Op pad met onze volwassen kinderen langs de gezellige hoofdstad Dublin, de woeste kust en ruige bergen. In het voorjaar Ierland ontdekken; een goed plan. Fáilte!

Dublin

We starten onze trip in Dublin waar we een Stay City appartementje hebben gehuurd in de buurt van Christ Church Cathedral (Highstreet). We hebben uitzicht op St. Audoen’s Church, de oudste middeleeuwse kerk van Dublin. Een prima appartement, met twee slaapkamers, een keuken en woonkamer. Alleen de slaapbank heeft zijn beste tijd wel gehad… We parkeren onze huurauto en gaan eerst de stad in.

Fietsen in Dublin

Via Citybike Dublin (nu Just Eat Dublin Bikes) huren we fietsen. Op deze manier kun je vlot een groot deel van de stad ontdekken en ben je vrij om te stoppen bij de highlights want overal zijn stations waar je je fiets weer kunt parkeren. Het is prettig fietsen in Dublin, overal zijn fietspaden en er is bij stoplichten veel ruimte gemaakt voor fietsers, zoals banen om voor te sorteren. Het is alleen wennen dat we links moeten rijden…

Langs enkele highlights

We stoppen bij het Natural History Museum. Opgezette dieren in prachtige oude vitrines in enorme zalen.

We maken een tour langs Merrion Square, De Docklands (oud havengebied waar allerlei nieuwe ontwikkelingen plaatsvinden), het kasteel en St. Patrick’s Cathedral.

Naar de pub!

We gaan naar de Brazen Head, één van de oudste pubs (1198) van Dublin. De pub bestaat uit veel kleine ruimtes met een groot binnenterras. Het is er gezellig druk en je kunt er enorm lekker eten. Later op de avond treedt er een bandje op: leuk!

Het beroemde Trinity College

De volgende dat staat het beroemde Trinity College op het programma. Trinity College is een universiteit, in 1592 gesticht. Eén van de zalen van de oude bibliotheek heet de Long Room. Het is een ruimte van 64 meter lang. Hier bevinden zich 200.000 teksten, borstbeelden en een oude harp. Vooral de wanden met ladders vol met oude boeken maken indruk op ons! Het is een prachtige ruimte met fijne sfeer!

We bekijken uiteraard ook het Book of Kells. Het Book of Kells is waarschijnlijk gemaakt door de monniken van Iona, die in 806 naar Kells waren gevlucht. Het werd in de 17e eeuw naar Trinity College gebracht. Het bevat de vier evangeliën en is rijk versierd met kalligrafeerwerk. In de tentoonstelling worden de vormen, mensen en dieren die gebruikt zijn toegelicht.

Buiten op het terrein staat een schitterende esdoorn op Library Square en de Campanile, de klokkentoren uit 1853.

De overige highlights

We fietsen langs Dublin Castle (1226) en St. Patrick’s Cathedral en Christ Church Cathedral.

Tweedehandsboeken bij de Ha’ penny Bridge

In The Winding Stair, een leuk tweedehandsboekwinkeltje snuffelen we naar leuke boeken. Het ligt tegenover de Ha’penny Bridge. Deze gietijzeren brug werd in 1816 gebouwd en het kostte een penny om de tol te betalen.

In de stromende regen naar Wicklow Mountains

De volgende ochtend staat het pijpenstelen, ofwel cats and dogs te regenen. We rijden naar het zuiden, naar de Wicklow Mountains. Deze ruige bergen liggen op een uurtje rijden van Dublin maar je bent direct in een andere wereld.

Glendalough, het dal van de twee meren

In Glendalough verkennen we de omgeving. Hier zijn ruïnes uit de vroege middeleeuwen en je kunt er rondwandelen. De ruige rivier, de groene omgeving en de geiten die er ronddabberen. We zijn lekker buiten!

Naar St. Finians Bay in de Ring of Kerry

In St. Finians Bay hebben we een authentiek huisje gehuurd. St. Finians Bay is een klein gehucht dat aan de Skellig Ring ligt en dit is weer een uitloper van de Ring of Kerry. We zijn dus Ierland dwars overgestoken van oost naar west en bevinden ons nu aan de ruige kust!

We halen de sleutel van Gleans House op bij de buurvrouw, Mrs. Barry’s en openen vol verwachting de deur. Een heel leuk huisje met prachtige vloeren, mooie balken, een fijne open haard, lekkere bedden en aangename sfeer. We voelen ons direct thuis.

We maken een turfvuurtje en maken eten in het gezellige keukentje. Buiten is het typisch Iers weer: het waait stevig en het regent flink! Dit weerhoudt ons niet om een avondwandeling te maken naar de schitterende baai.

Uitwaaien op Valentia Island

De volgende morgen is het weer een stuk opgeknapt en rijden we naar Valentia Island, een klein (11 km) eilandje voor de kust. We klauteren over de rotsen bij de vuurtoren en hebben uitzicht over de zee en Dingle.

Wandelen langs de kust bij Derrynane House

Na een lekkere lunch vertrekken we via Ballinskellig en Waterville naar Derrynane. Hier maken we een 8 km lange kustwandeling. Een mooi afwisselende trail langs het strand, rotsen, landelijke boerderijtjes en de tuinen van Derrynane House. We starten in de stromende regen maar al snel is het heerlijk weer!

Wandelen langs de mooie glens en ruige bergen

De volgende dag gaan we naar de Macgillyguddy’s Reeks, midden op het schiereiland Iveragh. Carrauntoohil, 1039 m, is de hoogste berg van Ierland. Alleen de tocht ernaartoe is al prachtig. Tijdens de wandeling (die start bij een boerderij) volgen we de Gaddagh Rivier. We moeten verschillende keren over een bruggetje maar ook via stapstenen de rivier oversteken. Bij Lough Callee lunchen we met uitzicht op Hags Glen.

De mannen wandelen verder en gaan via Devil’s Ladder naar de top van de berg. Ze worden beloond met een schitterend uitzicht! Wij halen ze later op de middag op en verkennen ondertussen de mooie omgeving van Killarney.

Helaas….terug naar Nederland

Aan alle mooie tripjes komt een einde. De laatste dag vertrekken we op tijd en rijden we naar Cork. Hier leveren we de auto in en aan het einde van de middag komen we weer in Nederland aan.

Samenvatting:

Ierland is een andere wereld! Ruig en vriendelijk tegelijk. De start in Dublin, gezellig en knus maar ook met veel bezienswaardigheden. Daarna de woeste kust, snelstromende rivieren, schitterende natuur, maar ook mooie rustige dorpjes, met fijne pubs en vriendelijke mensen. Je voelt je er al snel thuis. Er zijn veel mogelijkheden om te wandelen en overal is er wel een B & B of huisje te huur.

Een auto huren is wel aan te raden. Ierland is niet goedkoop maar ook niet duur. Ons appartement in Dublin kostte zo’n 125 euro per nacht, ons huisje in St. Finians Bay had een vergelijkbare prijs.