Wat heb je nodig om op fietsvakantie te gaan? Welke spullen, die we al hebben, kunnen we nu ook gebruiken?

Als je voor het eerst een vakantiefiets gaat kopen, ben je daarna niet direct klaar. Er zijn nog een heleboel andere spullen die je nodig hebt om op fietsvakantie te kunnen gaan.  Als eerste heb je fietstassen nodig om je uitrusting te kunnen vervoeren, daarnaast fietskleding en een fietshelm. En deze items bezorgen ons al een hoop keuzestress!

Hieronder geef ik aan welke keuzes wij hebben gemaakt als het gaat om fietstassen, fietskleding en fietshelm. Daarnaast benoem ik nog een aantal andere items, die wij aangeschaft hebben. We gaan binnenkort op fietsvakantie en zullen alle items uitproberen. We zijn heel benieuwd of onze keuzes ons bevallen of dat er bijvoorbeeld iets helemaal niet handig blijkt…. Dan kun je het natuurlijk hier lezen!

Fietstassen

Er zijn verschillende soorten fietstassen. De grote merken zijn Ortlieb en Vaude. Zij maken waterdichte tassen én al snel begrijpen we dat dat een must is als je op fietsvakantie gaat. Maar dan zijn er nog een aantal praktische verschillen.

De Ortlieb fietstassen zijn er in twee soorten, met een klep en met een oprolsysteem. Het eerste type tas gaat makkelijker en sneller open en dicht (maar dat betekent dat anderen ook makkelijker in je tas kunnen). Het tweede type tas is gegarandeerd dicht, er kan geen zand of beestje in. Ik kies voor het rolsysteem.  Joost kiest voor de Vaudetassen, ook met oprolsysteem. De tassen zijn makkelijk te verstellen zodat ze op iedere bagagedrager passen, er zitten ook extra klemmetjes bij zodat je ze aan het buisformaat aan kan passen.

Vervolgens maken we een studie van welk formaat we nodig hebben. We kiezen voor voor- en achtertassen, eventueel aangevuld met een waterdichte bagagezak, type kanotas.

Welk formaat?

Er zijn achtertassen met samen een inhoud van 70 liter. Als je dit vergelijkt met een rugzak die je gebruikt voor een langere trektocht, dan lijkt dit in eerste instantie een logische keuze. Maar deze 35 liter tassen zijn echt enorm groot! Ze steken aan alle kanten uit! Daarnaast zijn ze niet praktisch omdat je dan alle spullen en het gewicht moet verdelen over die twee tassen. Als je ook voortassen gebruikt hebben we de ruimte ook echt niet nodig, schatten we in. Ik kies voor achtertassen van samen 40 liter en voortassen van samen 25 liter. De Aquatassen van Vaude zijn iets groter, achter samen 48 liter en voor samen 28 liter.

Voor op mijn stuur kies ik voor een Ortlieb stuurtas van 7 liter. Hierin past mijn spiegelreflexcamera en nog wat klein spul zoals portemonnee, bril en wat snoepjes. Ik neem mijn camera mee in een oud cameratasje, dat bescherming biedt tegen het schudden. De stuurtas heeft namelijk harde zijkanten en als je af en toe een hobbeltje mee pakt, dan heeft zo’n camera best veel te verduren. Er zijn ook speciale camera inzet tassen van Ortlieb.

Fietskleding

Als fietser is het handig om laagjes te dragen. Dit kennen we van het wandelen en bevalt ons goed. We hebben de nodige kledingstukken zoals thermoondergoed, windstoppers en regenkleding die we gebruiken tijdens het wandelen. Al snel komen we erachter dat er voor het fietsen weer andere kleding nodig is! En dat er heel veel keus is!

Als eerste hebben we een fietsbroek nodig met een prettige zeem. Er zijn typische fietsbroeken, kort of lang met zeem. Er zijn echter ook fietsonderbroeken die onder een wijdere korte broek gedragen worden én er zijn fietsbroeken die lijken op een outdoorbroek met daarin een extra fietsonderbroek.

