Verschillende boeken over reizen, trektochten en avonturen. Hieronder doe ik verslag van de recente boeken die ik heb gelezen. Ze zijn te verkrijgen bij reisboekwinkels zoals de Zwerver, outdoorwinkels zoals Bever en de Zwerfkei of online via Bol.com.
Wil je meer informatie over de wandelgidsen die wij voor onze tochten gebruiken neem dan hier een kijkj
Landlijnen – Raynor Winn
Landlijnen is het derde boek van Raynor Winn. Het eerste boek, het Zoutpad, vond ik prachtig! Net als heel veel andere lezers werd ik gegrepen door het verhaal van een monstertocht door de Engelse natuur en het overleven als dakloze terwijl je een ongeneeslijke ziekte hebt. Het tweede boek ‘ De Wilde Stilte’ vond ik wat zwaarder. Moth en Raynor wonen in dit boek inmiddels in Cornwall en met name het eerste deel van het boek keert Raynor letterlijk en figuurlijk naar binnen. Juist als ze naar buiten gaat, de natuur in al haar prachtige details beschrijft kan ik enorm genieten van de mooie zinnen die ze schrijft.

Dit doet ze ook in haar derde boek ‘Landlijnen’. De gezondheid van Moth gaat steeds verder achteruit en Raynor vat het plan op om in Schotland het Cape Warth Trail te gaan lopen. Natuurlijk is dat voor hem veel te zwaar, maar toch zetten ze door. Moth wordt gegrepen door de omgeving en zet steeds makkelijker de ene voet voor de andere… En waar dat toe leidt, dat moet je zeker zelf gaan lezen!
Wederom een prachtig geschreven boek. Ik las het toen we zelf net in Engeland waren geweest op onze fietstocht en het leek alsof alle beelden die Raynor beschrijft me nog meer raakten. De natuur, de klimaatverandering, de bijzondere ontmoetingen, Raynor schrijft het zo beeldend op. Je krijgt ter plekke zin in de Cape Wrath Trail. Ondanks de herkenbare ontberingen, de regen, de blaren, de vermoeidheid, wil je naar buiten! Heerlijk als een boek dat met je kan doen!

Noorderlichtlopers – Tim Voors
Tim Voors schreef eerder Alleen en Niet Alleen over respectievelijk de Pacific Crest Trail en Te Araroa wandeltochten (scroll even naar beneden). Dit derde boek, Noorderlichtlopers, gaat over de Kungsleden. Hierin beschrijft Tim zijn tocht, samen met wandelvriendin Sunny over de meer dan 400 kilometer door Zweeds Lapland. Dit doet hij in zo’n drie weken, wat ik een indrukwekkend tempo vind. Dit stoorde me eerlijk gezegd ook een beetje, want waarom in zo’n hoog tempo wandelen?
Voor mij is dit bekend terrein omdat ik zelf de Padjelantaleden en een deel van de Kungsleden heb gelopen. In een langzamer tempo dat wel! Dus het was heel fijn om de omgeving die Tim als geen ander kan beschrijven ter herkennen. Daarnaast gaat hij in op de gedachten en gevoelens die je hebt tijdens het wandelen van een trektocht. En ook voor de ontmoetingen met medewandelaars is veel ruimte in het verhaal.
Het boek is, net als de andere twee boeken, prachtig geïllustreerd en bevat mooie foto’s. Je moet, als je dit boek wil lezen, zeker het papieren exemplaar kopen zodat je van deze afbeeldingen kunt genieten.
Ik werd minder door het verhaal gegrepen dan door de eerdere boeken van Tim. Of dit komt omdat hij dit boek ook praktische tips geeft of dat het concept en de schrijfstijl me minder verrassen, daar kan ik de vinger niet op leggen. Het is een prettig leesbaar boek, in een indrukwekkende uitvoering!
Op Eigen Kracht – Olivier van Herck en Zoë Agasi

