In Nationaal Park Veluwezoom gaan we natuurlijk naar de Posbank maar wandelen we ook Trage Tocht Laag Soeren. Dit is een afwisselende wandeling door een minder bekend deel van de Veluwezoom. Met een spannend paadje over de Jutberg! Bij een volgend bezoek gaan we mountainbiken, ook ontzettend leuk in dit gebied.

Wil je meer lezen over de andere Nationale Parken die we binnen 1 jaar bezoeken? Lees hier bijvoorbeeld over De Maasduinen of over De Biesbosch.

Hier kun je meer lezen over de accommodatie waar we verbleven op de Veluwe.

We hebben de Veluwe al eerder bezocht, wil je meer weten over de wandelingen die we maakten, klik dan hier.

Trage Tochten

Trage Tochten zijn wandelingen door bos, weide en stad, voor liefhebbers van onverhard wandelen. Ze zijn vaak afwisselend en ondanks hun groeiende populariteit rustig. Er staan geen markeringen en je moet je weg vinden door de aanwijzingen te volgen. Die zijn over het algemeen heel duidelijk. Voor ons zijn de aspecten onverhard en rustig belangrijk, dit verhoogt het wandelplezier enorm!

Laag Soeren

Deze Trage Tocht start in Laag Soeren. We parkeren de auto bij De Harmonie en steken de weg over, we komen al snel langs het prachtige Hervormde kerkje uit 1935. Het eerste deel gaat langs een aantal beukenlaantjes en we komen direct in de stemming. We vervolgen via Le Paradou, een mooie naam voor een idyllisch gelegen huis in het bos.

Nadat we de weg zijn overgestoken komen we in het Nationale Park Veluwezoom. Hier wandelen we langs lange lanen, waar Lotje Liesje liet lopen of andersom. Het is hier heerlijk rustig.

Wild?

Hier en daar horen we een specht, van ander wild zoals herten of wilde zwijnen geen spoor helaas. Na een rustige lunch op een boomstam, genieten we van de prachtige omgeving rond kilometer 6, 7. Hier is meer afwisseling. Het heuvelachtige karakter zorgt voor sommige mulle passages door het zand, waarbij we echt ons best moeten doen en puffend boven komen. Het maakt de route juist ook aantrekkelijk wat ons betreft.

Paddenstoelen, de herfst is gearriveerd

Al zijn de bladeren nog niet echt aan het verkleuren, aan de hoeveelheid paddenstoelen te zien is het duidelijk dat de herfst echt is gearriveerd. Overal kunnen we genieten van grote groepen vliegenzwam, honingzwam en stobbezwam.

Jutberg

Vlak voor de huisjes van recreatieterrein De Jutberg, slaan we linksaf en klimmen we omhoog. Hier verandert de brede laan in een smal, spannend paadje, dat op en af gaat. Dit is een leuk en aantrekkelijk stukje!

De geschiedenis van het Priessnitztorentje

Aan het einde van de wandeling krijgen we nog wat cultuur mee. Nadat we de Priessnitzhoeve zijn gepasseerd zien we het Priessnitztorentje liggen. Een witte toren, die ten onrechte wat weg heeft van een kapelletje.

Deze obelisk is gebouwd ter herinnering aan vier watergeneeskundigen. Werkzaam in het door de rijke bankier Jut van Breukelenwaard gebouwde badhuis en spa. Zij hielden in die tijd zelfs koudwatertherapieën.

Jut had positieve ervaringen met hydrotherapie en wilde ook anderen door bronwater laten genezen. Het schone sprengenwater vormde de basis voor verschillende behandelingen die uitgevoerd werden in het mooie badhuis in Laag Soeren. Een bijzonder verhaal!

Informatie:

  • Start- en eindpunt: Restaurant De Harmonie, Laag-Soeren
  • Lengte: officieel 14 km, 16 km volgens onze berekening
  • Niveauverschil: heuvelachtig terrein, hier en daar mul zand
  • Informatie: via de website van de wandelzoekpagina

De Posbank, Herikhuizerveld en de Bronstroute

De tweede wandeling die we maken in Nationaal Park Veluwezoom is de Posbank Veluwezoomroute van 5 kilometer die start bij het Bezoekerscentrum. Dit is het bekendste deel van het Nationale Park. Iedereen kent wel het paarse heuvelachtige terrein dat je ziet wanneer je bij het uitzichtspunt De Posbank staat!

Bezoekerscentrum Natuurmonumenten

Wat niet iedereen weet is dat Natuurmonumenten de beheerder is van het volledige Nationale Park. Zij hebben een mooi bezoekerscentrum in Rheden, van waaruit meerdere routes starten. Hier is veel informatie te vinden over de bomen, planten en dieren en natuurlijk kun je er mooie boeken en kaarten kopen. Naast het bezoekerscentrum ligt een aantrekkelijk restaurant en een schitterende IVN tuin waar je voor een appel en een ei planten kunt kopen. 

