Campsites Botswana

In Botswana heb je de mogelijkheid om op verschillende campsites te staan. Campsites die behoorlijk luxe aandoen (in vergelijking met Europese campings) met een eigen wc, douche en aanrechtblokje, een braai/bbq plek en vuurplaats. Op deze campings vind je vaak ook een bar en/of restaurant en een zwembad. De plaatsen zijn, in vergelijking met Europa, vaak heel ruim.

Er zijn ook campings waar vrijwel geen voorzieningen of helemaal geen voorzieningen zijn. Hier sta je te midden van de natuur, vaak in een game reserve of nationaal park. De wilde dieren lopen over je campsite heen. Dit maakt het spannend en spectaculair. Ook hier grote plaatsen, meestal een vuurplaats, soms een longdrop toilet en bucketshower of een toiletblok met enkele douches.

Hieronder geef ik aan waar wij tijdens onze rondreis hebben gestaan. Hoe we de campsite beoordelen en of we de omgeving aantrekkelijk vinden.

Campsites met voorzieningen

Planet Baobab

Deze camping staat met stip op 1 in het rijtje campsites mét voorzieningen. Niet zozeer vanwege de mooie staanplaatsen. Die zijn namelijk in verhouding best klein. Je staat ook vrij dicht op je buurman. Per staanplaats is er een afdak gemaakt, er staan namelijk geen grote bomen.

De baobabs, die je hier verwacht, staan verspreid over het terrein. De sanitairgebouwen zijn in Afrikaanse stijl, in grote ronde hutten, heel sfeervol. Wanneer je naar het zwembad, het restaurant en de bar loopt kom je verschillende baobabs en huisjes tegen. Langs de paadjes staan ‘olielampen, ’s avonds wordt het terrein sfeervol verlicht. Het grote pluspunt wat ons betreft is het prachtige zwembad, waar je ligbedden vindt en zelfs ‘privéhutjes’ waarin je heerlijk kunt relaxen. Daarnaast ligt het restaurant waar je ontzettend lekker kunt eten. Voor de wifi betaal je hier per halfuur/uur. De prijzen in het restaurant zijn heel schappelijk (voor 25 euro eet je met 2 personen heerlijk) en het personeel vriendelijk.

Planet Baobab is een eigenzinnige plek waar je heerlijk kunt uitrusten en genieten. Ze hebben ook een eigen website.

Muchenje Campsite

Wanneer je vanuit de bush weer de bewoonde wereld inrijdt, is het fijn om het stof en de warmte achter je te laten. Dan is Muchenje Campsite en Cottages een aangename verrassing. Een kleinschalige camping, die goed is aangelegd en met veel mooie planten in een rijk begroeide tuin. Ook hier zijn de staanplaatsen niet heel groot, maar wel van alle gemakken voorzien (elektriciteit, vuurplaats, bbq, kraan en aanrechtje). De douches staan verderop, per twee en zijn lekker ruim.

Ook op deze camping vonden we het zwembad fijn. Het is klein, maar heerlijk koel en het ligt in een rustige tuin. Bij de vriendelijke beheerder kun je terecht met al je vragen, er zijn ook wat kleinigheden te koop bij de receptie. Bij de receptie is er wifi. Deze camping ligt heel dicht bij de ingang van Chobe National Park.

Ook deze camping heeft een eigen website.

Senyati Safari Camp

Senyati Safari Camp ligt op minder dan 10 km rijden van Kazungula en dus ook dichtbij Kasane, de toegangspoort tot Chobe National Park. Onze boottocht op de Chobe River is geregeld via Senyati Safari Camp. Hiervandaan vertrekken ook tours naar de Victoriawatervallen.

De plaatsen zijn ruim, ze hebben ieder eigen sanitair en aanrecht,. Daarnaast zijn een vuurplaats en braaifaciliteit. De camping heeft veel bomen en natuurlijke begroeiing, er staan geen hekken. Je staat middenin de natuur, dit betekent dat de dieren gewoon over de camping lopen, zoals bavianen bij ons ontbijt.

Het aantrekkelijkste is dat de camping een waterhole heeft met verlichting. Vanuit de bar (met wifi) kun je naar de dieren kijken, maar ook vanuit een soort bunker waar je naartoe gaat via een tunneltje. Dan sta je op een paar meter afstand! Echt spectaculair!

Wil je zien hoe je vanuit de bar en de bunker naar de dieren kunt kijken, volg dan deze link van Senyati Safari Camp.

Goo-Moremi Gorge

Goo-Moremi Gorge heeft alles in huis, toch staat deze camping op nummer vier in ons lijstje met campsites mét voorzieningen. De plaatsen zijn ruim en wederom met eigen sanitair waaronder een heerlijke regendouche buiten en een aanrecht, vuurplaats en bbq. Wifi heb je bij het poortgebouw.