Op Eigen Kracht is een zwaar en mooi uitgevoerd koffietafelboek. Het biedt heel veel informatie en heeft prachtige foto’s. Zoë en Olivier nemen je mee op hun avonturen. Vier jaar reisden ze de wereld op eigen kracht rond, met zes verschillende reismethodes. Ze startten op de fiets, gebruikten ski’s en skates, wandelden en gebruikten een kano en zeilboot.
Zo ontdekten Zoë en Olivier grote delen van de wereld, maar ontdekten ze ook de onwaarschijnlijke goedheid van de medemens, de natuur en natuurlijk zichzelf. Ook hun twijfels, tegenslagen en onzekerheden zijn terug te vinden in dit boek. Het is een eerlijk verhaal, authentiek. Het is fijn om te lezen.
In dit boek word je door dit stel meegenomen vanaf de eerste plannen, wie zijn Zoë en Olivier, hoe krijgt hun eerste idee vorm en wat drijft hen om dit op eigen kracht te willen doen? Het boek leest heel makkelijk. Je kunt vanaf pagina 1 beginnen, maar ook de losse stukken over bijvoorbeeld het budget van zo’n wereldreis ook apart lezen. Ze geven je bruikbare tips en vertellen je wat zij leerden. En ze hebben een duidelijke visie op hoe ze willen reizen, hoe ze hun avonturen willen beleven. Duurzaam, langzaam, met oog voor de mens en de natuur.
Het is een dik boek, je leest dit niet zomaar op een dag uit. Dat hoeft ook niet! Het inspireert en enthousiasmeert. Je krijgt zin om op pad te gaan en op ontdekking te gaan. Heerlijk!
Niet Alleen – Tim Voors
‘Niet Alleen’ is het tweede boek van Tim Voors. Het eerste deel ‘Alleen’ gaat over het wandelen van de Pacific Crest Trail. ‘Niet Alleen’ gaat over het wandelen van de Te Araroa trail in Nieuw Zeeland. Een 3000 kilometer lange tocht door adembenemende landschappen. Tim wandelt veel en vaak en uit zijn eerste boek bleek al dat hij dat als geen ander kan. Hij is dit keer vijf maanden onderweg en vertelt op dezelfde prettige manier over zijn avonturen.
Liep Tim de vorige keer alleen, dit keer ontmoet hij al snel twee vrouwen waarmee hij de rest van de reis aflegt. Dit boek gaat meer over de relaties tussen mensen en hoe Tim zich verhoudt tot anderen. Het gaat over de verbondenheid die hij voelt met hen. Was ik de vorige keer verrast door de indeling van zijn boek en de manier waarop hij integrerende vragen stelt aan de lezer, dit keer vond ik het boek minder verrassend. Het is meer de beschrijving van zijn tocht en minder filosofisch.

‘Niet Alleen’ blijft een fijn boek over een avontuurlijk tocht. Het verhaal leest makkelijk en prettig. Tim is open over alles en stelt zich kwetsbaar op. Daarnaast maakt hij mooie foto’s en illustraties. Een mooi boek als je ervan droomt een lange wandeltocht te gaan maken, of je dit nu in je leunstoel doet of in het echt.
Escape by Bike – Joshua Cunningham

Een handig en fijn boek om fietsreizen voor te bereiden. In vijf hoofdstukken vertelt Joshua je hoe je je fiets kiest, wat je mee kunt nemen en hoe je in het wild kampeert. Zaken als navigatie, veiligheid en budget komen ook aan bod. Het boek combineert praktische informatie met de beschrijving van legendarische fietstochten. Joshua kan bogen op jarenlange ervaring. Aan de hand van bestemmingen kiest Joshua de juiste fiets en uitrusting. Het boek start met ‘Bossen’, vervolgt met ‘Woestijnen’ en ‘Bergen’ om daarna ‘Tropen’ en tot slot ‘Steden’.
Dit boek heeft prachtige foto’s. Het is mooi uitgevoerd en leest makkelijk weg. Het laat zien dat fietsen heel mooi, maar ook dat het behoorlijk afzien kan zijn. De keuze van bepaalde routes en omstandigheden maakte dat ik het gevoel kreeg dat het voor mij soms te hoog gegrepen was. Als je van extreme uitdagingen houdt, dan is dit een fijn boek om te lezen. En sowieso om bij weg te dromen.
Fulltime Avonturier – Tamar Valkenier
Tamar Valkenier is een avonturier pur sang. Ze besluit op een dag haar werkende leven in Nederland vaarwel te zeggen. Ze is dan sterrenchef en werkt als psycholoog bij de recherche. Tamar gaat door Europa fietsen op een zelf in elkaar geknutselde fiets. Iedere kilometer is er één en eenmaal in Zwitserland voelt ze zich een echte fietser. Ze is na haar fietstocht niet meer gestopt met avontuurlijk leven.
Als het weer te koud wordt in Europa om nog in de wildernis te slapen, vertrekt ze naar Australië en daarna naar Indonesië. Ze wandelt met kamelen door Mongolië en met een ezel door het Midden-Oosten. En natuurlijk gaat ze met Miriam Lancewood op pad in Nieuw-Zeeland. Jagend en levend van wat ze vinden in de natuur.
Tamar is voor de duvel niet bang en zoekt het randje op. Vroeger kampte is met angststoornissen, nu zoekt ze haar grenzen op. Iedere keer maakt ze bijzondere en niet voor de hand liggende keuzes. Tamar leert iedere dag en beschrijft haar avonturen heel mooi en beeldend. Ze is eerlijk en gaat haar demonen niet uit de weg. Tamar heeft talent voor schrijven. Ze geeft een goed beeld van wat er allemaal op je pad komt als je de wildernis ingaat. Ze geniet maar beschrijft ook de tegenslagen, de moeilijke keuzes, de kou…Ik heb genoten van haar verhalen.

