Films en documentaires vol avontuurlijke verhalen. Heerlijk om bij mooie natuurbeelden weg te dromen of op het puntje van je stoel te zitten bij een spannende beklimming van El Capitan. Hieronder geef ik tips voor films en documentaires over wandelen, fietsen, klimmen en fietsen.

Een serieuze docu over de invloed van de mens op de natuur, een epos over lange trektochten over de Pacific Crest of de Appalaichan Trail of een uitdagende expeditie in de woestijn. Er is voor iedereen iets bij! Welke kies jij?

Ik wens je veel kijkplezier! Zijn films of docu’s niet helemaal jouw ding en lees je liever een boek? Neem dan hier een kijkje. Luister je liever een podcast, klik dan door naar deze pagina.

Over de bergen….

Free Solo

2018 – Disney +.  Documentairefilm van o.a. Jimmy Chin over klimmer Alex Honnold die in 3 uur en 57 minuten in een vrije klim El Capitan (900 meter bergwand in Yosemite NP) bedwong. Spannend en prachtig in beeld gebracht.

The Dawn Wall

2017 – Netflix. Documentairefilm van Josh Lowell en Peter Mortimer over klimmer Tommy Caldwell die samen met Kevin Jorgeson de Dawn Wall (onderdeel van El Capitan) bekom. De film verhaalt ook over het interessante en bewogen leven van Tommy Caldwell. Mooie verfilming, intrigerend verhaal.

Everest

2015 – Pathé Thuis. Avonturenfilm van Baltasar Kormakur, gebaseerd op een waargebeurd verhaal. Het gaat over de beklimming door twee teams van de Everest in 1996. Journalist Jon Krakauer voegt zich bij de teams om verslag te doen. De klimmers krijgen te maken met vreselijke omstandigheden. Gaat hun doorzettingsvermogen en sterke wil om de top te bereiken winnen?

Mirror Wall

VIDEO: Mirror Wall (Full Film) - Rock and Ice

2016-  You Tube. Wanneer je geniet van films als The Dawn Wall en Free Solo, dan is dit misschien ook iets voor je. Mirror Wall is een korte film van klimmer Leo Houlding over de beklimming van de Mirror Wall, een 1200 meter hoge bergwand in Groenland. Hij is kort geleden zijn beste vriend Sean Leary verloren en is vader geworden. Het avontuur blijft trekken maar hij zoekt het evenwicht tussen het gevaar dat dat oplevert en zijn verantwoordelijkheid als jonge vader. Daarbij  neemt hij een onervaren team van jonge klimmers mee naar Groenland.

Lhotse

2019 – You Tube. Korte film van The North Face over de beklimming van Hilaree Nelson en Jim Morrison die vanaf de top van de Lhotse naar beneden skieën. Mooie beelden!

Op het water…

Under an artic sky

2017 – You Tube – korte film van Chris Burkard over surfers die de koude golven van IJsland bedwingen. Prachtige beelden!

Maiden

2018- Trailer op You Tube /Netflix. Lange documentaire van Alex Holmes over de eerste deelname van een vrouwelijke bemanning tijdens de zee-zeilreis van de beroemde Whitebread Round The World van 1989-1990. Tracy Edwards is de kapitein en met veel doorzettingsvermogen brengt zij haar crew bij elkaar en knokt keihard om met haar eigen boot mee te kunnen doen aan de wedstrijd. De heftige reis wordt spectaculair en eerlijk in beeld gebracht. Ook als niet-zeiler vond ik het een indrukwekkende film.

Met de benenwagen…

How To Run 100 miles

2018 – You Tube. Vrij Amerikaanse docufilm over het rennen van 100 mijl door twee buddy’s. Het afzien, de verzuring én de blijdschap worden allemaal uitvoerig in beeld gebracht.

Into The Empty Quarter

2013 – You Tube. Korte vermakelijke en eerlijke film over de 1000 mijl lange wandeltocht van Leon McCarron en Alastair Humphreys door de hete woestijn van de Verenigde Arabische Emiraten. Een epische reis door een verlaten en onontdekt gebied. Met de nodige humor.

Dessert Runners

2013- Amazon, helaas nog niet beschikbaar in NL. Documentaire van Jennifer Steinman over een groep niet professionele hardlopers die proberen vier ultramarathons te lopen. En alsof dat niet genoeg is ook nog vier ultramarathons in woestijnen waar een extreem klimaat heerst zoals de Gobi en de Sahara. De trailer belooft al veel. Er staat op you tube een 20 minuten durende film van één van de deelnemers die je een goede indruk geeft van deze heftige marathons.

Op de tweewieler…..

A Line In The Sand

2020  – You Tube – korte film van opnieuw Chris Burkard die met vier anderen een fietstocht dwars over IJsland maakt. Heerlijk avontuur, enthousiast en goed in beeld gebracht.

