Na meerdere bezoekjes aan het westen van Amerika, gaan we deze keer naar het oosten. De aanleiding voor ons bezoek is de stage van onze oudste zoon, in New York City. We ontdekken graag de oostelijke highlights van dit immense land en maken een interessante roadtrip.

De route:

We bezoeken New York en Boston, gaan dan naar Acadia NP in het noordwesten, rijden via de White Mountains naar de Niagarawatervallen en zakken dan af naar het zuiden naar Allegheny NF en Shenadoah NP. We eindigen deze trip in Washington.

Weerzien in New York City

Het is ons tweede bezoek aan New York. Omdat we onze zoon hier zien, is dit toch anders dan ons eerste bezoek twee jaar geleden. We hebben een hotel geboekt om onze trip relaxed te kunnen beginnen. Na aankomst op Newark Airport nemen we de bus en trein naar Penn Station, hiervandaan wandelen we naar ons hotel.

We zijn moe en hebben zin om te slapen, maar om zo snel mogelijk van onze jetlag af te komen gaan we op pad! We wandelen naar Central Park, hier ontmoeten we onze zoon.

Na een prettig weerzien gaan we met gehuurde fietsen van CitiBike naar zijn huis in de 46ste straat in de leuke Hell’s Kitchenbuurt. We eten een pizza op zijn dak. Het uitzicht is gaaf met de zonsondergang over deze immense stad! Wauw!

Harlem

Na een lekker ontbijtje vertrekken met de metro naar Harlem, een buurt die we bij ons eerdere bezoek nog niet hebben ontdekt. Er staan nog koloniale huizen. In de witte villa uit 1776 heeft George Washington gewoond. We dwalen door de wijk.

De sfeer is hier heel anders dan in Manhattan. Rauw aan de ene kant, met graffiti en ijzeren roosters voor de winkelruiten, maar ook rustig en sfeervol met prachtige straten vol bomen.

We gaan naar Union Square om bij Rei (outdoorwinkel) gas te kopen voor onze kampeertrip. Daarna op de fiets terug naar RTL4 waar onze zoon stage loopt. Hier worden we hartelijk ontvangen en krijgen we een leuke rondleiding.

Fietsen naar Williamsburg en Brooklyn

Na een bezoekje aan de rommelmarkt in Hell’s Kitchen gaan we samen met onze zoon op de fiets naar Williamsburg. Dit is een hippe wijk met cafés en winkeltjes. Daarna fietsen we door naar Brooklyn, waar we lunchen aan de East River met uitzicht op Manhattan.

One World Observatory

Het One World Trade Center was bij ons vorige bezoek nog niet klaar, nu is de 541 meter hoge toren helemaal af en kunnen we een bezoekje brengen.

We worden met een supersnelle lift met speciale effecten naar boven gebracht. Daar wordt de spanning nog eens extra opgevoerd voordat we van het schitterende uitzicht kunnen genieten. We kunnen naar alle kanten kijken, maar de Manhattan-zijde is het populairste. Tegen zonsondergang is het licht prachtig!

9/11 museum

Na een shopochtendje gaan we naar het 9/11 museum. Een enorm groot en indrukwekkend museum. We zien overblijfselen uit de torens, de trap waarover overlevenden zijn gelopen en uitgebrande brandweerwagens die dienst deden. Een mooi kunstwerk waarbij verschillende tinten blauw staan voor alle slachtoffers.

In een aantal zalen een zeer uitgebreide collectie met indrukwekkende beelden, foto’s, verhalen en anekdotes. Alle aspecten van de aanslagen worden belicht. In een aparte ruimte wordt ieder slachtoffer herdacht. We zijn er een beetje stil van.

Naar Boston

Na ons bezoek aan New York gaan we met de trein naar Boston. De Amtrak vertrekt vanaf Penn Station en in 3 1/2 uur zijn we in Boston. Hier halen we de huurauto op van het vliegveld en daarna rijden we naar Harold Parker State Park. Hier ligt een grote camping middenin een heerlijk rustig bos. Voor $18 hebben we het rijk alleen!

De volgende ochtend gaan we met de commutertrein vanaf Reading naar Boston North Station. Een ritje van een halfuur. In Boston blijkt ook een fietssysteem te zijn, dus we huren snel een fiets waarmee we de stad onveilig maken.

We fietsen langs de Italiaanse buurt, het oudste particuliere huis (Paul Revere House) en het centrum. Hier vervolgen we onze route te voet langs de belangrijkste gebouwen. Hierbij volgen we de Freedom Trail, een leuke route langs de highlights in de stad.

Europese sfeer

Boston doet in vergelijking met New York, bijna dorps aan. De stad heeft een Europese sfeer, de sfeer is fijn en alles ligt op loopafstand.

In Quincy market, een oude overdekte markt zitten allerlei eettentjes. Hier lunchen we met een overheerlijke pizza. We wandelen verder langs Old State House en pakken daarna de fiets om Beacon Hill te ontdekken. Dit is een mooie wijk met oude bakstenen gebouwen, smalle straatjes en prachtige pleintjes.