Liefde in de Wildernis – Miriam Lancewood

Dit is het vervolg op Mijn leven in de wildernis. Samen met Peter gaat Miriam op stap in Europa. Het lijkt een uitdaging om ook in het dichtbevolkte Europa in de wildernis te leven. Ze wandelen door Frankrijk, Zwitserland en Oostenrijk. Ze kunnen hier niet jagen, Miriam gaat af en toe boodschappen doen. Het lukt om back to basic te leven. Soms gaat dat makkelijk en genieten ze volop, soms is het een echte struggle. Ze trekken naar de warme Balkan en Bulgarije. Hier brengen ze de winter door in een vervallen herdershutje in een klein gehuchtje. Ze besluiten om zo’n huisje te gaan kopen.
In dit boek wordt duidelijk dat Peter minder fit is dan Miriam. Eenmaal in Australië wordt hij ernstig ziek. Miriam is eerlijk, deelt haar gevoelens. Ze vindt het lastig om het leven in de wildernis op te geven, maar Miriam wil Peter ook niet verliezen. Wanneer Peter, nadat ze teruggekeerd zijn in Nieuw-Zeeland aan het herstellen is, besluit Miriam nog één keer op pad te gaan. Een vrouwenexpeditie in de ruige bergen. Ze gaat samen met Tamar Valkenier op pad. Tijdens hun avontuurlijke reis hoort Miriam dat Peter niet herstelt. Is dit haar laatste expeditie?
Een mooi, vlot lezend boek. Wanneer je het eerste deel hebt gelezen is de manier waarop Miriam leeft en in het leven staat, niet meer nieuw voor je. Ik had verwacht dat het boek meer zou gaan over de wandelreis in Europa, maar hier gaat het boek maar voor een deel over. Veel meer gaat het over wat het reizen en wandelen met je doet, kan doen. Wat het betekent om zo te leven als het minder goed gaat, als je ziek wordt. Wat het doet met je dromen en verwachtingen. Hoe Miriam en Peter omgaan met teleurstellingen en ziekte. Ik vond het eerste boek meer bijzonder, maar heb ook van dit verhaal genoten.
De outdoor waanzin – hoe de trek naar buiten ons vroeg of laat te pakken krijgt – Are Kalvø
De titel integreerde me, wat is dit voor boek? Outdoorwaanzin? Waar gaat dit over? De outdoorwaanzin is geschreven door Are Kalvø. Een populaire Noorse stand-up comedian die al meerdere boeken op zijn naam heeft staan.Het boek gaat over de wijdverspreide neiging van dertigers en veertigers om naar buiten te trekken. Are, zelf opgegroeid aan de schitterende Noorse Geiranger Fjord, heeft niets met de natuur. Zodra het kon trok hij naar de stad en hij voelt zich enorm thuis als hij onder de mensen is, als er geluid is, als er reuring is.

Hij neemt ons, outdoorliefhebbers, enorm op de hak. Dit doet hij op een hilarische manier. Hij oordeelt niet alleen, hij probeert het zelf ook uit. Hij gaat naar een speciaalzaak en laat zich een prachtige groene jas aanmeten en alles wat je zoal nodig denkt te hebben als je erop uit trekt. Vervolgens maakt hij verschillende tochten en doet daar op een heerlijke manier verslag van.
Je zult jezelf hoe dan ook herkennen, met je broeken vol met handige ritsen, je mooie outdoorgear en je prachtige verhalen over de mooiste paden. Waar komt onze neiging om naar buiten te gaan en dit op te hemelen vandaan? Waarom willen we persé gedroogd voedsel eten uit zakjes en zoeken we elkaar op in dure hutten terwijl we ook in een hotel kunnen slapen? Are gaat op onderzoek en geeft je, of je het nu wilt of niet, antwoord op deze vragen.
Een vermakelijk boek, dat je een spiegel voorhoudt. Je zult het misschien niet eens zijn met de beste man, maar hij bezorgt je wel een glimlach. Vertaalt in het Duits (Frei Luft. Hölle) en Engels (Hiking to Hell).
Man in het Wild, langs de rafelranden van de wereld -Jaco Benckhuijzen

