Met de trein naar bruisend Berlijn! In vier dagen op de fiets de stad verkennen. Kan dat? Ja, dat kan!
We overnachten in een simpel en praktisch hotel in Kreuzberg. Met een gehuurde fiets rijden we kris kras door de stad. We doen de highlights en must do’s volgens de reisgidsen, maar pakken ook de onbekende hoekjes, marktjes en terrasjes mee. Benieuwd? Laten we bij het begin beginnen!
Wil je meer weten over andere steden die we hebben bezocht, zoals Bilbao, Napels of New York, lees hier verder.
Met de trein, wel zo makkelijk!
Vanuit Deventer reizen we met de IC naar Berlijn. Dat betekent ’s morgens vroeg vanuit onze woonplaats naar Deventer reizen, maar eenmaal in de IC rustig onderuit zakken en heel relaxed aan het einde van de middag aankomen op het Hauptbahnhoff. Het duurt langer dan het vliegtuig pakken maar het is duurzaam en heel ontspannen om met de trein te reizen. Een aanrader!
De IC op Hauptbahnhoff Berlin
Eenmaal op het station aangekomen nemen we de metro richting Alexanderplatz en we stappen uit bij de Jankowitzbrucke. Ons hotel (Living Hotel Mitte) kost ongeveer 100 euro per nacht, het ligt naast de metro (Markische Museum) en is vooral praktisch omdat het een kitchenette en koelkastje heeft zodat we zelf kunnen koken. Aan de overkant ligt een fijne sauna waar we gratis gebruik van mogen maken.
Living Hotel Mitte
Gratis concert
In de kamer staat een smartphone, een travelcompanion met allerlei tips. Zo komen we erachter dat we naar een gratis concert kunnen in de Volksbuhne (Mitte).
We nemen de metro naar Mitte, verkennen de buurt, eten een lekker broodje falafel halloumi en gaan dan naar de Rote Salon. Hier speelt de Spaanse groep ‘Habla de mi en presente’ aanstekelijke rumba. Het swingt de pan uit!
Swingend optreden van Habla de mi en presente
Met de fiets door Berlijn
Bij Take a Bike, een Nederlands bedrijfje, huren we de volgende dag goede fietsen voor 25 euro voor drie dagen. We volgen een deel van de Berliner Mauer route naar Friedichshahn. Deze route is in totaal 160 km en kun je downloaden als app. De app geeft veel informatie over de bouw van de Muur. Hier en daar raken we de route even kwijt, als er een precies een huis wordt gebouwd bijvoorbeeld, maar de route is nooit ver weg. Onderweg staan er interessante informatieborden.
Kreuzberg Kreuzberg
Rauw Kreuzberg
We komen door het rauwe Kreuzberg …’zoveel Turken in Kreuzberg, die amper kunnen bestaan’ uit het liedje van Klein Orkest krijgt hier een ‘gezicht’.
Kreuzberg
East Side Gallery, kunst in de buitenlucht
In Friedrichshain bezoeken we eerst de East Side Gallery. De Spree vormde vroeger de grens tussen Oost – en West- Berlijn. Aan het water staat het langst bewaard gebleven stuk muur van 1,3 kilometer. Na de val van de muur beschilderden 118 kunstenaars uit 21 landen de Muur. Sommige stukken zijn echt heel indrukwekkend! Oorspronkelijk werd alleen aan de westelijk kant van de muur grafitti gemaakt, want aan de oostelijke kant was het streng verboden.
East Side Gallery, de westelijke kant van de muur East Side Gallery
De hippe vlooienmarkt
We rijden naar de Boxhagenerplatz, waar iedere zondag een vlooienmarkt plaatsvindt. Er hangt een relaxte sfeer, kraampjes onder de bomen, het zonnetje schijnt en iedereen slentert wat over de markt. We lunchen lekker bij Silo, een hippe tent in de Gabriel Marx Strasse.
Vlooienmarkt op Boxhagenerplatz
Het Mauerpark, the place to be in Berlijn
We fietsen dwars door Friedrichshain en Prenzlauerberg naar het Mauerpark. We komen langs de Karl Marx Allee, een typische Oost-Duitse laan met enorme gebouwen.
Het Mauerpark is het voornmalig grensgebied tussen Oost en West. Het is er enorm groot en druk. This is the place to be op zondag voor heel hip Berlijn. Ook hier staan stukken muur en wordt volop grafitti gemaakt. Ontdekte en nog te ontdekken muziektalenten trekken een groot publiek en er zijn ontelbare eettentjes en kraampjes met prullaria en brocante.
Berliner Mauerpark op zondag
Het Duits Historisch Museum aan Unter den Linden
De volgende ochtend gaan we eerst naar het enorme Duits Historisch Museum. Dit museum heeft een indrukwekkende collectie over de geschiedenis van het land vanaf 500 na Chr tot de val van de Muur. We besluiten om alleen het deel over de Duitste geschiedenis vanaf 1919 te bekijken.
Het Duits Historisch Museum
Alles wordt op een prettige en interessante manier tentoongesteld, duidelijke en eerlijke uitleg maar zeker ook confronterend. Het is een pittige periode die behandeld wordt. We slaan hier en daar stukjes over (met moeite) want na drie uur zijn we echt moe van alle indrukken en informatie.
Dé bezienswaardigheden
De middag staat in het teken van de bezienswaardigheden. Zo fietsen we via Unter den Linden naar de Reichstag en Brandenburger Tor. De Brandenburger Tor is in in 1791 gebouwd. Het is de enige nog overgebleven doorgang van de stadsmuur die ooit om Berlijn heen stond. Ernaast ligt de Pariser Platz. Voor de val van de Muur stond de Tor voor de deling van de stad, eromheen was het een grote leegte. Nu staat de Tor voor de Duitse eenheid.
