Het Parc Nationale de la Vanoise is het eerste Nationale Park dat in Frankrijk gesticht is. Sinds de jaren ’60 zijn de hoge bergen tussen de Mont Blanc en de Ecrins, in het departement Savoie, beschermd gebied. Aan de randen is er volop (ski) activiteit, maar eenmaal in het park bevind je je in een eldorado van wilde planten en dieren, schitterende gletsjers en ruige schoonheid. We zijn benieuwd hoe het is om hier te wandelen!

Camping Le Bioley

We hebben ervoor gekozen om niet in of aan de rand van het nationale park te verblijven, maar een stuk erbuiten. We hebben een heerlijke camping gevonden in Cote d’Aime, een plaatsje op ongeveer 20 minuten rijden van Bourg St. Maurice, waar na vele haarspeldbochten de rustige camping ligt.

Camping Le Bioley is een familiecamping, er zijn ongeveer 50 plaatsen, zowel tenten, campers als caravans. Er zijn een aantal standaard ‘straatjes’ met redelijke plaatsen en een aantal hele grote vrije plaatsen. Wij staan met ons kleine tentje op plaats 10 aan de rand van de camping en het is een heerlijke plek. Er is een zwembad, een cafetaria waar je pizza’s kunt halen en er zijn drie sanitair blokken. De eigenaren zijn heel vriendelijk. Er is geen winkel, maar je kunt wel brood bestellen.

We zijn naar de Vanoise gegaan, vanuit de Dolomieten, in een dag rijd je vanuit Italië naar Frankrijk. Wil je meer lezen over onze wandelingen in de Dolomieten, klik dan hier.

Dagtochten en driedaagse trektocht

We maken hiervandaan twee dagtochten en een driedaagse trektocht. Tijdens de driedaagse bivakkeren we bij de hutten, het is officieel verboden om in het NP te bivakkeren. We zijn het wel van plan, maar keren uiteindelijk terug naar de hut omdat er geen geschikte plaats is én geen stromend water. In sommige natuurreservaten aan de randen van het NP wordt het bivakkeren wel toegestaan en er zijn zelfs speciale bivakzone’s, zoals in Réserve Naturelle de la Grande Sassiere.

Een superblauw stuwmeer en een indrukwekkende gletsjer

Pepijn, onze zoon, heeft de Tour de Mont Blanc gewandeld (180 km) en komt ook naar Le Bioley. Samen met hem gaan we de volgende dag wandelen in Réserve Naturelle de la Grande Sassiere. Dit Réserve ligt in de buurt van Tignes, net buiten het Nationale Park.

We wandelen eerst naar het Lac Sassiere, dit is een superblauw stuwmeer. Wanneer we door het dal wandelen naar het meer zien we al veel wildlife. Er lopen grote kuddes Chamoix op de hellingen. Daarnaast zijn er veel marmotten. Als we bij de rivier zijn zien we een klein kikkertje. Op de terugweg zien we een vale gier.

Na een lunchstop wandelen we verder naar de indrukwekkende gletsjer Rhemes-Golette, die op 2959 m hoogte ligt. Er vlak voor ligt een klein gletsjermeer. De omgeving is prachtig!

De wandeling terug gaat vlot, het stijgen kost altijd meer energie en tijd. Eventueel kun je ook nog een extra ommetje maken naar Passage de Picheru of Col de la Baillette.

Informatie:

 • Start – en eindpunt: lijnwandeling, parkeerplaats le Saut, bereikbaar vanuit le Villaret du Nial
 • Lengte: Afhankelijk van welke route je neemt. Naar de gletsjer heen en terug is 13,9 km.
 • Hoogteverschil: 636 m stijgen, 673 m dalen
 • Kaarten/gidsen: wandeling staat beschreven op de Op Pad website, gebruikte kaart ING Les Arcs, La Plagne nr 3532 ET

Wandeling naar Lac des Vaches en Col de la Vanoise

De tweede wandeling gaat naar Lac des Vaches en Col de la Vanoise. We starten in Les Fontanette (1650 m). Helaas werkt de stoeltjes lift niet dus we puffen zelf naar Refuge des Barmettes (1992 m). Het is warm vandaag, zo’n 31 graden. Het stijgen kost veel energie! 

Vanaf Des Barmettes loopt een oud zoutpad, Route du Sel, met stenen muurtjes. Hierlangs werd vroeger kaas, honing en zout vervoerd. De omgeving is prachtig!

Vlak voor het meer heb ik geen energie meer, dus we lassen een pauze in en bezinnen ons over de wandeling… Als ik weer op adem ben gekomen wandelen we toch verder. Het meer blijkt op nog geen tien minuten te liggen…(als ik dat had geweten!).

Stapstenen door het meer

Je kunt door het Lac des Vaches wandelen, met stapstenen. We hebben schitterend uitzicht op Aiguille de la Vanoise en Grande Casse!

Na de lunch besluiten we verder te wandelen, we moeten nog meer stijgen, maar ik heb weer nieuwe energie en de omgeving is zo mooi.We beklimmen de Col de la Vanoise (2516 m). Hier blijkt nog een meer te liggen. Marmotten trekken de aandacht! Altijd grappig!

De afdaling gaat via de vallei van Ruisseau de L’Arcelin. Dat betekent een drooggevallen meertje, een sneeuwveld en een pittige en lange afdaling. Het is een enorm afwisselende wandeling. Het is lang, warm maar prachtig.

Informatie:

 • Start – en eindpunt: rondwandeling, parkeerplaats les Fontanette, bereikbaar vanuit Pralognan-la-Vanoise.
 • Lengte: 16 km.
 • Hoogteverschil: 971m stijgen, 980 m dalen
 • Kaarten/gidsen: wandeling staat beschreven op de 10 adventures website, gebruikte kaart ING Les Trois Vallées, nr 3534 OT

Driedaagse trektocht rondom Aiguille du Fruit

De eerste dagnaar Refuge du Saut en omgeving

Bij Lac de Tueda ( Méribel- Mottaret) parkeren we de auto. We zijn van plan in 3 dagen rondom Aiguille du Fruit (3048 m) te hiken.

Refuge du Saut is ons eerste doel. Terwijl we er naartoe wandelen, stoppen we voor een lekkere, meegebrachte lunch. De omgeving is mooi. Het eerste deel van de wandeling is druk, maar het is niet storend.

Als we bij du Saut aankomen drinken we op ons gemakje wat en genieten van de zon. We laten de rugzakken achter bij de hut en nemen alleen het bovenste deel mee. We wandelen verder richting de Gebroulaz gletsjer. Na het tweede bruggetje wandelen we naar Lac Mont Coua. In dit deel komen we vrijwel niemand tegen. Het is er prachtig!

Om zeven uur zijn we terug bij de hut, net te laat om de tent op te zetten. Een enorm onweer barst los! We mogen schuilen (en eten) in de hut. Daarna zetten we alsnog de tent op de bivakplek.

De tweede dagrelaxen bij Des Lacs Merlet

De volgende ochtend is het fris, maar de lucht is wederom staalblauw. Na het ontbijtje wandelen we eerst naar Col Chanrouge (2511 m). Ook hier is het heerlijk rustig, we komen weinig andere wandelaars tegen.

In de loop van de middag komen we aan bij Des Lacs Merlet, twee alpine meertjes bij Refuge Des Lacs Merlet. Hier nemen we een langere pauze. Joost gaat zwemmen, ik pootje baden. Het tweede meertje, waar je in een kwartiertje naartoe wandelt, is nog mooier dan het eerste.

We kunnen bij de refuge bivakkeren, maar willen eigenlijk zelf een plekje zoeken. Daarom nemen we het pad naar Refuge Grand Plan en maken een detour met het idee hier een plekje te zoeken. Maar er zijn geen geschikte plaatsen (veel rotsen, nergens vlak) en er is nergens water.

Aan het einde van de middag besluiten we toch maar terug te lopen naar Refuge Des Lacs Merlet. Hier worden we hartelijk ontvangen en met een koud drankje in de zon op het terras zijn we al snel tevreden! Het is een heel mooi plekje!

De derde dag – flink dalen en stijgen naar Col Chanrossa en Col du Fruit

De volgende morgen ligt het Lac er schitterend bij. Wat een reflectie! Ook de rest van het uitzicht is mooi. We ontbijten op een heuveltje dicht bij de refuge. Joost neemt nog een duik en daarna pakken we onze rugzakken voor de laatste etappe.

We wandelen naar Col Chanrossa, een lelijke pas met ski-liften en steile en brede paden!

Daarna volgt een lange afdaling en opnieuw een flinke stijging. Dit keer naar Col du Fruit (2559 m), de berg waar het de afgelopen dagen allemaal om draaide. Dit pad is, hoewel pittig, afwisselender!

Na het laatste stukje zijn we wel toe aan een pauze! Pfff!

Eenmaal boven hebben we uitzicht op de Vallon du Fruit, de vallei waar we zijn begonnen en zelfs op de Gebroulaz gletsjer!

De afdaling is pittig, de donkere wolken dreigen en we zijn heel blij als we eindelijk in de vallei zijn. Hier koelen we onze voeten en worden we verrast door een kikker.

Het laatste stukje gaat op de automatische piloot, we zijn moe en warm en verlangen naar een douche. Maar ook trots en blij dat we die 43 kilometer gewandeld hebben!  Het was de moeite waard!

Informatie:

 • Start – en eindpunt: rondwandeling, parkeerplaats Lac Tueda, Méribel-Mottarett
 • Lengte: Eerste dag 16 km, tweede dag (inclusief extra detour) 11 km, derde dag 16 km, totaal 43 km.
 • Hoogteverschil: m stijgen, m dalen
 • Kaarten/gidsen: wandeling staat beschreven op…. de gebruikte kaart ING Les Trois Vallées, nr 3534 OT