Meer dan 5000 kilometer rijden langs de nationale parken van het midden- en zuidwesten van Amerika. Op zoek naar wilde dieren en schitterende natuurfenomenen. Tot rust komen tijdens prachtige wandelingen. Het kan allemaal tijdens deze roadtrip!

Grondeekhoorn in Bryce National Park

Onze route

We starten in Denver en rijden na een aantal dagen eerst naar Arches NP, vervolgens bezoeken we Canyonslands en rijden we door Capitol Reef NP. We maken een stop bij Calf Creek State Park en Petrified Forest State Park en we overnachten in Kodachrome Basin State Park. Deze parken liggen in het gebied van Grand Staircase Escalante NM. Vervolgens rijden we naar Red Canyon State Park om Bryce Canyon NP te bezoeken. Daarna gaan we naar het noorden, naar Grand Teton en Yellowstone NP. Tot slot rijden we terug naar het zuiden, naar Rocky Mountian NP.

Overstappen op Washington

We vertrekken vanuit Amsterdam naar Washington. We krijgen een upgrade naar Economy plus. Fijn!

We komen helaas met vertraging aan en moeten na een wirwar van gangen zelf onze bagage ophalen en weer afgeven. De douaneformaliteiten duren eindeloos en we halen zodoende onze aansluitende vlucht niet. Gelukkig treffen we een alleraardigste mevrouw bij United en worden we op de stand-by lijst gezet voor de volgende vlucht.

We komen enigszins geradbraakt aan in Denver, maar onze bagage is blijven steken in Washington, het is onduidelijke wanneer deze tas aankomt. We gaan met de shuttle naar het hotel.

Op pad met onze stempelkaart

Na twee nachten zijn we enigszins bekomen van de jetlag en hebben we proviand en andere benodigdheden ingeslagen. De bagage is inmiddels gearriveerd. Het eerste nationale park op onze ‘stempelkaart’ is Arches NP. Het ligt op ongeveer zes uur rijden van Denver, maar met onze Jeep Patriot, cruise control en USA afspeellijst overbruggen we de afstand vrij makkelijk.

Naarmate we dichterbij Arches komen wordt de omgeving indrukwekkend. Aan weerszijden van de weg schitterende rode rotsen in allerlei vormen. Onze camping, Hal Canyon Campground, ligt aan de Coloradorivier op een steenworp afstand van de ingang. De volgende ochtend staan we al vroeg in de startblokken om het 313 km² grote park binnen te gaan.

Fotogeniek Arches National Park

We rijden langs Balanced Rock, Double Arch, Landscape Arch, Sand Dune Arch en Park Avenue. Stuk voor stuk prachtige fotomodellen! Erosie door wind en water hebben het zandgesteente uitgesleten waardoor de prachtige vormen zijn ontstaan. Bijzonder om te bedenken dat dit landschap altijd in beweging zal zijn. Wie weet hoe het er over pakweg tien, twintig of honderd jaar uit zal zien?

Hoogtepunt Delicate Arch

We maken verschillende wandelingen. Best pittig want het is zo’n 37 graden. Hoogtepunt is Delicate Arch, die we na een afwisselende wandeling van 5 kilometer bereiken. Het is een prachtige solitaire boog van 15 meter hoog en 10 meter breed. De omgeving is schitterend en het is niet voor niets het symbool van het park.

Wind Whistle Campground en Canyonlands NP

De volgende dag rijden we naar Wind Whistle Campground, een hele rustige en fijne camping, waar we een prachtig plekje vinden. Daarna rijden we door naar Canyonlands NP.

The Needles in Canyonlands NP

De Needles zien er van een afstand imposant uit, maar het blijkt lastig om ze te bereiken. Het is erg warm. Bij het Visitor Center blijkt dat je er alleen heen kan door een dagwandeling te maken, helaas hebben we daar geen tijd voor. In plaats daarvan maken we een korte wandeling en keren we terug naar de camping.

Prachtige zonsondergang

Na het avondeten en een verfrissende (campingshower) douche rijden we naar Needles Overlook. Een uitzichtpunt waar we genieten van een schitterend kleurenspel!

