Heerlijk uitwaaien aan het strand, struinen door de duinen en genieten van de koelte van de bossen! Dat kan allemaal tijdens deze wandeling in de Kennemerduinen. Een gevarieerde wandeling van 15 km van Santpoort-Noord naar Overveen.

Als kind wandelde ik al in de Kennemerduinen en hier heb ik goede herinneringen aan, dus een paar maanden geleden hebben we dit mooie gebied weer eens bezocht. Je kunt starten op station Overveen en naar Santpoort-Noord wandelen of andersom. Beide kanten staat goed aangegeven met de NS-wandelmarkeringen.

Kamperen op een natuurkampeerterrein

Wij zijn gestart in het zuiden en liepen naar Driehuis om daar een nachtje te kamperen op natuurkampeerterrein Schoonenberg. Wij hebben de volgende dag Ov- fietsen gepakt en zijn lekker naar het strand gegaan. Fietsen in dit gebied is ook erg leuk! En op deze manier maak je er een mini-avontuur van en ben je meteen een lekker weekeind weg.

Een andere optie is om te kamperen op natuurcamping Zeeweg71 in Overveen. Er zijn natuurlijk nog heel veel andere campings in de buurt. Bel van tevoren even, want zeker als het mooi weer is zijn de campings snel vol.

De wandeling van Overveen naar Santpoort-Noord

De wandeling is zeer gevarieerd! Het ene moment wandel je door het bos, het volgende moment door de duinen. Hier en daar heb je uitzichtpunten en heb je schitterend uitzicht, tot aan IJmuiden en Zandvoort.

Parnassia, fijne strandtent

Aangename stop is Parnassia, een strandtent met groot terras waar je altijd een lekker hapje en drankje kunt vinden. Binnen gaat het haardvuur aan in de winter. Dat was nu niet nodig, dus we hebben lekker zitten genieten in het zonnetje. Maar er zijn ook genoeg mogelijkheden om onderweg je meegebrachte bammetjes zittend op een bankje op te eten.

Schotse Hooglanders

Daarna loop je over een flink breed strand. Het deel bij Kattendel is naturistenstrand en heerlijk rustig. Vervolgens duik je de duinen en bossen weer in. Hier kwamen we Schotse Hooglanders tegen, die zorgen voor een andere beleving van het gebied.

Verderop wandel je door Duin – en Kruidberg. Het is ook een mooi stuk, net even anders dan de duinen waar je eerst doorheen liep. Mooie lanen met statige bomen, dit was vroeger een landgoed en is nu verwilderd.

Eenmaal terug in de bewoonde wereld wandel je naar het station van Santpoort-Noord om de trein te pakken of wandel je verder richting Driehuis om daar te overnachten.

Samenvatting:

De wandeling is heel afwisselend en verrassend mooi. Op een mooie zomerdag kom je regelmatig andere wandelaars tegen, maar doordat je regelmatig een weids uitzicht hebt, heb je niet het gevoel dat het heel druk is.

Informatie:

  • Start- en eindpunt: Station Overveen of Santpoort-Noord
  • Afstand: 15 kilometer
  • Bewegwijzering: paaltjes met NS markering
  • Niveauverschil: hier en daar flink klauteren
  • Informatie en kaart: website wandelmagazine en/of frankwandelt