Één van de grootste stuifzandgebieden vind je in de Loonse en Drunense Duinen. Een nationaal park met een 270 hectare grote zandvlakte en daarnaast mooie heide en prachtige bossen. Er is van alles te ontdekken in dit gebied, vooral dat het op sommige plekken super rustig is!

Nederland heeft 21 nationale parken. We hebben ons tot doel gesteld om al deze prachtige parken, binnen een jaar, te bezoeken. Van ieder bezoek maak ik een verslag met mooie foto’s. Wil je zien welke parken we al hebben bezocht? Neem dan hier een kijkje!

Een stukje geschiedenis….

Vroeger stonden hier bomen, een echt oerbos. In de veertiende eeuw hadden mensen het hout nodig om te kunnen stoken, hierdoor ontstond een kale vlakte waar heide groeide. De boeren lieten er hun vee grazen.

De grond werd steeds armer en het zand kreeg alle ruimte. Voor de bewoners om het gebied heen was dat best een probleem, want hun dorp dreigde te verdwijnen onder het zand! Er werden toen weer bomen geplant om het zand tegen te houden, maar een groot deel van de zandvlakte ligt er nog steeds én verandert ook steeds een beetje van plaats.

Grote verschillen in temperatuur

De temperatuur kan hier wel 40 tot 50 graden verschillen dag en nacht. Net als in een woestijn. Op de vlakte lijkt weinig te groeien, maar schijn bedriegt. Er zijn toch nog planten en dieren die hier overleven en er loopt een schaapskudde rond met een eigen facebookpagina.  Kortom; er is genoeg te beleven!

Startpunt

We starten onze wandeling bij uitspanning Bosch en Duin. Vanwege Covid 19 is alle horeca gesloten.  Al kun je hier ook eten en drinken afhalen, wij kiezen voor onze eigen theetje en boterhammen. We zien direct al veel gezinnen die het picknickkleed hebben uitgespreid.

Dichtbij de parkeerplaatsen is het best een beetje druk, al heb je niet snel dat gevoel op zo’n vlakte. Zodra je wat verder doorloopt is het heel rustig en kom je maar af en toe een wandelaar tegen.

Knooppuntenroute

In voorbereiding van ons bezoek hebben we diverse websites geraadpleegd. Er loopt onder andere een route van Natuurmonumenten en een Trage Tocht in dit gebied. We hebben onze eigen tocht samengesteld.

Via de knooppunten wandelen we een mooie ronde, gedeeltelijk over de zandvlakte, maar ook erlangs. We starten bij knooppunt 30 en wandelen met de klok mee. Het is een afwisselende tocht.

Met name het tweede deel vanaf knooppunt 39 vinden we het mooiste. Hier is de omgeving gevarieerd en het is er heel stil. Steeds valt ons op hoe weinig omgevingsgeluiden we horen. Af en toe een vogeltje en dat is het.

Prachtige torenvalk

Wanneer we voor een tweede keer pauzeren geeft een torenvalk een showtje. Steeds opnieuw vertrekt hij vanuit een enorme beuk en speurt hij de omgeving af naar een prooi. Af en toe biddend in de lucht, om even later pijlsnel naar beneden te duiken. Een schitterend gezicht! Lastiger om te fotograferen, maar over een aantal foto’s ben ik best tevreden.

De weidse vlakte in de schemering

Het uitzicht is prachtig. We genieten enorm van die enorme weidse vlakte. Het licht aan het einde van de middag is zacht en een beetje roze. Dat maakt het beeld nog mooier! Het Nationale Park De Loonse en Drunense Duinen hebben ons positief verrast!

Informatie:

  • Start- en eindpunt: Parkeerplaats Bosch en Duin, Udenhout
  • Markering: knooppunten route, zelf samen te stellen
  • Lengte: 16 kilometer
  • Informatie: website van natuurmonumenten, voor de knooppunten route.nl, info over de trage tocht vind je op de wandelzoekpagina.

Wandelen vanaf De Rustende Jager

Een maand of drie geleden hebben we kennis gemaakt met de Loonse en Drunense Duinen. Die kennismaking beviel ons erg goed. Om een goede indruk te krijgen van dit Nationale Park maken we opnieuw een wandeling.

We starten deze keer bij de Rustende Jager, in Biezenmortel. Het is er op deze koude zondagmorgen al best druk met mountainbikers. Gelukkig liggen de mountainbike routes volledig los van de wandelpaden.

Route.nl

Onze route hebben we wederom uitgestippeld met Route.nl, een app waarbij je gebruik maakt van routepunten. In dit Nationale Park liggen deze routepunten midden op de zandvlakte, langs smalle meanderende paadjes en dat maakt het extra leuk. Op die manier is je wandeling heel afwisselend.

We wandelen eerst een stukje westwaarts, om dan via de zandvlakte naar het oosten en het noorden te wandelen. Er is hier veel hoogteverschil, dat maakt dit Nationale Park enorm aantrekkelijk wat ons betreft.

Bevroren grond

De grond is nog behoorlijk bevroren, de ijskristallen zien we op het zand en de verschillende mosjes en het gras.

Het noordelijke deel van onze route ligt dicht bij Giersbergen, hier merken we dat er meer mensen aangetrokken worden door het prachtige winterse weer. Zodra we wat verder weg zijn van de parkeerplaatsen is het weer heerlijk rustig.

Ook deze wandeling beviel ons prima! Wat een schitterend gebied is dit! Met prachtige uitzichten vanaf de duinen.

Informatie

  • Start-en eindpunt: De Rustende Jager, Biezenmortel
  • Markering: routepunten (via de app Route.nl)
  • Lengte: 10 kilometer
  • Hoogteverschil: ca 50 meter
  • Informatie: op de website van Natuurmonumenten, op de website van de Rustende Jager en natuurlijk zelf samen te stellen routes via Route.nl