Heerlijk wandelen over de heide van de Kampina, door de bossen en langs de ontelbare vennen van Oisterwijk. We kiezen een mooie nazomerdag en gaan op pad!

Start bij station Boxtel

Vanaf station Boxtel lopen we binnen de kortste keren op de Kampina, een groot heidegebied. Het eerste deel van de wandeling gaat de route langs verschillende boerderijen, in het buitengebied van Boxtel. Hier is het al heerlijk rustig. Zodra we door het hek gaan van de Kampina komen we vrijwel niemand tegen.

De Kampina en de Oisterwijkse bossen zijn onderdeel van Natura 2000. Dit is een netwerk van natuurgebieden die extra bescherming krijgen.

Grote grazers

Het is nog vroeg in de ochtend. De heide staat hier en daar nog in bloei. De runderen die hier grazen staan in de ochtendzon. Ze zijn hier om de heide de kans te geven te groeien. Er zijn veel kalfjes die ons nieuwsgierig en een tikkeltje eigenwijs aankijken.

Naast runderen komen we ook een schaapskudde tegen. De dieren hebben een lekkere volle vacht. Eén van de schapen blaat hard om de rest van de dieren te roepen. Hij is echter een roepende in de woestijn, want de andere schapen gaan lekker in de schaduw van een grote boom liggen…

Paadjes langs ontelbare vennen

Naast de heide en de bossen wandelen we ook via smalle paadjes langs ontelbare vennen. Ze hebben prachtige namen zoals Kogelvangersven, Palingven en Klein Aderven. We zien dat het droog is geweest, sommige vennen bevatten weinig water. Dat betekent echter niet dat er niets gebeurt. Allerlei vogels,insecten en amfibieën vinden toch hun weg.

Een beetje geschiedenis….

Wist je dat de medeoprichter van Natuurmonumenten hier op de van de Kampina een grafmonument heeft? Zijn vader wilde hier een productiebos laten aanleggen, maar Pieter Gerbrand van Tienhoven verkocht het landschap aan Natuurmonumenten.

De Zandbergse Vennen zijn in de IJstijd ontstaan. Vanaf de middeleeuwen tot de 18e eeuw werd hier turf gestoken en de schapen gewassen voor schone wol. Heide is eigenlijk geen natuurlijk landschap, toch willen natuurbeschermers de heide in stand houden als natuurgebied. En dat is begrijpelijk, we genieten volop!

Belversche Bergen en het riviertje de Rosep

Wanneer we in de buurt komen van de Belversche Bergen, een stuk heide, wordt het drukker. Met name fietsers kunnen het fietspad dat hier ligt wel waarderen. We kijken links over de heide met runderen en rechts over het Belversven. Even later komen we bij het Rosep, een prachtig klein riviertje.

De Oisterwijkse vennen

We bevinden ons nu in de bossen en we kruisen o.a. een caravanpark. Gelukkig kunnen we dit al snel achter ons laten en wandelen we naar de Oisterwijkse vennen. Deze liggen, in tegenstelling tot de vennen in de Kampina, meer in de bossen.

We wandelen langs het Achterste en Voorste Goorven en de weerspiegeling van de bomen is prachtig. ‘Goor’ betekent moeras, lezen we in de NS beschrijving…

We komen in de buurt van Groot Speijk, het bezoekerscentrum van Natuurmonumenten. Hier bevinden zich een speeltuin, een groot restaurant met terras en een winkel. Een fijne plek om even te pauzeren.

Terug naar het station

Via de Van Tienhovenlaan en de Bosweg wandelen we Oisterwijk in. Bij het station blijken we i.p.v. 18 kilometer, 21 kilometer te hebben gewandeld. We vermoeden dat we een extra rondje bij de vennen op de Kampina hebben gemaakt. Hier hebben we geen spijt van, want we hebben een prachtige wandeling achter de rug!

Informatie:

  • Start-en eindpunt: Station Boxtel/Station Oisterwijk
  • Afstand: 18 kilometer
  • Markering: geel/rood (Brabants Vennenpad) en soms geel/rood met ns teken.
  • Niveauverschil: niet van toepassing
  • Informatie: dit is een wandeling van de Nederlandse Spoorwegen, andere mogelijkheden om te wandelen in dit gebied o.a. via Natuurmonumenten.