleding en dan met name een skibroek aan te doen, maar dat is met temperaturen boven nul al snel te warm. Kijk hier als je wil weten wat wij aanhadden tijdens onze wandelingen.

De eerste wandeling vanuit Lauterbrunnen

Wanneer we ’s morgens aankomen, parkeren we onze bagage en nemen direct de trein naar Lauterbrunnen. DIt plaatsje ligt in een dal met steile wanden, de vallei met 72 watervallen! Hier vertrekt de Grütschalp kabelbaan naar een hoogte van 1486 meter. Beneden ligt er nog amper sneeuw, maar boven staan we in een witte wereld.

We wandelen naar het dorpje Mürren. We kruisen ergens wel een skipiste en een lift, maar voor de rest wandelen we heerlijk rustig. Het is echt een panoramawandeling. Met een schitterend uitzicht op de Eiger (3970 m) , de Monch (4199 m) en de Jungfrau (4158 m). Tussenin ligt de Jungfraujoch (3454 m), dé attractie voor alle toeristen die van heinde en verre zich blauw betalen om de trein naar deze top te mogen nemen.

We wandelen via Mürren verder naar Gimmelwald. Mürren is een autovrije wintersportplaats met typische Zwitserse hotels en pensions. Gimmelwald is een dorpje met voornamelijk boerderijtjes. Er is een schattig winkeltje zonder personeel waar je zelf kunt betalen.

Vanuit Gimmelwald willen we afdalen naar Stechelberg in het dal. Nadat we al een flink stuk gedaald zijn blijkt het pad afgesloten te zijn gedurende de winter. Dat betekent dat we terug naar boven moeten en in Gimmelwald de kabelbaan moeten nemen naar Stechelberg. Dit is best een spectaculaire kabelbaan, want hij gaat vrij steil langs de wand en je hebt mooi uitzicht over de vallei.

Vanuit Stechelberg nemen we de bus naar Lauterbrunnen.

Samenvatting:

Een leuke, korte en afwisselende panoramawandeling.

Informatie:

 • Start- en eindpunt: Grütschalp, Stechelberg
 • Afstand: 4,5 kilometer naar Mürren, naar Gimmelwald een paar kilometer verder.
 • Bewegwijzering: gele bordjes
 • Niveauverschil: ca 160 meter
 • Informatie en kaart: op verschillende websites kun je meer informatie vinden

Wandeling in de bossen bij Kandersteg

De volgende dag is het somber weer, met regelmatig een flinke bui. Geen dag om hoog de bergen in te gaan want daar sneeuwt het flink. We besluiten om naar een andere vallei te gaan zodat we een deel van de dag in de trein doorbrengen. We reizen naar Spiez en daar stappen we over in een trein naar Kandersteg. Deze trein rijdt via verschillende tunnels naar Italië….misschien ook een optie?

In Kandersteg stappen we uit en wandelen we langs de Oeschibach naar de Oeschinensee. Dit bergmeer ligt prachtig tussen de bergen, het lijkt ons een prima bestemming. Het begint flink te regenen terwijl wij over ijzige wandelpaden glibberen.

Als we bij de skilift staan geeft een groot bord aan dat het pad naar de Oeschinensee gesloten is vanwege landverschuivingen en mogelijke rotsen die naar beneden zouden kunnen komen….

Mini schuilhut

We wandelen nog een klein stukje verder, langs de Oeschibach rivier. Even later besluiten we dan toch via het bos (Oeschinenwald) terug te keren. We willen geen risico’s nemen, maar balen wel. In het bos staat een piepkleine schuilhut… hier warmen we op met een kopje thee en genieten we van onze broodjes camembert. Van hele kleine dingen kun je toch een beetje blijer worden!

Terwijl we daar zitten horen we een hard geluid. Lawines? Landverschuivingen? Nee, het blijken stukken ijs te zijn van de bevroren watervallen achter ons. We nemen er even een kijkje. Omdat de dooi inzet valt er steeds meer ijs naar beneden. We wandelen door het bos terug naar het station.

