Een klein eiland maar groot in verscheidenheid, dát is Texel. Hier is het Nationale Park Duinen van Texel. En niet alleen de Duinen kunnen ons bekoren. Texel biedt zoveel meer!
Nationaal Park Duinen van Texel
Nationaal Park Duinen van Texel is één van de 21 Nationale Parken van Nederland. We hebben ons tot doel gesteld om deze 21 parken dit jaar te bezoeken. Hier kun je zien welke parken we al bezocht hebben!
Typisch ….Nationaal Park Duinen van Texel
Dit Nationale Park bevindt zich op het waddeneiland Texel. Het grootste en drukste waddeneiland. Er wonen 13.000 mensen op zo’n 107 vierkante kilometer. Het Nationale Park zelf meet 43 vierkante kilometers. Het gaat vooral om de duinen aan de westkant van het eiland, het zuidelijke deel en het noordelijkste puntje.
Duinen?
Nu denk je misschien ‘Duinen? Daar is niet zoveel variatie te vinden, toch?’ Het tegendeel is waar. Ieder gebiedje biedt weer andere vegetatie, dieren en omgeving. Als je over het eiland fietst dan zie je die verschillen aan je voorbij trekken. Als je gaat wandelen dan ervaar je de mooie natuur van dichtbij.
In het zuiden is De Hors een vogelwalhalla, met de mooie Horsmeertjes en De Geul. Iets verder vinden we de Bollekamer, duinen zoals je je voorstelt als je aan duinen denkt. Ze worden hier steeds natter. Dit gebied is naar Texel toegelopen. Hier en daar zie je palen waarop de Vloedlijn van zo’n 100, 200 jaar of langer geleden staat. Vervolgens rijd je door het bos. Heerlijk koel onder de bomen. Na de Koog vind je aan je linkerzijde de bijzondere Sluftervallei. Aan de Noordzijde van het eiland staat de rode vuurtoren, de Eierlandse vuurtoren. Hier hebben we zicht op de Noordzee en als we weer naar het zuiden rijden: de waddenzee. In de verte zien we de zeehonden rusten.
Wat opvalt, naast de enorme verscheidenheid aan landschappen, is dat het zo weids is. Je kunt aan het strand en in de duinen kilometers ver kijken en er is geen bebouwing. Daarnaast hoor je weinig omgevingsgeluiden.
Het bezoekerscentrum bevindt zich in Ecomare. Ecomare is een natuurmuseum waar je ook bruinvissen, zeehonden en andere zeebewoners kunt bewonderen. Hier starten ook verschillende wandelroutes. Op het eiland bevinden zich veel fietsverhuurders. Een bezoek aan Texel lijkt wellicht ingewikkeld maar de boot vaart ieder uur (in drukke weekenden zelfs ieder halfuur) en kost maar 5 euro voor jou en je fiets. En je kunt je een hele dag prima vermaken!
Mijn bescheiden mening
Ik ben twee keer eerder op Texel geweest, maar mijn laatste bezoekje was al lang geleden. We besluiten om op vrijdag, na het werk, direct weg te rijden en nemen de boot van half 8. Twintig minuten later fietsen we over hele stille paden over het eiland naar onze camping.
En direct heb ik al een vakantiegevoel. Texel roept een vakantiegevoel bij me op. Dat komt door de boottocht, de zee en het strand altijd in de buurt.
Het nationale park zelf vind ik verrassend mooi én rustig. Ondanks de drukte op de boot en in de dorpjes, is de rest van het eiland rustig. Natuurlijk komen we veel andere fietsers en in de Slufter wandelaars tegen, maar doordat het eiland zoveel weidse gebieden kent heb je nergens het idee van drukte. De fietspaden zijn goed, de bewegwijzering prima. Overal staan bankjes op mooie plekjes om te kunnen genieten van de omgeving. Er zijn veel verschillende mogelijkheden om te verblijven. Kortom een prima nationaal park! Eén nadeel….er zijn vrijwel geen openbare wc’s. Maar als dat nu het enige is!
Boottocht
We rijden op vrijdagavond al naar Den Helder. We nemen de boot van half acht. Inschepen gaat supermakkelijk en snel. Je kunt online de kaartjes aanschaffen en je rijdt zo de boot op! Het overtochtje is maar kort, maar de zeelucht heerlijk verfrissend.
Eenmaal aan de overkant fietsen we 15 kilometer naar onze camping. We nemen de route via de westkant van het eiland en komen zodoende al direct door het nationale park. De fietspaden zijn op deze zomeravond heerlijk rustig.
Camping Kogerstrand
Camping Kogerstrand was niet onze eerste keuze, maar de boerderijcampings die we op het oog hadden zaten al vol. Deze reusachtige camping heeft 900 plaatsen, niet echt mijn idee van een leuke camping….maar er zijn wel heel veel mooie plaatsen die in de duinen liggen. Alsof je aan het wildkamperen bent!
