Het is een frisse en natte herfstdag als we Nationaal Park De Hoge Veluwe bezoeken. We wandelen en fietsen en spotten wat wild!
We hebben ons als doel gesteld om 21 Nationale Parken te bezoeken binnen een jaar! Wil je meer weten welke accommodaties we hebben bezocht, klik dan hier.
We zijn al eerder op bezoek geweest in dit gebied. Wil je meer weten over de wandelingen die we toen maakten? Klik dan hier.
Eerder bezoek
Zo’n vier maanden geleden hebben we De Hoge Veluwe ook bezocht. We hebben toen Trage Tocht Otterlose zand gedaan en in de avond een fietsrondje gemaakt langs het Bosje van Staf. Naast De Hoge Veluwe hebben we toen ook bij Planken Wambuis en Radio Kootwijk gewandeld. We hebben veel wild gezien. Als je meer wilt weten over dit bezoek, lees dan hier verder.
Ingang Hoenderloo
Nationaal Park De Hoge Veluwe is 55 vierkante meter groot en heeft drie ingangen; Otterlo, Schaarsbergen en Hoenderloo. Naast veel mogelijkheden om te wandelen en fietsen kun je er ook op museumbezoek of lekker eten. We starten vandaag in Hoenderloo. We parkeren de auto en pakken één van de witte fietsen. Die zijn gratis en rijden heel fijn.
Deelense Veld en Delense Zand
We rijden over de heide van het Delense Veld en Delense Zand naar het zuiden van het park. Hier voelen we pas echt hoe fris het vandaag is. Het regent zacht maar we besluiten toch maar onze regenbroek aan te trekken.
Het is stil in het park. We komen bijna geen andere bezoekers tegen. We hopen dat we daarom meer kans maken om wild te zien en vooral om de herten te horen burlen. Op het pad komen we onze eerste moeflon tegen! Yeah!
Bosje van Staf
We fietsen naar het zuiden, naar het Bosje van Staf. Dit is een bekende wildobservatieplaats. De vorige keer dat we hier waren stonden er grote kuddes moeflons en edelherten. Nu is het er uitgestorven. Vlakbij het Bosje van Staf is een ander wildobservatiepunt (ten zuiden van Kompagnieberg), hier drinken we een kop thee en warmen we wat op. In de verte zien we een roedel herten, met het blote oog kunnen we ze amper waarnemen. Een verrekijker is echt nodig!
Wandelroute
In het boekje ‘Wildlife wandelingen in Nederland’ hebben we een leuke wandelroute uitgezocht, rondom Oud-Reemsterzand. Helaas blijkt dat een groot deel van het Nationale Park in de Bronstperiode afgesloten is voor bezoekers. Een goede zaak dat de beheerders de dieren rust gunnen, maar we hadden hier geen rekening mee gehouden. Jammer, dat we nu niet in dit deel kunnen wandelen.
Struingebied
Bij de Pollen mogen we wel wandelen, sterker hier mag je dwars door de natuur ‘struinen’, je hoeft je niet aan het pad te houden. We wandelen hier een tijdje rond, struinen en dwalen, maar omdat het vrij fris is besluiten we door te fietsen.
Wildobservatiehut De Plijmen
Bij de wildobservatiehut De Plijmen maken we een korte stop. Dit lijkt ons een ideale plek voor wild. Een mooie groene vlakte, beschut aan alle kanten. We besluiten hier later op de dag nog even te komen kijken.
We fietsen door naar Het Paviljoen, dit is het parkrestaurant in het centrum van het park. Hier vind je ook het Museonder (natuurmuseum) en het ligt vrij dichtbij het Kröller Möller Museum. In Het Paviljoen warmen we op en genieten we van een heerlijk kopje soep.
Wandelen door Schuilkelder en Fazantenpark
We maken een wandeling van zo’n 6 kilometer door het gebied ten noorden van het Centrum, Schuilkelder en Fazantenpark. Dit is een aantrekkelijk stukje van het park. Het Fazantenpark kent veel niveauverschillen en hier zagen we de vorige keer enkele herten.
Dit keer hebben we minder geluk. We zien een ree, maar verder geen ander wild. Een prettige bijkomstigheid is dat het droog wordt en iets warmer. Fijn!
Wild spotten
Tegen het einde van de middag fietsen we terug naar De Plijmen. We posteren ons een uur in de wildobservatiehut, maar helaas hebben we geen geluk. Het kan natuurlijk niet altijd feest zijn.
We fietsen terug naar Schuilkelder. Hier is een enorm grote observatiehut en ja hoor, hier staat een grote roedel herten en een verdwaalde everzwijn. Het mannetje laat een flink geluid horen! Het burlen! Het lijkt een beetje op het loeien van een koe, we zijn blij dat we het gezien en gehoord hebben!
We fietsen verder naar observatiehut Millelamel. Ook hier zien we een grote roedel, met een imposant mannetje. Dit mannetje laat zich ook horen, maar de roedel trekt al snel verder.
Onderweg naar de uitgang komen we nog een groot everzwijn tegen, aan de rand van het fietspad. In de schemering lijken ze nog groter!
Wild spotten bij Hoog Buurloo
We zijn blij dat we aan het einde van de dag alsnog wat wild hebben gezien. Natuurlijk is er geen garantie te geven en juist het wild spotten langs het fietspad of tijdens je wandeling is het leukste. Bij de observatiehutten is het ook mooi om te zien. Wil je wat meer zekerheid dan kun je bij Hoog Buurlo ook wild spotten. Staatsbosbeheer beheert de observatiehut en je kunt je inschrijven op een tijdstip. Heb je interesse, lees hier dan verder.
Informatie
- Start –en eindpunt: Ingang Hoenderloo, maar ook mogelijk Otterlo/ Schaarsbergen, we hebben een groot deel van route 2 gefietst, gewandeld vanuit Paviljoen –rondje Fazantenpark
- Lengte: fietsen route 2 26 kilometer, wandeling 6 kilometer
- Niveauverschillen: overal enigszins heuvelachtig terrein
- Informatie: je kunt meer informatie vinden op de website van Nationaal Park De Hoge Veluwe, het is handig om een kaart te kopen (2 euro)