Prachtige landgoederen met schitterend aangelegde tuinen gecombineerd met heidevelden, vennen, stuifduinen en heel veel bos. Dat is de Utrechtse Heuvelrug! Het tweede, na de Veluwe, grootste aaneengesloten bos in Nederland.

Nederland heeft 21 nationale parken. We hebben ons tot doel gesteld om al deze prachtige parken, binnen een jaar, te bezoeken. Van ieder bezoek maak ik een verslag met mooie foto’s. Wil je zien welke parken we al hebben bezocht? Neem dan hier een kijkje!

Typisch … Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug

Dit Nationale Park is een zandrug van zo’n 50 kilometer, ooit ontstaan in de IJstijd. De ‘bergen’ die de rug vormen, zijn niet zo hoog. De Amerongse berg is het hoogste punt met 68 meter, de Grebbeberg meet 52 meter. Het geeft wel aan dat er variatie in het landschap zit.

Er zijn heidevelden, stuifzanden, enkele vennen en heel veel bos. Daarnaast is dit landschap altijd aantrekkelijk geweest om te bewonen. Rijke heren en dames hebben in het verleden prachtige buitenhuizen laten bouwen en deze landgoederen maken onderdeel uit van het Nationale Park. Reeën, dassen en verschillende vogels zoals de zwarte specht voelen zich hier thuis.

Mijn bescheiden mening

We hebben al eerder gewandeld in dit Nationale Park, vorig jaar waren we in het mooie Leersumse Veld, deze keer gaan we naar De Kaapse Bossen en de Ruiterberg. Het is aangenaam wandelen, maar we vinden dit gebied niet heel indrukwekkend of speciaal.

Dit heeft ook te maken met de natuurbeleving, het is druk op de Utrechtse Heuvelrug. Dit hebben we opgelost door van de route af te wijken, maar het gevoel blijft wel een beetje bij ons hangen. Wanneer we er nog eens gaan wandelen ben ik wel benieuwd naar de omgeving van de Grebbeberg en de Amerongse Berg.

De wandelroute

We starten bij de parkeerplaats Het Doornse Gat, tussen Doorn en Leersum. Het is op dat moment nog redelijk rustig, we zien een aantal andere wandelaars en bij de speeltuin en afgraving in het Doornse Gat spelen een aantal kinderen. 

Er zijn verschillende wandelroutes uitgezet in dit deel van De Kaapse Bossen en de Ruiterberg.  We wandelen langs het Doornse Gat, een verrassend stukje omdat hier veel hoogteverschil is. De ‘Hoogtepunten Kaapse Bossen’- route is blauw, de Ruiterberg route is bruin. In eerste instantie volgen we een combinatie van die routes, maar al gauw merken we dat het daar juist druk is. We besluiten om zelf een alternatieve route te volgen. Zodra we er vanaf wijken is het heerlijk rustig op de paden.

Herfst

Het is volop herfst in de bossen. Veel bladeren zijn al gevallen, wat maakt dat we heerlijk door de bladeren kunnen struinen. Er zijn ook nog mooie kleuren aan de bomen te zien. Daarnaast zien we heel veel verschillende paddenstoelen.

We kunnen ons niet inhouden en proberen een aantal mooie plaatjes te schieten! Door gebruik te maken van de Obsentify-app leren we ook weer een aantal nieuwe soorten kennen. Er staan vliegenzwammen, sombere honingzwammen, grote sponszwammen en verschillende mycenasoorten. Die zijn zo fragiel!

Uitkijktoren De Kaap

De wandelroute gaat ook langs de uitkijktoren en wij komen via andere paden daar ook op uit. Hier is het helemaal druk! En het lijkt alsof niemand ooit van Corona gehoord heeft, mensen staan op de toren zonder mondkapjes of anderhalve meter afstand en ook in de buurt van de toren en op de trappen is het druk. Wij besluiten om het uitzicht over te slaan….

De Ruiterberg

We wandelen verder richting De Ruiterberg, hier is het rustiger dan in de Kaapse Bossen terwijl de omgeving minstens zo mooi is. Lange boslanen, afgewisseld met kleine, smalle paadjes. De buitenplaats is één van de typische landgoederen die je veel ziet op de Utrechtse Heuvelrug. Een strak aangelegde tuin contrasteert met het dichte woud eromheen. Het zonlicht valt zacht door de bomen….

Informatie

  • Start- en eindpunt: Parkeerplaats het Doornse Gat, Leersumsestraatweg tussen Doorn en Leersum, ook mogelijk om te starten bij Groene Entree Kaapse Bossen, in Doorn of  bij Sint Helenaheuvel
  • Lengte: De blauwe route ‘Hoogtepunten Kaapse Bossen’ is 9 km, de bruine route ‘De Ruiterberg’ is iets meer dan 5 kilometer, wij hebben een combinatie gewandeld van 12,5 kilometer en zijn van de route afgeweken. Er is ook een Trage Tocht mogelijk van 19 kilometer, deze start in Leersum.
  • Niveauverschil: praktisch nihil
  • Meer informatie: op de website van wandel.nl kun je info vinden over de blauwe en bruine route, op de website van Frankwandelt kun je info vinden over de Trage Tocht.