Een uitgestrekt landschap met weids uitzicht over grote en kleine plassen. Volop vogels en andere dieren. Een mooi hoogveengebied dat aangeduid wordt als ‘wetland’. Wandelen in de Groote Peel biedt rust.
Nederland heeft 21 nationale parken. We hebben ons tot doel gesteld om al deze prachtige parken, binnen een jaar, te bezoeken. Van ieder bezoek maak ik een verslag met mooie foto’s. Wil je zien welke parken we al hebben bezocht? Neem dan hier een kijkje!

Het Nationale Park De Groote Peel
Op de grens van de provincie Noord-Brabant en Limburg ligt De Groote Peel. Een nationaal park dat 14 vierkante kilometer groot is, met weinig invloed van de mens. Zo hoor je vrijwel geen geluiden en kom je weinig mensen tegen.
Het is een gebied waarin je door bos, langs heide en struwelen wandelt, maar vooral veel langs het water. De ene keer is dat een groot water zoals Aan ’t Elfde, de andere keer zijn dat peelvaarten, langgerekte sloten. De paden zijn veelal breed en lang. Hier en daar zijn er wat smallere paadjes en natuurlijk zijn er de knuppelbruggen over de waterrijke stukken.
Er komen veel vogels voor, onder andere kraanvogels, en andere dieren zoals vlinders, libellen, maar ook reeën, wezel, hermelijn, bunzing en zelfs het wild zwijn. Dat laatste verbaast me want die had ik hier niet verwacht.
Aan de Limburgse kant, aan de Moostdijk, ligt het Buitencentrum van Staatsbosbeheer De Pelen. Hier starten een aantal korte wandelroutes. Deze routes, onder andere een kabouterpad, zijn gedeeltelijk rolstoeltoegankelijk en gaan bijvoorbeeld naar de uitkijktoren of voeren langs knuppelbruggen. Hier is het wat drukker. Wij liepen ‘Over de stille Heide’ een route van Roots.
Mijn bescheiden mening over De Groote Peel
Een mooi uitgestrekt park met veel water. Ook in de winter de moeite waard om te bezoeken. We zien veel dieren. Uiteraard veel vogels maar ook reeën. Een deel van het park is in het broedseizoen afgesloten om de vogels rust te gunnen, zo kun je in die periode de route die wij liepen niet maken. Dat is iets om even rekening mee te houden. Het park is heel rustig en dat vond ik prettig. De paden zijn hier en daar wat saai, want erg lang en breed. De knuppelbruggen zijn mooi om over te wandelen. De oostkant van het park hebben we nog niet gezien, hier zou ik wel een kijkje willen nemen als de kraanvogels langs komen….
De route
Het is een heerlijke dag om te wandelen wanneer we de Groote Peel bezoeken. Mooie zonnige dag in februari. We zijn een beetje huiverig voor drukte, maar zodra we een kwartiertje van het parkeerterrein af zijn is het al rustiger. We wandelen een route waarbij we het grootste deel van het park zien, de bosrijke buitenranden, de grotere plassen zoals Aan ’t Elfde en het uitgestrekte deel meer in het midden De Pijp.

Mussenbaan
Na het aantrekkelijke kabouterbos komen we bij de Mussenbaan. Hier kijk je uit over de weides en het water aan de randen van het Nationale Park. Hier zie je veel watervogels zoals de Grauwe Gans.
We spotten hier ook de Geelgors, een aantrekkelijke gele vogel die ik nog niet eerder gezien heb.
Moeras
We komen in een moerasgebied waar tot onze verrassing drie reetjes zich tegoed doen aan het hoge gras. Midden op de dag! Ze eten onverstoorbaar door en ik kan ze op de foto zetten. Mooi!

Vaartjes
Vervolgens wandelen we richting Aan ’t Elfde. We kruisen steeds kleine sloten, vaartjes. Het grote Aan ’t Elfde is een enorme waterplas. We zien hier weinig vogels.
Een meer weids stuk volgt, waarin de Filosche Peel ligt. De paden zijn hier lang en breed. We vinden het mooi maar na een tijdje ook een beetje saai.
Smalle paadjes
Als we weer in de buurt komen van Aan ’t Elfde duiken we een smaller pad in. We beleven de omgeving direct op een andere manier. Alsof je alles beter ziet, ruikt, voelt. Even later kunnen we op de grens van Noord-Brabant en Limburg een paadje nemen dat door Aan ’t Elfde loopt. Dit vinden we een heerlijk pad. Aan beide zijden het uitgestrekte water!
Knuppelbruggen
Vervolgens lopen we weer richting de Limburgse kant, richting het Buitencentrum. Hier pakken we de rode route op die langs de uitkijktoren gaat en langs de knuppelbruggen.
Mooi om over zo’n knuppelbrug te wandelen, waarbij je eigenlijk door en over het water loopt.
Buitencentrum de Pelen
Bij het buitencentrum genieten we nog van een lekker drankje op het terras en hiermee sluiten we ons bezoekje af.
Informatie
- Start-en eindpunt: Buitencentrum De Pelen, Moostdijk, Ospel
- Lengte: 15 kilometer, op verschillende plaatsen in te korten
- Bewegwijzering: geen, we hebben de route van Roots/wandelnet overgenomen in Route.nl
- Informatie: informatie over de korte routes vind je op de website van Staatsbosbeheer, de route die wij liepen staat op wandelnet.nl