New York…. een stad die al lang op ons wensenlijstje staat! New York… Hoe vaak hebben we Central Park, het Vrijheidsbeeld of de skyline niet voorbij zien komen in een film of tv serie? De gele taxi’s en de drukke subway gezien of de harde sirenes gehoord? En nu gaan we er echt heen! The big apple welcomes you!

Praktisch

We vliegen naar John F. Kennedy Airport en overnachten tijdens ons verblijf in Long Island City, Queens, in het Vetiver Hotel. Een prettig hotel, met vriendelijk personeel en ruime vier persoonskamers. Het ontbijt is lekker, maar een beetje behelpen door de kleine ruimte. Onze oudste zoon slaapt in een hostel in de buurt, Hotel Q4. In 15 á 20 minuten zijn we met de N of Q lijn in het centrum van de stad.

We hebben een weekkaart aangeschaft zodat we altijd gebruik kunnen maken van de subway die 24 uur per dag rijdt. De metro komt vrijwel overal, heeft expresslijnen en lijnen die overal stoppen en de stations zien er netjes uit. Er is op sommige stations kunst en vrijwel overal spelen bandjes. Een prima manier om jezelf van A naar B te brengen. Al is het huren van een fiets ook een goed idee.

Dit reisverhaal vertelt over de eerste keer dat we New York hebben bezocht. Je kunt hier klikken als je meer wilt weten over de tweede keer dat we New York bezochten. Waarin andere bezienswaardigheden zoals Harlem, One World Observatory en het 9/11 museum een rol spelen.

Times Square

Wanneer je op Times Square de metro uitstapt heb je direct het gevoel op een filmset te zijn beland. Indrukwekkend om hier te zijn. New York! Wauw! We zijn er echt.

Wolkenkrabbers, lichtreclames, taxi’s, limousines, gele schoolbussen, politiesirenes en een enorme mensenmassa. We kijken onze ogen uit en tegelijkertijd voelt het ook als bekend.

Bryant Park en Public Library

Bryant Park is een klein parkje, middenin de stad. Een groene oase, met frisse bomen en bloeiende tulpen. Er staan kraampjes met boeken van de bibliotheek die je mag lenen.

Onder Bryant Park liggen 9 miljoen boeken opgeslagen van de bibliotheek. De bibliotheek kan binnen 10 minuten een gevraagde titel leveren door middel van een ingenieus systeem met elektrische liften.

Het gebouw waarin de bibliotheek is gevestigd is in 1911 gebouwd. Op de eerste dag dat de bieb geopend werd kwamen er al 50.000 bezoekers en nu nog. Alleen al 1,8 miljoen New Yorkers hebben een lidmaatschapskaart. De collectie is uitgebreid, het is op twee na grootste bibliotheek ter wereld. Er zijn tientallen miljoenen boeken, op meer dan 140 km boekenplanken. Er hangt een fijne sfeer in het gebouw.

Gratis rondleiding bij Grand Central Station

We sluiten aan bij de gratis rondleiding door het Grand Central Station. Peter, onze gids, vertelt ons over de gebouwen in de buurt en hoe de omgeving door de jaren heen is veranderd.

Het station bestaat al 100 jaar. Hij laat ons de BigBen klok zien, de kathedraal-achtige ramen en gigantische kroonluchters. Hij is een vat vol interessante feitjes en vertelt enthousiast over ‘buildings tell us a story’, over ‘line, texture, colour and style’. We vervelen ons geen moment!

Fifth Avenue

De straat die van noord naar zuid over Manhattan loopt wordt in dit gebied alleen maar chiquer. Beroemde, dure modehuizen en St. Pauls Cathedral.

We brengen een bezoekje aan FAQ Schwartz, de grootste speelgoedwinkel ter wereld. Wat een walhalla! De 24 uurs Apple Store brengen we ook een bezoekje, het is eveneens de grootste ter wereld.

Empire State Building, een hoogtepunt!

Het Empire State Building werd in 1930 in slechts 410 dagen uit de grond gestampt om de andere, ook in Art-Deco stijl gebouwde wolkenkrabber het Chryslerbuilding, de loef af te steken. Per week werden er 4,5 verdieping aan stalen geraamte gebouwd. De naam komt van de bijnaam van de staat New York: Empire State.

Na de opening stonden de kantoren leeg en kreeg het gebouw de bijnaam ‘empty state building’. De jaren erna werden ze echter steeds populairder, omdat grond steeds duurder werd in het snelgroeiende New York.

