Het grootste en natste Nationale Park in Nederland: Oosterschelde.  Een wereld van getijden en wind. We ontdekken verschillende wandelroutes. Een walhalla voor vogelaars. Nu zijn wij geen vogelaars, maar in dit gebied word je het vanzelf!

We bezoeken alle Nationale Parken in Nederland! Hier kun je meer lezen over de Biesbosch of over de Maasduinen.

Rijke historie

Op een aantal plaatsen wordt door middel van fotoschermen getoond welke dorpjes en gehuchten hier vroeger lagen, want dit landschap is altijd in beweging geweest. Het heeft een dramatische geschiedenis waarin het water zich steeds verder uitbreidde en de mensen die er woonden gedwongen werden om hun land op te geven, door bijvoorbeeld stormvloed.

Schelpenhoek

Eerst wandelen we bij Schelpenhoek. Dit is een gebied dat gevormd is tijdens de Watersnoodramp in 1953. Staatsbosbeheer heeft hier een korte wandeling uitgezet.

In dit gebied broeden en rusten veel kustvogels. Wanneer het eb is zie je ze eten zoeken of rusten op het zand.  Op veel plekken staan bordjes, bezoekers worden daar  dan niet toegelaten om de vogels zoveel mogelijk rust te gunnen. Wel zijn er op verschillende plaatsen uitkijktorens waarvandaan je ze kunt bekijken met je meegebrachte verrekijker.

Je wandelt om het water heen. Het eerste deel mogen honden los, het tweede deel is iets afwisselender. We vinden het geen spectaculaire wandeling en we zien weinig vogels. Pas bij de kust van de Oosterschelde (parkeerplaats) zien we meer vogels. Hier vlakbij is ook de uitkijktoren.

Informatie:

  • Start- en eindpunt: Schelpenhoek, parkeerplaats Stolpweg, Serooskerke
  • Lengte: 4 kilometer
  • Markering: paaltjes
  • Informatie: website Staatsbosbeheer

Flaauwershaven

Hier bevond zich vroeger een kleine gemeenschap en haven; Flaauwershaven. Nu zie je niets anders dan water. Het is een mooi gebied.

De inlagen, direct achter de eerste dijk bij de Oosterschelde, zijn natte moerasgebieden. Ze worden bij stormvloed gebruikt om overtollig water op te vangen. Dit gebeurt al jaren, dus de grond en het water is zout. Dit heeft gevolgen voor de planten en dieren die er leven. We zien er veel kustvogels.

Roze Zeekraal

De Salicornia, of Zeekraal is het gehele jaar groen, maar in september verandert het blad in felroze. De  Zeekraal is een zout tolerante plant, het groeit in de zoute moerassen achter de kust, maar ook op het strand of in mangrovegebied. Je kunt het eten en wordt ook wel zeeasperge genoemd.

Levenstrijd wandeling

Bij Zierikzee wandelen we een deel van de Levenstrijd wandeling. Dit deel heet Bruinvis. We parkeren de auto en klimmen de dijk op. We wandelen langs de Oosterschelde en hebben weids uitzicht over het water. Vandaag veel zeilbootjes want er staat een lekker windje.

Studio Bruinvis

Aan het eind van de pier, aan het havenhoofd staat Studio Bruinvis, een informatiepaneel met info over de bruinvissen die in de Oosterschelde leven én hier te spotten zijn. Je kunt een knop op het paneel indrukken om te horen of er Bruinvissen in de buurt zwemmen, het geluid wordt getransporteerd van de gele boei naar het paneel. Helaas horen we geen Bruinvissen, een volgende keer beter! Informatie over Studio Bruinvis vind je hier.

We wandelen verder richting de haven, waar we kleine Steenlopers ontdekken tussen de basaltblokken. Ze hebben het druk met zoeken naar voedsel.

De inlagen

Het tweede deel van de wandeling loopt langs de inlagen, hier ben je dichter bij de vele kustvogels, maar het pad blijft eromheen lopen. Alleen bij de kijkplaats loop je het gebied in.

We spotten veel verschillende vogels, zoals lepelaars, kleine zilverreiger, fuut.  Wulp en tureluur.  Groepen brandganzen trekken met veel lawaai over; ze gakken en fladderen met hun vleugels. Een prachtig gezicht!

Informatie:

  • Start- en eindpunt: Rondwandeling Levenstrijd, parkeren in Zierikzee of bij parkeerterrein
  • Lengte: Levenstrijdwandeling 9,7 km, Bruinvis route 4,5 km
  • Markering: volg de wandelknooppunten
  • Informatie: Bruinviswandeling op website NP Oosterschelde,  Levenstrijd wandeling op website Natuurmonumenten

We hebben een indruk gekregen van dit enorme nationale park, maar hebben besloten dat er nog meer valt te ontdekken. We komen hier dit komende jaar zeker nog eens terug!