The Road From Karakol

2013 – You Tube – korte film over Kyle Dempster die in Kirgizië zijn weg zoekt op de fiets en daarbij ook nog wat topjes meepakt. Aparte en enthousiaste vogel die Kyle. Die zijn weg zoekt in schitterend maar uitdagend landschap.

Van Nederlandse bodem

Tijdens het jaarlijkse Wildlife Film Festival Rotterdam kun je ieder jaar de nieuwste natuurfilms bekijken. Een aanrader als je houdt van wilde dieren en natuur. Het festival is ook online. In 2022 zag ik er een aantal films van Eigen Bodem. De films komen in de loop van het jaar ook op de Nederlandse televisie.

Wolf, 2022, Cees van Kempen

Speelfilm waarin de terugkomst van de wolf in Nederland wordt verteld. Na 150 jaar zijn er weer wolven in Nederland. De hoofdrolspeler wordt gevolgd op zijn tocht door Duitsland naar de Nederlandse Hoge Veluwe. Het begin en einde, waarin een jongentje gefilmd is die naar Peter en de Wolf luistert vond ik wat vergezocht en teveel aangedikt, maar voor de rest is dit een prachtige film.

Hele mooie beelden van de wolven die jagen op herten in een Duits natuurgebied. De dronebeelden van de Veluwe zijn ook erg goed gemaakt. De speelse jonge wolven zijn aandoenlijk maar de beelden die geschoten zijn in het hol vond ik echt magisch. De verteller, Mathijs van Nieuwkerk, vond ik iets minder prettig om naar te luisteren. Ik associeer hem toch niet direct met natuurfilms. Mooie muziek en fijne beelden om naar te kijken.

Wild Port of Europe, 2022, Willem Berents

Een documentaire film over de dieren die leven in de drukste haven van ons land, Rotterdam. Een dynamische plek waar veel gebeurt. Er blijken tussen al die containers, mammoetschepen en kranen egels, reeën, roofvogels en enorme kolonies meeuwen te leven. Een bijzondere plek. De film boeide me niet van begin tot het einde. Er zat een wat zwakke verhaallijn in en de muziekkeuze soms te bombastisch. De vertelstem van Sacha de Boer was ook niet overtuigend genoeg. De film krijgt van natuurorganisaties als Greenpeace veel kritiek omdat ze gesponsord zijn door grote bedrijven als BP. En die lijken, volgens die organisaties, hun eigen bedrijfsvoering te promoten. Zo heb ik de film niet ervaren. Overigens vond ik de makers ook niet erg kritisch. Van de drie films van Eigen Bodem was deze duidelijk de minste.

Nederland onder Water- Duik in onze ongekende natuur, 2022, Arthur de Bruijn

Een wat kortere film is Nederland onder water. Over het waterleven in sloten, meren en rivieren. Je maakt kennis met een aantal verrassende bewoners onder het wateroppervlak. Prachtige beelden! Naast mooi om naar te kijken is deze film ook nog leerzaam. Er kwamen veel dieren voorbij die ik nog niet kende. Dit is een film met een hoge kwaliteit die boeit van begin tot het eind. De muziekkeuze is zeer goed passend bij wat je ziet. De verteller, Gijs Scholten van Asschat, is fijn om naar te luisteren. Ik was echt verrast door deze mooie natuurfilm.

Iets serieuzer…

Loved by All: The Story of Apa Sherpa

2018 – Vimeo. Iedere lente trekt het schitterende Mount Everest gebied in Nepal honderden, duizenden klimmers. In de schaduw van de hoogste berg ter wereld leven de sherpa’s. Deze mooie korte film gaat over het leven van één van de sherpa’s en laat je met een andere bril kijken naar de invloed van al die klimmers op het leven van dit hardwerkende en vaak arme volk.

A life on our planet

2020- Netflix. Mooie film van de legendarische David Attenborough over zijn bewogen leven in én met de natuur. Tijdens zijn leven heeft hij de wilde natuur en het gebruik van de aarde drastisch zien veranderen. Het eerste deel maakt je wellicht wat triest, maar van het tweede deel wordt je activistisch. Richt je op de toekomst. We kunnen het tij nog keren, we moeten het tij keren!

River and The Wall

2019- Google Play/Amazon. Vijf vrienden volgen de grens van Amerika met Mexico, daar waar Trump zijn beroemde muur plantte. Welke effecten heeft deze actie op de natuur? Ze ondernemen de 1200 mijl lange tocht met kano’s, fietsen en paarden.

The Human Element

2019 – Amazon, nog niet beschikbaar in NL. Docu  van maker Matthew Testa over het effect van de mens op de natuur. Wat kan de mens kapot maken, maar ook wat kan de mens voor positieve stappen nemen?

