Het Nationaal Park De Weerribben-Wieden stond al langer op het verlanglijstje. Op weg naar ons huisje in Drenthe is het een mooie stop. De eerste verkenning op deze koude, grijze winterdag doet ons denken aan de Biesbosch…
De Weerribben-Wieden is het grootste laagveenmoerasgebied in Europa. Water en land wisselen zich hier voortdurend af. Je wandelt langs slootjes, meren, weilanden en door moerasbossen. Je moet uitkijken waar je loopt, je voelt hier en daar het trilveen ’trillen’ onder je voeten.
Startpunt
We starten bij de A.F. Stroinkweg. Het is even zoeken. Hier is een parkeerplaats, een wandelkaart en kun je de paaltjes volgen voor verschillende wandelingen. Wij hebben een route uitgestippeld langs het Flodderpad, een ommetje door het Woldlakebos, via het Kanaal van Steenwijk naar Ossenzijl, de Meenteweg en de Hoogeweg.
Wat een rust!
Het is een koude, frisse dag. We komen dan ook weinig andere wandelaars tegen en het is erg rustig in dit gebied. We zijn benieuwd of dit ook zo is op een zonnige dag, in het voorjaar bijvoorbeeld.
Nationaal park
Het Nationaal Park de Weerribben bestaat sinds 1992. In 2007 kwamen daar de Wieden bij. Samen vormen ze een 100 vierkante kilometer groot park, een prachtig natuurgebied. Er zijn twee bezoekerscentra; van Natuurmonumenten en van Staatsbosbeheer.
Overal waar je wandelt wuift het riet, kabbelt het water en heb je uitzicht over waterrijk Nederland.
Veenhuisjes en Tjasker- molen
Bij de Hoogeweg staan nog verschillende veenhuisjes. Hier woonden de hardwerkende turfstekers, nu liggen de huisjes zoals De Tjasker, er idyllisch bij. Je kunt ze huren bij Staatsbosbeheer.
Samenvatting:
De wandeling die wij maakten gaf ons een goede indruk van het prachtige gebied. We hebben genoten van de rust. Onze route ging vooral over verharde paden en een deel langs de weg. We willen graag nog eens terugkomen om meer te ontdekken, waarbij we meer het gebied ingaan. Misschien is een kanotocht een goed idee?
Informatie:
- Start- en eindpunt: Parkeerplaats aan de A.F. Stroinkweg
- Afstand: 10 kilometer
- Bewegwijzering: paaltjes
- Niveauverschil: geen
- Informatie en kaart: website Staatsbosbeheer, NP Weerribben-Wieden, Natuurmonumenten