Op de grens van Friesland en Groningen aan de waddenzee ligt het Lauwersmeer. Een prima gebied om te voet, per fiets of vanaf het water te verkennen.

Typisch….. het Lauwersmeer

Het Lauwersmeer is een aantrekkelijk gebied voor vogelaars, maar ook als je niet geïnteresseerd bent in vogels is hier genoeg te beleven! Een fijn gebied om te fietsen en te wandelen. Het Lauwersmeer is enorm uitgestrekt. Het is vooral een open rietlandschap met moerasbossen en veel grote en kleine waterplassen.

Vroeger was hier de Lauwerszee. Uit angst voor overstromingen is de dam gebouwd en werd de Lauwerszee het Lauwersmeer. Dat hier zoet en zout water was kun je nog zien aan de vegetatie. Er leven bijvoorbeeld veel orchideeën, die je in de maand mei kunt zien bloeien. Wij waren daarvoor net te vroeg. Natuurlijk is het een ideaal gebied om vogels te spotten. Zowel in het voor- als najaar zijn hier veel vogels te zien die het gebied gebruiken als tussenstop.

Naast de vogels kun je ook damherten, konikpaarden en schotse hooglanders zien. In Lauwersoog is er een informatiepaviljoen en een activiteitencentrum. Hier kun je informatie over het gebied vinden en zien welke dieren en planten er leven. Er start hier ook een kabouterpad en er is een huttenbouwbos.

Mijn bescheiden mening


We reden rond het Lauwersmeer, een aantrekkelijke autorit, die je ook kunt fietsen. We hebben ook een wandeling gemaakt in het zuidoostelijke deel van het park. We hebben een goede indruk gekregen van het park.

Het nationale park is breed en uitgestrekt. Enorme stukken rietlandschap, veel grote en kleine wateren. Het is er relatief rustig, hoewel we er op zondag waren, dacht ik dat er weinig andere wandelaars waren. De uitgestrektheid van de omgeving geeft je het gevoel dat je echt in de natuur bent.

Ik vond het een leuk park. Ik heb genoten van het spotten van de verschillende dieren en vogels. Toch ben ik niet laaiend enthousiast. Ik vind de Alde Feanen een aantrekkelijker gebied, dat wat compacter en toch ruiger is naar mijn mening. Wellicht komt dat ook doordat we maar een klein stukje liepen en vanuit de auto ervaar je een park anders.

Kollumeroord Boswachterpad

De wandeling die we maken start aan de parkeerplaats aan de Kwelderweg. De totale lengte is 10 kilometer. De informatie vind je op de website van Staatsbosbeheer. Je volgt paaltjes met knooppunten. Bij de parkeerplaats staat ook een informatiepaneel.

Het eerste deel geeft je direct een goed idee van het park, het gaat door een weids gebied. Een oneindige vlakte lijkt het wel!

Daarna duiken we het Zomerhuisbos in. Een mooi en afwisselend stukje, dat ruig aandoet. Hier spotten we Konikpaarden en Damherten. Het blijft toch wel speciaal om deze dieren in het wild tegen te komen.

Op zoek naar zeearenden!

In het Zomerhuisbos is een kleine heuvel waarbij je mooi uitzicht hebt over het gebied. Dit is de beste plek om de zeearenden, die hier leven, te spotten. Wij hebben geen geluk. We zien in de verte Schotse Hooglanders en andere vogels, maar niet de ‘vliegende deur’.

Het deel van de wandeling dat door het Diepsterbos gaat vond ik iets minder aantrekkelijk. Wij zijn hier van het pad afgegaan om een beetje door het bos te struinen over smalle paadjes. Dit roept direct het avontuurlijke gevoel op en maakt het een stuk leuker!

Het laatste deel van de wandeling gaat weer door meer open rietlandschap. Hier spotten we weer wat vogels.

Het pad is vrijwel steeds onverhard en modderig. Als het flink heeft geregend kan het wat lastig zijn.

Autoroute

Na het wandelen volgen we een autoroute die ik in de gids “Wadden” –Crossbill Guides, gevonden heb. De route gaat grofweg langs Dokkumer Nieuwe Zijlen, Zoutkamp, Lauwersoog, Anjum en Engwierum. Deze route kun je ook fietsen én is dan waarschijnlijk nog aantrekkelijker. Hier en daar kun je namelijk wel fietsen, maar mag je niet verder met de auto en word je omgeleid. De route is 46 kilometer lang.

We starten bij de Kwelderweg en rijden eerst richting de Kollumerwaard. Een gebied dat vergelijkbaar is als het gebied waar we net gewandeld hebben. Hier liggen twee vogelkijkhutten.

We rijden verder naar Zoutkamp. Hier kun je een ventweg nemen en naar een vogelkijkhut lopen. Die kijkt uit over het Jaap Deensgat. Een vogelspotter wijst ons hier op twee zeearenden. Ze vliegen erg ver weg, maar we hebben ze gezien! We zien nog meer vogels zoals de kleine plevier en verschillende eenden en ganzen.

De ventweg leidt je verder langs een uitkijktoren bij Vlinderbalg. Daarna kom je bij Nieuwe Robben en de Marnerwaard. Hier zijn veel bloemen te zien, iets later in het jaar. Er is veel recreatie hier, maar hier en daar zijn er ook ruige stukjes. 

De Waddenzee

Bij Lauwersoog rijden we de dam op naar de Bantpolder. Bij Anjum wijken we even van de route af om naar Paessens en Moddergat te rijden. Twee aantrekkelijke vissersdorpen achter de dijk. Hier kun je genieten van het uitzicht over de Waddenzee (let op het getij). Bij mooi weer zie je aan de overkant Schiermonnikoog en Engelsmanplaat.

Via Anjum en Ezumazijl rijden we terug. In dit deel zijn er ook weer vogelkijkschermen, maar die kun je niet zo makkelijk bereiken met de auto. Als we de dijk opklimmen zien we wel een mooi ruig gebied. Er rusten wel honderden ganzen!

Via Engwierum maken we het rondje af.  Het is een leuke gevarieerde route!