We bezoeken 21 Nationale Parken van Nederland binnen een jaar! Sommige parken liggen praktisch in onze achtertuin zoals Grenspark Kalmthoutse Heide en Oosterschelde, andere parken liggen verder weg. Hier zullen we wat langer verblijven.
Hieronder geef ik aan welke accommodaties we hebben gebruikt. We streven ernaar om ‘back to basic’ te gaan, leuke maar betaalbare overnachtingen op bijvoorbeeld een natuurkampeerterrein of in een hostel.
Veluwe
We hebben overnacht in een wikkelhuis van Stay Okay. Het overnachten in de Stay Okay zelf is goedkoper. Dit huisje hadden we al geboekt voordat we ons doel stelden: 21 nationale parken binnen een jaar!
Het wikkelhuis is een designhuisje gemaakt van golfkarton, het is verplaatsbaar en compact. Gemaakt door machines. Het is ontwikkeld door een Nederlandse architect René Snel. Stay Okay heeft op meerdere plekken Wikkelhuisjes staan. Kijk even op hun website.
Het wikkelhuis is gezellig ingericht, er is een keukentje, een douche en wc. Er kunnen vier personen in slapen, er is een tweepersoonsbed en een stapelbed. Het uitzicht op het bos is lekker, het voelt alsof je middenin de natuur verblijft. Wat jammer is dat de wikkelhuisjes in Apeldoorn vrij dicht op elkaar staan en ook dicht bij het hostel. Hierdoor heb je minder het gevoel op een rustig plekje te zijn beland. Daarnaast is het wikkelhuis een overnachting die te vergelijken is met een hotelovernachting, het is niet goedkoop.
Maasduinen
We hebben overnacht op de Staatsbosbeheer camping De Cokse Heide. Een prettige, kleine en rustige camping. Deze camping is vooral geschikt voor rustzoekers en gezinnen.
De plaatsen zijn ruim, je staat op veldjes in het bos. In het midden is een trekkersveldje. Dat was toen wij er waren niet in gebruik, evenals de overdekte kampvuurplaats, in verband met corona.
Het sanitairgebouw is vrij nieuw, verwarmd en mooi. Fijne en ruime douches. Er is een aparte afwasplaats. Voldoende wc’s en douches.
Vanuit de camping kun je direct gaan wandelen, in tien minuutjes ben je op de Cokse Heide.
Je moet deze camping reserveren via Staatsbosbeheer, je hebt een natuurkampeerterrein kaart nodig. Dit maakt de camping iets duurder dan gemiddeld.
Drenthe
In Drenthe hebben we overnacht op een heel speciaal plekje. We verbleven in een Tiny House gemaakt door Tralaluna. Het Tiny House ziet er ongelooflijk leuk uit, is gemaakt van gerecyclede materialen en staat op een bijzondere plaats.
Het Pioniershuisje
Dit Tiny House is, ondanks dat het klein is, van alle gemakken voorzien. Er zit een keukentje in, een zithoekje met fijne houtkachel, een tafel met twee stoelen en een tweepersoons bed. Boven het bed zit een raam, dus je kunt de sterrenhemel bewonderen voordat je gaat slapen.
Naast het huisje staat een tweede piepklein huisje waarin een droogtoilet en een fijne douche. De douchewand is bekleed met speciaal fotobehang. Op het behang zie je namelijk de kassen van de tuinbouwschool. Het voelt een beetje als luxe kamperen. Je moet het niet erg vinden om op een tweepits-campinggastoestel te koken en naar buiten te moeten als je naar de wc wilt.
Bijzondere plaats
Het Tiny House Pioniershuisje staat in de tuinen van de Tuinbouwschool in Frederiksoord. Frederiksoord is één van de Koloniën van Weldadigheid. Deze zijn 200 jaar geleden gesticht door Johannes van den Bosch. Hij wilde armen perspectief bieden en gaf ze een koloniehuisje met een stukje grond om te verbouwen. De kinderen werden naar school gestuurd en er was veel aandacht voor discipline. Zo was alcohol verboden en werd het naar de kerk gaan belangrijk gevonden. In Frederiksoord en omgeving zijn nog veel gebouwen terug te vinden uit de tijd van de Koloniën.
Zo ook de Tuinbouwschool. Dit was de eerste tuinbouwschool van Nederland. Sinds 2004 staat de school leeg en momenteel wordt het terrein en de kassen opgeknapt. Het is een bijzondere plek. Je kunt een museumroute van 11 kilometer maken. Wij vonden die echt de moeite waard! Je kunt (als de Lockdownmaatregelen opgeheven worden) ook naar het museum. Voor meer info kijk eens op deze website van de Koloniën van Weldadigheid.
Boeken en informatie
Het huisje kun je boeken via Tralaluna. Manilde en Martin hebben het huisje ontworpen en gemaakt en je kunt over dit hele proces alles lezen op hun website. Zij hebben meerdere tiny houses en ook kampeerbusjes in de verhuur. Janneke beheert het huisje in de tuin. Wij voelden ons direct welkom, er hangt een fijne sfeer op deze plek en het contact verliep soepel. Het huisje is niet supergoedkoop, maar het is wel een hele bijzondere overnachting!
Friesland
In Friesland hebben we overnacht op het knusse natuurkampeerterrein De Reidplum middenin het nationale park De Alde Feanen.
Natuurkampeerterrein De Reidplum
Het natuurkampeerterrein waar we slapen is een klein terreintje met tien plaatsen. De eigenaar Jurjen Veldboom is een vriendelijke vent die je direct het gevoel geeft dat je welkom bent. Het terreintje is klein maar fijn. Er staan bosjes en bomen rondom het terreintje.
Het sanitair is prima en er staan een aantal picknicktafels. Er kan vuur gestookt worden, er staan vuurschalen en je kunt hout kopen bij Jurjen. Het grote pluspunt op dit terrein zijn de buren: de ooievaars die rondom nesten hebben en af en aan vliegen. Spectaculair om te zien! Daarnaast is het er heerlijk rustig!
We hebben vanuit De Reidplum een dagtocht naar Nationaal Park Lauwersmeer gemaakt. Natuurlijk kun je hiervandaan ook makkelijk naar andere interessante natuurgebieden. Het lijkt ons leuk om De Alde Feanen een keer vanaf het water te bekijken. Je kunt kano’s huren bij Jurjen.