Jaco vaart langs drie uithoeken van de wereld. Hij maakt drie prachtige solo kayaktochten naar de Aleoeten, Papoa Guinea en Vuurland. Het boek gaat over alleen zijn in de natuur, met de elementen en wat dat met je doet. Van jongs af aan wordt Jaco al aangetrokken door weidse vlakten en de grootste vlakte is de zee. Hij voelt zich enorm thuis in de rauwe natuur, met al zijn uitdagingen. Jaco beschrijft de zoektocht naar de juiste plek om aan land te gaan, het onvoorspelbare weer, de getijden, de ontmoetingen met mensen en dieren tijdens zijn tochten. Tegelijkertijd beschrijft hij gedetailleerd wat dat met hem mentaal doet.
Jaco heeft naast dit boek, dat al in 2019 uitgekomen is, ook bijpassende muziek gemaakt. Hij is namelijk ook muzikant en begin 2020 heeft hij zelfs een theaterconcert gegeven. Hierin is zijn muziek gecombineerd met filmbeelden en foto’s die hij tijdens zijn reizen heeft gemaakt.
Ik moest erg wennen aan zijn manier van schrijven. Sommige delen zijn prachtig, met veel metaforen en filosofische overpeinzingen. Sommige delen zijn saai en duren mij iets te lang. Ik ben geen kayakker en heb totaal geen weet van vouwkayaks, dekzeilen en drijvers. Die wereld leer je door dit boek wel kennen. Ik vind het leuk om op deze manier kennis te nemen van een andere tak van sport.
Het boek bestaat uit drie delen. Jaco vertelt over zijn reizen naar de Aleoeten, Papoea Guinea en Vuurland. De Aleoeten waren voor mij een onbekend stukje aarde, door zijn boek te lezen raakte ik nieuwsgierig. Koud, onherbergzaam en vrijwel onbewoond.
De beschrijving van de bewoners van Papoea Guinea vond ik iets te veel uitgaan van ouderwetse denkbeelden. Hoe wij als westerse mensen tegen alles wat onbekend en vreemd is aankijken. Hoe wij het eenvoudige, simpele leven verheerlijken. Het stuk over Vuurland was hier en daar wat langdradig, met name de pogingen om er toch te kunnen varen. De laatste pagina’s zijn daarentegen erg spannend! De foto’s in het boek vond ik tegenvallen.
Een mooi boek, meeslepend en meestal goed geschreven. Vooral voor mede-kayakkers een feest van herkenning.
‘Het Zoutpad’ en ‘De Wilde Stilte’ – Raynor Winn

‘Het Zoutpad’, uitgegeven door uitgeverij Balans in 2018, is het debuut van Raynor Winn, waarin ze de wandeltocht beschrijft die zij en haar man Moth maken langs het South West Coast Pad. Dit boek lag al langer op de plank, ik wilde het graag lezen. En inmiddels is het vervolg ‘De wilde stilte’ ook al uitgegeven.
In ‘Het Zoutpad’ beschrijft Raynor het leven van haar en haar man Moth in Wales. Daar wonen ze in hun dierbare huis, dat middenin de natuur van Wales ligt. Hier houden ze schapen en runnen ze een vakantiepension. Door een speculatieschandaal raken ze hun huis kwijt en niet veel later krijgen ze het onheilspellende bericht dat Moth aan een ongeneeslijke ziekte lijdt. Berooid besluiten ze, met enkele bezittingen, het South West Coast pad te gaan wandelen. In eerste instantie gaat dit moeizaam, ze zijn immers niet geoefend en Moth heeft stramme ledematen en een pijnlijke schouder. Maar gaandeweg gaat het steeds beter en weten ze, als daklozen, te overleven in de prachtige Engelse natuur.
Winn beschrijft hun tocht en belevenissen op een prettige manier. Ze maakt prachtige zinnen, waardoor je meegetrokken wordt in het verhaal. Beeldend, je ruikt de zeelucht en voelt de wind in je haren. En het verhaal gaat niet alleen over de monstertocht, van meer dan 1000 kilometer. Het gaat zeker ook over het leven en hoe je je daarin redt met allerlei tegenslagen. Over hoe zij zich zelf voelen zodra ze eenmaal aan het wandelen zijn en wildkamperen. En over hoe men tegen daklozen en zwervers aankijkt. De ontmoetingen met andere mensen beschrijft ze erg treffend en laat je stil staan bij het oneerlijke systeem waardoor mensen zodra ze geen dak boven hun hoofd hebben direct als paria gezien worden en buiten de maatschappij gezet worden.
Na het lezen van dit hoopvolle en intense verhaal, was ik direct nieuwsgierig hoe het verder zou gaan met Ray en Moth. Fijn om direct aan het tweede boek ‘De Wilde Stilte’ te kunnen beginnen.
De Wilde Stilte

