De eerste vakantie op de fiets met volle bepakking! We fietsen in Limburg, Gelderland en Brabant. Een zelf samengestelde route langs de Maas en Rijn. Verrassend mooie natuur en prachtige campings!

De vakantiefiets

We gaan voor het eerst met onze nieuwe vakantiefietsen (Koga Worldtraveller Signature)op vakantie. Met een volle bepakking. Vooral dat laatste blijkt even wennen te zijn. De fietsen zelf zijn stevig en zwaar, maar met bepakking fietsen maakt ze flink zwaarder. We hebben zo’n 35 kilo bij ons, verdeeld over vier voor- en vier achtertassen en een kanotas.

Als je meer wilt lezen over het kiezen van een vakantiefiets, klik dan hier!

Gewicht verdelen

We pakken in, herschikken en wegen de tassen zodat we ervan verzekerd zijn dat het gewicht goed verdeeld is. Tweederde van het gewicht achter en een derde voor. Dat lukt redelijk goed. Wel merken we dat we gedurende de trip spullen ergens anders stoppen omdat het ‘net goed uitkomt’. Maar over het algemeen houden we ons aan de verdeling.

Wat nemen we mee?

We hebben onze basisuitrusting, zoals we die ook meenemen tijdens wandeltrektochten, mee. Dat houdt in een Hilleberg Nallo 2 persoons tent, 2 Exped matjes, 2 slaapzakken, een brander, gas, een pan, keteltje, bestek, borden, bakjes en mokken. Verder wat kleding, voor ieder regenbroek en jack, een extra vest, ondergoed en thermo en een ‘normale’ broek. Een handdoek, toiletartikelen en ehbo setje.

Daarnaast nog wat extra spullen zoals een spiegelreflexcamera en telelens, een e reader, oplaadspullen zoals een powerbank en eten. We nemen voor drie avonden droogvoer mee, maar verwachten dat we iedere dag naar de supermarkt zullen gaan om aan te vullen. Wel nemen we koffie, thee, kruiden en wat beleg en granola mee.

In een duizenddingenzakje zitten zaken als tieraps, ducktape, knijpers, een waslijn, extra zakjes, wildernesswash en sponsje en niet te vergeten een zeem. Een zeem is echt superhandig en weegt bijna niks! Wil je meer weten over onze paklijst en tips, kijk dan hier.

De route

We gaan een deel van de LF Maasroute doen. We starten in Cuijk en zakken langs de Maas af naar Horn (ter hoogte van Roermond). Hier keren we om en we gaan naar het noorden via het Fietserspad, een onbewegwijzerde route die globaal langs het Pieterpad loopt. We rijden heen vooral via de oostelijke zijde van de Maas en terug via de westelijke zijde. Ik heb de routes in Route.nl gezet, zodat ik ze makkelijk kan volgen onderweg.  De Maasroute is overigens super makkelijk om te volgen, overal staan bordjes.

Als we weer terug zijn in Cuijk gaan we verder naar Groesbeek en daarna richting de Ooijpolder, de Milliingerwaard en vervolgens naar Zevenaar. De laatste dag doorkruisen we dit gebied nog een keer, via een iets andere route.

We verkennen globaal dus de Maas en de Rijn en omgeving.  Hierboven krijg je een indruk van de route.

Start

We starten zoals gezegd in Cuijk. We rijden hier met de auto en fietsdrager naartoe en parkeren bij het Van der Valk hotel. Hier staat de auto redelijk veilig. Er is namelijk altijd wel wat te doen in zo’n hotel, dus naar ons idee is dit een goede plek om je auto zes dagen achter te laten.

Veerponten

Direct bij de start nemen we de veerpont. Die zullen we nog vaker nemen en zijn gewoon hartstikke leuk en praktisch. Je betaalt ze cash en ze kosten ongeveer 2 euro voor een fietser. Soms kun je pinnen. De meeste veerboten varen de hele dag.

Het geeft mij direct een vakantiegevoel, het is een leuke manier om de Maas te ervaren, op het water!

De eerste dag

De eerste dag rijden we van Cuijk naar Wellerlooi. Onderweg worden we verrast door de leuke paden en weggetjes van de Maasroute. Je doorkruist meerdere mooie gebieden en vaak rijd je over onverharde paden en rustige wegen. Weinig ander verkeer en dat maakt het fietsen wel zo ontspannen.

In de buurt van Wellerlooi laten we de Maas even achter ons om via de Maasduinen naar onze camping te gaan. We hebben er dan zo’n 55 kilometer op zitten. Ik begin wat pijn te krijgen in mijn handen en polsen en mijn rechterschouder zeurt. Dus het is tijd om te stoppen.

We kamperen op D’n Blikkenberg, een minicamping aan de rand van Nationaal Park Maasduinen. Een heerlijk rustig veldje met voornamelijk campers en caravans met oudere mensen. In het hoekje is nog een mooi plekje voor ons. De eigenaar komt ons ook nog twee stoeltjes brengen. Dit is genieten!

Van Wellerlooi naar Horn

Vandaag staat er een fris windje en natuurlijk uit het zuiden, dus we hebben wind tegen. De zon schijnt af en toe en we worden ook getrakteerd op een bui. We genieten van het mooie uitzicht over de Maas.

Bij Arcen en Steijl zijn we onder de indruk van de mooie dorpen en omgeving. Bij Steijl nemen we de pont die aan de voet van een gigantisch kloostercomplex ligt. De tijd lijkt hier te hebben stil gestaan.

De Oude Maas

Hier en daar passeren we natuurgebiedjes met de Oude Maas als centrale ader. Ruige gebieden met veel water en omgevallen bomen. We komen enkele wandelaars tegen maar verder is het er erg rustig. De Oude Maas krijgt hier alle ruimte om zijn eigen stroom te volgen. Mooi om te zien.

Lunch in de regen

Venlo kan ons weinig bekoren. De Maasroute gaat hier langs de boulevard waar nog flink verbouwd wordt. Het is er druk en chaotisch. In Tegelen begint onze maag te knorren en gaan we op zoek naar een droog en verwarmd terras. Helaas lukt dat niet. Misschien hadden we toch in Venlo moeten blijven? Uiteindelijk strijken we neer op een onverwarmd terras zonder parasols (het waait te hard). En het begint ook nog te regenen….

De eigenaar heeft alle begrip als we verder willen gaan, maar we bestellen toch maar omdat we trek hebben. Zo zitten we in de regen te lunchen. Overigens smaakte het prima! Lekkere warme soep, een kroketje en heerlijk brood.

Bed & Breakfast in Horn

In Horn zoeken we eerst een supermarkt op en daarna gaan we naar onze Bed & Breakfast ‘t Inj. Fijne kamer, heerlijke douche. Hier relaxen we, eten een droogvoerzak en snacken we van kaas en wijn. 

Na een heerlijk uitgebreid ontbijt, met warme crumble, heerlijke broodjes en verse koeienmelk, kunnen we er weer helemaal tegenaan!

Langs de westelijke oever van de Maas

De derde dag rijden we eerst naar het Leudal, een prachtig natuurgebied vlakbij Horn. Helaas kun je weinig fietsen in dit gebied, dus we besluiten dat we hier zeker nog eens willen gaan wandelen.

Het weer is regenachtig en de hele dag zijn we bezig met onze regenkleding aan en uit te trekken. Gelukkig staat er weinig wind en is het niet koud.

Overdekt terras

’s Middags vinden we dat we een lekker terrasje wel verdiend hebben en dit keer zoeken we een overdekt terras op. We eten er heerlijk taart met slagroom en genieten van de warme thee.

Blitterswijk veerpont

Bij Blitterswijk nemen we de veerpont en rijden we richting het Nationaal Park Maasduinen. Via Wellerslooi, Well en Afferden gaan we naar onze camping. Het is een bekend adres ‘De Cokse Heide’, hier hebben we vorig jaar ook al eens gestaan.

Deze Staatsbosbeheer camping ligt middenin het Nationaal Park. Een heerlijke camping met erg fijn sanitairgebouw. Na een lekkere douche, warme soep kunnen we er weer tegenaan. Ik versla Joost ’s avonds met Catan, dus een prima afsluiter!

Rustig aan vandaag

De vierde dag is een rustig dagje. Gisteren hebben we zo’n 80 kilometer afgelegd, de dag ervoor 75 kilometer. Vandaag hoeven we er maar zo’n 40. We hebben alle tijd om rustig in te pakken, dus we ontbijten lekker in de zon. De tent droogt ondertussen dus dat is fijn.

Nationaal Park De Maasduinen

We kennen de omgeving en besluiten eerst een rondje door de Maasduinen te doen. Zo fietsen we naar het Esven en Quin. Bij het Esven wemelt het van de kikkers die ontzettend luid kwaken. Bij Quin zien we de schaapskudde. Een mooi moment om even een pauze te nemen…We zijn pas net onderweg maar de mooie momentjes moet je wel pakken.

Verrassend Oeffelt

We vertrekken uit het park en fietsen naar de veerpont bij Afferden. Daarna fietsen we via de westelijke oever naar het noorden. Met name het natuurgebied bij Oeffelt verrast ons positief. Hier staan Konikpaarden en Schotse Hooglanders en het is een heel ruig en stil gebied.