Samenvatting:

Een mooi gebied waar je, in betere weersomstandigheden, schitterende wandelingen kunt maken.

Informatie:

 • Start- en eindpunt: Station Kandersteg
 • Afstand: 6,3 kilometer, 12, 6 km totaal
 • Bewegwijzering: gele bordjes
 • Niveauverschil: 400 meter stijgen en 400 meter dalen
 • Informatie en kaart: op verschillende websites kun je meer informatie vinden

Kleine Scheidegg

De laatste dag willen we naar Grindelwald om van daaruit de kabellift te nemen naar First. Hier kun je een gratis Cliff Walk maken, naar de Bachalpsee wandelen en van daaruit naar beneden lopen (bijvoorbeeld naar Bussalp). In de trein naar Grindelwald horen we dat de kabellift gesloten is vanwege de harde wind. De conductrice is zo vriendelijk om ons een alternatief te bieden; wandelen vanuit Kleine Scheidegg.

Kleine Scheidegg is een bergpas op een hoogte van 2061 meter tussen de Eiger en de Lauberhorn. De pas verbindt Grindelwald met Lauterbrunnen. Hier zijn veel rode pistes en onze treintje zit dan ook vol skiërs!

Skiën, sleeën en wandelen…

Eenmaal boven waait er een snoeiharde en koude wind. Het pad start achter het station en is aangegeven met gele bordjes. Het goed geprepareerde pad delen we met skiërs, een enkele snowboarder en sleërs. Gelukkig is er ruimte genoeg voor iedereen.

Via Wengeralp en Allmend naar het pitoreske Wengen

We wandelen naar Wengeralp. Onderweg genieten we van het uitzicht op de Eiger Noord Wand. Het is vandaag flink bewolkt, maar de bergen imponeren nog steeds!

In Wengeralp splitst het pad zich en nemen we afscheid van de skiërs. In Allmend ligt er vrijwel geen sneeuw meer, de skiroute is nog wel geprepareerd en wij glibberen over het pad naar beneden.

Wengen

In Wengen hebben we een lunchbreak. Hier zitten we op het pleintje bij het station rustig de bedrijvigheid gade te slaan. Het is een prettig plaatsje, toeristisch maar niet vervelend druk. We kunnen hier de trein nemen naar Lauterbrunnen, maar we besluiten om door te wandelen. Langzaam dalen we af in de vallei met de 72 watervallen.

In Lauterbrunnen pakken we de trein naar Interlaken.

Samenvatting:

Een leuke, afwisselende winterwandeling in een schitterende omgeving. De drukte op het gezamenlijke pad is niet ideaal maar viel gelukkig mee.

Informatie:

 • Start- en eindpunt: Station Kleine Scheidegg
 • Afstand: 6,9 kilometer naar Wengen, 2 1/2 km erbij naar Lauterbrunnen
 • Bewegwijzering: gele bordjes
 • Niveauverschil: ca 800 meter dalen tot aan Wengen
 • Informatie en kaart: op verschillende websites kun je meer informatie vinden

Winterwandelen in Zwitserland een goed idee?

Ja, ik vind het een goed idee! Uit bovenstaand verhaal blijkt dat de weersomstandigheden niet ideaal waren toen wij in Zwitserland waren. Toch vind ik het opvallend hoe je in drie dagen het gevoel kunt hebben helemaal ‘weg’ te zijn en je lekker onder te dompelen in de winterse sfeer!

Dat kun je natuurlijk ook op een andere bestemming doen. Zwitserland is een duur land, de treinkaartjes, de kabelbanen, de levensmiddelen, laat staan een kop koffie met gebak…. voor alles betaal je veel meer dan je gewend bent. Omdat wij een appartementje hebben geboekt konden we de kosten drukken. Ik denk dat we in de toekomst nog wel een keertje gaan, misschien dat we dan het weerbericht eerst even afwachten….

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *