Wat een verrassing is het Nationaal Park Drents Friese Wold! Een heerlijke oase van rust, met mooie bossen, immens grote lege vlaktes, ontelbare vennen en prachtige stuifduinen. Kom hier wandelen, fietsen…maar sssttt….vertel het niemand!

Nederland heeft 21 nationale parken. We hebben ons tot doel gesteld om al deze prachtige parken, binnen een jaar, te bezoeken. Van ieder bezoek maak ik een verslag met mooie foto’s. Wil je zien welke parken we al hebben bezocht? Neem dan hier een kijkje!

Typisch …. Het Nationaal Park Drents Friese Wold

Dit is één van de grootste natuurgebieden in Nederland. 6000 hectare bos, heide, stuifzand en beekdalgraslanden is sinds het jaar 2000 Nationaal Park. Het is een natura 2000 gebied. Sommige delen van het Nationaal Park worden niet meer of nauwelijks beheerd, de stille kernen. Hier wordt ervoor gekozen om de natuur haar gang te laten gaan. Op deze manier wordt het Drents Friese Wold steeds natuurlijker en aantrekkelijker.  Het idee is dat je hier in de toekomst vrij kunt struinen. Daarnaast kun je ook volop via aangelegde routes genieten van het gebied.

Er is een grote afwisseling in landschapstypen. In de bossen groeien naaldbomen, op voedselarme plaatsen (ten noorden van de Kale Duinen bijvoorbeeld) groeit kraaiheide. Door de grote afwisseling komen er ook veel verschillende dieren voor. Op korte afstand zie je er bosvogels, weidevogels en moerasvogels. Er leven reeën en de zeldzame boommarter. Grote grazers worden ingezet zoals de Sayasguesarunderen.

Buitencentrum Terwisscha, bevindt zich in Appelscha. Daarnaast een Toeristisch Informatiepunt in Diever en een Natuurpoort in Hoogersmilde. Hier kun je info krijgen over het park en de routes. Meestal starten er op die punten ook routes.

Je kunt verschillende routes wandelen. In het noorden heeft Staatsbosbeheer een groot aantal kortere uitgezet. Deze kun je onderling ook combineren.  Het Drents Landschap heeft routes uitgezet in het Doldersummerveld en Natuurmonumenten aan de kant van Diever. Er zijn dus veel mogelijkheden!

Mijn bescheiden mening

Een ongelooflijk verrassend natuurgebied. Bij Drenthe denk ik en volgens mij veel mensen met mij toch eerst aan hunnebedden,  het Dwingelderveld of de Hondsrug. Dat er op de grens van  Friesland zo’n mooi uitgestrekt natuurgebied ligt vind ik verrassend. En het is er zó stil! Heerlijk. Je kunt er prachtig wandelen door een heel afwisselend landschap.

Onze route

Wij hebben gekozen voor route ‘Rust’ over het Wasperveld. Deze route van Natuurmonumenten is niet bewegwijzerd, je kunt ‘m via de app van Natuurmonumenten wandelen.  Het is een leuke, afwisselende route.

Startpunt

We starten bij de Schaapskooi in Doldersum. Hier is een kleine parkeerplaats. We wandelen naar de Vledder Aa, een kronkelende beek. De beek is maar smal maar de omgeving behoorlijk nat en zompig. Het eerste deel van onze wandeling gaat door het beekdal en de velden. We zien in de verte een groep Sayaguesa runderen.

Stilte

Direct valt op hoe stil het hier is. Weinig omgevingsgeluiden en weinig andere wandelaars. We komen de hele middag vrijwel niemand tegen. Het is hier heerlijk wandelen.

Na de velden duiken we het bos in. In de bomen hier maken spechten holen. Deze holen worden dan weer gekaapt door boommarters. Beide dieren zien we niet, maar we zien wel de holen.

Sayaguesa runderen

Op verschillende plaatsen komen we de Sayaguesa tegen. Ze zijn indrukwekkend groot en zwart. Ze zijn van Spaanse afkomst en grazen op de heide, net als de schaapskudde.

Onderduikershol De Wigwam en Pottiesbargien

In het bos ligt een onderduikershol. We nemen er een kijkje. De omgeving is hier wat heuvelig en we kunnen ons goed voorstellen dat het een ideale plek is voor onderduikers. Eind 1944 is het ontdekt door de Duitsers.

Even verder ligt een grafheuvel. Hier heeft een groot hunnebed gestaan, ongeveer 5000 jaar oud. Hier zijn bergen potscherven gevonden, daar komt de naam Pottiesbargien vandaan. De stenen van het hunnebed zijn inmiddels verdwenen. Die werden gebruikt als bouwmateriaal.

Kraaiheide

In deze omgeving zie je veel kraaiheide. Vast een prachtige gezicht in het najaar. Kraaiheide zie je alleen boven de rivieren en houdt van kou. Dassen, vossen en natuurlijk kraaien houden van de bessen.

Oude Willem

We wandelen vervolgens in een meer open gebied. Deze omgeving was vroeger landbouwgebied. Dit deel is in het Nationale Park opgenomen en krijgt nu een natuurlijkere uitstraling. Hier zien we opnieuw een groep runderen.

Kale Duinen

We zijn zo enthousiast over dit Nationale Park dat we de volgende dag opnieuw een kijkje nemen. Nu in het noordelijkere deel bij de Kale Duinen. Hier kun je de rode route van Staatsbosbeheer lopen.

De wandeling start bij parkeerplaats Aekingermeer en Aekingerzand bij Elsloo.  Je wandelt langs een mooi ven en daarna door het stuifzandgebied. Er staat veel heide (waarschijnlijk heel mooi in september).  We ervaren ook hier een enorme rust. Het is een mooi uitgestrekt gebied. Na het stuifzandgebied wandel je in een grote cirkel door het bos, langs een groter ven en steeds in nabijheid van de ‘Kale Duinen’.

Informatie:

  • Start- en eindpunt: Wandeling Rust: parkeerplaats Schaapskooi aan de Huenderweg in Doldersum, Wandeling Kale Duinen: parkeerplaats Aekingermeer/Aekingerzand, Canadaweg in Elsloo.
  • Lengte: Wandeling Rust is 15 kilometer, Kale Duinen 5 kilometer
  • Markering: Wandeling Rust wordt niet aangegeven met paaltjes, je kunt de route volgen via de Natuurmonumentenapp, wandeling Kale Duinen is aangegeven met rode paaltjes.
  • Informatie: Wandeling Rust – via website of app Natuurmonumenten, wandeling Kale Duinen via website van Staatsbosbeheer.