Wandelen

Maar wij komen om te wandelen. We starten zoals gezegd bij het Bezoekerscentrum en wandelen al vrij snel omhoog, langs prachtige hoge beuken en eiken. Langs een schaapskooi, waar nieuwsgierige schapen een kijkje nemen. En langs paddenstoelen, want ook hier is het herfst.

Herikhuizerveld

Al snel komen we op het Herikhuizerveld, een prachtig stukje natuur. Mooie paadjes, langs imposante bomen, de laatste restjes paarse heide en heuvelachtig terrein, maken samen Herikhuizerveld. Dat stukje waar je dus op uitkijkt als je op het uitzichtspunt De Posbank staat.

Alle seizoenen mooi

Ondanks dat het staat te regenen, genieten we toch van de wandeling. Al is het uitzicht minder mooi, het is duidelijk dat het een heel mooi gebied is, in ieder weertype en in ieder seizoen. We genieten van een lekker warm kopje thee op een bankje en wandelen verder, terwijl de wolken tussen de bomen blijven hangen.

Informatie:

  • Start –en eindpunt: Bezoekerscentrum Natuurmonumenten Veluwezoom, Rheden
  • Lengte: 5 kilometer
  • Niveauverschil: heuvelachtig terrein
  • Informatie: op de website van Natuurmonumenten

Bronstroute

We zijn hier niet alleen om te wandelen, ook om te genieten van de Bronst. Een speciale periode waarin de mannetjesherten door te burlen en te vechten, laten zien wie de sterkste is en wie er recht heeft om te paren met de hindes. Tijdens deze Bronstroute zou je de herten moeten kunnen horen… We zijn benieuwd!

Herikhuizen

Deze route start in de buurt van de Posbank. Je kunt ‘m dus eventueel combineren met de Posbank Veluwezoom route, je kunt ook de auto parkeren op de Herikhuizen of Elsberg parkeerplaats en van daaruit starten. Wij starten bij Herikhuizen.

Schotse Hooglanders

In dit gebied leven edelherten, everzwijnen én Schotse Hooglanders. Die laatsten komen we direct tegen wanneer we beginnen met wandelen. Twee enorme mannetjes kruisen ons pad.

Het juiste pad

We wandelen de route rechtsom en hebben direct even moeite met het vinden van het juiste pad. Er is een geasfalteerd fietspad, een mountainbike paadje (dat flink stijgt en daalt) en een gecombineerd ruiter- en wandelpad. Dit laatste ligt het meest ver van het fietspad af.  We wandelen hier een stukje over, maar als we in de buurt komen van de Rherder en WorthRhederHeide besluiten we toch over het fietspad te wandelen. Je hebt dan namelijk een schitterend uitzicht over het gebied.

Uitzicht over de heide

Dit uitzicht wordt ook nog opgeleukt door wat wild, we zien een edelhert met flink gewei en een aantal Schotse hooglanders. Even later horen we het burlen…ze zitten in de buurt!

In de verte zien we de Elsberg, een wildobservatiehut, liggen. In de periode dat wij er zijn, is deze hut gesloten (vanwege Corona), maar ik kan me voorstellen dat je hier een goed zicht hebt over het gebied.  Het stukje route dat langs de Elsberg loopt vinden wij overigens minder leuk om te lopen. Het is een saai stuk bos en je loopt over een breed pad.

Wildfotografen

Aan de andere zijde van de heide spotten we geen wild, maar wel meerdere wildfotografen. Die zitten hier natuurlijk ook niet voor niets.  Helaas is het nog redelijk vroeg en kunnen we niet wachten op de schemering, dus wij zien geen wild meer.

Wat een rust op de heide

Het laatste deel wandelen we langs de andere zijde over de heide. Wat een rust heerst hier. Geen omgevingsgeluiden, vrijwel geen andere wandelaars.  En het is een prachtig uitgestrekt gebied. Het wordt alleen onderbroken door een enorm kunstwerk, één groot gewei lijkt het wel.

Informatie

  • Start-en eindpunt: parkeerplaats Herikhuizen of Elsberg, of combinatie met Veluwezoom Posbank wandeling
  • Lengte: 8,5 kilometer
  • Niveauverschil: iets heuvelachtig
  • Informatie: op de website van Natuurmonumenten

Toetje: De Posbank, voor de laatste keer

Voordat we naar huis rijden, nemen we nog één keer een kijkje bij de Posbank. Het is inmiddels zonnig en we willen nog even genieten van het uitzicht over het Herikhuizerveld. Wat een mooi stukje Nederland is dit!

Mountainbikeroute De Veluwezoom

Naast wandelen leent Nationaal Park De Veluwezoom zich erg goed om te fietsen. De nieuwe MTB route is tot stand gekomen door een samenwerking van Natuurmonumenten, vrijwilligers en ecologen. Hij is goed uitgedacht en ontwikkeld. En je ziet dit prachtige gebied op een hele andere manier!

