De Sallandse Heuvelrug hebben we al vaker bezocht. Een nationaal park met flinke heuvels, prachtige bossen en mooie heidevelden. Een hernieuwde kennismaking!

Sallandse Heuvelrug is één van de 21 Nationale Parken van Nederland. We hebben ons tot doel gesteld om deze 21 parken het komende jaar te bezoeken. Hier kun je zien welke parken we al bezocht hebben!

Typisch …..Nationaal Park De Sallandse Heuvelrug

De Sallandse Heuvelrug hebben we al eerder bezocht. Zowel fietsend als wandelend hebben we dit park al eens verkend. Maar deze omgeving verveelt nooit. Het gebied doet buitenlands aan, met de heuvels en mooie uitzichten. Er zijn veel mogelijkheden om je te vermaken in dit park.

Vanaf het buitencentrum in Nijverdal, het natuurmuseum in Holtenberg of de informatieschuur Erve de Pas in Hellendoorn kun je een wandeling of fietstocht starten. Je kunt hier ook prachtig mountainbiken. Met die heuvels kun je je lol op!

In Twilhaar is de schaapskooi. De schapen vormen een belangrijke schakel in het natuurbehoud hier. Zij zorgen er voor dat de heide open blijft. Er leven bijzondere dieren in dit nationaal park, zoals de korhoen, de ringslang, de zandhagedis en de das. Dieren die je niet zomaar zult spotten.

Mijn bescheiden mening

Nationaal Park de Sallandse Heuvelrug heeft bij mij een speciaal plekje veroverd. Als klein meisje kwam ik hier al op bezoek omdat er familie woonde in Nijverdal. Ik herinner me nog hoe de hoge zandverstuivingen enorme indruk op me maakte. Ze waren reusachtig! Daarnaast vertelde het familielid me dat er regelmatig hertjes in de tuin liepen…..iets wat ik reuze spannend vond.

Het park is mooi omdat het zo anders dan anders is. Net als parken op de Veluwe en in Limburg zijn er veel hoogteverschillen en dat maakt het direct al een andere ervaring  om hier te wandelen of te fietsen. Je ziet de stuwwal al van verre en die maakt, ook nu nog, indruk. Er zijn fijne wandelingen te maken en we hebben ons goed vermaakt tijdens het fietsen.

De Sallandse Heuvelrug trekt wel veel bezoekers. Wij zijn hier op een frisse dag in mei en het is er behoorlijk rustig en stil, maar als het mooi weer is dit park druk. Dit maakt de natuurbeleving wel anders. Zoek dus een rustige ochtend uit, dan heb je het park voor jezelf!

Fietsen door de Sallandse Heuvelrug

We hebben een fietsroute samengesteld met Route.nl. Hierop staan al enkele fietsroutes, die heb ik gebruikt en aangepast. We zijn onze tocht gestart bij Bistro Oale Ste, in Nijverdal. Hier hebben we eerst gelunchd. De totale afstand van onze fietstocht is 34 kilometer.

Fietsen door de Sallandse Heuvelrug is hier en daar pittig, omdat je heuvels op gaat. Maar het voordeel is dat je er aan de andere kant ook weer afgaat. Het naar beneden fietsen is heerlijk! Niet helemaal zonder gevaar overigens, want als het druk is op het fietspad, tegenliggers of wandelaars dan moet je even goed opletten!

Het mooiste deel

Het deel van de route dat door het zuiden van het park gaat, bij de Holterberg en het deel dat we dwars door het park reden (tussen knooppunt 62 en 57) vond ik het leukste. Dit deel is landschappelijk gezien het meest aantrekkelijk! Mooie uitzichten!

Schapen

Aan het einde van de rit kwamen we de schaapskudde tegen. Hier zijn we even gestopt en hebben deze gezellige dieren op de gevoelige plaat gezet.