Het Kustpad is het langste lange afstandspad dat ons land rijk is. Het bestaat uit vier delen en is in totaal 721 kilometer! Je wandelt langs de kust, door de duinen en geniet van ruige natuur met flink veel hoogteverschillen voor Nederlandse begrippen. Wij liepen twee etappes en het smaakte naar meer!

De foto’s bij deze pagina zijn van wat mindere kwaliteit omdat ze allemaal genomen zijn met mijn I-Phone en niet met mijn Canon spiegelreflex. Ze geven toch een redelijke indruk van het gebied.

De etappe Castricum – Egmond Binnen

De weersvoorspellingen beloven weinig goeds wanneer we op deze frisse februaridag onze wandelschoenen aantrekken. Veel regen en harde wind, maar deze elementen maken een wandeling aan de kust ook aantrekkelijk dus met goede moed op pad.

Rood-witte LAW aanduiding

We starten bij het station van Castricum, we pikken hier de etappe Wijk aan Zee – Egmond op, die in totaal 20,2 km is. Op de kaart van Wandelnet staat de verbinding goed aangegeven en we bevinden ons al snel op het Nederlands Kustpad dat met rood/witte streepjes aangeduid staat.

Overigens staan de aanduidingen niet overal even duidelijk op de paaltjes en stenen die we onderweg tegenkomen. We moeten goed opletten dat we geen paaltjes missen én regelmatig staan de streepjes maar aan één kant, zoals op het paaltje hier op de linkerfoto.

We bevinden ons al snel in een felle regenbui, maar dit mag de pret niet drukken. De omgeving is prachtig en al gauw schijnt het zonnetje weer. Heerlijk!

Schotse Hooglanders

Er lopen hier veel Schotse Hooglanders, eerst zien we de uitwerpselen maar al snel komt het tot een ontmoeting. Doodgemoedereerd wandelen ze langs wanneer wij zitten te lunchen op een bankje. Het blijven prachtige dieren!

We wandelen verder en genieten van de omgeving, het is een gevarieerd gebied. Bossen, duinen, veel hoogteverschil. Zelfs in de winter is het hier prachtig, hoe zou het er uitzien in het voorjaar?

Nat, natter, natst…

We zien veel plassen en vennen o.a bij het Albertdal, waar het pad mooi langsloopt. Sommige delen van het Kustpad loopt vooral over brede paden, maar er zijn ook leuke smalle paadjes. Hier komen we minder mensen tegen en wanen we ons alleen.

Ter hoogte van Rinnegom, nemen we het pad naar de Weg naar de Bleek. Na tien minuutjes staan we voor onze overnachtingsplek: Stayokay Egmond. Onderaan deze pagina vind je meer informatie over deze accommodatie.

Samenvatting:

Een leuke afwisselende wandeling. De aanduidingen zijn niet overal duidelijk, dus af en toe even opletten.

Informatie:

  • Start- en eindpunt: NS station Castricum, Stayokay Egmond, oorspronkelijke route start in Wijk aan Zee (20.2 km)
  • Afstand:14 kilometer
  • Bewegwijzering: rood/witte LAW aanduiding
  • Niveauverschil: nihil
  • Informatie en kaart: Duidelijke en uitgebreide informatie over iedere etappe vind je op de Wandelnet website.

Etappe Egmond aan Zee – Groet

Na onze overnachting en een lekker ontbijtje starten we fris en fruitig voor onze wandeling naar Groet. De weersvoorspelling viel gisteren ontzettend mee, er was veel regen voorspeld, maar op een paar buitjes na viel het mee….Vandaag ziet het er toch minder goed uit.

De wandeling van de Stayokay naar Egmond aan Zee gaat door een mooi afwisselend gebied. We staan al snel in het dorp. Hier doen we wat boodschappen voor de lunch om vervolgens naar het strand te lopen.

Jaepie en de vuurtoren

Bij de strandopgang zien we een beeld van een plaatselijke held; Jaepie. Deze schipper heeft, aan het begin van de 19de eeuw, 170 schipbreukelingen gered. Even verderop staat de vuurtoren van Egmond.

We wandelen het eerste deel langs het strand om de zilte zeelucht in te ademen en even uit te waaien. Al snel gaat het harder regenen en besluiten we via de duinen verder te lopen, zodat we iets meer beschutting hebben.

Pad door de duinen

We pikken de route op en wandelen verder door de duinen. We wandelen door een schitterend gebied, met veel niveauverschillen, kommetjes, ruige bomen die gevormd zijn door de elementen en vennetjes. Het pad is hier en daar smal, dan weer breed. Het is heel rustig. We komen vrijwel niemand tegen…maar dat kan ook aan het weer liggen. Het blijft namelijk gestaag doorregenen.

Schotse Hooglanders en een eenzaam paard…

Ook hier komen we Schotse Hooglanders tegen. Ze staan midden op het pad, dus wij maken een omtrekkende beweging door de bosjes om ze niet teveel te storen. Even later zien we een paard in de bosjes staan. Zo te zien is het een wild paard, maar we vinden het vreemd dat het helemaal alleen is. Paarden zijn toch kuddedieren?

Bergen aan Zee in zicht

Bergen aan Zee komt in zicht. Inmiddels zijn we drijfnat. Onze regenjacks zijn zo nat dat ze niet bestand meer zijn tegen de hoeveelheid regen en de onderlaag nu ook doorweekt is. Daarbij is de temperatuur laag, zodra we stoppen voor een warme kop thee, beginnen we het echt koud te krijgen.

In Bergen aan Zee stopt een buurtbus waarmee we naar Bergen kunnen. Al vinden we het erg jammer om de tocht af te breken, we besluiten dat het toch verstandig is om te stoppen. Nog 13 km verder lopen is niet slim. Jammer! We balen echt als we eenmaal in de bus zitten.

Naar Zaandam

Via Bergen en Alkmaar reizen we naar Zaandam. Hier hebben we een hotel geboekt. Misschien hadden we een voorgevoel, het is een hotel met Wellness faciliteiten, dus ’s middags warmen we op in de sauna en het stoombad. Heerlijk! Wil je meer weten over deze accommodatie lees dan verder onderaan de pagina.

Samenvatting:

Eveneens een schitterende etappe door prachtig duingebied. Nog meer afwisseling dan de etappe Castricum-Egmond! Leuke smalle paadjes langs mooie vennetjes.

Informatie:

  • Start- en eindpunt: Stayokay Egmond – Bergen aan Zee, oorspronkelijke route start in Egmond aan Zee en eindigt in Groet (20.7 km)
  • Afstand:11 kilometer
  • Bewegwijzering: rood/witte LAW aanduiding
  • Niveauverschil: nihil
  • Informatie en kaart: Duidelijke en uitgebreide informatie over iedere etappe vind je op de Wandelnet website.

Accommodatie

Stayokay Egmond

Een fijne plek om te overnachten wanneer je wil wandelen in de duinen of naar het strand wilt. Ideaal als je het Nederlands Kustpad loopt.

De kamers in deze Stayokay kosten €51 voor twee personen, met eigen badkamer en inclusief ontbijtbuffet. ’s Avonds kun je genieten van een dinerbuffet voor €17,50 p.p.Iedere dag staat er een ander buffet op het menu. In ons geval was het een hamburgerbuffet, met soep vooraf, salade en stokbrood, hamburgers, broodjes en frites. Er waren ook vegaburgers. En een toetje tot slot.

Inntel Hotel Zaandam

De tweede nacht sliepen we in Zaandam, ons plan was namelijk om de derde dag naar een museum in Amsterdam te gaan. Omdat het de derde dag prachtig weer was hebben we het plan gewijzigd en zijn we gaan wandelen bij Zandvoort. Voor het verslag van deze wandeling kun je hier verder lezen.

In Zaandam sliepen we in het Inntel Hotel. Geen goedkoop hotel, maar ze hebben een heerlijke wellness met zwembad, sauna en stoombad. Omdat we compleet verregend waren vonden wij dat op dat moment heel fijn. Een kamer kost hier €89, het ontbijt is er flink aan de prijs, maar er bevindt zich een Delifrance en AH in dezelfde straat.