De Lee trail is een aantrekkelijke route, een Leading Quality Trail, met een afstand van 53 kilometer. Een avontuurlijk pad door de stille wouden van Luxemburg. Indrukwekkende bomen, rotspartijen, bergbeekjes en smalle richeltjes.

We hebben al eerder in Luxemburg gewandeld, toen kozen we voor het Müllerthal. Een verslag kun je hier lezen.

Openbaar vervoer

De Lee trail start in Ettelbruck en eindigt in Kautenbach en wordt meestal in drie dagen gelopen. Overal op de route kun je gebruik maken van het gratis openbaar vervoer in deze regio, zoals bussen en treinen. Op het moment dat wij de route lopen, rijdt de trein niet, maar zijn er vervangende bussen. De bussen en treinen rijden keurig op tijd en in ieder dorpje vind je een bushalte met de tijden. Het is handig om de CFL app op je telefoon te zetten.

Etappes en accommodaties

We starten in Ettelbruck en lopen de eerste etappe (ca 18 km) naar Bourscheid Moulin, waar zich een (duur) hotel bevindt. Dit Cocoon La Rive hotel heeft mooie kamers, een heerlijke hamam en lekker ontbijt. Er is in de wijde omtrek geen winkel te bekennen dus je kunt hier eventueel een lunchpakketje meenemen. Er is hier in de zomer ook een camping.

De tweede etappe (19, 5 km) lopen we naar Hoscheid. Omdat we hier niet kunnen overnachten in het hotel, gaan we terug naar Ettelbruck met de bus en overnachten we uiteindelijk in Diekirch. Het Esplenade hotel is recentelijk gerenoveerd maar is ontzettend gehorig. We hebben hier dan ook een slechte nacht doordat we tot in de late uurtjes last hebben van onze buren. In de vroege ochtend raast het verkeer door de straat onder ons raam. Het ontbijt is minder uitgebreid en de receptie in de ochtenduren onbemand.  

De laatste etappe (15 km) wandelen we van Hoscheid naar Kautenbach. We overnachten op camping Val d’Or ( in Enscherange) in een wijnvat. Deze camping wordt door vriendelijke Nederlanders gerund en we worden hartelijk ontvangen. Het wijnvat is zeer compleet en comfortabel. Er is een koelkast, magnetron, waterkoker en alles wat je in de keuken nodig kunt hebben. We slapen hier heerlijk. Ook in de winter is het er aangenaam want er zit een fijne kachel in.  

Het is dus even zoeken naar goede accommodaties in de wintermaanden, maar het levert nergens een groot probleem op. Wandel je de route in de zomer, dan zijn er veel campings open.

Van Ettelbruck naar Bourscheid Moulin

De eerste etappe laat ons meteen goed kennis maken met het Luxemburgse landschap. We wandelen veel door het bos, krijgen te maken met flinke stijging en daling en zijn steeds in de buurt van de rivier.

Het uitkijkpunt Priedegtstull geeft je mooi uitzicht over de vallei. Hier komen we de enige medewandelaars tegen. Het is echt heel rustig in deze omgeving. De eerste dag denken we nog omdat het regent, maar ook als het droog is zien we niemand. We hebben het bos dus compleet voor onszelf!

Tegen het einde van de middag hebben we zicht op de vallei waar Bourscheid Moulin ligt. Het is een gehucht met enkele huizen en een drietal hotels. We wandelen naar beneden en als we eenmaal de camping op lopen zien we dat de voetgangersbrug naar het hotel volledig in het water ligt….We moeten dus via de weg naar het hotel en dat betekent nog even een flink klimmetje. Gelukkig zijn we een kwartier later alsnog op onze bestemming.

We genieten enorm van de sauna en het Turkse stoombad. De spieren ontspannen zich!

Van Bourscheid Moulin naar Hoscheid

De volgende ochtend is het droog en wandelen we terug naar de camping. Daar staat aangegeven dat we bij hoog water mogelijk natte schoenen krijgen en dat er een alternatieve route mogelijk is….Eigenwijs als we zijn, kiezen we toch voor de normale route. Het zal wel loslopen, toch?

Even later zien we dat de rivier het wandelpad volledig heeft opgeslokt. Er loopt een smal pad, het mag de naam niet hebben, door de bosjes en bomen aan de kant. We klauteren erlangs, maar het is lastig manoeuvreren. Het staat er vol met bramenstruiken, het is modderig en er is nergens houvast. We besluiten dan ook om onze schoenen uit te doen en met blote voeten door de rivier verder te gaan. Zo gezegd zo gedaan. Het is behoorlijk koud, maar we merken dat we er na een tijdje aan wennen én het gaat een stuk makkelijker.

Als we terug zijn op het pad, lopen we nog een eindje door op blote voeten. Als we zeker zijn dat het pad niet meer verdwijnt doen we onze schoenen weer aan.