Verhuurlocatie

Wij huurden mountainbikes bij Oversteegen Veluwe Actief. Je kunt Veluwe Actief vinden bij het Bezoekerscentrum van Natuurmonumenten, in Rheden. Ze verhuren naast diverse mountainbikes, ook elektrische fietsen, tandems, steppen en scooters. Neem een kijkje op hun website en zoek iets leuks uit. Wanneer je een mountainbike huurt zit daar het gebruik van de helm en de verplichte MTB vergunning bij in. Een mountainbike voor een volwassene kost zo’n 21 euro per dag.

Het is een goed georganiseerd bedrijf, met fijne service. Ze leggen de route duidelijk uit, zijn bereid om nog van fiets te wisselen en regelen een extra zadeldekje.

Mountainbike route

We starten zoals gezegd bij het Bezoekerscentrum. Hier is routepunt nummer 53. Je rijdt naar het noorden, naar routepunt 69 en 66. Van 69 tot 66 fiets je langs het prachtige Herikhuizerveld. Bij nummer 66 start de mountainbikeroute. Hier pak je een deel van het rode parcours mee, de Granny Trail, een technisch stukje.

Bij anwb paddenstoel nr 20358 is een leuke brandtoren. Je mag de eerste verdieping opklimmen. Mooi uitzicht over het Rozendaalse Veld. Vervolgens rijd je verder langs de Rherder en Worthrhederheide.

Je kunt bij de paddenstoel ook richting het oosten rijden, dan kom je eerst bij de Posbank en de Onzalige Bossen. Dit is pittiger, omdat je meer moet stijgen en dalen.

De kaart bestuderen en pauzeren

Wij zijn eerst naar het noorden gefietst. Na een kilometer of 20, zijn we bij het noordelijkste stuk van de route, ter hoogte van Loenen. Erg mooi hier! We pauzeren en bestuderen de kaart. De route is zeer afwisselend. Sommige stukken behoorlijk technisch, andere gedeeltes gaan over een breder pad, soms het gewone fietspad. Dit is minder uitdagend, maar ook wel fijn. En als het wat daalt, roetsj je lekker vlot naar beneden.

Tussen Loenen en het Eerbeekse Veld wordt hier en daar meer technische vaardigheid gevraagd. met smalle paadjes die lekker op en neer gaan. We beginnen er steeds meer lol in te krijgen, al hebben we ook wel wat zadelpijn…

Prachtige omgeving

De route gaat door verschillende delen van het Nationale Park De Veluwezoom. We hebben hier een paar keer gewandeld, maar ervaren de omgeving nu toch heel anders. Het is en blijft er prachtig, zeker met de herfstkleuren! Het is volop genieten van begin tot het einde. We komen geen wild tegen. Is dat omdat we te snel overal langs vliegen of omdat we er overdag fietsen? We zien een aantal Schotse Hooglanders maar helaas geen herten of everzwijnen.

Drukte

Wij fietsen de mountainbikeroute op een vrijdag, in de herfstvakantie. Het is ’s morgens nog niet erg druk, maar ’s middags zijn er toch wel wat andere fietsers. Op de smalle paadjes in het bos is dat soms lastig. Mountainbikers hebben de neiging hard te fietsen en aangezien het pad tweerichtingen heeft moet je soms plotseling op zij. Dit is een nadeel van deze route. Ik vraag me af hoe dat gaat in het weekeinde…..

Inkorten

Hier en daar zijn er ‘afkortroutes’, aangeduid met een witte driehoek. Hier kun je de route iets inkorten. Bij de Lange Juffer parkeerplaats bijvoorbeeld. De totale route is zo’n 45 kilometer, omdat je de route ergens op moet pakken komen daar nog wat kilometers bij. Als je ook de rode lussen rijdt dan kom je uit op zo’n 53 kilometer.

Wij zijn bij de Lange Juffer richting Posbank gefietst, terwijl Joost met Pepijn en Silas nog de zuidelijke groene lus heeft gedaan. Zij fietsten 48 kilometer en wij iets meer dan 40 kilometer.

Informatie

  • Start-en eindpunt: Bezoekerscentrum Natuurmonumenten ‘Oversteegen Veluwe Actief’, fietsverhuur. Rheden, Knooppunt 53. Er zijn meerdere andere startpunten mogelijk zoals De Steeg, Rozendaal, Laag Soeren en Loenen.
  • Lengte: 45 kilometer plus aanrijroute, zonder rode lussen
  • Markering: groen witte mountainbike tekens
  • Niveau: 460 meter stijgen/440 meter dalen
  • Informatie: Je kunt meer informatie vinden op de website Mountainbikeroute Veluwezoom en de website van Trailforks