Langs de haven zijn de pakhuizen verbouwd tot appartementen en liggen luxe jachten aan de kade.

Naar Acadia National Park

De volgende dag rijden we vrijwel de hele dag. Aan het einde van de dag komen we aan in Acadia National Park: 300 vierkante kilometer ruige granietrotsen, groene bossen en kleine dorpjes. We kamperen in Bass Harbor, aan de rustige kant van Mount Desert Island.

De volgende dag is het druilerig en somber weer. We rijden via de Park Loop Road, pakken de hoogtepunten mee en bezoeken het Visitor Center.

De vuurtoren van Bass Harbor

Vlakbij onze camping ligt de beroemde vuurtoren van Bass Harbor. Hier zien we de volgende dag een prachtige zonsondergang. Een plaatje!

Beehive Trail

De volgende ochtend wandelen we de Beehive Trail, een korte (1,4 mijl) afwisselende wandeling via ijzeren tredes naar een uitzichtpunt. Het is een leuke wandeling en het uitzicht over de Atlantische Oceaan en Acadia NP is prachtig. Terug lopen we via the Bowl, een meertje waar we lekker lunchen en de vele kikkers observeren.

Sand Beach

Het is een warme dag en we hebben zin in een frisse duik. Dat kan aan deze rotsige kust eigenlijk alleen bij Sand Beach. De zee is altijd koud hier, nu zo’n 13 graden, maar Joost durft het toch aan. Stoer hoor!

’s Avonds gaan we naar Cadillac Mountain en genieten van het uitzicht. Vervolgens koken we en eten we ergens langs de kust.

De White Mountains

De volgende ochtend rijden we, in een halve dag, naar de White Mountains. Via Kancamagus Highway rijden we naar Franconia Notch. Een mooi gebied. De camping is echter vrij druk, we besluiten door te rijden naar Sugarloaf Campground waar we onze tent op een rustig plekje kunnen zetten.

De volgende ochtend doen we eerst boodschappen. Daarna wandelen we naar het uitzichtpunt over de vallei en Arethusa Falls. Op de terugweg zien we onze eerste zwarte beer.

Fiver Finger Lakes en Buttermilk State Park

De Fiver Finger Lakes is een merengebied waar in de ijstijd veel gletsjers waren. Je ziet hier dus nog veel gorges en watervallen. We overnachten in Filmore Glen State Park (beetje saaie camping) en maken in Buttermilk State Park een leuke wandeling langs één van de gorges.

Niagara Watervallen

De volgende ochtend parkeren we de auto gratis in het Niagara Falls State Park. Daarna lopen we naar de American Falls. De hoeveelheid water is immens en maakt veel indruk! Van alle kanten lijkt het te stromen.

Via de Rainbow Bridge wandelen we naar de Canadese kant waar we een tochtje maken met de Hornblower. Iedereen krijgt een roze poncho aan; lachwekkend … het zal toch wel meevallen?! Nou het valt niet mee! Doorweekt zijn we, maar het is ontzettend gaaf!

De Canadese kant is echt de moeite waard, hier zie je de watervallen nog beter dan van de andere kant. Indrukwekkend hoor!

Aan Canadese zijde is van alles te doen. Je kunt er meerdere attracties bezoeken, eten, naar de film enzovoort. Aan het einde van de middag wandelen we terug naar de Rainbow Bridge. Helaas moeten we anderhalf uur wachten in de brandende zon voor we de grens terug over mogen. Beetje jammer!

Niagarawatervallen in de avond

We rijden naar een plaatsje in de buurt om een hapje te gaan eten en stuiten op een tentoonstelling van klassieke auto’s. Leuk!

’s Avonds rijden we nog even terug naar de Niagara Falls, want dan worden ze spectaculair verlicht.

Allegheny National Forest

Het zoeken naar een camping in het Allegheny NF de volgende dag verloopt niet helemaal zoals we willen. Willow Bay campground heeft nog maar één plekje en dat plekje bevalt ons niet (te donker).

Uiteindelijk staan we op Tracy Ridge Campground. We maken een leuke wandeling, de Morrison Trail (5,8 mijl) door Rattle Snake gebied. Ondanks alle waarschuwingen vooraf zien we alleen vlinders en insecten…

Shenandoah National Park

In Shenandoah NP hebben we een plek gereserveerd voor de eerste nacht op Big Meadows Campground. Omdat we hier vier nachten willen blijven informeren we welke plekken nog vrij zijn. We hebben keuze uit vier walk-in plaatsen aan de rand van de camping. We staan op een ruime plek, met bomen (voor de hangmat) en redelijk dicht bij de faciliteiten.

De volgende dag is het helaas erg mistig, we kunnen geen hand voor de ogen zien! We doen boodschappen, maken een korte wandeling naar Rapidan Camp en bezoeken het Visitor Center.

