De N70, is één van de mooiste wandelroutes in Nederland. Best een vreemde naam voor een route, toch? De route door het Rijk van Nijmegen is ontstaan in het natuurbeschermingsjaar 1970, vandaar die N70. Hiermee is deze prachtige route dus inmiddels al 50 jaar oud! Hoera!
Waarom is deze route één van de mooiste in Nederland?
De route is zeer afwisselend, je wandelt door prachtige kastanje- en lindelanen, langs weitjes met fris groen gras, langs spannende paadjes én last but not least over ‘8 bergen’.
Startpunten
De N70 kun je op 6 verschillende plaatsen starten, daarmee is het een route die goed bereikbaar is. Je kunt de route ook makkelijk inkorten of uitbreiden. Daarnaast is de route over het algemeen goed bewegwijzerd.
Wij zijn gestart in Beek, in de buurt van Hotel ’t Spijker, in het centrum. Er zijn hier voldoende parkeerplaatsen. Maar je kunt ook starten langs de Rijkstraatweg bij de kruising met de N325 (bushalte lijn 58), bij de parkeerplaats de Holdeurn, aan de Oude Kleefsebaan in Berg en Dal, bij restaurant De Heksendans, bij Golden Tulip Val Monte (beiden in Berg en Dal) of bij Restaurant Tante Koosje in Nijmegen.
Er is een hele duidelijke routefolder gemaakt over de N70, die vind je hier.

De route
In Beek wandelen we via de Van Randwijckweg naar boven, direct een fijn klimmetje. Links liggen de bungalows met ruime tuinen. Bij het laatste huis aan de linkerkant steken we linksaf een smal paadje in. In het Keteldal stuiten we direct op een historische wegwijzer die hier al sinds 1949 staat. Dit was vroeger de grens met Duitsland.
Direct is ook duidelijk hoeveel verschillende routes hier lopen; het Pelgrimspad, het Pieterpad, verschillende Trage Tochten en Groene Wissels en een NS wandeltocht om maar een greep te noemen.
De Duivelsberg en andere ‘bergen’….
Al snel bereiken we de eerste bergen. Voor Nederlandse begrippen zijn dit stevige heuvels, ben je gewend aan echte bergen dan stelt dit natuurlijk weinig voor. Toch maakt het deze wandeling heel aantrekkelijk en uitdagend! De N70 wordt door veel lange afstandswandelaars en wandelaars met zware bepakking gebruikt als trainingsparcours. Vandaag zien we vooral zwoegende hardlopers, die zich misschien iets verkeken hebben op de pittige hoogtemeters.

Nadat we een laan met tamme kastanjes, die nog aangelegd zouden zijn door de Romeinen, zijn doorgewandeld komen we aan bij het hoogste punt. Er is een uitzichtspunt dat je bereikt via een trap. Helaas zien we door de hoge begroeiing vrijwel niets van de omgeving. De burchtheuvels hier horen bij de burcht ‘Mergelpe’ uit het jaar 1000. Het was een mottekasteel, een torenvormig burchttype.
Leem
In het deel van de route dat we hierna volgen, na parkeerplaats Holdeum, werd vroeger leem gewonnen . De romeinen maakten met deze goede kwaliteit leem al dakpannen voor Nijmegen – Noviomagus. Even later komen we op een plek waar tot in de jaren vijftig van de vorige eeuw nog een leemfabriek heeft gestaan.
Filosofenbeek
We dalen steil af naar de Filosofenbeek. Wat een prachtige naam heeft deze beek en wat vind je van de bergen; Duivelsberg, Ravenberg, Boterberg en Sterrenberg. We verbazen ons opnieuw over de enorme hoogteverschillen in dit gebied.
We naderen Berg en Dal en daarmee ook een aantal imposante villa’s. Hoewel de bewoonde wereld tijdens deze wandeling steeds dichtbij is, wandel je vrijwel steeds onverhard en op een prettige manier. Je hebt geen last van lawaai of van voorbijrazende mountainbikers, die zijn hier namelijk verboden.

Oude wasserijen en spoelputten
Even verder wandelen we langs een aantal huizen en in één van de tuinen ligt een gerestaureerde spoelput. Hier waren vroeger verschillende wasserijen gevestigd die gebruik maakten van deze spoelput. Deze put werd iedere week geleegd en schoongemaakt en vervolgens liep er nieuw fris water in vanuit de Elzenbeek.
Regen
Inmiddels is het gaan regenen. We maken dan ook geen gebruik van het uitzichtpunt, de Wolfsheuvel, dat even verderop ligt. Vanaf de Wolfsheuvel heb je, bij beter weer, uitzicht op het kleinste dorp Persingen en de Ooijpolder.

Hierna lopen we door een aantal prachtige lanen. De Lindelaan is aangeplant in het begin van de vorige eeuw door Baron van Randwijck. Hij wilde een oprijlaan voor een nog te bouwen landhuis. Het huis is er nooit gekomen, maar de oprijlaan is imposant!
Hengstdal
Er volgt een minder indrukwekkend deel, net buiten Nijmegen, door het Hengstdal. Hier heeft de eikprocessierups toegeslagen, zoals het handgeschreven bordje aangeeft.

Kastanjedal
Via het prachtige Kastanjedal wandelen we terug richting Beek. De route gaat hier steeds klimmend en dalend langs de bosrand, met hier en daar uitzicht op Beek en de Ooijpolder. Door de regen hebben wij helaas minder mooi uitzicht.
Samenvatting:
Een heerlijke wandeling door uniek landschap. Deze route biedt veel afwisseling. Voor de liefhebbers ook veel cultuurhistorische informatie. Het is een populaire route, dat merk je aan de drukte overal. Wij waren er op een regenachtige lentedag, toch waren er veel mede-wandelaars en hardlopers. Vertrek vroeg en ga op een doordeweekse dag, maar vooral ga genieten van dit stukje mooi Nederland!
Informatie
- Start- en eindpunt: Beek, zes verschillende startpunten mogelijk
- Afstand: ca 16 kilometer
- Bewegwijzering: groene paaltjes met witte kleine bordjes ‘N70’
- Niveauverschil: 375 meter
- Informatie en kaart: Op de websites van Staatsbosbeheer en Gelders Landschap kun je informatie vinden. Er is al veel geschreven over de N70. De routefolder geeft duidelijke informatie.