In ‘De Wilde Stilte’ wonen Ray en Moth in een Engels dorpje aan de kust. Hij studeert inmiddels en ze leven van zijn studielening. Nog steeds geen vetpot en zijn slopende ziekte wordt steeds zichtbaarder. Ray kan niet wennen aan het leven buiten het wandelpad en keert meer en meer naar binnen. Ze schrijft over haar jeugd en het moeizame proces van afscheid nemen van haar moeder. Het eerste deel van het boek toont Ray zich kwetsbaar en is zij emotioneler dan in ‘Het zoutpad’, maar daardoor is het ook wat zwaarder.
Omdat Moth zich steeds minder kan herinneren van hun trektocht langs de kust, besluit Raynor om hun belevenissen op te schrijven. En schrijfster, wilde ze als kind al worden. Als het manuscript klaar is stuurt ze het naar een uitgever en ‘Het Zoutpad’ wordt, tot haar eigen verrassing, een bestseller. Hierdoor kruipt Raynor meer en meer uit haar schulp. Een Londense eigenaar van een boerderij in Cornwall benadert het stel om zijn boerderij te beheren en de natuur op zijn terrein meer ruimte te geven.
Het stel besluit om op zijn aanbod in te gaan en in dit deel van het boek komt er weer letterlijk en figuurlijk meer lucht en ruimte in hun leven! Ondanks dat ze heel hard moeten werken, doet deze stap hun beiden goed.
En uiteindelijk gaan ze ook weer wandelen. Want het wandelen in de natuur, de ene voet voor de andere zetten, is het antwoord op alles. Raynor Winn is geworden wat ze altijd wilde zijn, een schrijfster én ze beschrijft deze tocht ook weer prachtig. Ze weet heel gedetailleerd alle facetten van de omgeving te beschrijven. Knap! Nu maar hopen dat Moth aan haar zijde blijft en ze opnieuw een wandeling gaat maken. En natuurlijk maakt ze dan ook weer een prachtig boek!
‘Met de zon als kompas- 6500 kilometer door de ruige natuur van Alaska’ – Caroline van Hemert

‘Met de zon als kompas’ is een prachtig reisverslag van de tocht die Caroline van Hemert en haar man Patrick maken door de onherbergzame wildernis van Alaska. Een boek dat je het liefst in één keer uitleest. De beeldende manier van schrijven zorgt ervoor dat je met steeds meer interesse de pagina’s omslaat. Het is niet alleen een reisverslag, het is ook een verhaal over persoonlijke ontwikkeling én een inkijkje in de rijke natuur beschreven door een ervaren biologe.
Caroline is naast biologe ook ornitholoog en ze beschrijft nauwgezet de vogels en overige flora en fauna van dit deel van Amerika.Samen met haar man besluit ze een monstertocht af te leggen van een half jaar. Ze starten in Washington en eindigen in Kotzebue. Langs de kust, over rivieren, door bossen en over enorme bergen. Door een gebied waar vrijwel geen wegen of paden lopen, waar bijna geen mensen wonen.
Het stel besluit deze tocht, van 6500 kilometer, te maken zonder gebruik te maken van motoren. De kilometers worden vooral wandelend afgelegd maar ook skiënd, roeiend en peddelend. Dit vraagt om een uitgebreide voorbereiding, die vooral Caroline op zich neemt. Zo regelt ze dat er op meerdere plaatsen pakketten met nieuwe voedselvoorraad en materialen ter plaatse zullen zijn, daarnaast verdiept ze zich in het landschap en het weer. Ze komen namelijk enorme uitdagingen tegen, nemen grote risico’s en hebben interessante ontmoetingen met zowel dieren als mensen.
Het eerste deel van het boek vertelt over de jeugd van Caroline. Opgegroeid in Alaska in een gezin dat veel in de natuur is ‘want een frisse neus zal je goed doen’. Caroline zit graag met haar neus in de boeken en geeft in eerste instantie weinig om die frisse neus. Eenmaal gekozen voor een studie biologie staat ze meer open voor het buitenleven door het veldonderzoek dat ze doet.
Als ornitholoog doet ze vooral laboratoriumonderzoek en dit begint haar meer en meer tegen te staan. Wanneer Patrick en Caroline een periode doorbrengen in de door Pat zelfgebouwde hut begint het idee te ontstaan om langere tijd in de wildernis te verblijven.
Tegen de tijd dat de tocht dan echt gaat beginnen, wil je het boek niet meer wegleggen en ben je heel benieuwd hoe dit avontuur gaat aflopen! En je krijgt weer zin om naar buiten te gaan en van de natuur te genieten!
‘Mijn leven in de wildernis’ – Miriam Lancewood