Het restaurant met prachtige maar kleine infinitypool ligt echter op een paar kilometer afstand (bij de cottages). Je moet er dus met de auto heen. Dat is jammer. Daarnaast ‘leeft’ het niet echt, er waren maar heel weinig bezoekers op de dagen dat wij waren. We hebben er overigens lekker geluncht en gerelaxt met uitzicht op de Tswapong Hills.

Goo-Moremi Gorge biedt ook wandelingen aan met een gids. We hebben ’s morgens vroeg een wandeling in de gorge gemaakt. De gids vertelde veel over de ons omringende natuur, het is er ontzettend groen! Na ongeveer drie kwartier wandelen en klimmen en klauteren ben je bij de upper falls. Helaas geen rockdassies of gieren gezien. Er leeft een grote kolonie in de gorge, maar blijkbaar zitten ze verder. Later op de dag zien we ze wel vliegen boven de heuvels. We vonden de wandeling niet zo bijzonder. Het is mooi en interessant maar erg kort.

Goo-Moremi Gorge heeft geen eigen website, je kunt via Tripadvisor e.d. wel informatie vinden.

Punda Maria (Kruger NP)

Punda Maria is één van de campsites in het Kruger National Park. De camping heeft 50 plaatsen en je mag zelf weten waar je gaat staan. Verspreid over het terrein met bomen staan braaiplekken. Sanitairblokken zijn netjes. Er is ook een zwembad. De belangrijkste attractie is de waterhole met verlichting. Vanuit een kijkhut kun je de wilde dieren gadeslaan.

Het Kruger National Park heeft een uitgebreide website waar alle campings op staan.

Maun Rest Camp

Maun Rest Camp ligt aan de rivier in Maun, op een rustige plek, ver weg van de drukte. De camping heeft ruime plaatsen onder grote bomen met picknicktafels en een braai. Even verderop liggen de sanitairblokken met o.a. open lucht douches. Er werkt vriendelijk personeel. Er is een kleine bar met zwembad én wifi. Aan de overkant van de (in de winter, droge)rivier ligt Old Bridge Backpackers van dezelfde eigenaren. Hier vind je een gezellige bar annex restaurant waar je heel lekker kunt eten voor zo’n 22 euro voor twee personen. Maun Rest Camp organiseert ook tours, onder andere mokorotochten en scenic flights.

Campsites middenin de natuur, weinig voorzieningen

Kubu Island (Sowa Pan)

Kubu Island staat bovenaan het lijstje van de campsites middenin de natuur, zonder voorzieningen. Vooral omdat dit zo’n ontzettend mooie en bijzondere plek is! Kubu Island ligt middenin Sowa Pan, een uitgestrekte zoutpan. Het is dus geen echt eiland, maar een verzameling rotsblokken met een aantal bijzonder mooie baobab bomen. De plek heeft een lange geschiedenis, wordt als heilig beschouwd en er is nog een oude muur te zien.

Het woord ‘Kubu’ komt uit het Setswana en betekent nijlpaard. Hier hebben 500 tot 1500 jaar geleden nijlpaarden geleefd. Nu giert de wind en schijnt de zon fel over de uitgestrekte vlakte. In de regentijd leven hier meer dieren, nu zien we een verdwaalde jakhals en een groepje springbokken.

De rit naar Kubu Island, vanuit Gweta, is op zichzelf al bijzonder. Je rijdt over verschillende zoutpannen afgewisseld met bush. Je kunt ook via Mmatshumo. Kubu Island is in de regentijd niet bereikbaar. Vraag van te voren of de zoutpannen berijdbaar zijn. Neem ook een kijkje op de website.

De vriendelijke beheerder van de campsite vertelt ons dat we zelf ons plekje mogen kiezen. Er zijn 14 campsites met vuurplaats. Verspreid over het gebied staan enkele longdrop toiletten. We kiezen nr 6 met uitzicht over de Sowapan. ’s Avonds zien we een schitterende zonsondergang. De sterrenhemel even later is ook prachtig. De volgende ochtend genieten we van een ontbijtje met uitzicht over de vlakte…

Third Bridge ( Moremi Game Reserve)

Third Bridge bereik je vanuit het zuiden via South Bridge in Moremi Game Reserve, via behoorlijk zanderige wegen. Een bijzonder wildrijk gebied. Op de campsite zelf wandelt regelmatig een hyena, er zijn vervet monkeys en de olifanten lopen langs tijdens je ontbijt.

De plaatsen zijn ruim, er is wifi bij de gate en een klein winkeltje met basisbenodigdheden. Er is een sanitairgebouw met wc’s en douches. Er zijn dus wel wat voorzieningen maar het gevoel dat je in de wilde natuur kampeert overheerst. Daarnaast zijn er volop mogelijkheden om gamedrives te maken. Zo zagen wij een grote groep wilde honden jagen op een waterbuffel. Een bijzondere plek!

Meer informatie over Third Bridge vind je o.a. op deze website.

