Nationaal Park De Biesbosch, een groot waterrijk gebied onder Dordrecht, dat je al wandelend en fietsend, maar vooral vanaf het water kunt ontdekken. Er leven veel watervogels, de visarend komt regelmatig op bezoek en je kunt er bevers spotten.

We bezoeken alle Nationale Parken in Nederland! Hier kun je meer lezen over de Oosterschelde of over de Maasduinen.

Hernieuwde kennismaking

We hebben al vaker een bootje of kano gehuurd om de Biesbosch te verkennen, bij het bezoekerscentrum in Dordrecht. Deze keer gaan we wandelen vanuit Werkendam.

De Biesbosch komt de laatste weken minder positief in het nieuws. Het mooi gebied gaat schijnbaar gebukt onder het grote aantal bezoekers. Zo dichtbij de stad trekt het veel bezoekers aan die wellicht niet allemaal voor de rust komen.

Vandaag, een zonnige zondag in september, merken we dat er inderdaad veel mensen zijn. Maar zodra je op pad bent, valt het reuze mee.

Spieringssluis

We parkeren de auto bij Spieringssluis. Hier zie je aan de rechterzijde een weg waarbij een verbodsbord hangt ‘Verboden in te rijden, uitgezonderd bestemmingsverkeer’. Je kunt deze weg tot aan het Deeneplaat wandelgebied inrijden. Hier is een ieniemienie parkeerterreintje. Een volgende keer, op een rustige dag, gaan we dat ook eens proberen. Vandaag parkeren we bij Spieringssluis omdat we ook de Jantjesplaat willen bezoeken.

Rode en blauwe routes

Er lopen verschillende routes, de blauwe routes zijn verhard en breed. Voor een deel wordt hier ook gefietst en door bestemmingsverkeer gereden. De rode routes gaan meer door het waterrijke gebied heen, over bruggetjes en langs het water. Ik raad je aan om zoveel mogelijk de rode route te volgen. Je kunt ook de wandelknooppunten volgen, maar die lopen ook via de blauwe, minder aantrekkelijke route. Dus wijk daar vooral van af!

Vogelparadijs

Wij starten bij het parkeerterrein en lopen via de blauwe route om het eerste water heen. De Jantjesplaat heeft veel water en trekt enorm veel vogels aan. Daarnaast valt een deel droog en hierdoor ontstaat er een mooi gebied.  De paden bieden dan weer  uitzicht over het vlakke water, en dan weer zijn ze verscholen tussen de wilgen en het riet. Overal zijn er grote en kleine kreken.

We zien direct al veel zwanen en eenden. Daarnaast blauwe reigers, een witte zilverreiger en verschillende ganzen.

Catherinapolder

Via Catherinapolder wandelen we naar Polder Hooge Hof en Deeneplaat. De Catherinapolder is minder aantrekkelijk, je wandelt er over de weg, met uitzicht over de polders. Het is echter de enige manier om bij Hooge Hof en Deeneplaat te komen, of je moet dus doorrijden met de auto.

Polder Hooge Hof

De Polder Hooge Hof ziet er al veel aantrekkelijker uit. Weiland dat wat woester is met ruige randjes. Hier heeft de natuur ruimte gekregen. Er grazen ook flinke koeien en runderen. Langs de kant bij het begin van de polder zien we een bosje dat voor een deel bestaat uit dode bomen. Prachtig hoe die woudreuzen erbij staan met hun wortels in het water.

Deeneplaat

De Deeneplaat is sinds 2013 opengesteld voor wandelaars. Via een bruggetje kom je van de Hooge Hof op de plaat. Ook hier prachtig licht en mooie kleuren. Veel watervogels en het is er heerlijk rustig.

Je kunt nog verder naar het zuiden lopen, wij keren om. We komen graag nog eens terug. Dit is een prachtig stukje Biesbosch. Ook vanaf het water, met een kano, lijkt het me mooi!

Wanneer we terugwandelen pakken we vooral de rode routes, overal tussendoor, via de bruggetjes.  Het is echt genieten in dit gebied! En de drukte valt reuze mee!

Informatie

  • Start- en eindpunt: Spieringssluis Werkendam, parkeerplaats
  • Lengte: Heen en terug naar de Deeneplaat, 13 km
  • Markering: hier en daar een paaltje met een pijltje, op sommige plaatsen knooppunten, een kaartje is handig
  • Informatie: De Flyer van de website van het Nationaal Park De Biesbosch