We hebben een plaatsje bij het toiletgebouw toegewezen gekregen maar bij de receptie is zo te regelen dat we een andere duinplekje uit kunnen kiezen. In het D-gedeelte zijn verschillende leuke plekken. Er is voldoende keus. De camping is niet goedkoop, het is echter een prima locatie en het sanitair is goed. Wij hebben met nr 48 uitzicht op zee en zien even later de ondergaande zon in de zee zakken. Wat een heerlijk begin van het weekeinde!
Na een drankje met prachtig uitzicht zetten we ons tentje op en kruipen we onder de wol.
Ontbijt met fazant
Nee, we hebben geen broodje fazant op ons ontbijtmenu staan….Deze fazant komt een kijkje nemen terwijl wij aan het ontbijten zijn. Zo komt het wild naar je toe! Er lopen ook veel konijntjes rond. Leuk!
Na ons ontbijt bepalen we onze fietsroute voor vandaag. We rijden naar het noorden, met een wandeluitstap bij De Slufter, vervolgens naar de vuurtoren en de Eierlandse duinen. Via de oostzijde van het eiland fietsen we terug naar het zuiden. Halverwege rijden we langs natuurgebied Walenburg naar de Koog en zo terug naar onze camping.
De Slufter
De Slufter is eigenlijk een mislukte inpoldering, nu is het een prachtig natuurgebied. Het is dynamisch, het gebied staat in open verbinding met de Noordzee. Dit betekent dat het bij vloed volledig onder water kan staan! In het zuidelijke deel mag je je eigen weg vinden, want struinen is toegestaan. Er is ook een rolstoel pad, maar wij struinen door de kwelders en kreekjes. Heerlijk!
Het is een enorm weids gebied met bijzondere zoutminnende planten zoals lamsoor en zeekraal. Wat zal dat er mooi uitzien in het najaar! We zien veel vogels zoals eiereenden en lepelaars en verschillende meeuwen en steltlopers.
De vuurtoren
We fietsen verder naar het noorden. We komen langs de Eierlandse duinen en eindigen bij de rode Eierlandse vuurtoren. Deze vuurtoren kun je ook bezoeken als je dat wilt (een onlinekaartje kost 5 euro). Wist je dat Eierland tot de 17e eeuw een apart eilandje was? Er is toen een zanddijk gelegd tussen Texel en Eierland. De naam Eierland komt waarschijnlijk van het grote aantal broedende vogels en dus de vele eieren.
Westelijke kant van het eiland
Via de zeedijk aan de westelijk kant fietsen we terug naar het zuiden. In de verte zien we zeehonden liggen op een zandbank. Hier in het noorden kun je, als wandelaar of fietser, een boot nemen naar Terschelling en Vlieland als je zou willen eilandhoppen. Een leuk idee voor in de toekomst!
Utopia
We fietsen langs Utopia, een waterrijk gebiedje van Natuurmonumenten met talloze vogels. Wat een levendige boel! Ze maken een hoop lawaai met z’n allen. Er is een observatiepunt waar je de verschillende steltlopers, eenden en meeuwen kunt aanschouwen.
Bij knooppunt 34 rijden we naar het midden van het eiland. Dit is een wat saaier stukje. Hier zien we vooral agrarische bedrijven.
Waalenburg
Bij knooppunt 61 komen we bij één van de oudste polders van Texel. Waalenburg is eveneens van Natuurmonumenten en is ontwikkeld tot natuurgebied. Het is het eerste stukje natuurgebied dat door Natuurmonumenten is gekocht. Het is een kweldergebied met mooie slootjes en molentjes. Je vindt hier veel weidevogels en planten als orchidee. Het is leuk om er doorheen te fietsen.
In de avond eten we bij het Vogelnest in de Koog. Daarna brengen we nog een bezoekje aan het strand.
Ontbijt met konijn
De volgende morgen is het heerlijk zonnig weer. We ontbijten op de duintop met konijntjes in de buurt. We hebben uitzicht op een heerlijk blauwe lucht.
Onze fietstocht gaat vandaag naar het zuiden. We fietsen door De Dennen, het bos met Corsicaanse en Oostenrijkse dennen is ooit aangelegd als houtproductiebos maar wordt nu aangevuld met loofbomen om de variatie te vergroten. We komen ook langs de Bleekersvallei. Hier werd vroeger het linnen gebleekt.
Zondagse lunch op het strand
We lunchen op het strand. Hiervoor fietsen we vanaf knooppunt 10 naar het westen, door de Bollekamer en de Hoornderslag. Dit is een met duinheide begroeid gebied, waar ook Exmoorpony’s en Schotse Hooglanders grazen. De Loodsmansduin, één van de hoogste duinen hier, werd vroeger gebruikt om schepen om de punt te loodsen.
We genieten van het heerlijke weer op het strand!
De Geul, Horsmeertjes en de Mokbaai
Na ons bezoekje aan het strand, rijden we naar De Geul en de Horsmeertjes. Hier zijn meerdere uitkijkpunten. Je hebt langs het fietspad ook goed zicht op de Mokbaai. Het wemelt hier van de vogels. We zien meerdere roofvogels, meeuwen, aalscholvers, lepelaars en steltlopers. Eigenlijk hebben we ogen en tijd te kort! Via natuurgebiedje De Petten rijden we naar de veerboot.