Een rondwandeling vanuit Zandvoort door de Amsterdamse Waterleidingduinen. Een afwisselende wandeling langs duinmeertjes, kanalen, bossen en duintoppen, met grote kans op wild als de vos, de ree en het damhert. We hebben er zin in!
We starten deze Groene Wissel bij het station van Zandvoort. Meer informatie over Groene Wissels vind je hier. Dit type wandeling start altijd bij een trein- of busstation en het zijn altijd rondwandelingen tussen de 10 en 20 kilometer.
Door de straten van Zandvoort
We wandelen de eerste kilometers door de straten van Zandvoort. Sommige met authentieke huizen, sommige ook wat minder fraai. Nadat we een stukje langs de provinciale weg hebben gelopen komen we aan bij de ingang van de Amsterdamse Waterleidingduinen.
Amsterdamse Waterleidingduinen
Dit gebied is ingericht voor de winning van drinkwater voor de stad Amsterdam; er stroomt jaarlijks vijftig miljoen kubieke meter drinkwater door dit 3400 hectare grote gebied. Het duingebied heeft een aantal vrij brede wandelpaden (waarover ook het werkverkeer gaat van Waternet).
De route loopt voor een deel over deze brede paden. Er staan geen routebordjes, je loopt gedeeltelijk over de groene en blauwe route. Je volgt daarbij de kaart en beschrijving van de Groene Wissel. Leuker is het om langs de smallere paadjes te lopen. Hier zijn minder mensen en je komt in een ruiger deel van het duingebied. We hebben dus globaal de route gevolgd, maar onze eigen weg door het gebied gevonden.
Enorm gevarieerd
Het duingebied is enorm gevarieerd, er zijn veel waterpartijen in de vorm van duinvennen, kanalen en moerasachtige kommen. Bosgebieden en open stukken waar de hoogteverschillen best groot zijn. De flora en fauna zijn, zelfs in de winter, indrukwekkend.
Damherten
De dieren in dit gebied hebben geen natuurlijke vijanden en zijn gewend aan bezoekers. De vele damherten die we zagen bleven rustig grazen. We hebben geen vossen of reeën gezien, maar het schijnt dat je ook die dieren makkelijk kunt spotten. Bij de Duizendmeterweg zagen wij de meeste damherten. Dit is tevens een vrij druk en breed pad.
Strandovergang Flessenveld
Het Huis van het Wester, een huisje uit eind 19de eeuw, is recent geschikt gemaakt voor mens én dier. In dit huis woonde de waterpompmachinist. Het stond op instorten, maar Waternet heeft besloten het op te knappen. Er zijn voorzieningen gemaakt voor verschillende vogels zoals zwaluwen, voor vlinders en vleermuizen. De kelder is geschikt voor amfibieën, de eerste rugstreeppadden hebben er gebruik van gemaakt.
Bij dit huisje is de strandovergang Flessenveld, waar wij gebruik van maken. Groot is onze verbazing als we de overgang overkomen; het strand is volledig verlaten.
Hollandse Luchten aan de Kust
Heerlijk zo’n leeg strand waar de golven woest aan komen rollen, de wind giert en de lucht iedere seconde lijkt te veranderen. Van donkergrijs naar felblauw, met prachtige wolken en een regenboog. We komen binnen de kortste keren in een hagelbui terecht maar blijven ondanks dat genieten.
Bij Zandvoort is een hoop bedrijvigheid gaande. De strandtenten worden in orde gemaakt voor het komende seizoen, grote graafmachines zijn bezig enorme zandhopen te verplaatsen en er wordt het één en ander ontwikkeld voor de GP.
We zijn net op tijd bij het station voor de volgende bui zich aandient. We warmen op en pakken de trein terug naar huis.
Samenvatting:
Een schitterend gevarieerd gebied. Vooral de smalle paadjes vinden wij leuk, daar is het ruiger en spannender dan op de brede klinkerpaden. Het Klein Sprenkelveld en Pietjes Zwarteveld zijn mooie stukken. Langs de Duizendmeterweg veel wild, maar ook veel andere wandelaars en fotografen.
Informatie
- Start- en eindpunt: NS station Zandvoort, Groene Wissel
- Afstand:16 kilometer
- Bewegwijzering: geen
- Niveauverschil: nihil
- Informatie en kaart: Duidelijke en uitgebreide informatie over iedere etappe vind je op de Wandelnet website.