Een weekendje naar de Ardennen om lekker te wandelen. Goed plan! De weersvoorspelling is goed en de spullen zijn zo in de auto gegooid. Vrijdagmiddag gaan we op pad!

Twee uurtjes later….

Iets meer dan twee uurtjes later zetten we ons tentje op, op camping Wesertal in Eupen (Oost-België). Een kleinschalige (52 plaatsen) camping met een groot terrein in het bos, waar je zelf een plekje mag uitzoeken. Dit gedeelte van de camping is autovrij dus je vervoert je bagage met een kruiwagen naar je plaats. Als het minder druk is kun je aan de rivier de Weser staan.

Heerlijk plekje op camping Wesertal

De voorzieningen zijn prima, er is zelfs een slecht weer voorziening in de vorm van een serre met houtkachel. En als je op tijd bestelt (voor 17.30 uur) kun je ’s morgens bij de receptie verse croissantjes halen.

Wandelingen

Lastig kiezen welke wandelingen we gaan doen, je kunt namelijk kilometers vreten hier in de Ardennen! We besluiten op zaterdag twee korte wandelingen in de buurt van de camping te doen en op zondag bewaren we de mooiste voor het laatst!

Hierna rijden we naar La Roche en genieten we van een Belgisch biertje en een welverdiend portie kaas. Na een frietje rijden we tevreden terug naar Nederland. Wat een cliché, maar we zijn echt helemaal weg geweest!

Wandeling 1: Promenade de la Hoëgne

De eerste wandeling start bij Pont de Belleheid, een restaurant in de Vallei van de Hoëgne, op ongeveer een kwartier rijden van de camping. Hier kun je langs de rivier wandelen, je kunt de wandeling net zo lang of kort maken als je wil. Het eerste deel is zo’n 8 km, maar je kunt ook verlengen tot 12 of 21 km.

Waterval Leopold II

Je wandelt langs de rivier, over plankenpaden, over rotsen en stenen, door het bos en door het groen. Je komt verschillende watervalletjes tegen zoals Leopold II. Pauzeren kan overal, zittend op een steen aan de rivier of op één van de bankjes die je tegenkomt. Terug kun je via de Belvedère (het uitzicht valt een beetje tegen) wandelen of langs de rivier. Het is een aangename, makkelijke wandeling die niet verveelt maar prettig en rustig is. Kom wel vroeg want het gebied is populair bij gezinnen met kinderen.

Informatie:

 • Naam: Promenade de la Hoëgne
 • Start: Roquez of Restaurant Pont de Bellehei, aan de N640 staat een bordje
 • Afstand: 8, 12 of 21 km. Het is een rondwandeling.
 • Markering: Blauwe kruisjes
 • Niveauverschil: langs de rivier nauwelijks

Wandeling 2 Robertville – Panoramapad

De tweede wandeling vinden we in het boekje ‘Plezierwandelingen‘, vol met routes in Oost-België. De wandeling is 7 kilometer lang en start bij de Barrage.

Steile helling met flinke bomen

We wandelen eerst langs de heuvelflank door het bos, hoge bomen en steile hellingen. We zien de burcht Reinhardstein aan de overkant liggen. Daarna hebben we bij ‘Nez de Napoléon’ een prachtig uitzicht op de vallei. Even later dalen we flink en komen we bij de rivier de Warche. We volgen de oevers van de rivier en komen in een steeds smaller wordende vallei terug naar Reinhardstein. Hier kunnen we de burcht bezoeken, naar de waterval gaan of teruglopen naar de stuwdam.

De burcht Reinhardstein

Het is een aangename wandeling, met hier en daar wat korte beklimmingen en pittige afdalingen.

Informatie:

 • Naam: Het panoramapad – Robertville (pagina 20, Plezierwandelingen)
 • Start: Parkeerplaats vlak na de stuwdam (Barrage) in Robertville.
 • Afstand: 7 kilometer, het is een rondwandeling
 • Markering: groene rechthoek
 • Niveauverschil: 280 meter

Wandeling 3: Nadrin – Le Hérou

Eén van de mooiste wandelingen in de Ardennen ligt in de buurt van La Roche. Ook al is dat een uur rijden van onze camping, we besluiten er toch heen te gaan (en hier hebben we geen spijt van!)