Miriam Lancewood werd voor mij in 2018 een bekend gezicht, toen zij werd geïnterviewd door Floortje Dessing. In het programma ‘Floortje naar het einde van de wereld’ zag ik het meeslepende verhaal van Miriam en Peter die al jaren in de prachtige wildernis van Nieuw- Zeeland leefden. Die aflevering inspireerde me en toen wij voor dit jaar plannen hadden om naar Nieuw-Zeeland te gaan, kreeg ik veel zin om eindelijk dit boek te lezen!
Miriam Lancewood heeft een prettige schrijfstijl. Ze neemt je vanaf bladzijde één mee in haar avonturen in de wildernis. Je leest over de uitdagingen waarvoor ze komen te staan: het prachtige maar ook meedogenloze weer dat ieder moment kan omslaan, de vermoeiende kilometers die ze afleggen met een te zware rugzak en de uitdaging om iedere dag voldoende eten te hebben.
Het mooiste van het boek vind ik dat Miriam heel open is en zichzelf kwetsbaar opstelt. Je leert haar twijfels en afwegingen kennen, je leert veel over haar relatie met Peter en haar angsten en onzekerheden. Maar vooral zie je hoe Miriam groeit van het leven in de wildernis.
Het is een fijn boek. Het maakt dat je nadenkt of je zo’n leven ook zou willen, of je het zou kunnen. Alles achter je laten, geen bezittingen hebben, geen luxe, een hoop onzekerheid maar wel de prachtige natuur steeds om je heen, de vrijheid om te gaan en staan waar jij wil. Miriam is bezig met een tweede boek, over de wandelingen die ze hebben gemaakt in Europa. Ik ben reuze benieuwd!
En wat betreft Nieuw-Zeeland. Natuurlijk zijn we dit jaar niet gegaan….maar we hebben alleen nog maar meer zin gekregen om te vertrekken. We zijn nieuwsgierig naar het schitterende land en de prachtige natuur!
‘Alleen’ door Tim Voors, uitgeverij Fontaine

De Pacific Crest Trail te voet van Mexico naar Canada. In ‘Alleen’ beschrijft Tim Voors zijn tocht langs de uitdagende en ruige Pacific Crest Trail. Meer dan 4000 kilometer wandelen in zes maanden. Tim is een vader van drie en laat naast zijn kinderen ook zijn vrouw achter. Hij beschrijft zijn tocht in drie delen: fysiek, mentaal en spiritueel. Hij illustreert het verhaal met prachtige foto’s en mooie, zelfgemaakte schilderijtjes van waterverf.
Het is een mooi uitgevoerd boek dat makkelijk leest. Er staan enkele spannende stukken in zoals de beklimming van de Mount Whitney of het kamperen op een weg en ook grappige, zoals het Hike Naked Day. Tim beschrijft zijn ontmoetingen met medewandelaars in detail en hij sluit hechte vriendschappen.
Tim stelt zich kwetsbaar op en is open over alles wat hij meemaakt. Van grote tot kleine probleempjes en de oplossingen daarvoor. Daarnaast stelt Tim een aantal intrigerende vragen: Wanneer ben je echt alleen? Wat doet het met je relatie wanneer je er zes maanden alleen op uit trekt? Wat leer je over jezelf? Vragen die Tim zichzelf stelt, maar die je ook jezelf kunt stellen. Wanneer ben jij alleen? Wat zou jij doen, zou jij ook op pad gaan? Beter: Wat ga je doen?
Het wonderlijke verhaal over de man die van India naar Zweden fietste voor de liefde – Per J. Andersson

