Nazomeren in Zuid-Frankrijk. Lekker wandelen en genieten van de herfstkleuren bij de Gorges du Verdon en in Parc de Mercantour. Daarna nog een aantal dagen genieten van de zon aan de kust in de buurt van St. Paul de Vence.

De route

We vliegen naar Nice en huren daar een auto. Vervolgens rijden we naar Moissac-Bellevue in de buurt van de Gorges du Verdon. Nadat we daar een schitterende wandeling hebben gemaakt rijden we door naar Parc National du Mercantour en overnachten in Valdeblore.

Hier maken we ook een mooie wandeling. De volgende dag rijden we naar Tourettes-sur-Loup om te genieten van de nazomer. Tot slot rijden we naar de kust, Theoule sur Mer om daarna de auto weer in te leveren in op de luchthaven van Nice.

B & B Bastide des Passions

We vliegen naar Nice en huren daar een auto. Onze eerste stop is La Bastide des Passions, een bed & breakfast (vanaf 80 euro per nacht) in de buurt van Aups en de Gorges du Verdon. De B&B bestaat uit verschillende delen, de kapel is uit de zesde eeuw en het geheel ligt in een prachtige tuin. Na een overnachting in de zolderkamer worden we getrakteerd op een heerlijk ontbijt van Luc, de eigenaar.

Wandelen in de Gorges du Verdon

We maken een mooie wandeling door de Gorges du Verdon. We starten bij restaurant Les Cavaliers aan de D71 en dalen af naar de rivier. Via Sentier Imbut wandelen we door de kloof en via Sentier Vidal klimmen we terug omhoog.

Beneden langs de Verdon klimmen en klauteren we langs een smal pad langs het blauwe water en de uitgesleten rivierbedding. Links en rechts van ons de steile wanden en om ons heen grote witte rotsblokken. We genieten van de schitterende herfstkleuren in de kloof. Via de steile wand klauteren we omhoog, af en toe gebruik makend van ladders of staalkabels. Eenmaal boven lopen we via lage begroeiing terug naar het beginpunt.

Informatie:

 • Naam: Gorges du Verdon, Sentier Imbut en Sentier Vidal
 • Start: D71, Hotel Grand Canyon/Restaurant Les Cavaliers, parkeerplaats
 • Afstand: 9 km. Het is een rondwandeling.
 • Markering: bordjes
 • Niveauverschil: 420 meter
 • Opmerking: Het is geen gevaarlijke wandeling, hier en daar wel pittig en goed schoeisel is belangrijk.

Door het Franse achterland

De volgende ochtend vertrekken we vroeg om de afstand naar de Mercantour te overbruggen. We rijden via de noordkant van de Gorges du Verdon en hebben prachtig uitzicht. Ook de rest van de route is schitterend. We rijden langs kloven, watervallen en bos in herfstkleuren. We komen, naarmate de dag vordert, steeds hoger. Ons appartementje, Studio Montagne, (vanaf 50 euro per nacht) gehuurd via Airbnb, ligt in Valdeblore, La Roche. We hebben uitzicht op de vallei waar we genieten van een late lunch.

In de middag maken we een korte (!) wandeling door de omgeving, naar St. Damian, door le Bois Noir.

Parc Nationial du Mercantour, Lac du Trecolpas

We wandelen naar het meer van Trecolpas. Schitterende omgeving die steeds ruiger wordt. Er lopen gemzen rond en het is er heerlijk rustig. Bij het Lac du Trecolpas ligt sneeuw. Het weer is prima. Er was regen voorspeld, maar we houden het de hele dag droog;fijn!

Informatie:

 • Naam: Lac du Trecolpas
 • Start: Le Boréon, Parc du Mercantour
 • Afstand: 10 km, via dezelfde weg terug
 • Markering: bordjes
 • Niveauverschil: 500 meter

Op de terugweg rijden we naar St. Martin Vésubie en nemen een kijkje in het dorp. Een paar winkels en een kleine kermis. Het is er erg rustig.

Naar de kust

De volgende dag is het helaas erg slecht weer. Koud, mistig en nat. We rijden naar La Madonna de Fenestre, maar komen dan toch tot de conclusie dat het weer het niet toelaat om te gaan stappen. Via het pitoreske Utelle, dat prachtig op een bergtop ligt, rijden we naar Tourettes sur Loup.

Aankomst in de stromende regen bij la Maison Rouge

La Maison Rouge, een prachtig ontworpen huis (ca. 70 euro per nacht via airbnb) in een schitterende tuin, ligt in Tourettes sur Loup. Het heeft een mooie luxe slaapkamer, een design keuken en een heerlijk terras. De volgende ochtend genieten we van ons ontbijtje op het terras in de zon. Wat een heerlijk uitzicht en wat een fijne plek!

St.-Paul-de-Vence, openluchtmuseum?

We brengen een bezoekje aan St. Paul de Vence, waar ik als kind wel eens een vakantie doorbracht. Ik heb goede herinneringen aan dit dorpje. Het is helaas een soort museum geworden waarin alleen toeristen en galeriehouders een rol hebben. Zelfs in het naseizoen voel je dat de sfeer niet klopt. In de achterafstraatjes, waar ‘gewone’ Fransen wonen, krijgen we een beter gevoel, maar we willen het liefst het dorp achter ons laten. Dit is de keerzijde van die mooie maar drukke Côte Azur.

Tour door het achterland

Via Gorges du Loup rijden we naar Gourdon. We maken een wandeling op het plateau van Caussols. Hier is het onverwacht ruig, verrassend zo dicht bij de kust! Het weer is helaas minder fraai, er dreigen donkere luchten en regen, dus we besluiten terug te keren.

Met een bezoekje aan het authentieke Tourette sur Loup sluiten we de dag af.

De rode rotsen van het Esterel gebergte

De laatste dag rijden we naar het Esterel gebergte. We lunchen bij de schitterende rode rotsen. We maken een korte wandeling bij Théoule-sur-Mer. Helaas is de kust redelijk vol gebouwd en is het lastig om onbekommerd te genieten van de mooie kust, ieder plekje is ingenomen.

Na een salade als avondeten, brengen we de auto terug. We moeten helaas veel te snel afscheid nemen van la douce France! Au Revoir!