Ieder jaar wordt er een wedstrijd gehouden: de Empire State Building Run Up, waarbij je zo snel mogelijk via de trappen naar de 86ste verdieping moet rennen.

Overweldigend uitzicht!

Wanneer wij ESB bezoeken, aan het einde van de dag, is het niet druk en we hoeven bijna niet te wachten. Alleen boven bij de 86ste verdieping, maar daar nemen we de trap en vermijden de drukte.

Het uitzicht is overweldigend! We blijven tot de zonsondergang en genieten met volle teugen. Jammer dat er nergens een bankje staat en je ook nergens mag zitten, maar dat uitzicht maakt veel, zo niet alles goed!

Staten Island

Met de gratis ferry gaan we naar Staten Island. In een half uurtje vaar je van downtown New York naar de overkant. Een fijn vaartochtje en je hebt schitterend uitzicht over de skyline van de stad, het Vrijheidsbeeld en Ellis Island (i.v.m. orkaan Sandy kunnen we deze bezienswaardigheden niet bezoeken).

Lower Manhattan, Nederlandse roots

Terug in Lower Manhattan wandelen we door de buurt waar Nederlandse roots liggen. Hier werd de Nederlandse nederzetting Nieuw Amsterdam in 1624 gesticht. Henry Hudson wilde hier graag een handelspost voor meel en bont. In 1664 werd de handelspost overgenomen door de Engelsen (in ruil voor Suriname).

Wall Street is genoemd naar de houten planken waarmee een horizontale muur om de handelspost heen stond (van 1653 – 1669) om het gespuis buiten te houden. We wandelen door de buurt en zien o.a. lans Fraunces Tavern, de herberg waar President Washington zijn overwinning vierde in 1783.

Op de Bowling Green werd vroeger in vee gehandeld. Er staat een beeld van een grote stier: Charging Bull, die ook symbool staat voor de stijgende beurs. Het parkje is het oudste park in New York, het lag vroeger naast Fort Amsterdam.

St. Paul’s Chapel

Een verrassend mooi kerkje is St. Paul’s Chapel. Uit 1766 en daarmee het oudste kerkje van New York. Het had een bijzondere rol in de dagen na de aanslag van 9/11. De expositie binnen geeft een goed beeld van de chaos en ontreddering die er heerste, maar ook de warmte en verbroedering. Het wordt allemaal op typisch Amerikaanse manier, met grote woorden, gebracht, maar het is ook wel mooi om te zien.

Eten bij Times Square

Van een rustig kerkje gaan we naar Times Square, over the top amusement! Wat een wereld van verschil. We eten bij de Irish Pub.

Struinen in een boekwinkel en wandelen over de Highline

The Strand, een beroemde tweedehandsboekwinkel met 29 km aan boeken is een bezoekje waard. Een waarschuwing is wel op zijn plaats want, als je zoals wij van lezen houdt, blijf je hier zeker langer hangen. Er zijn zo’n 3 miljoen boeken dus er is vast iets van je gading bij. Het is een hele fijne winkel.

Na een lekker hot dog lunch op Union Square wandelen we naar de High Line. Dit was een oud, ongebruikt luchtspoor voor goederentreinen maar is nu een promenade met een schitterend park op 20 meter hoogte.

Een heerlijke plek om rustig te slenteren, een boek te lezen of te genieten van de bloeiende bomen. Naast de prachtige tuinen kun je ook genieten van kunst, design en architectuur.

Genieten in Central Park

Een ander heerlijk park, dat bij een bezoek aan New York niet mag ontbreken is Central Park. Het is in 1873 geopend, de omgeving was toen nog nauwelijks bebouwd. Het Central Park doet heel natuurlijk aan, maar alles is ooit aangelegd.

De kasteeltuinen in Engeland hebben als voorbeeld gediend en dat zie je overal terug. Prachtige lanen, mooie bloemperken en schitterende waterpartijen. Het verschil is dat dit park vooral voor het volk bedoeld was.

Er is veel te doen in het park. Er zijn sportterreinen (honkbal, beachbal etc.), ontelbare speeltuintjes, een dierentuin en schaatsbaan. Maar ook musea en veel beelden en andere gebouwen. De Dairy fungeert als informatiecentrum. Hier kon je vroeger melk halen voor je kinderen maar ook spelletjes lenen.