Het boek vertelt het waargebeurde verhaal van PK, een jonge straatartiest die werkt in New Delhi. Bij zijn geboorte is een profetie uitgesproken dat hij met een meisje zal trouwen dat niet uit zijn land komt. Tijdens zijn werk ontmoet PK de Zweedse Lotta, zij voldoet volledig aan de profetie.
Het boek gaat diep in op de gedachtes en filosofieën die PK heeft, op het Indiase kastenstelsel en de geschiedenis en cultuur van het land. Het boek verhaalt in het laatste deel over de 11.000 km lange fietstocht die PK onderneemt om zijn geliefde Lotta weer terug te zien in Zweden.
De omslag van het boek is opvallend. Vrolijk van kleur, een Indiase sfeer en uitnodigende teksten. Aan de binnenzijde van de kaft staan de verschillende plaatsen en landen die PK aandoet tijdens zijn reis langs de Hippie-trail. Aan het einde van het verhaal staan zwart-wit foto’s van PK, Lotta en hun gezin.
De titel en omslag gaven mij het idee dat ik een reisverhaal zou gaan lezen. Een barre tocht van 11.000 km! Het verhaal gaat wel in op die tocht, maar is vooral een liefdesverhaal met diepere lagen. Het gaat veel meer om PK en zijn gedachtes dan om iets anders. In eerste instantie stelde mij dat teleur, maar in tweede instantie bedacht ik me dat die diepere lagen me ook veel denkstof hebben gebracht. Daarnaast ben ik op deze manier veel meer te weten gekomen over India!
Pancake adventures . Willem Dieleman
In Pancake Adventures vertelt Willem Dieleman over zijn verlangen naar een groots en meeslepend leven. Hij besluit te gaan reizen en start in Istanbul. Al couchsurfend door Georgië, Armenië, Iran, Dubai en Pakistan maakt hij allerlei avonturen mee en ontmoet hij veel verschillend mensen. Op de achtergrond speelt steeds mee dat hij nog steeds verliefd is op Sem, een meisje dat zijn liefde niet helemaal serieus neemt.

Het pannenkoeken bakken dat zowel in de titel als in de achterflap naar voren komt en waarmee Dieleman meer blijdschap en verbintenis wil brengen, komt pas laat in het verhaal naar voren. En heeft daarna maar een beperkte rol. Ook hier word je door titel en omslag op het verkeerde been gezet.
Dieleman schrijft soepel en prettig, zijn beschrijvingen zijn beeldend met een vleugje humor. Hij relativeert veel, soms te veel en zijn liefde voor Sem is enigszins vermoeiend. Het boek geeft je een goed beeld van de verschillende plekken en de bijzondere ontmoetingen die hij heeft, het had alleen een andere titel moeten hebben…
Terug in Amerika – Bill Bryson

Terug in Amerika, is één van de boeken van Bill Bryson, bekend van Een kleine geschiedenis van bijna alles. Ik kende het verhaal omdat ik de vermakelijke film ‘A walk in the woods’ (van Robert Redford) een aantal jaren geleden heb gezien. Ik was benieuwd naar het boek, dat al wat ouder is (1999).
Terug in Amerika gaat over Bryson zelf die, na enige jaren in Engeland gewoond te hebben, terugkeert naar zijn geboorteland Amerika. Hier wil hij The Appalachian Trail gaan wandelen. Een voettocht van meer dan 3000 km van Georgia naar Maine, die hij samen met zijn oude schoolvriend Katz onderneemt.
Het verhaal is boeiend, Bryson schrijft op een prettige soepele manier. Met humor doet hij verslag van de voorbereidingen, de eerste weken van de tocht en de ontmoetingen met andere hikers. Bryson beschrijft ook de geschiedenis van het AT en vertelt over de flora en fauna. Hier en daar wordt het verhaal daardoor een beetje stroperig en saai. Jammer is ook dat Bryson de tocht niet af maakt en stukken overslaat.
De leukste stukken zijn de hachelijke avonturen die hij met Katz beleeft en de hier en daar gespannen relatie tussen hen. Omdat we zelf in Shenadoah National Park hebben gewandeld sprak dit deel me het meeste aan. Wil je daar meer over weten, klik dan hier. Bryson schrijft op een manier dat ik me weer in die prachtige natuur bevond en me de geuren en kleuren levendig kon voorstellen. Ik kreeg weer zin om ernaar toe te gaan…. Altijd leuk als een boek dat met je doet!
Een half jaar met drie onderbroeken- André en Lian de Jel
Over een ‘Half jaar met drie onderbroeken’ is weinig te vinden wanneer je het internet afstruint. Ik kwam het boek tegen bij de Zwerfkei en heb het daarna voor mijn verjaardag gekregen. De ‘recensies’ die op de achterzijde geschreven staan zijn erg lovend (‘Een schitterend, indrukwekkend verhaal’) dus ik had hoge verwachtingen toen ik begon met lezen.
‘Een half jaar met drie onderbroeken’ gaat over de belevenissen tijdens de wandeltocht die André en Lian de Jel maken over de PCT. Ieder hoofdstuk wordt door één van hen beschreven, het boek is verdeeld in vijf delen.

