Het Nationaal Park Zuid-Kennemerland ligt tussen Zandvoort en IJmuiden aan de kust en biedt voor ieder wat wils. Je vindt er woeste duinen, prachtige duinmeren, weidse stranden en mooie landgoederen. Wist je dat het Nationaal Park al 25 jaar bestaat?

Nederland heeft 21 nationale parken. We hebben ons tot doel gesteld om al deze prachtige parken, binnen een jaar, te bezoeken. Van ieder bezoek maak ik een verslag met mooie foto’s. Wil je zien welke parken we al hebben bezocht? Neem dan hier een kijkje!

We hebben al eerder een bezoek gebracht aan het Nationale Park Zuid-Kennemerduinen. Een verslag van onze NS wandeling Santpoort Noord kun je hier vinden.

Typisch ….. Nationaal Park Zuid-Kennemerland

Dit nationaal park is een combinatie van woeste duinen en duingrasland aan de ene kant en landgoederen aan de andere kant. Daarnaast vind je ook nog een flinke strook strand met duinen aan de rand van het park. Hier kun je heerlijk uitwaaien en vind je bij IJmuiden één van de breedste stranden van Nederland.

In dit park vind je veel verschillende planten- en dierensoorten. Er lopen grote grazers als Schotse Hooglanders, Konikpaarden en damherten. Recent zijn er wisenten uitgezet. Er groeien weinig bomen, maar wel veel struiken zoals meidoorn, hondsroos en duindoorn. Het duingrasland is uniek in  Europa.

Het park is 3.800 hectare groot. Het is een gebied waar je heel goed en rustig kunt wandelen en fietsen. Maar waar je ook terecht kan met je paard of met je kinderen. Je kunt er zelfs zwemmen. Er zijn veel mogelijkheden. De grondlegger van het park is Jac. P. Thijsse, dit is één van de eerste natuurbeschermers van het land. Hij probeerde mensen op een positieve en met humor in contact te brengen met de natuur. Je kunt een wandel/fietstocht maken die je terugneemt in de tijd van Thijsse: de Thijsse Tour.

Er is een Bezoekerscentrum en Duincafé, De Kennemerduinen, hier vind je alle informatie, er is een winkel, een tentoonstelling en je kunt er lekker iets drinken of eten.

Mijn bescheiden mening

Ik ben als kind al vaak in dit gebied geweest, ik heb er goede herinneringen aan. Vorig jaar hebben we hier heerlijk gewandeld tijdens onze NS wandeltocht. Dit keer was ons bezoek kort, we maakten een strandwandeling tijdens storm Bella. Maar zelfs in de stromende regen en felle wind imponeert de mooie natuur van dit park. We komen zeker een keer terug met beter weer. Wie weet kunnen we dan wisenten spotten!

De route

We bezoeken het nationaal park tijdens storm Bella. Ik heb dus mijn Canon camera thuis gelaten en maak alleen enkele foto’s met mijn I-phone. We starten aan het strand en lopen in de stromende regen en harde wind. Gelukkig zijn we goed gekleed, we hebben een fijn regenjack en broek aangedaan.

De duinen in

Bij Kattendel wandelen we het duingebied in. We maken een ronde langs onder andere het Vogelmeer. Dit meer is door de mens gegraven, net als een aantal andere meren in het park. Inmiddels is het een aantrekkelijke plek voor een verschillende vogels.

Duinen en duingrasland

Verschillende duinen hebben bomen aan de top, maar er staan vooral struiken en gras hier. Het valt ons op hoe nat het gebied is. Heel anders dan vorig jaar toen we het park in een droge periode bezochten. Naast de meren, zien we overal plassen in het landschap. Een laarzenpad dat we tegenkomen is nu alleen geschikt voor lieslaarzen of een duikpak!

We volgen de rode, groene en blauwe paaltjes en komen uiteindelijk weer uit bij de parkeerplaats aan het strand.

Informatie

  • Start-en eindpunt: parkeerplaats aan het strand bij Bloemendaal aan Zee
  • Lengte: 5 kilometer via een eigengemaakte route langs onder andere het strand en het Vogelmeer
  • Markering: Je kunt verschillende routes volgen, de paaltjes zijn duidelijk. Daarnaast zijn er nog andere paden, gebruik hiervoor de kaart die je vindt op de website
  • Informatie: op de website van np-zuidkenemerland vind je veel info, daarnaast op websites van staatsbosbeheer en natuurmonumenten