Motopi (Kalahari)

Wil je het idee hebben dat je echt helemaal alleen op de wereld bent, dan kies je voor een campsite als het afgelegen Motopi in het Central Kalahari Game Reserve. Hier stonden wij op nummer 2. Een prachtige plek, iets hoger gelegen dus met uitzicht op het gebied eromheen. Zo konden we de groep olifanten, op weg naar de nabij gelegen waterhole, al van verre zien aankomen…

Motopi bestaat uit drie campsites, die een paar kilometer van elkaar liggen. Je staat dus echt alleen, middenin de natuur. Er is een longdrop toilet en een bucketshower. Een paar fijne bomen en dat is het…. geniet van de natuurgeluiden, de wind en de zon of ’s avonds van de prachtige zonsondergang!

Khama Rhino Sanctuary

Het Khama Rhino Sanctuary is een natuurreservaat voor het behoud van neushoorns. Het ligt vrij dicht bij de bewoonde wereld, namelijk bij Serowe. De camping heeft grote plaatsen, met een Mokongwa boom en een vuurplaats, de dieren kunnen hier vrij over je campingplaats lopen. Er zijn twee kleine sanitairgebouwen. Er is ook een restaurant met wifi en een zwembad. Als je op weg bent naar het centrale deel van Botswana is dit een prima stop. Ze hebben een eigen website.

Kori (Kalahari)

Kori campsite in Central Kalahari Game Reserve ligt aan de oostelijke kant, je rijdt erheen via Rakops en Matswere Gate. Hiervandaan kun je gamedrives maken naar Deception Valley, Sunday en Leopard Pan.

Kori campsite bestaat uit vier plaatsen in the middle of nowhere. Wij hebben op nummer 2 gestaan. Een fijne ruime plek, met longdrop en bushshower. Er staan enkele bomen en wat bush rondom. Je hebt geen vrij uitzicht over Deception Pan. Het is er heel stil, ’s nachts hoor je leeuwengebrul. De overige plaatsen zijn honderden meters verderop. Vooral de gamedrive naar Deception Valley is de moeite waard; afwisselend en veel wild.

Balule (Kruger NP)

11 jaar geleden hebben we ook op Balule gestaan. Onze kinderen en wij waren onder de indruk van het schamele hekwerk dat om de camping heen stond…waren we hier wel veilig? Toen even later ook nog meerdere hyena’s langs liepen zat de schrik er goed in! Inmiddels zijn we wel wat gewend en vinden we het juist leuk om de natuur en de wilde dieren zo dichtbij te horen, zien en ruiken…. Als we die avond op vrijwel dezelfde plaats ons kampement opstellen zien we dat er nog steeds hyena’s langs lopen. Sterker…één van de hyena’s gaat als een schoothondje voor onze plek liggen!

Balule is een fijne plek. Kleinschalig en ideaal omdat het vrij centraal ligt in het Kruger NP. De camping heeft geen elektriciteit. Dit geeft het juist een bijzondere charme. Douchen en naar de wc gaan met olielampen! Ook Balule is te vinden op de uitgebreide website van Kruger NP.

Magotho (Khwai)

Magotho is een camping in ontwikkeling. Het is onderdeel van de Khwai Development Trust. Het ligt in een schitterend natuurgebied, langs de Khwai rivier waar ontzettend veel wild te vinden is. De campsite bestaat uit meerdere plekken, die opnieuw genummerd zijn. Wij hadden nummer 3 maar dat is eigenlijk (nog) geen plek. Er zijn op de camping verschillende longdroptoiletten/bushshower hokjes in de maak, maar ze zijn nog niet klaar.

We hebben onze auto dus weggezet onder een boom en zelf een vuurplaats gemaakt. Daarnaast een gat in de grond als toilet en de campshowerzak op laten warmen en in de boom gehangen. Back to basic en geen voorzieningen. Prima wat ons betreft. De omgeving maakt alles goed en we zagen hier veel wild! Olifanten die vlak voor je neus de bomen schudden om er vruchten uit te laten vallen….Het is prachtig om zo dicht bij de natuur te mogen zijn.

Linyanti (Chobe NP)

Over Linyanti in Chobe National Park kan ik vrij kort zijn. De weg ernaartoe (en ervandaan) is moeizaam. Erg mulle zandwegen. Onderweg vrijwel geen wild gezien. De camping zelf heeft mooie ruime plaatsen met uitzicht over Namibië. Er is een klein toiletgebouw, er kwam vrijwel geen water uit de douches.

We hebben hier op de campsite zelf bijna geen dieren gezien, je hoort de belletjeskikkers en de nijlpaarden, maar je ziet ze niet… De beheerder tipte de gamedrive langs de rivier…dit is een korte route van een paar kilometer waarbij je maar op enkele plekken zicht hebt op de rivier. Verder kun je hier weinig doen. Jammer.

Vandaar dat deze camping op de eenzame laatste plaats eindigt. Ook al ben ik me bewust dat wanneer er wel veel wild te zien is je deze campsite waarschijnlijk anders zal ervaren.