Om eerlijk te zijn viel het boek me tegen. De uitdagingen waar André en Lian voor staan zijn duidelijk. De PCT is een heftige trail van de woestijn, langs het hooggebergte tot aan de Canadese grens met bijvoorbeeld moeilijke bevoorrading en bosbranden. Het boek biedt een aantal mooie foto’s die ze onderweg gemaakt hebben en enkele kaartjes van de trail. Het verhaal is echter niet boeiend geschreven. Waar dat precies aan ligt kan ik niet helemaal de vinger op leggen. Het mist diepgang denk ik.
Wanneer ik dit boek vergelijk met bijvoorbeeld ‘Alleen’ van Tim Voors, dan zit in ‘Alleen’ veel meer diepgang. Er zitten meerdere lagen in dat verhaal en het is goed geschreven. Dat mis ik in ‘Drie onderbroeken’. Het is een leuk boek, maar niet heel spannend of boeiend.
Into the wild
‘Into the wild’, door Jon Krakauer is het bekendste werk van de Amerikaanse schrijver en bergbeklimmer. Het is al een wat ouder boek, uit 1996, maar onverminderd populair onder liefhebbers van verhalen over avontuur en wildernis.
Het waargebeurde verhaal gaat over Chris MacCandlles, een rijke pasafgestudeerde jongeman van 22 die alles achter zich laat en de natuur intrekt. Hij zwerft langs Midden- en Noord- Amerika en komt uiteindelijk in Alaska terecht. Hier trekt hij de wildernis in. Contact met vrienden en familie heeft hij niet en niemand weet waar hij is. Hij neemt een andere identiteit aan en noemt zichzelf Alexander Supertramp.

Krakauer heeft de reis van Chris precies zo gemaakt, hij heeft de mensen die Chris heeft gesproken ook gezien. Hij beschrijft de plaatsen waar hij is geweest, de natuur die hij ziet. Dit doet hij met veel precisie en detail. Hierdoor wordt je meegesleept in de avonturen die Chris beleeft. Chris trekt in Alaska de wildernis in met een geweer, wat rijst en enkele boeken. Hij loopt op goedkope laarzen en sluit geen compromissen. Chris zet zich af tegen de maatschappij maar gunt zichzelf ook weinig. Hij wil één zijn met de natuur.
Voor veel mensen is wat Chris deed impulsief, ondoordacht uiterst dom misschien. Maar Krakauer neemt het op voor Chris en legt uit hoe sommige mensen juist de uitdaging steeds aangaan, de grens opzoeken, zelfs met gevaar voor eigen leven. Omdat Krakauer zelf een ervaren bergbeklimmer is weet hij waarover hij praat en zorgt hij ervoor dat je nog meer van de natuur gaat houden, dan je al deed.
Inmiddels is de plek waar Chris in Alaska naartoe trok een soort bedevaartsoord geworden. Veel jongeren zien in hem een voorbeeld en trekken, onvoorbereid, de natuur in op zoek naar de bus waar Chris leefde. Begrijpelijk maar onverantwoord, want de gevolgen zijn desastreus. Dus geniet van dit boek maar zoek in dit geval de plaats niet op. Er zijn nog genoeg andere mooie plaatsen.
De verfilming door Sean Penn is ook zeker de moeite waard!
Wild
‘Wild’ van Cheryl Strayed, is een boek over jezelf vinden, terugvinden en 1700 kilometer hiken, zoals de ondertitel aangeeft. Het boek is verfilmd in 2014 met Reese Witherspoon in de hoofdrol. Iedereen die die film heeft gezien herinnert het beeld van Cheryl die aan het begin van haar tocht een te volle zware rugzak draagt waardoor ze bijna omvalt!
Cheryl Strayed start haar tocht op haar 26ste. Ze ligt in scheiding en haar moeder is net overleden. Ze zit het leven niet meer zitten en is niet tevreden hoe ze haar leven leidt met vluchtige seks en drugs. Dan besluit ze om het roer om te gooien en te gaan hiken.

Strayed schrijft op een fijne manier, je wil weten wat haar allemaal overkomt en hoe ze ermee omgaat. Ook al is ze impulsief, heeft ze geen ervaring met wandelen of zo’n imposante trektocht, toch pakt ze haar spullen en gaat! Ze beschrijft haar angstigste momenten, maar er straalt ook een enorme hoeveelheid hoop en plezier van het verhaal af.
De PCT tocht fungeert als achtergrond, ‘Wild’ gaat vooral over persoonlijke groei en ontwikkeling. Het verhaal speelt zich af in 1995 en is door Strayed geschreven in 2011. Inmiddels een hoop levenservaring en zelfinzicht rijker. Dat maakt het boek goed. Of je nu de film kijkt of het boek leest, je wordt gegrepen door het verhaal.