De Reichstag De Brandenburger Tor Het Holocaust Monument
Bij de Reichstag lunchen we op de trappen met uitzicht op de Bundestag. Hier zien we een groot contrast tussen oud en nieuw! In de Reichstag zetelt het parlement. De spiraalvormige koepel is ontworpen door de beroemde Norman Foster.
Het Holocaustmonument bestaat uit 2711 betonnen zuilen. Hier worden de slachtoffers van de Jodenvervolging herdacht. Het toerisme dat deze plek aantrekt zorgt bij ons voor een dubbel gevoel. Want naast herdenken, wordt er ook verstoppertje gespeeld.
Gedachteniskirche
Via Tiergarten rijden we naar Charlottenburg, een wijk in het westen van Berlijn, waar de Gedachteniskirche en de bekende Kurfüsterdamm zich bevindt. De Gedachteniskirche is één van de belangrijkste monumenten van de stad. Ze is gebombadeerd tijdens de Tweede Wereldoorlog. Naast de ruïne staat de nieuwe kerkzaal.
Mooie start op de prachtige Gendarmenmarkt
De volgende ochtend starten we op de prachtige Gendarmenmarkt. Eén van de mooiste pleinen van Berlijn, met twee koepelkerken en het Konzerthaus.
Gendarmenmarkt
We fietsen via Mitte naar de Bernauerstrasse. We komen langs het Bauhaus en een kerkje waar Martin Luther King in de jaren ’60 een dienst heeft geleid.
Indrukwekkend Gedänkstatte Berliner Mauer
We bezoeken het indrukwekkende Gedänkstatte Berliner Mauer. Er staat hier een deel van de oorspronkelijke muur, een wachttoren en de hinterlandmauer. Er is een interessante tentoonstelling. Daarnaast een gedenkplaats voor alle mensen die hebben geprobeerd te vluchten, maar het niet gered hebben.We krijgen door de tentoonstelling een goede indruk hoe het leven was toen de muur er nog stond.
Gednkstatte Berliner Mauer
We bezoeken ook het S-Bahnstation Nordbahnhof. Tijdens de DDR was dit een spookstation. We zijn onder de indruk van de uitgebreide manier waarop uitleg wordt gegeven.
Prenzlauerberg, de mooiste wijk van Berlijn
Daarna fietsen we naar Prenzlauerberg, één van de mooiste wijken van Berlijn. Prachtige straten, groene pleintjes en oude huizen. We lunchen bij Konnopke’s Imbiss, wereldberoemd om de zelfgemaakte Curry Wurst! Sinds 1930 maakt de familie al heerlijke curry wursten onder het gebulder van de metro’s op de Magistraten Brücke.
Konnopkes Imbiss
We bezoeken verschillende winkeltjes met tweedehands spullen waar we terug in de jaren ’60/’70 stappen. Een speelgoedwinkel waar de ordening niet de kerncompetentie is van de eigenaar maar wel het gevoel voor humor! En verschillende kaartenwinkels. We drinken koffie met heerlijke appeltaart op een gezellig terras aan de Kollwitzstrasse.
Tweedehands winkeltjes
Gezellig terras in de Kollwitzstrasse
Luxe naar de bioscoop
’s Avonds ploffen we neer in twee van de 450 luxe zetels van Cine Star Kino’s in het Sony Center. Hier worden films in de originele taal vertoond. Het Sony Center is supermodern!
Het Sony Center
Schrijnende verhalen in het Tränenpalast
De volgende ochtend brengen we de fietsen terug. Bij de Friedrichstrasse is het Tränenpalast (Palace of the Tears). Tijdens de DDR periode was dit het treinstation waar mensen afscheid namen van familieleden die op bezoek waren geweest of die konden emigreren. Veel verhalen van ooggetuigen. Deze grenservaringen zijn schrijnend.
Het Tränenpalast
Wandelen langs de Spree
We wandelen in de herfstzon langs de Spree richting Hackschen Höfe en de Fernsehturm. In de jaren ’20 vormden de Höfe het kloppende hart van Berlijn. Ze zijn nu mooi gerestaureerd en het is een prachtig Jugendstil buurtje, maar het is er wel erg stil….Na nog wat gewinkeld te hebben, halen we onze koffers op en vertrekken naar het Hauptbahnhoff.
Wandelen langs de Spree
Na een prima verlopen reis, slapen we ’s nachts weer in ons eigen bed. We kunnen terugkijken op een fijne week waarin we heerlijk weer hebben gehad, heel veel gezien en gedaan hebben en genoten hebben van de toffe sfeer in het bruisende Berlijn!
Samenvatting:
Berlijn is een heerlijke stad. Je kunt je er prima vermaken. Er is veel te zien. Overal vind je de geschiedenis van de stad en het land terug. Wij hebben hierin wel een keuze gemaakt. Je kunt namelijk niet alles zien en sommige bezienswaardigheden zijn meer toeristische attracties geworden. Maak hierin dus zelf een keuze. Ter voorbereiding heb ik veel gebruik gemaakt van informatie op het internet zoals deze blog .
Een aanrader is om fietsen te huren. Er zijn ontelbare fietsen te huur. Wij hebben bewust gekozen voor Take a Bike omdat je hier goede fietsen krijgt. Wat overnachten betreft zou ik een volgende keer kiezen voor de wijk Prenzlauerberg omdat daar een hele fijne sfeer hangt.