Na Oeffelt komt Cuijk in zicht en we gaan met de veerpont naar Mook. Langs de Mookerheide en vervolgens steil omhoog naar Groesbeek.

Uitdagende route naar Groesbeek

Wat een helse weg is dit zeg! Ik dacht inmiddels goed gewend te zijn aan het fietsen met bepakking, maar dit is andere koek! De weg naar Groesbeek is echt heel steil en echt heel zwaar. In de laagste versnelling heb ik er nog moeite mee! Na een korte stop waarbij ik alle lagen kleding uit doe, want ik heb het heel warm, fiets ik meter voor meter verder.

Uiteindelijk kom  ik boven! Jeetje. Wat heftig. Voorlopig nog geen bergen voor mij! Joost zegt direct dat we dit gewoon nog moeten trainen…

Camping Groesbeek

We fietsen naar de camping. Opnieuw een natuurkampeerterrein van Staatsbosbeheer. Deze ligt prachtig in de bossen. Het is een heel ruim opgezet terrein, waarbij iedere tentplek echt gescheiden ligt van de andere plekken. We hebben uitzicht op een aantal prachtige woudreuzen en het is er heerlijk rustig.

Later zullen er meer kampeerders komen, maar dan nog is het een fijn terrein. Aan de rand, bij bijvoorbeeld plek 11, sta je helemaal in je uppie.

Het sanitair gebouw is van mindere kwaliteit dan bijvoorbeeld De Cokse Heide. Het is klein en oud en er is een ingewikkelde looproute ontwikkeld (i.v.m. Corona) door de beheerder. Twee douches voor het aantal kampeerders dat hier overnacht is ook wel erg weinig. Dat is het enige minpunt aan dit terrein.

Van Groesbeek naar Zevenaar

Dag vijf van onze fietstocht gaat door de bossen bij Groesbeek, de polders bij Kekerdom en de Millingerwaard. Een hele andere omgeving! Het is vandaag Hemelvaartsdag en wederom lekker weer. Er zijn veel fietsers op pad, dus de paden zijn druk. Op de dijken, waar ook ander verkeer rijdt, is het goed opletten.

Bij Millingen aan de Rijn lunchen we met uitzicht op de rivier. Grote binnenvaartschepen trekken voorbij. We nemen de veerpont naar de overkant en fietsen door het Gelderse Poort gebied. Mooie waterrijke gebieden!

Bij de oude Waal nemen we een trekpontje. Hierbij moet je hard werken om de pont eerst naar je toe trekken en vervolgens jezelf en de pont naar de overkant te brengen. Joost doet goed zijn best!

Oud Zevenaar

Via Herwen en Babberich komen we bij het dijkje naar Oud Zevenaar. Een mooi dijkje dat eindigt in een klein gehuchtje, met een kerk op een terp. Hier genieten we op een terras in de zon. Met witbiertjes en bitterballen. Het leven van een fietser is zo gek nog niet!

B & B Huis Sevenaer

Deze laatste nacht logeren we in de Bed & Breakfast Huis Sevenaer. Een mooi oud pand uit 1460. Hierin zat vroeger de pastorie van het landgoed. Mooi ingerichte kamers, hoge ramen, stevige balken en oude vloeren. Een prettige ontvangst door Coby en Henny. We voelen ons direct thuis.  We genieten van een warme douche en een fijn bed.

De laatste dag

Na een lekker ontbijt de fietsen weer volgeladen en op pad! We fietsen via een andere route door dit rivierengebied. Naar Pannerden en Doornenburg door de Klompenwaard. We nemen de veerpont naar de overkant en struinen door de Millingerwaard. Een mooi gebied.

Even later fietsen we een stukje door Duitsland. Het is hier een stuk rustiger op de paden en wegen! Bij Kranenburg duiken we Nederland weer in. Via de bossen bij Horst en Milsbeek rijden we terug naar Mook. Daar nemen we opnieuw de veerpont naar Cuijk.

340 kilometer

In Cuijk vinden we de auto weer terug bij het hotel. 340 kilometer zit erop! Ik ben voldaan en trots dat het gelukt is! En dat we zo enorm genoten hebben. Het verraste me hoe fijn het fietsen is langs al die rustige afgelegen paden en weggetjes. Hoeveel mooie gebieden we doorkruist hebben. Hoe lekker het fietsen gaat.  Ja, ik heb last van mijn pols en schouder, ja mijn knie zeurt, maar het fijne gevoel overheerst!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *