Dit 60 vierkante kilometer grote natuurgebied bevindt zich aan de Belgisch-Nederlandse grens,  in de buurt van Huijbergen, Essen en Kalmthout. Een zeer gevarieerd park met vennen, heide en bossen. Een drie sterren stiltegebied en Natura 2000 gebied. Wat heeft dit park je te bieden? Je kunt er wandelen, fietsen, mountainbiken en paardrijden.

Grenspark Kalmthoutse Heide is één van de 21 Nationale Parken van Nederland. We hebben ons tot doel gesteld om deze 21 parken het komende jaar te bezoeken. Hier kun je zien welke parken we al bezocht hebben!

Vier toegangspoorten en 25 wandelroutes

Bij de vier toegangspoorten maar ook op andere plekken kun je starten met één van de 25 wandelroutes. De lengte van de routes varieert, van 1,7 km tot 8,5 km, je kunt de routes ook combineren en route ree is zelfs 24 kilometer en gaat over de grens.

De vier toegangspoorten bevinden zich in Ossendrecht, Essen, Kalmthout en Putte/Stabroek. Een uitgebreide website van het park maakt je wegwijs en heeft ook een wandelkaart. Iedere route wordt duidelijk aangegeven op de kaart, met een kleur en een dier. De lengtes van de routes staan achter de routes. Er zijn zelfs routes voor slechtziende/blinde en minder mobiele personen.

Bij de vier toegangspoorten vind je alle informatie, zoals een kaart en je kunt er ook een hapje of drankje nemen.

Volksabdij in Ossendrecht

We hebben al vaker gewandeld in dit mooie park. Bijvoorbeeld  Wandelroute Vos bij de Staartse Heide of we maken een rondje om de Kleine en Grote Staart, twee vennen in de Ossendrechtse Duinen.  We zijn ook al eens vanuit de Vroente in Kalmthout gestart. Dit keer kiezen we voor de Volksabdij in Ossendrecht.

Hier start wandelroute Kikker, een wandeling van zo’n 6,5 kilometer langs vennen en door de bossen van de Volksabdij. Het is een afwisselende route.

De Brabantse Wal

Omdat je hier in de buurt van de Brabantse Wal wandelt is er af en toe een lichte stijging en daling. Dit maakt de wandeling wat ons betreft nog leuker. In West-Brabant zijn we minder gewend aan het heuvelachtige landschap dat bijvoorbeeld in het oosten en zuiden van ons land veel gewoner is. Als we dan wat heuvels hebben worden we direct enthousiast. Het  maakt de wandeling in ieder geval gevarieerd.

Vennen

In de buurt van Ossendrecht liggen wel tien vennetjes. De een wat meer zichtbaar dan de ander.  Sommige worden iedere keer weer gevuld door regenwater dat langzaam wegsijpelt in de bodem, anderen zijn er permanent. Wist je dat hier vroeger de schapen werden gewassen voordat ze werden geschoren? En dat de bevolking zijn kleren kwamen wassen in het ven?

Herfst

Natuurlijk zien we ook veel paddenstoelen en beginnen de bladeren al flink te verkleuren. De herfst is prachtig in het bos!

Informatie

  • Start – en eindpunt: Natuurpoort Volksabdij Ossendrecht
  • Lengte: wandelroute Kikker, 6,5 kilometer. Veel andere mogelijkheden
  • Niveauverschil: hier en daar heuvelachtig
  • Informatie: veel informatie over de routes en een duidelijke kaart vind je op de website van Grenspark Kalmthoutse Heide