Het Nationale Park De Alde Faeanen ligt in het hart van Friesland. Een waterrijk gebied waar oorspronkelijk veen werd gestoken. Er leven meer dan 100 soorten vogels en je kunt er prima wandelen en fietsen. Ook op het water is er genoeg te beleven.

Nationaal Park De Alde Feanen is één van de 21 Nationale Parken van Nederland. We hebben ons tot doel gesteld om deze 21 parken het komende jaar te bezoeken. Hier kun je zien welke parken we al bezocht hebben!

Typisch …..Nationaal Park De Alde Feanen

Het Nationale Park is een afwisselend gebied, met moerasbossen, veel water in de vorm van petgaten en rietlanden. Hier werd vroeger veen gestoken dat is duidelijk, maar je ziet ook dat de natuur hier nu volop haar gang kan gaan. Het is een zeer wijds en rustig gebied. We komen op onze wandelingen en fietstocht weinig andere mensen tegen. Het is er heerlijk stil. De stilte wordt onderbroken door vogelgezang. Want er leven hier ontzettend veel vogels!

Het bezoekerscentrum van het Nationale Park bevindt zich in Earnewald. Eén van de mooie dorpjes rondom het park. Zoek je wat meer vertier dan vind je hier restaurants en grotere campings.

Vanuit het bezoekerscentrum en vanuit de camping kun je verschillende wandel- en fietstochten maken. Er zijn ook kano’s te huur mét daarbij leuke routes, we zijn daar wel benieuwd naar.

Tijdens onze avonturen in dit park kwamen we veel dieren tegen, reetjes, hazen en ontelbare vogels. De Zeearend die hier ook broedt, hebben we niet gezien. Wel hebben we volop genoten van de ooievaars.

Mijn bescheiden mening

Op weg naar onze camping komen we al veel dieren tegen, dat belooft wat! We zijn blij verrast met het kleine knusse terreintje. Nadat we de tent hebben opgezet, genieten we even van de ooievaars. Zij zijn de buren van natuurkampeerterrein De Reidplum, middenin het park. Er zijn dit jaar zo’n 26 broedparen. Ze druk bezig met hun nest. Wanneer pa of ma terugkomt met nestmateriaal wordt hij of zij uitbundig begroet met geklepper. Een heerlijk geluid!

We maken een mooie fietstocht en meerdere wandelingen in de paar dagen dat we in De Alde Feanen zijn. We vonden dit park verrassend mooi en heerlijk rustig. Echt een aanrader om hier een paar dagen door te brengen! Wij kwamen hier tijdens een aantal frisse dagen begin mei, we zijn benieuwd hoe het hier is als het toeristenseizoen losbarst….Is het hier dan ook nog zo heerlijk rustig?

Fietstocht

We starten onze fietstocht op de camping bij Earnewald. Vrijwel direct barst er een flinke bui los, gelukkig waait deze vlot weer over. We rijden richting Warten en daar komen we het eerste pontje tegen. Met een belletje krijg je contact met de schipper, die ons vertelt er zo aan te komen.

Even later varen we met het pontje de haven van Warten binnen. Alles verloopt heel gemoedelijk. De Friezen die we tegenkomen zijn vriendelijk en babbelen gezellig.  We fietsen van Warten naar Grou. Dit stuk van de tocht gaat langs open weilanden, we zien het Nationale Park in de verte liggen.  We hebben pal tegenwind….

Grou

Eenmaal in Grou volgen twee pontjes. Grou is een leuk dorpje met een flinke haven. Na Grou volgt het pad richting Veenhoop. Onderweg gaan we nogmaals met een pontje. Het geeft ons een heerlijk vakantiegevoel!

Ondertussen genieten we van het rijke vogelleven om ons heen. Bij Veenhoop duiken we het Nationale Park weer in. We fietsen langs een uitkijktoren en hebben prachtig uitzicht over de rietlanden. Bij Earnawald volgt het laatste pontje. Het dorpje doet ineens druk aan na al dat gefiets in het open gebied. We maken nog een lus om het noordelijkste deel van het park, waarna we weer terugkomen bij de camping.

Daar zijn de ooievaars druk in de weer en komt het zonnetje tevoorschijn. Lekker! Genieten met een wijntje.

Wandelingen

We maken twee wandelingen vanuit de camping. Het eerste pad is het Kuierpaad, een wandeling door het gebied achter de camping: Wikelslan. Een wandeling van zo’n 4 kilometer door moerasbos, rietlanden en langs heel veel plassen en sloten. Leuke smalle paadjes door het bos en bredere graspaden langs de rietlanden.

We komen een uitzichttoren tegen en meerdere vogelobservatiehutten. Het is een afwisselende wandeling.

We zien veel vogels, een ree en een haas. Het is er heerlijk rustig. Hier en daar komen we een wandelaar met een hond tegen, maar die zijn op één hand te tellen.

Het andere pad ligt aan de overkant van de camping en loopt langs het moerasbos en de rietvelden. Terug via langs de weilanden. Het is geen uitgezette wandeling. We maken een rondje van knooppunt 41, naar 67, 58 en terug via 64. Met name het eerste deel tot aan 67 is erg mooi.

Het licht is deze avond prachtig en de zonsondergang een plaatje. Ook hier heerst veel rust. We komen niemand tegen. Er zijn vogels te spotten.

Accomodatie

In Earnewald kun je op verschillende manieren verblijven. Er is voor ieder wat wils. Hou je van rust, kies dan voor het leuke natuurkampeerterrein De Reidplum, middenin het Nationale Park. Hier vertel ik je meer over deze camping en andere leuke plekjes voor het bezoeken van de Nationale Parken.