We merken dat de gewone outdoorwinkels zoals Bever niet veel keus hebben. Bij Zwerfkei is er iets meer keus, maar we hebben een echte fietsenzaak nodig om veel te kunnen passen. Het lijkt ons namelijk lastig om keuzes te maken via een webshop. We komen uit bij Fiets en Fitness XXL in Goes.

Hier passen we verschillende soorten broeken en ook een paar shirts en vesten van verschillende merken zoals Castelli en BBB. De fietsbroeken van Gonso bevallen mij het beste. Het idee bij veel vakantiefietsers is dat ze een fietsonderbroek aan doen met daarover een redelijk normaal uitziende broek. Zo kunnen ze tijdens een stop makkelijk op een terrasje gaan zitten of ergens een boodschap doen. Je ziet er dan minder uit als een wielrenner, zeg maar. Dat lijkt me wel wat.

Maar mij bevallen die combinaties minder goed, ze zitten minder lekker. De fietsonderbroeken van Gonso zitten fijn, maar de overbroeken er los overheen zitten minder goed. De ‘gewone’ fietsbroeken zitten daarentegen prima. Ik koop een korte – en een lange fietsbroek, met verschillende zemen. Ik schaf bewust twee broeken aan, want dan kan ik verschillende zemen afwisselen, zodat ikminder snel last krijg van de naadjes e.d. Want die zitten dan net op een andere plek.

We kopen (nog) geen bovenkleding. De fietsshirtjes zien er flitsend uit en voelen ook fijn aan, maar ik heb voldoende shirts van bijvoorbeeld Icebreaker. Ik wil eerst uitproberen hoe die bevallen tijdens het fietsen.

Fietshelm

Ook in fietshelmen is er ongelooflijk veel keus! Ze zijn aerodynamisch, licht en hebben een perfecte pasvorm of juist niet. We passen helmen van verschillende merken zoals Vaude en Agu. De prijzen variëren van veertig, vijftig euro tot driehonderd euro! Uiteindelijk kiezen we voor een helm van RH+, de Z Zero. Een goede beginnershelm. Deze is er in verschillende kleuren en maten, is redelijk licht (230 gram) en zit prettig.

Fietsbril

Voordat ik me verdiepte in het fietsen wist ik niet dat fietsers eigenlijk altijd een bril dragen. Dat is prettig tegen de wind en de vele vliegjes. Fietsbrillen komen, net als alle andere asseccoires in vele kleuren, maten én prijzen. De fietsbril van BBB, Impress BSG 58, die ik heb gekozen is niet te duur en heeft drie sets met glazen (donker, geel en transparant).

Schoenen, sokken, handschoenen

Naast bovenstaande items kun je natuurlijk ook nog fietsschoenen, fietssokken en handschoentjes aanschaffen. Wij hebben ervoor gekozen om eerst het fietsen te ervaren en te kijken wat we nog missen. Als schoenen gebruiken we nu lage wandelschoenen, met een stevige zool.

Overige spulletjes

We hebben een smartphonehouder aangeschaft van SP Connect om mijn mobiel als GPS te kunnen gebruiken. Deze smartphonehouder heeft standaard een regenhoesje.

Tijdens een fiesttripje hoop je natuurlijk geen pech te krijgen maar een gereedschap setje is altijd nuttig om mee te nemen. Wij nemen een combitool van Toppeak mee, de Alien II, waarin allerlei gereedschap zit voor spaken, trappers, ketting enz. Daarnaast nemen we losse bandenlichters, een plaksetje en reserveband mee.

Webshops en winkels

Wij hebben onze uitrusting aangeschaft bij Fiets en Fitness XXL, de Fietsvakantiewinkel, Bike4Travel en De Vakantiefietser.