Inmiddels zijn er ontzettend veel podcasts te beluisteren over wandelen, avontuurlijk leven en interessante plekken in Nederland of daarbuiten. Maar welke podcast past bij jou? Hieronder geef ik je een aantal interessante tips van leuke podcasts. Vijf Nederlandstalig en zeven Engelse. Veel luisterplezier!

Ben je niet zo dol op podcasts en lees je liever een boek. Klik hier om mijn boekentips te lezen.

Podcast Puur Natuur

Een Nederlandstalige podcast van Natuurmonumenten waarbij één van de gebieden van deze organisatie wordt bezocht. Soms in het bijzijn van een boswachter of een boer,  soms in het gezelschap van een bekende Nederlander zoals journalist Twan Huys. Ze beantwoorden vragen en vertellen met passie over hun vak. Het zijn afwisselende podcasts van ongeveer 30 tot 40 minuten. Het leuke is dat er aandacht is voor de verschillende natuurgebieden en voor het verhaal van de bezoeker.  Iedere twee weken is er een nieuwe aflevering.

Klik hier om een aflevering van de podcast Puur Natuur te beluisteren.

Vroege Vogels in 30 minuten

De hoogtepunten van de radio-uitzending Vroege Vogels samengevat in een halfuurtje. Afwisselende korte items, uiteraard over vogels maar over zoveel meer! Korte gesprekken over allerlei onderwerpen, een column van Dolf Jansen, onderzoek naar egels en Ruben Hein over het geluid van pinguïns op Antarctica.

Luister hier naar de podcast Vroege Vogels in 30 minuten.

De Buitendienst en Verborgen Verhalen

Twee podcasts van de ANWB. Nu denk je misschien ‘Huh, de ANBW?, dat is meer iets voor mijn oma die met haar elektrische Stella door de natuur sjeest’. Maar niets is minder waar.

In de Buitendienst bezoek je iedere keer een ander mooi natuurgebied zoals de Weerribben of de Veluwe. Als je naar een aflevering luistert waan je jezelf in dat gebied, met alle geluiden van vogels, insecten of een kraaiende haan. Het is heel rustgevend, als prettig behangetje  op de achtergrond als je iets anders moet doen. Studeren of werken bijvoorbeeld. Iedere aflevering duurt een uur.

Benieuwd naar het rustgevende geluid van een natuurgebied? Luister hier naar een aflevering van de Buitendienst.

In Verborgen Verhalen verdiept maker Pascal van Hulst zich in plekken in Nederland waarover een geheimzinnig verhaal rond gaat. Vreemde natuurverschijnselen, mysterieuze verhalen over bepaalde plekken, waar iedereen van gehoord heeft maar niemand echt weet hoe het zit. Wat is er waar van het verhaal?  Iedere twee weken een nieuwe aflevering.

Luister hier naar een aflevering van Verborgen Verhalen.

Reisgenoten

Een Nederlandse podcast gemaakt door Daisy Scholte en Niels de Jager. Zij zijn twee backpackers die je van alles vertellen over hun eigen avonturen, waaronder een wereldreis. Daarnaast is er ruimte voor interviews en delen ze tips.

De bestemmingen die aan bod komen zijn heel divers, van Bangladesh tot Servië en van Taiwan tot Roemenië. Niet allemaal even voor de hand liggend en daarom ook nog leuk om te luisteren als je al wat meer bestemmingen hebt bereisd. Het zijn prettige gesprekken die makkelijk weg luisteren. Iedere aflevering duurt ongeveer een uurtje en er zijn inmiddels 26 afleveringen. Klik hier om naar een aflevering te luisteren.

The Dirtbag Diaries

Een enorme hoeveelheid mooie verhalen over wandelen, klimmen, kayaken, skiën…. Noem een outdoor sport en je kunt er een verhaal over vinden in The Dirtbag Diaries. Veel variëteit en aangenaam luistervoer. De Dirtbag Diaries bestaan inmiddels 13 jaar, ze hebben een eigen website en maken per seizoen 24 afleveringen met verhalen van en over andere outdoor enthousiastelingen. Er is voor ieder wat wils dus scroll door hun afleveringen en start hier met luisteren.

