Wandelen in het Hulsthorsterzand. Wij hadden nog nooit gehoord van dit verrassende natuurgebied. Het enorme stuifzandgebied ligt bij Harderwijk en doet ons denken aan de Brabantse Loonse en Drunense Duinen. Alleen is het hier veel rustiger….

Startpunt

We starten bij de parkeerplaats Hierderweg in Harderwijk. Het duurt even voordat we op ons startpunt zijn omdat Google maps niet helemaal begrijpt dat je niet over een zandpad dwars door het bos kunt rijden… ‘U moet naar uw bestemming lopen’… we staan aan de andere kant van het Leuvenumse Bos.

Uiteindelijk staan we dan toch op de parkeerplaats. Hier wandel je een paar honderd meter het Leuvenumse Bos in en dan volg je de bruine paaltjes.

De zandvlakte

Al snel zie je aan je rechterhand een enorme zandvlakte. We horen in het begin nog het storende geluid van voortrazende auto’s maar ook dat geluid sterft weg. We nemen de omgeving in ons op.

Hier en daar een heuvel, een paar bosjes, een eenzame boom en lekker veel zand. Het wandelen over deze vlakte geeft je direct het gevoel dat jij maar een klein onderdeeltje bent van de kosmos….

Het gebied

We zijn hier op een mistige dag. Het is koud op deze eerste dag van het nieuwe jaar. Moeilijk voor te stellen dat het hier zomers wel 50 graden kan worden op de zuidhellingen. Wanneer de zon dan ondergaat wordt het heel koud. Een echte woestijn in Nederland!

Struinen of niet…

We steken de vlakte over en komen aan de andere kant, hier zijn we eigenwijs en denken dat het leuker is om een stukje door het bos te gaan en zo een stuk van het pad af te snijden. Dat is ook leuker, want nu lopen we niet meer op een pad, er zijn geen paaltjes meer. We struinen door de natuur. Komen niemand tegen en genieten. We zien verschillende sporen, waarschijnlijk van herten.

Na een tijdje zijn we echt even de weg kwijt. We kunnen de bruine paaltjes niet meer vinden. Op goed geluk maken we een omtrekkende beweging richting het bos aan de overzijde. En ja hoor…daar staat gelukkig(!) weer een paaltje. Wat een helden!

Na een welverdiende lunch op één van de heuveltjes, wandelen we terug.

Samenvatting:

Een leuke, korte wandeling in een verrassend gebied. Hier rijden we graag een stukje voor om!

Informatie:

  • Start- en eindpunt: Parkeerplaats Hierderweg, Harderwijk
  • Afstand: 7 kilometer
  • Bewegwijzering: paaltjes, bruin
  • Niveauverschil: geen
  • Informatie en kaart: Natuurmonumenten

Edit