Verrassend Capitol Reef NP

We rijden via Capitol Reef NP richting onze volgende stop: Grand Staircase Escalante National Monument. Nu we hier toch zijn besluiten we het Capitol Reef als extraatje mee te pakken. De rotsformaties waar we langs rijden zijn echt prachtig en maken veel indruk.

De wandeling naar Hickman Bridge is mooi en de voormalige Mormoonse nederzetting Fruita met zijn frisgroene boomgaarden en het in oorspronkelijke staat zijnde schooltje is de kers op de taart. We pakken tot slot de 13 km lange scenic drive en rijden ook nog een stukje off road en zijn blij met onze Jeep!

Stuk off-road tijdens 13 km Scenic Drive in Capitol Reef NP

Scenic Byway 12, Amerika’s mooiste byway!

Na een frisse nacht rijden we naar Scenic Byway 12, tussen Capitol Reef en Bryce Canyon. De weg is spectaculair! Tussen Boulder en Escalante rijd je op 2000 meter hoogte over een smalle bergkam. Aan weerszijden rijd je langs steile afgronden met canyons en heb je schitterend uitzicht.

Calf Creek Recreation Area, een prachtig plekje

We vinden de omgeving zo imponerend dat we hier graag een nachtje blijven. Calf Creek is een kleine camping en gelukkig vertrekken er net mensen en kunnen we op hun plekje gaan staan. Na het opzetten van de tent wandelen we naar Lower Calf Creek Falls. Het is een leuke en ontspannende hike (9,6 km) en we kunnen heerlijk relaxen bij de waterval.

Versteend hout in Escalante Petrified Forest

Wanneer we richting Kodachrome Basin State Park rijden komen we langs Petrified Forest State Park. Hier stoppen we om een korte wandeling te maken want hier ligt de grootste concentratie versteend hout in Utah. Het proces dat miljoenen jaren geleden heeft plaatsgevonden heeft geleid tot een enorme hoeveelheid versteende boomstammen met prachtige kleurcombinaties.

Kodachrome Basin State Park, mooie plaatjes schieten

Kodachrome Basin State Park, vernoemd naar de populaire kleurenfilm, is een vrij onbekend park, maar ook weer zeer aantrekkelijk. Tussen de hoodoos ligt een fijne camping. We kunnen een wasje draaien in de ‘Saloon’ met wasmachines, lekker eten en ’s avonds hebben we keuze uit diverse aangename wandelingen vanuit de camping.

De volgende ochtend rijden we off-road naar het startpunt van de Willis Creek wandeling (ca. 7 km) door de slot canyon. Wow, dit is echt schitterend! De wandeling is kort en makkelijk, maar we kijken onze ogen uit en vermaken ons prima!

Red Canyon State Park, rode rotsen en rust

Onze roadtrip gaat van hoogtepunt naar hoogtepunt. Onze volgende stop is het Red Canyon State Park. Hier is een camping vlakbij Bryce National Park, maar veel rustiger. Ook hier maken we een korte wandeling vlakbij de camping.

Bryce National Park

Bryce NP dankt zijn naam aan de mormoonse pionier Ebener Bryce. Hier ligt 145 km² aan geologische natuurwonderen. De ontelbare hoodoos, met de meest bijzondere vormen, zijn ontstaan door het proces van vriezen en dooien, waarna (zure) regen voor verdere erosie van de kalk- en zandsteenformaties heeft gezorgd.

Alle nationaliteiten van de wereld

Het is enorm druk in het park. Alle nationaliteiten zijn in grote getale aanwezig. Dat betekent file rijden bij de parkeerplaatsen van de belangrijkste bezienswaardigheden. De eerste dag wandelen we de populaire Navajaloop, langs Wall Street. Deze wandeling maakt, ondanks de drukte, veel indruk en we besluiten dat we meer willen zien!

We rijden naar het zuidelijkste puntje van het park: Yovimpa Point en Rainbow Point om vervolgens weer noordelijk te rijden en alle uitzichtpunten mee te pakken. Het weer is wisselend, af en toe pakken donkere onweerswolken zich samen! Die donkere luchten maken het ook wel weer spectaculair.