Napoleon boom

We vervolgen onze weg. De zon komt door en ondanks de koude wind, genieten we enorm van de omgeving. Deze tweede etappe is erg afwisselend en mooi!

Op een hoogvlakte staat, na een flinke klim, de Napoleon boom. Een eerbetoon aan de zoon van Napoleon. De eerste geplant in 1851, de tweede, na een bombardement, in 1941. We lunchen hier en trekken verder.

Obstakel bij Goebelsmuhle

Bij Goebelsmuhle stuiten we op een volgend obstakel, want hier wordt gewerkt aan de brug. Er staan hekken en er wordt een alternatieve route aangegeven. Maar…. Als de alternatieve route door hoog water niet begaanbaar is, dan is het helaas pindakaas. En natuurlijk is het hoog water en zien we dat paadje ook weer verdwijnen in de rivier. Op het moment dat we staan te twijfelen zie ik een man van de andere kant af komen, die langs de hekken gaat. Als ik hem vraag of het mogelijk is om erlangs te gaan zegt hij dat het oké is. Dus we gaan erlangs en de werkzaamheden blijken reuze mee te vallen. Gelukkig.

Molberlee

Na Goebelsmuhle volgt het mooiste gedeelte van deze etappe. Eerst wandelen we langs mooie smalle paadjes omhoog, om vervolgens bij Molberlee uit te komen. Lee betekent geïsoleerde rots en is de naamgever van de Lee trail. We wandelen naar boven en komen uit op een rotsige graat met prachtig uitzicht naar alle kanten.  Een heerlijk stukje wandelen wat ons betreft! Het wordt al bijna donker, maar we vinden dit stukje veruit het mooiste.

We wandelen naar Hoscheid en nemen daar de bus naar Ettelbruck en Diekirch. Een intensieve maar heerlijke wandeldag!

De laatste etappe van Hoscheid naar Kautenbach

We starten in Hoscheid en komen al snel verschillende installaties van het Klangwanderpad tegen. Gisteren zagen we er al eentje, een installatie waarbij je kon luisteren naar het stromende water, nu zien we een grote windvanger, een xylofoon en een knikkerbaan. Het is ontzettend leuk om hierlangs te wandelen, muziek te maken en je weer even kind te voelen!

Na het Klangwanderpad komen we langs een bos met indrukwekkende bomen, een prettig uitzicht over de vallei en een zeeeer winderig stuk over een hoogvlakte. Aan de andere zijde vinden we een bankje om te pauzeren. Ook deze etappe is gevarieerd, maar iets minder mooi dan de tweede etappe.

We genieten van de smalle paadjes en de rotsachtige omgeving. Hier en daar zijn deze paadjes best wat glibberig en glad. We zijn blij dat we onze stokken kunnen gebruiken. Ondanks het minder goede weer blijft de Lee trail een ontzettend mooi pad.

Na aankomst in Kautenbach gaan we naar Enscherange waar we overnachten op de camping Val d’Or. Een comfortabel en knus plekje waar we lekker slapen.

Etappe Enscherange – Clervaux – Eislek trail

De Eislek trail is ook een Leading Quality Trail en deze loopt door tot aan La Roche en Ardenne in België. Deze route is 106 km en kun je in 5 dagen volbrengen. Hij start officieel in Kautenbach, maar wij willen vandaag een iets kortere etappe wandelen en starten in Enscherange tot aan Clervaux.

De Eislek trail loopt door hetzelfde type omgeving als de Lee trail, maar toch kan deze route ons veel minder bekoren. We wandelen vrijwel aldoor langs brede boswegen. Er wordt flink in het bos gewerkt, dus deze wegen zien er niet uit en zitten vol bandensporen en blubber. En maar op enkele stukjes zijn er smallere paden.

Er is minder variatie in de omgeving waar je doorheen komt. We hadden een andere verwachting en vinden het heel jammer. We hopen dat dit stukje geen voorbeeld is voor de rest van de route!

Op een gegeven moment val ik ook nog. Het lukt om net niet in een plas te vallen en ook om niet van de heuvel af te rollen. Maar voor de beleving doet het geen goed.

Clervaux is trouwens een fijne plaats. We overnachten hier in het Koener hotel, waar je kunt genieten van een ruime kamer, een heerlijke spa en uitgebreid ontbijt.

Ninglinspo

Op de terugweg naar huis rijden we langs de Ninglinspo, één van de mooiste wandelingen in de Belgische Ardennen. De Ninglinspo is de enige ‘bergrivier’ in België. Een heerlijke beek door een prachtig bos. Het is hier een stuk drukker dan de vorige dagen, maar toch is het een erg leuke wandeling.

Je kunt hier de blauwe route (6,0 km) of de gele route (2,4 km) volgen, of zoals wij deden de blauwe route volgen tot het einde en dan weer terug wandelen via de rivier.

Het is een aangename wandeling waar hier en daar wel wat geklauterd moet worden, maar allemaal goed te doen.