18 vierkante kilometer groot is dit prachtige Waddeneiland. Werelderfgoed sinds 2009 en Nationaal Park sinds 1989. 275.000 bezoekers per jaar….en wij zijn er nog nooit geweest. We zijn ontzettend nieuwsgierig naar dit Nationaal Park!
Nationaal Park Schiermonnikoog is één van de 21 Nationale Parken van Nederland. We hebben ons tot doel gesteld om deze 21 parken het komende jaar te bezoeken. Hier kun je zien welke parken we al bezocht hebben!
Over…Nationaal Park Schiermonnikoog
Dit piepkleine Nationale Park ligt ten noorden van Friesland en Groningen. Het is het laatste waddeneiland. Autoluw en met maar één dorpje, tevens Schiermonnikoog geheten en nog geen 1000 inwoners is het hier rustig te noemen. Dit is één van de belangrijke troeven van dit Nationale Park. Nergens hoor je omgevingsgeluiden als autowegen, vliegtuigen, machines. Heerlijk! Daarnaast leven er 300 soorten vogels en 500 soorten planten. Het is met recht een hotspot voor vogelspotters.
Het bezoekerscentrum is net vernieuwd en vind je in het centrum van het kleine dorpje. Hier vind je allerlei informatie over het eiland, de Waddenzee en over wandelingen en activiteiten. Je kunt richting de Westerplas aan de westkant van het eiland. Hier broeden vele vogels zoals aalscholvers en lepelaars. Je kunt naar de Kobbeduinen, een verruigd gebied aan de oostkant van het eiland. Je kunt het mooie dorpje met oude vissershuisjes ontdekken of je kunt naar het strand en de vuurtorens. Mogelijkheden genoeg!
Mijn bescheiden mening
Wij hebben een groot gedeelte van het eiland gezien door een route van zo’n 20 kilometer te fietsen. Deze route vind je op de website van de VVV. Wij hebben de route iets aangepast. Het eiland is zo klein en overzichtelijk, je kunt zelf makkelijk bepalen waar je heen wil.
Op de boot vanuit Lauwersoog ervaar je direct een heerlijk vakantiegevoel. Eenmaal op het eiland volgen we de witte fietspaden. Er zijn bijna geen autowegen en vrijwel geen verkeer. Dat is echt heel fijn als je wandelt of fietst. Het ontbreken van de geluiden die bij verkeer horen is ook prettig.
Naast dat er vrijwel geen verkeer is, zijn er ook vrijwel geen bordjes. Het Nationaal Park heeft hier bewust voor gekozen. De paaltjes en paddenstoelen die er staan, staan laag bij de grond. Zo verrommelen ze het landschap en uitzicht niet. Dan kun je denken is dat nou nodig… maar het biedt wel een mooier beeld en het is lekker rustig. Wat we dan wel weer misten was een Nationaal Park bord. Er staan een paar borden van het Werelderfgoed maar nergens een bord van het Nationaal Park. Dat vinden we jammer. Het lijkt wel alsof Schiermonnikoog er niet trots of blij mee is, een Nationaal Park te zijn! We hebben navraag gedaan bij het Bezoekerscentrum en ook daar gaven ze aan dat er geen bord is én dat dat ook niet nodig is.
We vonden Schiermonnikoog echt de moeite waard. Er hangt een fijne sfeer op het eiland. Er is genoeg te zien en te doen om je meerdere dagen te vermaken of juist te genieten van de rust. Maar één dag, zoals wij deden, is ook prima. Je krijgt een goede indruk van het eiland.
De route
We starten bij de veerhaven en fietsen naar het oosten naar de Oostenlijke Kwelders en Kobbeduinen. In dit gebied kun je flink struinen. Op het moment dat wij er zijn is het broedseizoen, dus we komen nog eens terug na juli, want dan mag het weer.
We maken een klein rondje naar de Kaap Willemsduin en hebben hiervandaan uitzicht op het gebied. Deze Kaap werd vroeger al gebruikt om schippers te waarschuwen. Er werd toen vuur onder gezet. We zien veel verschillende vogels zoals een fazant en hier en daar een haas.
Het strand
We fietsen verder naar het strand, het Oosterstrand, waar we heerlijk langs de vloedlijn wandelen. Dit is het breedste strand. Ondanks dat het zondagmiddag is en er best veel mensen op pad zijn, voelt het nergens druk aan. De wind in ons haar, de zoute lucht van de zee. Fijn! Daarna gaan we lunchen bij de strandtent Marlijn. Dit is echt vakantie!
De rode vuurtoren
Het beeld van de rode vuurtoren op Schiermonnikoog is beroemd. Deze vuurtoren is gebouwd in 1853 en nog steeds in functie. Hij ligt prachtig tussen de duinen.
Het beeld van de rode vuurtoren op Schiermonnikoog is beroemd. Deze vuurtoren is gebouwd in 1853 en nog steeds in functie. Hij ligt prachtig tussen de duinen.
Ronde door het bos
Na het bezoek aan de vuurtoren maken we een ommetje door het bos. We fietsen over heerlijke rustige paden en genieten van de mooie omgeving.
Westerplas
Bij de Westerplas zien we in eerste instantie niet veel van het water. Het fietspad ligt er een stukje vanaf. Bij de Vogelkijkhut zien we aalscholvers en lepelaars en diverse eenden, zoals de slobeend. Het is er druk, de vogels vliegen af en aan, ze zijn druk met hun nest.
Overnachtingsmogelijkheden
Na een kort bezoekje aan het dorp nemen we de veerboot terug naar Lauwersoog. De korte kennismaking smaakt naar meer! Je kunt hier prima de nacht doorbrengen. Er is een grote mooie camping in de duinen, Seedune of je kunt een huisje huren. Als we een volgende keer langer blijven zou ik ook graag gaan wadlopen of met een bootje de waddenzee opgaan. Nu zagen wij de zeehonden vanuit de veerboot al liggen op de zandbanken.
Deze keer zijn wij teruggegaan naar de camping It Dreamlân, in Kollumerpomp. Dit is een natuurkampeerterrein op ongeveer een kwartier rijden van de veerhaven. Een goede uitvalsplaats als je bijvoorbeeld ook het Nationaal Park Lauwersmeer wil bezoeken. Wil je meer weten over de accommodaties, kijk dan even op die pagina. Wil je meer weten over de bezoeken aan de overige Nationale Parken, klik dan door naar deze pagina.