Wat neem je wel mee en wat blijft thuis? Hoe zorg je ervoor dat het gewicht van je backpack acceptabel blijft?

Hieronder geef ik je een aantal algemene tips, die handig zijn tijdens een meerdaagse trektocht.Daarnaast geef ik je een paklijst, waarin alles is opgenomen voor een trektocht en/of kampeervakantie.

Later zal hier ook nog een paklijst volgen met daarin opgenomen het gewicht van ieder item.

Algemene tips:

  • Streef ernaar dat het gewicht van de drie belangrijkste items van je bepakking (rugzak-tent-slaapzak/matje) onder de drie kilo blijft. Ons is dit nog niet helemaal gelukt, maar we zijn goed op weg. Zo hebben we ieder een matje van 465 gram, een slaapzak van 1100 gram en samen een tent van 1,7 kg. Onze rugzakken wegen echter 2,1 kg en 2,7 kg dus we zijn er nog niet…
  • Als alles om gewicht gaat en je gaat vliegen dan wordt het lastig. Je wilt je rugzak veilig vervoeren en geen vliegtuigzak gebruiken. Want een vliegtuigzak is zwaar. We gebruiken hiervoor de standaard regenhoes van de rugzak, een extra (oude) regenhoes en twee spanbandjes. De ene regenhoes gaat aan de voorkant over de rugzak, de andere regenhoes over de achterkant (plus een deel over de voorkant) en vervolgens gaan de bandjes eromheen. We hebben dit al meerdere keren gedaan en het werkt prima! En een regenhoes is echt heel licht!
  • Minder kleding, toiletartikelen, ehbo: Beperk de hoeveelheid extra kleding die je meeneemt. Zorg er wel voor dat je ’s nachts of als je stopt met wandelen iets droogs aan kunt doen. Dus thermoshirt en thermobroek, maar een extra set is niet nodig. Zo kun je ook beperken op toiletartikelen en ehbo. Neem alleen het hoognodige mee!
  • Een zeem: een zeem? ja een zeem! Een zeem weegt bijna niks maar komt na een regenbui erg goed van pas. Je kunt er je tentzeil mee droogmaken, heel fijn als er na een heftige storm plassen op staan… en daarna hang je ‘m aan je rugzak en is ie zo weer droog.
  • Een insla- haring: haringen inslaan in rotsige bodem, het valt niet mee. Binnen de kortste keren sla je een haring kapot. Zonde! Neem één insla- haring mee, een zware rotspin waarmee je voor slaat. Heb je eenmaal de juiste plek voor je definitieve tentharing te pakken, dan vervang je de insla-haring voor de tentharing. Een kind kan de was doen!
  • Dagzakjes voeding: Tijdens een trektocht maak ik ’s morgens het eten voor die dag klaar. In een ziplockzakje stop ik de lunch, het beleg, koffie/thee, tussendoortjes zoals trailmix. Dit ziplockzakje zit op een makkelijk toegankelijke plaats zodat we er snel bij kunnen.
  • Oude sok: In warme gebieden wordt het water in je bidon of fles snel warm. Doop een oude sok ook in het water wanneer je water tapt en doe de bidon in de oude sok. Vervolgens hang je de fles buiten op je rugzak. Het water blijft heerlijk koel.
  • Kamferspiritus. Niet zozeer een inpaktip maar een voorbereidingstip. Spray of smeer je voeten een aantal weken voor de trektocht in met kamferspiritus. In kamferspiritus zit alcohol en 10% kamfer. Het zorgt ervoor dat de bovenste laag van je voeten uitdroogt en sterker wordt. Het helpt erg goed tegen blaren! Een flesje, 120 ml, kost € 1,99 bij de drogist, je kunt ook een spray van careplus kopen, die kost € 4,99 voor 60 ml.
  • Meer tips volgen binnenkort!

Paklijst

Winterwandelen

Wat doe je aan tijdens het winterwandelen? Een skibroek is al snel te warm.

Wij kiezen voor het drie laagjes systeem:

  • Onderlaag: thermobroek en thermoshirt, bijvoorbeeld van Icebreaker Oasis 200
  • Tussenlaag: een G1000 broek van Fjällräven, een vest zoals Fjällräven Wool Hoodie of Arc’teryx Atom
  • Bovenlaag: een hardshell of winterjack

We gebruiken onze bergwandelschoenen, in mijn geval de Lowa Lady Light GTX. Deze zijn waterdicht, een must in de sneeuw. Daarnaast gebruiken we gamashen om de sneeuw tegen te houden.

Uiteraard gebruiken we ook handschoen, een winterbuff en een muts.