Op de grens met Duitsland, ligt in Limburg, het nationale park De Meinweg. Een terrassenlandschap met ‘on-Nederlandse’ hoogteverschillen, lange bospaden, heide en vennen. We ontdekken De Meinweg, een voor ons onbekend park in Limburg.
Nederland heeft 21 nationale parken. We hebben ons tot doel gesteld om al deze prachtige parken, binnen een jaar, te bezoeken. Van ieder bezoek maak ik een verslag met mooie foto’s. Wil je zien welke parken we al hebben bezocht? Neem dan hier een kijkje!
Het nationale park De Meinweg
Sinds 1990 is de Meinweg een nationaal park, het gebied kwam toen in gemeenschappelijk eigendom van de 14 dorpen. ‘Mein’ betekent gemeenschappelijk. De Meinweg is een nationaal park van 1800 hectare, aan drie zijden omsloten door Duitsland en onderdeel van het Grenspark Maas-Swalm-Nette.
Het is een uniek landschap vanwege de al genoemde terrassen. Die zijn ontstaan door inschuring van het water van de Maas en de Rijn in combinatie met breukvlakken in de aarde die door het park lopen. Er lopen twee beken in het park, de Rode Beek en de Boschbeek. Er leven veel verschillende dieren in het park. Het is de enige plek, buiten de Veluwe, waar wilde zwijnen voor komen. Verder kun je reeën, bunzing, marters en hermelijn tegenkomen. Het aantal libelles en vlinders is uniek. Daarnaast leven er veel amfibieën en reptielen, waaronder de adder en staat deze adder ook in het logo van het park.
Er lopen verschillende routes door het park, onder andere vanuit het bezoekerscentrum De Boshut in Herkenbosch. Bij de Boshut vind je ook een speelbos en waterspeelplaats. Staatsbosbeheer, de beheerder van het park, heeft een aantal korte routes uitgezet in verschillende delen van het park.
Mijn bescheiden mening….
Het Nationale Park De Meinweg is een zeer gevarieerd park. Het biedt flinke hoogteverschillen en doet daarmee buitenlands aan. Het geeft je direct een vakantiegevoel als je lekker moet klimmen en de heuvels om je heen ziet. We hebben al snel uitzicht op mooie vennen, de IJslandse paarden en we zien de bordjes met waarschuwingen voor zwart wild (wilde zwijnen). Op internet las ik dat deze route de mooiste is die Limburg te bieden heeft. Daar ben ik het niet mee eens. Wij vonden de Meinweg en deze route mooi en afwisselend, maar bij tijd en wijle ook wat saai omdat het lange brede paden zijn. Bepaalde stukken zoals bij de Rolvennen vond ik erg mooi, maar sommige delen door de bossen duurden wat lang. Dat maakt het voor mij niet het mooiste park…de Maasduinen vond ik wat dat betreft nog verrassender en mooier (met leuke paden). We hebben vrijwel geen wilde dieren gezien, wel veel sporen, dus ze zitten er wel! Wellicht komen we nog eens terug!
De route
De Meinvennen route die wij lopen is 19 kilometer lang en komt langs alle hoogtepunten dat dit nationale park te bieden heeft. De website Water.Wandel.Wereld. geeft je alle info over de route. We parkeren bij de Melicker Bosweg.
Via het wildrooster (wilde zwijnen!) komen we op de route. We zijn even verwarring, moeten we nu links of rechtdoor, maar we moeten rechtdoor. De route is op twee manieren te lopen. Het paaltje dat links aangeeft maakt dat je de route tegen de klok in loopt, wij lopen met de klok mee. Na een leuk afwisselend stukje, komen we op een pad langs de weides (Hofstelle) waar IJslanders grazen. We zien ook veel ganzen die een rustpauze nemen.
We duiken het bos in (Luzenkamp), hoge bomen, flinke hoogte verschillen, brede paden. We zijn in Duitsland, we zagen net al de eerste grenspaal. De borden zijn in het Duits en Nederlands en waarschuwen ons streng dat we niet van de paden af mogen: Naturschutzgebiet.
We genieten van de omgeving en het heerlijke weer. Het is prima wandelweer. We zijn zelfs een beetje te warm gekleed. Niet verwacht dat het zo lekker zou zijn. We komen bij het Melickerven en houden een korte pauze met fijn uitzicht over het water.
Uitzichttoren Waalsberg
Wanneer we later bij de Waalsberg aankomen zien we dat er een behoorlijke bosbrand heeft gewoed. De uitzichttoren biedt dus een ietwat triest uitzicht, veel zwartgeblakerde bomen en een zwarte ondergrond. Al heb ik in Yosemite NP in Amerika geleerd dat een bosbrand juist veel goeds kan brengen voor een gebied. Het is zelfs zo dat de imponerende sequoia’s alleen door bosbranden hun zaden kunnen laten ontkiemen, die hebben namelijk hoge temperaturen nodig. Staatsbosbeheer meldt hier dat ze de dode bomen gaan vervangen.
Rolvennen
We wandelen verder naar de Rolvennen. Een mooi uitgestrekt gebied. Veel heide, waarschijnlijk in september prachtig. Via de Lange Luier komen we in een iets drukker gebied. Zodra we in de buurt komen van een parkeerplaats merken we dat direct. De overige delen van de wandeling is het superrustig.

De IJzeren Rijn
We passeren de IJzeren Rijn, de spoorweg van Antwerpen naar het Ruhrgebied. Sinds 1991 niet meer in gebruik. Een meer open stukje volgt, met uitzicht op het Herkenbosscherven en opnieuw het Melickerven (vanaf de andere zijde). Mooi uitzicht met een paartje roofvogels erbij. Prachtig!

De Golfbaan
Via de Melicker Bosweg vervolgen we onze weg langs de golfbaan Herkenbosch. Dit gebied heet Luzenkamp, een dicht bos met veel sporen van wilde zwijnen. Helaas zien we er geen! Het laatste stukje gaat over wat smallere paadjes en slingert wat over de heuveltjes. Leuk.
Informatie:
- Start-en eindpunt: Melicker Bosweg, het is ook mogelijk om te starten bij De Meinweg
- Lengte: 19 kilometer
- Bewegwijzering: er staan paaltjes van de Meinvennenroute, in twee richtingen te lopen
- Niveauverschil: het hoogste punt is 80 meter, dus dat valt wel mee, maar er is wel hoogteverschil
- Informatie: Een duidelijke kaart, alle info over het gebied en de route kun je vinden op de website van het grenspark
