Na een dag of vijf bij onze zoon en kersverse schoondochter op bezoek te zijn geweest in Istanbul, vertrekken we naar de Lycische kust. Hier genieten we van de prachtige natuur. Lees mooie stranden, de ruige rotsen en de knalblauwe zee. Zes dagen is veel te kort om alle mooie plekjes hier te ontdekken, dus we gaan zeker nog eens terug!

Kayakoy

We vliegen naar Dalaman, een kleinschalig en overzichtelijk vliegveld. We hebben een fijne Airbnb gehuurd in Kayakoy. Dit plaatsje ligt iets verder dan Fethiye.

Levissi

De eerste dag maken we een wandeling vanuit Levissi, het spookdorp dat in de 18de eeuw door de Grieken werd gesticht. Ze werden gedwongen om te vertrekken in het begin van de 20e eeuw. Sindsdien staat het dorp leeg. Het is er heel rustig.

Vanuit het dorp wandelen we door het bos richting Oludeniz. Vlak voor dit stadje slaan we rechtsaf en lopen we richting de kust. We lunchen en koelen onze voeten af bij de Blue Lagoon. Het laatste deel van de wandeling loopt langs de kust door prachtige natuur met schitterende uitzichten over de zee. We eindigen na een kilometer of 15 weer bij Levissi.

Kloof van Saklikent

Deze imposante kloof ben ik al op veel websites tegen gekomen. Ik ben erg benieuwd. Op weg ernaartoe zijn we wat angstig dat het een toeristenfuik is en tegen gaat vallen.  Als we het dorpje doorrijden worden we steeds gewenkt door de uitbaters van allerlei restaurantjes, cafeetjes en winkeltjes. Het is naseizoen en erg rustig. Natuurlijk wenken ze ons, want ze kunnen wel wat klandizie gebruiken. 

Eenmaal bij de kloof betalen we 100 lira voor de parkeerplaats en wat minder om binnen te komen. Er zijn hier ook wat restaurantjes en kraampjes, maar de drukte valt me heel erg mee. Het eerste deel loop je via een balustrade die bevestigd is aan de rotsen. Ik vind het direct al erg mooi!

Dan kom je bij een theehuisje waar je ook waterschoenen kunt huren voor 100 lira. Via de rivier kun je dan de kloof inlopen. Het water is koud, maar het is goed te doen. We zijn vroeg en het is er heerlijk rustig. We lopen een flink eind de kloof in. Lopend door het water, dat meestal enkeldiep maar hier en daar ook kniediep stroomt. Af en toe klauterend over de rotsen.

De steile wanden aan weerszijden zijn imposant! De rode rotsen steken mooi af tegen de felblauwe lucht. Aan het einde staan enkele gidsen die je verder de kloof in willen nemen tegen betaling. Wij keren om. Op de terugweg merken we al dat het wat drukker wordt.

Patara

Via de prachtige kustweg, van Kayakoy, via Oludeniz en Karaagac rijden we naar Patara. Hier zijn twee parkeerterreinen. De eerste om de antieke stad te bezichtigen, de tweede om naar het strand te gaan. De toegangsprijs is best fors (640 lira voor 2) maar je krijgt eigenlijk twee ‘attracties’ voor de prijs van één!

Patara was een belangrijke havenstad en tevens hoofdstad van Lycië. Er zijn overblijfselen te zien uit de Lycische maar ook uit de Hellenistische, Romeinse en Byzantijnse tijd. Onder andere een prachtig theater, de havenstraat en verschillende badhuizen. Er staat veel informatie op borden en je kunt het duidelijke vlonderpad volgen tot aan de havenstraat. Daarna stopt het vlonderpad, terwijl er nog verschillende bouwwerken te zien zijn. We lopen via olifantenpaadjes verder en raken al snel de weg kwijt in dit uitgestrekte gebied! Door de bush komen we er uiteindelijk wel weer uit, maar vreemd is het wel een beetje.

Na het warme bezoek is het fijn om vervolgens naar het strand te gaan. Dit ligt op vijf minuten lopen van het tweede parkeerterrein. Het is een mooi en rustig strand waar je heerlijk kunt afkoelen.

We overnachten in Kas, op het schiereiland Gumus.

Kapatas

We rijden vanuit Kas terug via de kustweg. Het Kapatas strand is een klein strand vlak aan de drukke kustweg (waar je overigens geen last van hebt). Het ligt in een inham. Het water is hier ontzettend diep!

Dalyan

De laatste dagen brengen we door in Dalyan. Dit plaatsje ligt in een uitgestrekt natuurgebied. We hebben hier een superfijn hotel geboekt, het Crescent Park hotel. Het ligt buiten Dalyan, aan de weg richting Iztuzu strand. Het heeft ruime kamers, een prachtige tuin met indrukwekkend zwembad en de ontbijtjes zijn om te smullen!

In Dalyan is er genoeg te doen. Je kunt naar het Iztuzustrand met een bootje, je kunt de antieke stad Kaunos bezoeken en er zijn modderbaden.

Iztuzustrand

Wij kiezen ervoor om eerst naar het uitzichtspunt te rijden. Dit blijkt niet helemaal te bereiken met de auto (ruwe gravelweg), dus het laatste stuk wandelen we naar boven. We worden beloond met een prachtig uitzicht!

Daarna rijden we naar het strand. De bootjes die vanuit Dalyan vertrekken eindigen aan de noordzijde van het strand, wij parkeren aan de zuidzijde. Hier is een parkeerterrein waar je voor 50 lira kunt staan, er zijn wc’s, douches en omkleedcabines. Je kunt vervolgens het hele strand bezoeken. Wij stoppen ongeveer halverwege, waarbij we ook zicht hebben op het natuurgebied en het water dat achter het strand ligt.

Hier genieten we van de rust, de geitjes, de vlinders en hagedissen. Aan het einde van de dag is er een prachtige zonsondergang over het gebied.