Nationaal Park Nieuw Land is letterlijk nieuw land, land dat er eerst niet was! Nationaal Park Nieuw Land is het jongste nationale parken in Nederland. Het bestaat uit de Oostvaardersplassen, de Lepelaarplassen én de Marker Wadden.

Nieuw Land is het laatste Nationale Park dat we voor onze Challenge 21 Nationale Parken bezoeken. Afgelopen jaar hebben we namelijk alle Nationale Parken bezocht! Wil je meer lezen over onze avonturen neem dan een kijkje hier.

Typisch Nationaal Park Nieuw Land

We hebben in het verleden de Oostvaardersplassen al bezocht. We hebben het boswachterspad Het Lange Pad toen gelopen. En we zijn eens mee geweest met een excursie van Staatsbosbeheer om de burlende herten te zien. De Oostvaardersplassen zijn dus bekend terrein. De overige delen van Nieuw Land kennen we echter niet.

Nieuw Land is een uitgestrekt gebied. Het bestaat uit enorme waterpartijen, moeras, bos en natte graslanden. Het nationale park ligt in Flevoland, het park heeft een interessante geschiedenis, want dit land is door de mens gevormd.

Inpolderen

Cornelis Lely kwam al in 1891 met het idee om de ZuiderZee in te polderen. Uiteindelijk werd in 1924 gestart met de Zuiderzeewerken. Eerst werden de dijken aangelegd; de Amsteldiepdijk en de Afsluitdijk, zo ontstond het IJsselmeer. Als eerste werd de Noordoost polder drooggelegd (1942) en later volgden de oostenlijke (1957) en zuidelijke polder (1968). De twaalfde provincie van Nederland was geboren!

Het gebied waar nu de Oostvaardersplassen liggen was eerst bedoeld als industriegebied. Daar was niet direct behoefte aan dus werden de plassen met rust gelaten. Zo ontstond een uitgestrekt gebied dat steeds aantrekkelijker werd voor allerlei (broedende) vogels. Later kwamen daar steeds meer verschillende dieren bij, zoals de vos.

Er zijn twee bezoekerscentra in de Oostvaardersplassen: Almere en Lelystad. Hier vertrekken allerlei routes, kun je een kijkje nemen door de verrekijkers, een hapje eten of een excursies regelen.

Lepelaarplassen

Daarnaast is er nog een bezoekerscentrum van het FlevoLandschap bij de Lepelaarplassen. De Lepelaarplassen liggen bij Almere. De Lepelaarplassen zijn ook al een natuurreservaat sinds de drooglegging. Hier broeden bijzondere vogels zoals de Zeearend. Je kunt een aantal aantrekkelijke wandelingen maken door het gebied.

De Marker Wadden zijn de jongste aanwinst van dit Nationale Park.  Met diverse veerdiensten kun je dit nieuwe stukje Nederland bezoeken. Er zijn vogelkijkhutten en een uitzichttoren. Een bezoek aan de Marker Wadden staat nog op ons wensenlijstje.

Mijn bescheiden mening….

We hebben het nationale park Nieuw Land al eerder bezocht, althans de Oostvaardersplassen. Deze keer hebben we een fietstocht gemaakt. Het moet een enorme vogelrijkdom en schitterende natuur herbergen. En toch….iedere keer als ik dit gebied bezoek valt het me wat tegen.

Natuurlijk ben ik enorm verwend omdat ik al veel mooie plekken gezien heb. Tijdens onze fietstocht hebben we echter geen enkel hert of Konikpaard gespot. Het is zo’n enorm uitgestrekt gebied dat een ontmoeting met wild vergelijkbaar is als het zoeken naar een speld in een hooiberg. Op een aantal plaatsen hebben we wel vogels kunnen observeren maar ander wild hebben we niet gezien.

Ik vind het jammer dat de fietstocht die wij rondom het gebied gemaakt hebben inderdaad alleen maar rondom gaat, je gaat vrijwel nergens echt het gebied in. Dat maakt dat je het gebied van een afstandje gade slaat maar minder echt ervaart.  De dag dat wij het park bezochten was het warm, maar ook bewolkt. Geen ideale dag, om alle pracht en praal van dit park op z’n best te ervaren, dus dat speelt ook mee.

We willen nog heel graag een keer naar de Marker Wadden en ik hoop dan toch een meer positieve ervaring te hebben. Want helaas  Nationaal Park Nieuw Land komt echt niet in mijn top vijf van mooiste parken van Nederland.

De route

We starten onze fietstocht bij het Buitencentrum Oostvaardersplassen bij Lelystad. Hier kun je de routepunten makkelijk oppikken.

Het eerste deel van de tocht gaat langs de Lage Vaart. We kruisen een aantal watertjes en worden omringd door enorme Berenklauwen. Die zijn hier echt een plaag!

Kotterbos

Dan rijden we door het Kotterbos. Een aantrekkelijk stukje van de Oostvaardersplassen. Een gevarieerd bos, waar je ook lekker kunt wandelen.

We komen langs Natuurbelevingscentrum Oostvaarders. Daar is het een drukte van belang omdat er een festival georganiseerd is met allerlei activiteiten. Dit natuurbelevingscentrum, ligt net als dat bij Lelystad, aantrekkelijk aan het water met mooi uitzicht over het gebied.

We rijden via het Oostrandpark Almere in. Ik ben mijn SD kaartje vergeten, dus we kopen er ééntje. Daarna rijden we via de Grote Vaartweg naar de Lepelaarplassen.

Vogels spotten

Bij de Lepelaarplassen parkeren we onze fietsen om een rondje te wandelen. We nemen een kijkje bij de observatiehut. Vogelaars vertellen ons dat de zeearend een nest heeft. De zeearenden voeden hun jong. Vol goede moed gaan we naar de hut. Helaas spotten we geen zeearend.

Het is er wel druk met andere vogels. We zien een broedende fuut, meerkoeten, een dodaars, een eider, twee boerenzwaluwen en wat verder weg een koppel aalscholvers.  Buiten de muggen, is het een prettige plek om de natuur gade te slaan!

Oostvaardersdijk

We rijden via de Oostvaardersdijk richting Lelystad. We hebben links van ons het Markermeer en rechts het uitzicht op de Oostvaardersplassen. Maar onze beleving wordt wel ietwat teniet gedaan door het lawaai van de auto’s die langs razen. Ook al fiets je op een apart fietspad het is toch jammer.

Hier en daar staan een groepje bankjes waar je de vogels goed kunt observeren. Hier zien we lepelaars en kluten.

Grote Praambult

Via de Knardijk komen we terug bij het buitencentrum. We hebben er zo’n 48 kilometer opzitten. Als we terugrijden stoppen we nog even bij de Grote Praambult, een observatieplek. Hier kom je op de fiets niet langs.  We spotten er Konikpaarden, een groep herten en runderen. Ze zitten er dus wel…..alleen niet als wij er fietsen!