Graanvelden tot zover het oog rijkt, boerderijen, stalletjes langs de weg. Knusse dorpjes en een hele lange kustlijn. We gaan op avontuur in Denemarken. Een land dat vaak doet denken aan Nederland, maar net iets anders is. We laten ons verrassen.

Na een enerverende fietstocht in Noorwegen, plakken we er nog een paar dagen Denemarken achteraan. Je kunt hier meer lezen over onze fietsvakantie in Noorwegen. De weersvoorspellingen zijn hier beter dan in Noorwegen, maar na al die ruige bergen is het wel een cultuurshock om ineens in het vlakke Denemarken te zijn! En dat vlakke, blijkt helemaal niet overal vlak te zijn. We zijn er maar een paar dagen maar toch zien we een aantal leuke verrassende plekjes!

We starten in Hirtshals, rijden via het noordoostelijke puntje naar het westen. We overnachten op het eiland Mors en de laatste nacht in Ballum. Wil je meer weten over de campings, lees dan hier verder.

Natuurfenomenen

Vandaag naar Grenen gereden voor het bijzondere natuurfenomeen dat hier het Skagerakwater tegen het Kattrgatwater stroomt. Twee zeeen, twee kleuren water. De een wild en de ander rustig. Veel, heel veel mensen willen dit zien. Het is er superdruk en feitelijk is het niet bijster boeiend. We genieten van het mooie weidse strand en de duinen maar zijn vooral blij om te gaan.

Rabjerg Mile

Het tweede natuurfenomeen is veel leuker, mooier en veel minder druk. Dit zijn de wandelende duinen van Rabjerg Mile. Duinen die de afgelopen honderd jaar al meer dan een kilometer zijn verschoven, per jaar 18 meter! Het is een prachtig gebied!

Eiland Mors

Daarna is het een flink eind rijden naar Nationaal Park Thy. Een groot en ruig natuurgebied aan de westkust. Hier blijken de campings echter vol. Na veel gezoek en gedoe wijken we uit naar Dragstrup op het eiland Mors. Een grote maar rustige camping met een fijne eigenaresse, prima voorzieningen en waar we een veld alleen hebben.

Fietsen in Nationaal Park Thy

Het is bewolkt maar we hebben goede zin. We gaan fietsen in nationaal park Thy. Een 244 m2 groot np met vooral duinlandschap. Het staat bekend als Denemarkens laatste wildernis. We knutselen een route in elkaar met onder andere de North Sea Coastal Route en fietsen een kleine 60 km.

We starten ter hoogte van Sternbjerg, nemen een kijkje bij de Landingsplads van Vorupør, waar de vissersboten het land worden opgetrokken door een tractor, we lunchen met wind en zand op het strand van Bogested Rende en fietsen daarna naar het surfstrand van Klitmøller.

Via de oostkant van het park fietsen we door de bossen weer terug. Het is een mooi uitgestrekt nationaal park! We komen relatief weinig mensen tegen. Vooral op de gravelpaden in de bossen is het stil. Aan het einde nemen we nog een mountainbikepaadje. Wat opvalt is dat we geen dieren zien! Dat is jammer, maar we vinden het nog steeds een mooi park.

Om een uur of zes terug bij de auto. We halen bij de Spar tortilla’s die doen we op de camping lekker in de oven.

Zon, zee, strand…

Vanmorgen de tent ingepakt. Het weer leek fijn bij het ontbijt maar het wordt steeds grijzer.

We hebben dus minder haast om naar NP de Waddenzee te gaan. Het middagje zon, zee, strand valt wat in duigen.

Hanklit

We rijden naar Hanklit, in het noorden van het eiland Mors. Op aanraden van de eigenaresse van de camping. Dit gebied wordt gekarakteriseerd door de moler slopes. Moler, is een soort klei, dit  werd 55 miljoen jaar geleden gevormd. Het eiland bestond toen nog niet, er was een 200 m diepe oceaan. De klei werd gevormd door microscopische kleine algen. Het is een unieke plek, het bestaat alleen hier. Het is 61 m hoog en je ziet de verschillende lagen die in de IJstijd gevormd zijn, de donkere strepen zijn vulkanisch as.

We wandelen er rond en zoeken naar mooie stenen en fossielen, die hier veel gevonden worden.

Mennesket ved Havet

We rijden ook nog naar Ejerslev maar dit valt een beetje tegen. We gaan naar Esjberg. Dat is een heel eind, valt een beetje tegen.

We lunchen bij het Men at sea/Men meets the sea- monument. Mennesket ved Havet. Een 9 meter hoog monument.

Ribe

Daarna rijden we door naar Ribe. Dit is de oudste stad van Scandinavië. Er staan veel huizen uit de middeleeuwen. De knusse straatjes zijn leuk om doorheen te dwalen. Er zijn veel mooie tuinen en hofjes. En een hoop leuke winkeltjes en cafeetjes. We drinken wat bij een cafeetje en shoppen een cadeautje voor mijn moeder. We zijn onder de indruk van de mooie gebouwen, deuren, het schilderwerk en andere houtsnijversieringen. Het is een stadje met een fijne sfeer.

Nationaal Park Vadehavet

We rijden door naar Rømø, een van de Waddeneilanden om iets te zien van het Nationale Park Waddenzee – Vadehavet. We rijden over een lange dam ernaartoe. Er zijn nog meer waddeneilanden hier, één ervan is per ferry te bereiken, de andere met een weg die alleen bij eb te berijden is.

We komen door een duinlandschap dat te vergelijken is met het np Thy. Bij Lakolk gaan we het strand op én dat kan hier gewoon met de auto! Dit 25 km lange strand is 1,5 tot 6 km breed en daarmee het breedste strand van Europa! Er staat een stevige wind op dit enorm wijdse strand, daarnaast prachtige luchten met donkere wolkenpartijen en een woeste zee! Wat ontzettend gaaf! We genieten van de bedrijvigheid. Er gaan mensen zwemmen, surfen en er zijn een hoop vliegers en kitebuggies.

Via de andere zijde rijden we terug naar de dam en vervolgens naar Ballum camping. Gerund door Nederlanders. Veel Nederlanders hier. Alles aanwezig maar wel een beetje oude meuk en sfeerloos. We koken teriyaki en eten onder de overkapping. Daarna thee met spelletjes. De lucht dreigt maar het blijft gelukkig droog.

Terug naar huis

Denemarken is goed te berijden vanuit Nederland. We zouden vanuit Ballum in 7 ½ uur thuis kunnen zijn. Ware het niet dat er langdurige werkzaamheden zijn bij Hamburg. Dat maakt dat we er veel langer over doen.

Er is natuurlijk nog veel meer te ontdekken in Denemarken. Wij waren er drie dagen en zagen een aantal van de bezienswaardigheden aan de westelijke kant van het land. Op het eiland Seeland ligt Kopenhagen en ten zuiden daarvan Mons, daar zouden we een volgende keer graag een kijkje nemen!

Wil je meer weten over de campings waar we hebben overnacht? Neem dan hier een kijkje!