De Peek-a-Boo trail

De volgende ochtend staan we op tijd op om een parkeerplaats te bemachtigen bij het startpunt (Bryce Point) van de Peek-a-Boo trail. Een hele leuke, afwisselende wandeling (ca 9 km) naar de bodem van de canyon. Het is nog heerlijk rustig en we genieten van de mooie uitzichten, we kunnen alles wel op foto vastleggen!

Naar het noorden: Grand Teton en Yellowstone

De volgende dag laten we de rotsformaties achter ons en rijden we naar Grand Teton NP, we overbruggen deze afstand in twee dagen. Het is de tweede keer dat we Grand Teton bezoeken, we hebben goede herinneringen aan de eerste keer en willen nu graag een tweedaagse hike in de Rockies maken.

Smog door de bosbranden

Helaas hult het hele park zich in een grote smogwolk door de bosbranden in de noordelijke staten…We zijn enorm teleurgesteld. We overnachten op Gros Ventre campground. Gelukkig (?) regent het de volgende dag flink, misschien dat de smog dan een beetje verdwijnt….Dat valt tegen.

De smog, veroorzaakt door bosbranden in o.a. Canada

Toch besluiten we te gaan wandelen! Het heeft geen zin om in het dal te gaan sippen. We regelen bij het Moose Visitor Center een backcountrypermit en bearcanister. Vanuit Granite Canyon Trailhead vertrekken we naar Marion Lake.

Pittige klim naar Upper Granite Canyon

We stijgen flink, we puffen behoorlijk en we krijgen een lekker fris buitje over ons heen. Gelukkig breekt de zon door en kunnen we genieten van prachtige bloemenweides.

Onderweg naar Upper Granite Canyon

Eenmaal in Upper Granite Canyon Camping zone zoeken we naar een plekje voor onze tent. Andere wandelaars zeggen dat er geen plekken meer zijn. We wandelen een stukje terug en vinden dan een heel fijn plekje in de buurt van een riviertje. De ranger die onze permit komt checken vindt het ook een prima plek.

Prachtig plekje!

Bezoekers bij de tent

Even later komt een hert zich tegoed doen aan het sappige gras. Ze blijkt ook nog twee kleintjes te hebben. Wat een genot!

We wandelen door naar Marion Lake. Helaas wordt het weer slechter en krijgen we een onweersbui over ons heen. Oei!

Marion Lake

Eenmaal terug bij de tent gaat Joost koken en krijgen we wederom bezoek. Dit keer van een eland!

Bloemenweides

De volgende ochtend is het nog fris. Vannacht was het een graad of vijf. De zon schijnt flink en we kunnen alles laten drogen.

Op ons gemak wandelen we terug naar het dal. We genieten van het mooie weer en de prachtige trail dwars door alle bloemenweides en langs de ruige rivier.

Om een uur of vier zijn we terug bij de auto. We rijden naar Lizard Creek Campground en komen onderweg een Coyote tegen. Altijd leuk. Op de campground blijkt dat alle campsites in de wijde omtrek vol zijn. Dat is een tegenvaller.

Wildkamperen en zonsondergang bij Grassy Lake

We rijden een bosweg, de Grassy Lake Road, in en hopen daar en plekje te kunnen vinden. Helaas zijn hier ook veel campsites vol of afgesloten (vanwege eerdere bosbranden). Uiteindelijk wordt het wildkamperen aan de oever van Grassy Lake. Prachtig plekje! Een tweede coyote maakt het helemaal af.

File rijden door bronstige bizons!

De volgende ochtend zetten we alsnog onze tent op Lizard Creek en rijden we naar Yellowstone NP. Het is de tweede keer dat we hier zijn. We willen hier ook wandelen maar hebben daar te weinig tijd voor…

We komen namelijk in de file(!) terecht door de bronstige bizons die op zoek gaan naar een vrouwtje. Ze lopen veelvuldig op en naast de weg. De bezoekers durven niet voorbij te rijden en wachten, al foto’s makend, tot de bizon weggaat. Een enorme file is het gevolg.

Grand Canyon of the Yellowstone

We rijden naar Grand Canyon of the Yellowstone en bezoeken een aantal uitzichtpunten. Niet alle punten zijn te bezoeken omdat er een grote landverschuiving heeft plaatsgevonden. De natuur is hier de baas!