Langs de brede lanen zie je veel paardenkoetsen. Toeristen zijn bereid zich blauw te betalen voor een ritje. Wij laten dat graag aan ons voorbij gaan.

We nemen plaats op een bank of in het gras en lezen een boek (net gekocht bij de Strand boekhandel). We laten alles lekker over ons heen komen en nemen de tijd om de sfeer te proeven. Heerlijk om mensen te kijken: fietsers, skaters, hardlopers, gezinnen met kinderen. Er is genoeg te zien!

Ellen’s Stardust Diner en Rockefeller Center

Je kunt overal gaan eten in New York en alle keukens zijn vertegenwoordigd. Wij gingen eten bij Ellen’s Stardust Diner. Een leuke tent in de buurt van Times Square. Hier vertolkt het personeel tijdens het eten allerlei musical- en filmhits. En het eten is ook nog prima!

Later op de avond, als het eenmaal donker is, gaan we naar het Rockefeller Center om Top of the Rock te bezoeken. In de lift krijg je verrassende licht en geluidseffecten, eenmaal boven kun je genieten van het uitzicht. Het is zeker niet het hoogste uitzicht maar vanuit het Rockefeller Center kun je wel de skyline naar het zuiden zien, inclusief het Empire State Building. Je kunt hier klikken als je meer wilt weten over onze ervaringen bij het One World Observatory.

9/11 memorial

Op Ground Zero, de plaats waar de Twin Towers stonden, bevindt zich het 9/11 Memorial. One World Trade Center heeft op het moment dat wij in New York zijn het hoogste punt bereikt maar is nog niet af.

Er zijn twee grote bassins op de plaats waar de twee torens stonden. Rondom zijn op bronzen platen de namen van de slachtoffers gegraveerd. Het is indrukwekkend om al die namen te zien en het ruisende water te horen.

De Survivor Tree staat naast de bassins. Deze boom is na de aanslagen teruggevonden en bij de opening van het Memorial teruggeplaatst. Het museum is op het moment van ons bezoek nog niet open. Als je hierover meer wilt lezen kun je hier klikken, want het museum hebben we bij ons tweede bezoek wel bezocht.

New York per fiets

Een aantal jaren geleden waren de enige fietsers in New York de fietskoeriers die halsbrekende toeren uithaalden tussen het drukke verkeer. Nu liggen er prachtige groene zones met fietspaden en wordt er steeds meer rekening gehouden met fietsers. Natuurlijk moet je in iedere grote stad goed opletten, maar fietsen in New York is prima te doen en geeft je weer een hele andere kijk op de stad. Je kunt fietsen huren via Citibike.

Wij starten bij Battery Park en fietsen door Downtown naar de Brooklyn Bridge. De brug is druk en je deelt het pad met ontelbare toeristen. Eenmaal voorbij de eerste pijler is het wat rustiger.

Eenmaal in Brooklyn fiets je door heerlijke rustige straten met prachtige huizen en bomen. Hier kun je lekker aan het water genieten van de skyline aan de overkant.

In Brooklyn kun je naar Manhattan Bridge fietsen en via deze brug terug naar Manhattan. Dan kom je in de Chinese buurt terecht; je ziet het, je hoort het en je ruikt het. Vervolgens fiets je via Little Italy naar Soho.

Soho – South of Houston Street

Een goed opgeknapte buurt met mooie straten en huizen. Leuke winkels en hippe eettentjes. Dit was vroeger een buurt met fabrieken en opslagplaatsen. In de jaren ’70 werden deze gesloten en kunstenaars namen hun intrek.

In de jaren ’80 echter volgden jaren van verpaupering, maar in de jaren ’90 krabbelde deze wijk op en werd hip en trendy. Greene-, Broome- en Princestreet zijn de mooiste straten.

Aan de westkant van Manhattan is een mooi fietspad aangelegd langs het water. Hier vind je een luxe appartementencomplex, parkjes en een haventje.

Shoppen in de regen

Regen in New York. Na een hele week schitterend weer, vallen vandaag enkele heftige buien. De stad verandert er direct door. De mensen gedragen zich anders, stugger. Overal paraplu’s, gigantische plassen waar het verkeer zonder pardon doorheen raast en toeterende auto’s. De subway is overvol en de stoom komt uit de putten. Dit is ook New York.

We winkelen rond Herald Square bij Macy’s, Levi’s, Old Navy en Gap. We scoren een aantal leuke koopjes. Zo gaan we, met iets meer bagagekilo’s, terug naar Nederland.