Een najaarstripje naar Lissabon. De temperatuur is er vrijwel altijd aangenaam, er is genoeg te zien en je kunt er heerlijk eten. Net buiten Lissabon vind je aantrekkelijke stranden en de interessante plaats Sintra.

Waar slapen we?

We hebben via Travelling to Lisbon een appartementje gehuurd in de oude stad, Bairro Alto. Het ligt in de Rua da Oliveira. Met de metro zijn we snel van het vliegveld in de stad en dan hoeven we nog maar een klein eindje te lopen.

Het appartement is klein maar compleet. Wanneer je de straat op gaat ben je direct in het levendige deel van de stad, maar we hebben geen overlast ofzo. Er zijn smalle straatjes met veel restaurantjes en een fijne sfeer. We trekken meteen de stad in!

Mensen uit alle windstreken

Wat ons opvalt is dat in Lissabon mensen uit alle windstreken vertegenwoordigt lijken te zijn en dat de sfeer prima is. Op de pleinen komen de mensen bij elkaar en genieten ze van de zon en kletsen ze bij.

Elevador da Gloria

De Elevador da Gloria verbindt de beneden stad met de hoge stad op de heuvel. Helaas zien de karretjes er niet uit, ze staan vol met graffiti en ook de straat waarin de lift loopt is beklad met teksten en is slecht onderhouden. Jammer.

Boven hebben we een prachtig uitzicht over de stad vanaf de Miradoura di Saô Pedro. Wat een mooie zonsondergang!

Igreja de Sao Rogue en het Carmo klooster

De Sao Rogue kerk ziet er vanbuiten saai uit maar is vanbinnen heel rijk versierd. Een overvloed aan marmer, lapis lazuli, mozaïek en goud en zilver.

Het archeologisch museum is gevestigd in het vervallen Carmo klooster. Dit werd verwoest in 1755 bij de grote aardbeving maar de gotische bogen zijn nog in tact gebleven. Het is een hele mooie plek.

Tram 28 naar Castelo de Sao Jorge

Met de beroemde tram 28 gaan we naar de wijk Alfama. Hier bezoeken we Castelo de Sao Jorge. Dit kasteel staat op een heuvel en daardoor heb je mooi uitzicht over de hele stad. In eerste instantie hangt er veel bewolking over de rivier de Taag, waar de stad aan ligt. Maar later op de dag wordt het prachtig weer.

Op deze plek werd in de 8e eeuw het eerste kampement opgeslagen door handelaren. Later is het kasteel uitgebreid en verstevigd door de Romeinen. We mogen overal vrij rondlopen. Bovenop de muren hebben we naar alle kanten uitzicht en kunnen we de torens beklimmen.

Alfama, de oudste wijk

Via de oudste wijk Alfama lopen we terug naar beneden, naar de Taag. Smalle straatjes, veel trappetjes, kleine binnenpleintjes en balkonnetjes. Overal veel planten en de was die uithangt. Vogeltjes in kooitje zingen hun hoogste lied.

Rua Augusta

De Elevador de Santa Justa in de Rua Augusta, de winkelstraat, is ontworpen door Gustave Eiffel. Inderdaad de man van de Eiffeltoren. en lift is in 1902 geopend en is nu nog helemaal in tact. Wanneer je naar boven gaat heb je wederom een mooi uitzicht over de stad. Maar het verveelt nooit!

Azulejo’s in Barrio Alto

Het is inmiddels tijd om Lissabon te verlaten maar we wandelen nog even door de wijk om de vele tegeltjes, Azulejo’s genoemd, te fotograferen.

Ze worden vooral gebruikt in Lissabon en Portugal als vloertegels en wandschilderingen, maar ook om hele gevels mee te bedekken. Vroeger waren ze effen, sinds de 16e eeuw worden de tegels rechtstreeks beschilderd met allerlei taferelen en patronen.

Quinta do Scoto

We halen de auto op het vliegveld op en rijden richting Sintra. We overnachten in een landelijke omgeving, in een quinta. Tony en Penny hebben Quinta do Scoto jarenlang verbouwd en nu is het een paleisje waar je hartelijk wordt ontvangen.

We hebben hier een fijne ruime kamer, in de oude schuur, met heerlijke bedden, met uitzicht op het zwembad. De badkamer is enorm! En het ontbijt is heerlijk. Je kunt hier slapen vanaf 85 euro per nacht.

Tony weet enorm veel van de omgeving en hij vertelt enthousiast over de Quinta da Regaleira in Sintra. Dus daar gaan we naartoe.

Quinta da Regaleira

De Quinta da Regaleira is een bijzonder gebouw. Het is een paleis uit 1697.In 1893 kocht Carvalho Monteiro het huis en hij liet het verbouwen door Luigi Manini. Hij had allerlei wensen. We kunnen het huis, de tuin, de bijgebouwen en de tunnels bezoeken en overal komen we verrassingen tegen.

We zijn verbaasd over de enorme rijkdom, de decoraties en de fantasie waarmee dit ontworpen en gebouwd is. We komen zwevende vloeren tegen en geheime tunnels….. Heel bijzonder allemaal! Het weer is slecht, maar wij vermaken ons deze middag prima!

Natuurpark Sintra

We toeren rond door het natuurpark dat rondom Sintra ligt. Het is een beetje geheimzinnig, doordat de regenbuien rondom de berg blijven hangen. De volgende dag nemen we een andere route door het park. Het is echt enorm groen en mooi!

Cabo da Roca

We rijden naar de meest westelijke punt van Europa, Cabo da Roca. De golven zijn enorm en de kust heel ruig! We rijden verder via de kust en genieten van de kustplaatsjes en de rust die er heerst.

’s Avonds eten we bij het plaatselijke restaurant, vijf minuutjes lopen van de Quinta. Een enorm zalencomplex waar Portugese families grote schalen vol met eten laten brengen. We hebben de grootste lol in dit typisch Portugese restaurant.

Veel te snel moeten we afscheid nemen van dit mooie land! We komen snel nog eens terug!