Zicht op de Ourthe

De wandeling naar Le Hérou ligt in NP Les Deux Ourthes en start in Nadrin. Hier parkeer je je auto. Vervolgens wandel je langs het restaurant en volg je de rood/witte GR 57 markering. Het pad loopt direct flink naar beneden. Links van je zie je de eerste rotsen al. Het pad volgt de rotsen en klimt erover en langs. Het is een smal en leuk pad met hier en daar prachtig uitzicht over de vallei en de Ourthe die beneden stroomt.

Via uitdagende kettingen afdalen naar de Ourthe

Even verder komt er een splitsing. Het rood/witte pad gaat rechts naar beneden. Op dit punt zie je aan de linkerkant bij de rotsen een ketting hangen. Hier ga je naar beneden via de kettingen. Dit gaat het makkelijkste door achterover te hangen. Uitdagend en avontuurlijk, maar niet erg moeilijk.

Uitdagend en avontuurlijk dalen via kettingen

Eenmaal beneden hou je de Ourthe steeds aan je linkerkant. Het pad volgt de oever en geeft mooie doorkijkjes over het water. Hier en daar is het wat klimmen en klauteren, zeker als het water hoog staat. Wij zijn er in de zomer en het pad levert nergens problemen op.

Langs de Ourthe zijn talloze plekjes waar je lekker even kunt pauzeren en kunt genieten van de rust

Verder langs de Ourthe

De Ourthe maakt een bocht en na de bocht wordt het pad wat breder en vlakker. We wandelen om de Hérou kam heen. We komen even later de rood/witte markering weer tegen (hier kom je uit als je de rood/witte markering volgt naar beneden en niet de kettingen route).

Aangenaam wandelen door het bos langs de oevers van de Ourthe

Het pad wordt uiteindelijk (kort) wat breder, een soort bospad, met een weiland ernaast en vervolgens een splitsing. Wij houden links aan en komen terug bij de rivier.

Een zijbeekje

Uiteindelijk komen we een bordje met Chayire tegen en even later Vermoulin, hier loopt een zijbeekje van de Ourthe. Hier gaan we rechtsaf, we wandelen langs de linkerzijde van de beek omhoog. Er wordt ook een wandelroute aangegeven naar St. Gotte (kerkje). Na een flinke stijging komen we opnieuw een splitsing tegen. Dit rechterpad gaat over de beek en loopt door het bos naar Nadrin.

Wij hebben links aangehouden en zijn via de helling omhoog geklommen. Er is hier geen bewegwijzering meer. Nadat we omhoog geklommen zijn komen we in een weide uit en even later zien we een bordje dat de richting aangeeft van de Keltische overblijfselen (naar links), wij wandelen naar rechts en komen in het dorpje Bérismenil uit.

Via de weg terug naar Nadrin

Chapel St. Gotte langs de N460

Via de weg wandelen we terug naar Nadrin. Onderweg kom je langs het kerkje St. Gotte maar voor de rest is het een vrij saaie en niet ongevaarlijke route. Een aanrader is dus om via het bos naar Nadrin terug te lopen, dat lijkt ons een stuk aangenamer.

Informatie:

 • Naam: Le Hérou
 • Startpunt: restaurant bij de Belvedère in Nadrin, hier is een grote parkeerplaats, loop links langs de Belvedère, rechts zie je het restaurant liggen, recht voor je is de start van de wandeling
 • Markering: grootste deel rood/witte markering (GR 57) behalve bij de kettingen, hier daal je links af, dan volg je de Ourthe en negeer je alle zijpaden, totdat je de rood/witte markering weer ziet. Bij de afslag bij Vermoulin volg je het pad links naast de beek omhoog, totdat je een splitsing tegenkomt, hier ga je de beek over naar rechts naar Nadrin
 • Afstand: 10 kilometer, er zijn verschillende verlengingsmogelijkheden
 • Niveauverschil: 293 m