BBC Earth Podcast

Een heerlijke, Engelse podcast over de wereld waarin we leven. Met de kwaliteit die je van de BBC gewend bent. Over natuur, wetenschap met verhalen over prachtige landschappen, bijzondere wezens. Inmiddels zijn er al drie series, van ieder 8 afleveringen gemaakt. Een aflevering duurt een half uur. Afleveringen gaan over uiteenlopende onderwerpen, zoals over bijzondere dieren, behind the scenes bij een BBC natuurserie, hoe het is om in het oog van de storm te zitten en over de filosofische vraag ‘kan iets voor altijd bestaan?’.  Zoals ze zelf aangeven ‘Close your eyes and open your ears’ en reis mee.

Ben je benieuwd naar die typische Engelse BBC podcast? Klik hier om een aflevering te luisteren.

The Doorstep Mile Podcast

Deze podcast kost je iedere keer maar een paar minuten en stimuleert je om een avontuurlijker leven te leiden. Alastair Humphreys heeft onder andere vier jaar over de wereld gefietst, de Oceaan over geroeid en door India gelopen. Hij wéét wat het is om het avontuur aan te gaan. Hij schreef daar verschillende boeken over.

Enkele jaren geleden schreef hij ook Micro Adventures, over avonturen dicht bij huis. Deze podcast heeft hier zijdelings mee te maken, avontuurlijker leven zit hem namelijk in de mindset. Het zijn hele kleine dingen die je iedere dag kunt ondernemen. Hij nodigt je uit om nieuwe methodes uit te proberen, ideeën en ervaringen op te doen. Deze podcast is geen vat vol tips, meer een zelfhulp boek. Want je moet zelf de stap zetten om naar buiten te gaan, om te ontdekken. Alastair daagt je uit!

Luister hier naar The Doorstep Mile.

Living Adventurously Podcast

Een andere podcast van Alastair Humphreys! Ik ben fan, maar dat wist je al. Hij heeft een podcast gemaakt waarin hij in iedere aflevering iemand uit zijn directe omgeving vraagt wat het voor hen betekent om avontuurlijker te leven. Want, zo zegt Alastair zelf, dit betekent voor iedereen iets anders.

Hij is op zijn fiets gestapt, zijn eigen avontuur,  en doorkruist Yorkshire, op zoek naar interessante verhalen. Vrijwel alle mensen die hij spreekt hebben een duidelijke ‘outdoor’ kant, ze klimmen, ze zwemmen, ze wandelen… maar hebben daarnaast ook nog een baan. Hoe combineren ze dat? Welke keuzes maken ze en hoe staan ze in het leven? Iedere podcast duurt ongeveer een half uur. Benieuwd? Luister hier naar één van de 58 afleveringen.

The Training for Trekking Podcast

Een Engelstalige podcast waarmee wandelaars, trekkers en bergwandelaars zich kunnen voorbereiden op al hun avonturen. Rowan  Smith, een Australiër, interviewt specialisten en coaches over trainingsschema’s, diëten, rugpijn en materiaal dat je kunt gebruiken tijdens je trainingssessies. De podcasts variëren enorm in tijd, soms 8  minuten, soms meer dan een uur, afhankelijk van het onderwerp.

Er zijn veel episodes te beluisteren, de podcast wordt meerdere keren per week uitgezonden. Probeer hier een aflevering.

The first 40 miles

Een Engelstalige podcast voor de beginnende wandelaar. Heb je een partner die volop ervaring heeft met thru hikes en word jij lichtelijk onzeker wanneer hij praat over spanbandjes, karabijnhaken en brandertjes, dan is het goed om te luisteren naar deze podcast.

Deze podcast is gestart in 2014 (en gestopt in 2018)  en iedere aflevering duurt ongeveer 30  minuten. Het is een leuke, afwisselende podcast met afleveringen over essentiële zaken in je uitrusting, hoe je je  rugzak licht houdt en waarom je vooral een schroevendraaier mee brengt (of juist niet). De makers zijn Heather en Josh Legler, een enthousiast Amerikaans stel dat je in een halfuurtje een ‘expert’ maakt, zodat je je nieuwe wandeltocht alvast kan plannen!

Misschien is deze podcast iets voor jou? Probeer hier een aflevering.

Hike Explore, Wander, Live

Een Engelstalige podcast gemaakt door Lori Prima, ook verantwoordelijk voor het magazine Hike. Het is een podcast voor en door wandelaars. De liefde voor lopen staat centraal. Lori interviewt mede wandelaars en gaat in op hun voorbereiding, uitrusting en ervaringen. Zowel beginnende als gevorderde avonturiers zullen hiervan genieten. Gemiddelde aflevering duurt 25 tot 45 minuten en gaat over één van de prachtige trails in Amerika.

Lori heeft een fijne stem om naar te luisteren, klik hier om een aflevering te luisteren.