Kiss The Ground

2020 – Netflix. Docu van Woody Harrelson. Inspirerend en eerlijk verhaal welk effect ons gebruik van de aarde heeft.  Wetenschappers laten ook zien hoe we de klimaatverandering een halt toe kunnen roepen.

Biggest Little Farm

bol.com | The Biggest Little Farm (Dvd), John Chester | Dvd's

2018- Pathé thuis/Cinetree. Aantrekkelijk gefilmde documentaire over filmer John Chester en zijn vrouw Molly. Ze zijn gedwongen om hun appartement in Los Angeles te verlaten en besluiten een dor stuk land in Californië te kopen. Hier ontwikkelen ze een eco-vriendelijke boerderij. In dit project heeft ieder dier en iedere plant een rol, alles haakt in elkaar. Ondanks tegenslagen lukt het ze om een duurzame droom te bouwen. Het gaat niet alleen over het wel en wee van John en Molly maar over meer dan dat. Hoe gaan we om met de aarde en hoe kunnen we dit op een positieve manier doen? Mooi in beeld gebracht. Zo kan het ook! Je hebt zin om zelf een boerderij te starten….

The return

2022 – Disney+ The biggest L:ittle Farm – The Return – een kortere film waarin teruggekeken wordt op de afgelopen tien jaar. Deze film vond ik minder verrassend en boeiend dan het eerste deel. Nog steeds mooi om te zien hoe John en Molly, inmiddels met hun kinderen, dit land verzorgen, maar het was iets minder vernieuwend.

Tip !

Kijk ook op het kanaal van Patagonia en Red Bull, daar vind je prachtige pareltjes.

Klassiekers

En dan zijn er nog films van wat langer geleden, echte klassiekers. Misschien heb je ze al eens gekeken en is het tijd voor een herhaling óf was je het al langer van plan en is het er nog steeds niet van gekomen.

Our Planet

2019 – Netflix – Geen film, maar een achtdelige natuurdocumentaire. Gemaakt in samenwerking met het Wereld Natuur Fonds. Van vrijwel dezelfde makers als Planet Earth, Blue Planet en Frozen Planet. Met schitterende natuurbeelden en het fijne commentaar van David Attenborough. Wilde dieren staan centraal. Iedere aflevering heeft een eigen thema.

Into The Wild

Into the Wild (film) - Wikipedia

2007-  Pathé Thuis. Gebaseerd op het gelijknamige boek van Jon Krakauer over Chris MacCandless die besluit zijn oude leven achter te laten en te gaan zwerven. Uiteindelijk komt hij na een tocht door de VS terecht in Alaska waar hij afgesloten van de mensheid in de natuur wil leven. Hoe dat afloopt zie je in de film. Een indrukwekkende film over het maken van keuzes in je leven.

The Way

2010-  Pathé Thuis. Een vader besluit, na de dood van zijn zoon, dezelfde pelgrimstocht te maken die zijn zoon maakte. Hun relatie was niet echt goed, toch besluit Tom om naar Frankrijk te reizen en de tocht van zijn zoon af te maken. Hij maakt kennis met uiteenlopende bedevaartsgangers, worstelt met zijn verdriet en ervaart dat wandelen vooral onthaasten is. Een drama dat ook niet wandelaars aan zou kunnen spreken.

Wild

Wild (2014) - MovieMeter.nl

2014 – Pathe Thuis. Cheryl Strayed besluit na de dood van haar moeder en een verse scheiding om te gaan wandelen. Ze zit in de put en heeft totaal geen ervaring. Maar ze is vastberaden om de 1600 kilometer van de Pacific Crest Trail tot een goed einde te brengen. Hoe ze dat doet, zie je in deze film.

A Walk In The Woods

2015 – Pathé thuis. De beroemde schrijver Bill Bryson besluit na vele reizen over de wereld om het dichter bij huis te zoeken en gaat de Appalachian Trail lopen. 3500 kilometer door de Amerikaanse wildernis. Zijn oude vriend Katz, een jeugdvriend waarmee Bill vrijwel geen contact meer had, gaat met tegenzin mee. De ontmoetingen met medewandelaars, de ruzies tussen de twee mannen en de uitdagingen in de natuur worden breed uitgemeten. Geen topfilm, maar een prettige wegkijker.

127 Hours

2010 – Pathé thuis.  Voor degene die in slaap vallen bij A Walk In The Woods biedt 127 Hours meer spanning! Het is het waargebeurde verhaal van Aron Ralston, een bergbeklimmer die een tocht maakt in de hete bergen van Moab in Utah. Hij komt met zijn arm vast te zitten onder een rots in een diepe kloof. Hij is alleen, niemand weet waar hij is….hoe loopt dit af?