Naar het zuiden door het grote niets

Na een frisse douche bij Colter Bay en een uitgebreid ontbijt bij de Ranch kunnen we er weer tegenaan en vertrekken we naar het zuiden. Volgende en laatste doel is Rocky Mountain NP.

Enorme kale vlaktes, met hier en daar een boerderij of verlaten gehucht. We rijden door het grote niets. Alle ruimte voor pronghorns en wederom een coyote.

We kamperen op Bow River campground en zijn er vrijwel de enige gasten. De campsite is alleen te bereiken via gravel roads en de benzine is bijna op. Gelukkig zijn we op tijd terug in de bewoonde wereld.

Rocky Mountain NP, meer dan 100 pieken boven 3000 meter

Onze tent zetten we op Olive Ridge Campground in het zuiden. Het weer is wisselvallig en we moeten wennen aan de hoogte. We wandelen de eerste dag in het Wild Basin gebied, in het zuiden van het park, naar de Ouzel Falls. Een nogal drukke wandeling.

De volgende dag rijden we via Old Fall River Road naar het hoogste punt, het Alpine Visitor Center (3595m).

De Old Fall River Road is een gravelroad met stijgingspercentage van 16%, zonder vangrail. Het uitzicht is, vooral aan het einde, schitterend. Daar rijd je door alpine gebied, waar veel marmotten zitten. We spotten een enorme eland.

De Never Summer Ranch

De Never Summer Ranch is door de familie Holzwartz gesticht. Zij waren geëmigreerde Duitsers die in Denver een kroeg hadden. Ze kwamen in deze vallei en konden zich hier vestigen door de Homestead Act (na vijf jaar wonen en werken werd het land jouw bezit). Je kunt hun woning, de bijgebouwen, werkplaats, ijshut bezichtigen samen met een vrijwillige gids. We vinden het interessant en vermakelijk.

Trail Ridge Road, hoogst gelegen parkweg.

Via de Trail Ridge Road rijden we terug. Deze weg is schitterend aangelegd, overal heb je prachtig uitzicht.

Uitzicht Trail Ridge Road

Wandelen met de Hikersbus

We gaan met de hikersbus (superhandig systeem) naar Glacier Gorge. Daar start de wandeling naar Loch Vale, een mooie afwisselende wandeling, We wandelen door naar Glass Pond, vlak voor Taylor Glacier. Heen en terug is het zo’n 13 km.

Om bij Glass Pond te komen klauteren we via de Timberline Falls. Pittige klimmetje. Eenmaal boven is het flink koud en dreigt de lucht met de zoveelste bui. Ondanks dat het hier prachtig is besluiten we toch terug te wandelen.

Aan het einde worden we verwelkomd door een aantal prachtige herten, die heel rustig naast het pad blijven grazen.

De laatste dag

We willen met de hikersbus naar Bear Lake, één van de mooiste gebieden van het park. Helaas is het zo druk dat een aantal wegen en parkeerplaatsen is afgesloten. De keerzijde van zo’n mooi park. Als alternatief wandelen we naar Cub Lake door een mooie vallei. Helaas zijn de bomen bij het meer, net als op veel andere plekken, enorm aangevreten door de pinebeetle.

Boulder Canyon

Via Hw7 en het plaatsje Nederland rijden we naar Boulder Canyon. Wederom een schitterende weg! Na Boulder komen we in Broomfield waar ons hotel ligt. We zien een hoop eigenwijze prairiehondjes! Grappige beesten!

Na een overnachting vertrekken we vroeg naar het vliegveld in de hoop dat we een eerdere vlucht kunnen nemen zodat we meer overstaptijd hebben in Houston. Dit lukt en we vliegen weer economy plus! Prima einde van wederom een schitterende roadtrip!

Samenvatting:

Tijdens deze roadtrip hebben we meer dan 5000 km gereden. Dit vinden wij heerlijk om te doen, we vermaken ons altijd prima onderweg en vinden het leuk om veel van de omgeving te zien.

We hebben we een aantal zeer bekende nationale parken bezocht, gecombineerd met state parks die minder druk bezocht worden maar minstens even mooi zijn.

Het overnachten op de simpele campings bevalt ons prima en is over het algemeen goed te betalen.Wil je meer weten over de campings klik dan door. Het was een zeer afwisselende trip!