’s Avonds heeft Joost een ontmoeting met een zwarte beer, op zo’n 50 meter van de tent af…

Wandeling door het berenbos

De volgende dag hopen we wat meer te zien van het park en de wilde dieren. We gaan wandelen bij Matthew’s Arm – Elkwallow – Knob Mountain ( 5,8 mijl). Na anderhalf uur zeggen we net tegen elkaar dat het ons verbaasd dat we nog geen wild hebben gezien én jawel een beer in een boom!

De beer schrikt van ons en klimt snel uit de boom en rent weg. Hierna zien we nog 7 beren, waaronder een moeder met jong. De meeste beren zijn erg schuw en vluchten weg zodra ze ons zien of ruiken. De wandeling zelf is heel afwisselend en natuurlijk spannend omdat we zoveel wild zien.

Ook op de terugweg naar de camping zien we nog twee beren. Wat apart dat ze hier allemaal in de bomen klimmen! Ze doen zich tegoed aan de bessen die in de bomen zitten, niet omdat ze een dutje doen of omdat ze bang zijn, maar gewoon om te eten!

Het zuidelijke deel van het Shenandoah NP

De volgende dag maken we twee wandelingen. Eerst wandelen we bij Brown’s Gap. Hier genieten we van het uitzicht. Daarna rijden we naar Limberlost voor een avondwandeling. Hier spotten we drie beren en een aantal herten. Bij de Big Meadow zien we in het avondlicht veel herten en bij onze plek op de camping een moederhert met vier jongen.

De laatste dag wandelen we bij White Oak Canyon en Little Stony Man. Er zijn zoveel mogelijkheden en het is een prachtig park. De combinatie van de natuur, de rust en het vele wild is echt super!

Het toetje: Washington

Als laatste stop, staat Washingthon op het programma. Hier zullen we onze zoon opnieuw zien voordat we terug naar Nederland gaan. We rijden in twee uurtjes naar ons hotel, het Holiday Inn in Rosslyn.

Op de fiets de hoofdstad ontdekken

Ook hier huren we een fiets. Het systeem heet hier Capital Bike Share We rijden naar Georgetown, de wijk met 18e en 19e eeuwse huizen, waar we de winkelstraat verkennen en Old Stone House bezoeken, het oudste huis van Washington. Het is een heel leuk buurtje.

’s Middags fietsen we naar the Mall. Hier bezoeken we het Lincoln Memorial, het Vietnam Monument en brengen een bezoek aan het American Indian Museum. Hier is een interessante tentoonstelling over de Inca’s te zien. We nemen ook een kijkje bij het Witte Huis.

’s Avonds eten we lekker in een Ierse Pub in de Chinese buurt. We hebben even moeite om de weg terug naar het hotel te vinden, we raken enigszins in de war bij de Arlington begraafplaats. Maar het lukt om het hotel terug te vinden!

We pakken de auto om onze zoon op te halen bij Union Station. Na uitgebreid bijkletsen, vallen we doodmoe in slaap.

Nogmaals The Mall

The Mall staat ook de volgende dag op het programma. Hier is zoveel te zien! We gaan nogmaals naar het Lincolnmonument en fietsen naar het Archief waar we de Onafhankelijkheidsverklaring en de Bill of Rights zien. Daarna lunchen in het gras in het park.

Vervolgens fietsen we door naar Capitol Hill en we bezoeken de Library of Congress. Het is een prachtig gebouw met indrukwekkende koepel!

We bezoeken het gigantische Air en Space Museum. Hier is enorm veel te zien in ontelbare zalen: vliegtuigen, spaceshuttles, drones, noem het op en ze hebben het hier! De zaal over de Tweede Wereldoorlog, de maanlanding en de ruimte maken indruk op ons.

We gaan lekker uit eten bij Dupont Circle (hier zitten meerdere restaurantjes) en belanden daarna in een bar in Georgetown.

Terug naar New York

De volgende morgen vertrekken we op tijd om naar New York terug te rijden. We komen een aantal keer in de file, dus het is nog een beetje stressen. Om half vier zijn we terug op Newark. Hier leveren we de auto in en nemen afscheid van onze zoon.

We checken in en vliegen die avond terug naar Brussel, waar we de volgende ochtend (fris en fruitig maar niet heus) aankomen. Aan het einde van de ochtend zijn we thuis: Home Sweet Home!

Samenvatting:

Een afwisselende roadtrip met interessante steden en leuke wandelingen. Het weer viel ons af en toe wat tegen, of te warm of te nat en koud. We hebben met name aan Shenandoah NP goede herinneringen.

De combinatie van hotels in de steden en kamperen in de Nationale Parken en State Forests vonden we prettig. Al beviel het bezoek aan Boston met de trein (vanuit het Statepark) ook prima.

Het is goed om te weten dat het huren van een auto per stad enorm verschilt, vandaar dat wij pas in Boston de auto hebben gehuurd, dit scheelde honderden dollars!

De afstanden die we moesten overbruggen hadden we niet zo goed ingeschat. De binnenwegen kosten je toch meer tijd dan de grote Highways. Dit was op zich geen ramp, maar daardoor hebben we langer in de auto gezeten en kwamen we af en toe later aan.